Visual Browsing

Διορίζουν στη Βουλή κόρες και συνεργάτες λίγο πριν από την κάλπη

Νίκος Βούτσης
Νίκος Βούτσης/©INTIMENEWS/ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΖΑΜΑΡΟΣ
Τι δείχνουν τα επίσημα έγγραφα για το «βόλεμα» των ημετέρων
  • A-
  • A+
0
Μετατάξεις και διορισμοί συγγενών μέχρι την τελευταία στιγμή στη Βουλή.

Πολύς λόγος έχει γίνει για την επιλογή ΣΥΡΙΖΑ να μην κινήσει τη διαδικασία για τον διορισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης μέχρι τις πρόωρες εκλογές της 7ης Ιουλίου, την ώρα που εντείνονται οι «φωνές» ακόμα και εντός Κουμουνδούρου για τη «βροχή» τροπολογιών με τις οποίες συγγενικά πρόσωπα ατόμων που έχουν θητεύσει σε θέσεις ευθύνης, εντάσσονται στο προνομιακό -μισθολογικά- περιβάλλον της Βουλής. Από τις κινήσεις της τελευταίας στιγμής δεν λείπουν οι διορισμοί δημοσιογράφων στο κανάλι της Βουλής, καθώς και οι μετατάξεις θυγατέρων υπουργών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Χαρακτηριστικές, όπως αναφέρουν τα Dikaiologitika, είναι οι περιπτώσεις δύο στελεχών της Βουλής σε σημαντικές θέσεις κάτω από τον Νίκο Βούτση, τα οποία φρόντισαν να διορίσουν τις κόρες τους λίγα μόλις 24ωρα προτού η εθνική αντιπροσωπεία διαλυθεί για τις εκλογές.

Η πρώτη περίπτωση, που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις ακόμα και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι είδαν τις τροπολογίες που κατέθεσαν να κόβονται λόγω «ηθικής τάξης», είναι της διευθύντριας του γενικού γραμματέα της Βουλής, Βασιλικής Τσακανίκα. Η κόρη της, Αλεξάνδρα Αλεξανδροπούλου, διορίστηκε στις 31 Μαΐου 2019, στο Ίδρυμα της Βουλής, για έναν χρόνο.

Η Βασιλική Τσακανίκα είναι συνταξιούχος στενογράφος της Βουλής και τον Νοέμβριο του 2015 διορίστηκε ως μετακλητή υπάλληλος. Είχε υπηρετήσει στο γραφείο της Ρένας Δούρου επί προεδρίας Ζωής Κωνσταντοπούλου και βέβαια είχε κάνει αναστολή της σύνταξης. Ήταν όμως και συντονίστρια στον φάκελο της Κύπρου, υπηρεσία για την οποία είχε αποζημιωθεί με το ποσό των 5.000 ευρώ. Έίχε όμως και άλλες δραστηριότητες, καθώς ήταν μέλος της εκτελεστικής επιτροπής του Ιδρύματος της Βουλής, από την οποία παραιτήθηκε στις 30 Μαΐου, μία ημέρα, δηλαδή, πριν από τον διορισμό της κόρης της. Και αυτό, διότι αρμόδια για τον διορισμό είναι ακριβώς η εκτελεστική επιτροπή του Ιδρύματος της Βουλής και άρα δεν θα μπορούσε να είναι μέλος της επιτροπής που διόρισε την κόρη της. Ο διορισμός αυτός έγινε αμέσως γνωστός στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή και προκλήθηκαν έντονες αντιδράσεις. Ακόμα, η κ. Τσακανίκα φέρεται να είχε και παράλληλα καθήκοντα στη βιβλιοθήκη, για τα οποία συζητείται ότι λάμβανε και από εκεί κάποια αποζημίωση.

Σχετικα
Δεύτερη «απουσία» Σαμαρά από ψηφοφορία στη Βουλή
Δεύτερη «απουσία» Σαμαρά από ψηφοφορία στη Βουλή

Την κόρη της, όμως, σύμφωνα πάντα με το ίδιο ρεπορτάζ, «βόλεψε» και η προϊσταμένη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Ειρήνη Πανταλού, στην ίδια υπηρεσία (Ιδρυμα της Βουλής) και την ίδια ημερομηνία. Η Μαρίνα Λελούδα Σκουρογιάννη, όπως φαίνεται στο σχετικό έγγραφο, διορίστηκε στο τμήμα εκπαιδευτικών προγραμμάτων στις 31 Μαΐου.

Σχετικα
Βουλή: Ψηφίστηκε η τροπολογία για το ποδόσφαιρο
Βουλή: Ψηφίστηκε η τροπολογία για το ποδόσφαιρο

Και ενώ στα γραφεία της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ είχε ήδη προκληθεί σάλος, οι βουλευτές που γνώριζαν το τι είχε γίνει, «ξέσπασαν» όταν είδαν τον αντιπρόεδρο Σ. Φάμελλο να «κόβει» τις βουλευτικές τροπολογίες που κατατέθηκαν και είχαν ξεπεράσει τις 100 στον αριθμό μόλις σε δύο 24ωρα.

Στις αποφάσεις των ημερών μπορεί να δει κάποιος και μετάταξη της κόρης της Τασίας Χριστοδουλοπούλου από άλλον οργανισμό στη Βουλή. Ακόμα, γνωστός δημοσιογράφος που υπερασπίζεται την πολιτική της κυβέρνησης διορίστηκε στο Κανάλι της Βουλής, ενώ άλλος δημοσιογράφος που υπηρετούσε στο γραφείο των ΑΝΕΛ διορίζεται και αυτός στο Κανάλι της Βουλής.

Σύμφωνα, δε, με άλλα έγγραφα, που φέρνει στο φως το protothema.gr, στο προνομιακό μισθολογικά περιβάλλον της Βουλής μετατάσσονται, από άλλες υπηρεσίες, και η πρώην σύζυγος του προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση, Σοφία Βογιατζή, η διευθύντρια του γραφείου του πρώην υφυπουργού Παιδείας, Κώστα Ζουράρι, Άλκηστη Ματθίλδη-Μιχαηλίδου, η ειδική σύμβουλος του κ. Σταθάκη, Αικατερίνη Μπούμπα, και η προϊσταμένη της Επιτροπής της Βουλής για τον έλεγχο του Πόθεν Έσχες, Σταματία Γαρεδάκη.

Ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, έσπευσε να μετατάξει και την ιδιαιτέρα του, Δήμητρα Κούτσουρα. Τρεις μήνες πριν, την είχαν κάνει από ΔΕ σε ΠΕ. Ο κ. Βούτσης έβαλε την κ. Κούτσουρα και αναπληρωματικό μελος του ΔΣ στη Σιβιτανίδειο σχολή. 

Μία ακόμη διάσταση του θέματος είναι ότι αρκετοί από τους μεταταχθέντες είναι δάσκαλοι και καθηγητές, την ίδια ώρα που οι κυβερνώντες προαναγγέλλουν προσλήψεις στην Παιδεία για να καλύψουν τα κενά.

Δειτε επισης

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5