Visual Browsing

Εκλογές 2019: Ιστορική νίκη της ΝΔ - «Γαλάζια» η χώρα

Εκλογές 2019
Εκλογές 2019 / © Σύνθεση ATHENS VOICE
Τα αποτελέσματα, τα μηνύματα, οι αντιδράσεις και το βλέμμα προς την 7η Ιουλίου
 • A-
 • A+
0
Ιστορική χαρακτηρίζεται η επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας στους Δήμους και τις Περιφέρειες. Σκεπτικισμός στον ΣΥΡΙΖΑ που χάνει το έρεισμά του.

Χωρίς αμφιβολία το εκλογικό σώμα στην Ελλάδα για άλλη μια Κυριακή εξέφρασε στην κάλπη την εμπιστοσύνη του στους υποψήφιους της Νέας Δημοκρατίας. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης απέσπασε με τις επιλογές του τη νίκη σε 12 - αν υπολογιστεί και ο προσκείμενος στην Κεντροδεξιά που εκλέγεται στο Βόρειο Αιγαίο - από τις 13 Περιφέρειες της χώρας.

Αναλυτικά με ενσωματωμένο το 73,67% των αποτελεσμάτων και με τη συμμετοχή να κινείται λίγο πάνω από το 40%, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επικρατεί σε 11 από τις 13 περιφέρειες. Ακόμη μία περιφέρεια πηγαίνει σε «αντάρτη» προερχόμενο από τη ΝΔ.    

Αλέξης Τσίπρας: Στην πολιτική αλλά και στη ζωή πρέπει να ξέρεις να κερδίζεις αλλά και να χάνεις

Αναλυτικά τα αποτελέσματα στις περιφέρειες: 

 • Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης: Με ενσωματωμένο το 52,57% των αποτελεσμάτων προηγείται ο Μέτιος Χρήστος με 51,19%. 
 • Αττικής: Με ενσωματωμένο το 97,11% των αποτελεσμάτων μεγάλος νικητής είναι ο Γιώργος Πατούλης με 65,75%.
 • Βορείου Αιγαίου: Με ενσωματωμένο το 54,91%  των αποτελεσμάτων προηγείται ο Κωνσταντίνος Μουτζούρης με 55,57% 
 • Δυτικής Ελλάδας: Με ενσωματωμένο το 50,09% των αποτελεσμάτων προηγείται ο Νεκτάριος Φαρμάκης με 55,51% 
 • Δυτικής Μακεδονίας: Νικητής ο Γεώργιος Κασαπίδης με 52,13%. 
 • Ηπείρου: Νικητής ο Αλέξανδρος Καχριμάνης με 57,10% 
 • Θεσσαλίας: Νικητής ο Κωνσταντίνος Αγοραστός με 55,75%
 • Ιονίων Νήσων: Επικράτηση της Ρόδης Κράτσα με 59,48%, με ενσωματωμένο το 48,70% των αποτελεσμάτων 
 • Κεντρικής Μακεδονίας: Νικητής ο Απόστολος Τζιτζικώστας με 62,03% 
 • Κρήτης: Νικητής ο Σταύρος Αρναουτάκης με 60,78% 
 • Νοτίου Αιγαίου: Νικητής ο Γ. Χατζημάρκος με 53,61% 
 • Πελοποννήσου: Με ενσωματωμένο το 58,42% προηγείται ο Παναγιώτης Νίκας με 53,35% 
 • Στερεάς Ελλάδας: Με ενσωματωμένο το 59,13% προηγείται ο Φάνης Σπανός με 52,02% 
Σχετικα
Γιατί δεν θα λογαριαστούμε μετά
Γιατί δεν θα λογαριαστούμε μετά

Μπλε Δήμοι

Ίδιο το σκηνικό και στους μεγάλους Δήμους της χώρας, καθώς είναι λίγοι οι εκλεγμένοι με παρατάξεις που πρόσκεινται στο κυβερνών κόμμα. Η Αθήνα επιστρέφει μετά από εννέα χρόνια στη Νέα Δημοκρατία με μεγάλο νικητή τον Κώστα Μπακογιάννη. Ο πρώην Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας επικράτησε με ποσοστό ρεκόρ του αντιπάλου του Νάσου Ηλιόπουλου.

Κώστας Μπακογιάννης / © INTIME NEWS/ ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
Σχετικα
Δημοσκόπηση: Προβάδισμα 18 μονάδων της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ
Δημοσκόπηση: Προβάδισμα 18 μονάδων της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ

«Επειδή είθισται να λέγεται ότι ο δήμαρχος είναι ο πρώτος πολίτης. Όχι, εγώ θα είμαι ο τελευταίος πολίτης και θα υπηρετώ κάθε Αθηναίο και Αθηναία». Αυτή ήταν η πρώτη δήλωση του νέου δημάρχου της Αθήνας, ο οποίος θα αναλάβει τα νέα του καθήκοντα από τον Σεπτέμβριο. Υποσχέθηκε μια γραμμή συναινετική, χωρίς παρατάξεις και με μόνη παράταξη την Αθήνα.

Η έκπληξη στους Δήμους έγινε στη Θεσσαλονίκη. Ο νικητής του πρώτου γύρου Νίκος Ταχιάος δεν κατάφερε να επαναλάβει το καλό αποτέλεσμα της 26ης Μαΐου. Ο Κωνσταντίνος Ζέρβας με την παράταξη «Ναι στη Θεσσαλονίκη» είναι ο διάδοχος του Γιάννη Μπουτάρη. Ως εκ τούτου ο Νίκος Ταχιάος θα έχει την πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο, αλλά δεν θα είναι δήμαρχος της πόλης. «Θα είμαι ο δήμαρχος που θα κάνει τη δουλειά», είπε στην επινίκια ομιλία του ο Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Στον Πειραιά εύκολη ήταν η επικράτηση και επανεκλογή του Γιάννη Μώραλη. Στην Πάτρα ο «κόκκινος» Κώστας Πελετίδης ανανεώνει τη θητεία του με ποσοστό 71%! 

Στα επιτελεία των κομμάτων

Εκ διαμέτρου αντίθετα τα συναισθήματα σε Πειραιώς και Κουμουνδούρου. Για πρωτοφανή νίκη κάνει λόγο η Νέα Δημοκρατία, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ρίχνει την ευθύνη στους πολίτες με την αποχή και εστιάζει τη μάχη στις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου. 

Κυριάκος Μητσοτάκης / © INTIME NEWS/ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ

«Σήμερα έγινε το δεύτερο βήμα της μεγάλης πολιτικής αλλαγής που επιθυμούν οι πολίτες. Το μήνυμά τους είναι ηχηρό και καθολικό, καθώς ποτέ στο παρελθόν μια παράταξη δεν είχε κερδίσει τις 12 από τις 13 περιφέρειες της χώρας. Και μάλιστα τις 11 εξ αυτών με τους υποψηφίους που είχαν την επίσημη υποστήριξή της» αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση της η Πειραιώς για τις επαναληπτικές εκλογές.

«Το εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο συμμετοχής των πολιτών στον δεύτερο γύρο είναι το βασικό χαρακτηριστικό της σημερινής εκλογικής αναμέτρησης» ήταν το πρώτο σχόλιο κομματικών πηγών του ΣΥΡΙΖΑ.

Μητσοτάκης και Τσίπρας κάνουν δηλώσεις

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης μετέβη στην Πειραιώς για να συγχαρεί με επίσημο και πανηγυρικό τρόπο τους υποψηφίους στις Αυτοδιοικητικές Εκλογές 2019 που εκλέχθηκαν με τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας. «Δώσαμε από την αρχή πολιτική διάσταση στη μάχη των περιφερειακών εκλογών. Θέλουμε τους περιφερειάρχες συμμάχους. Χαίρομαι. Γιατί σήμερα στις 12 από τις 13 Περιφέρειες της χώρας επικράτησαν στελέχη που προέρχονται από την οικογένειά μας. Ο χάρτης της Ελλάδας βάφτηκε και σήμερα γαλάζιος. Το γαλάζιο είναι το χρώμα της πατρίδας μας και όχι της παράταξής μας» είπε χαρακτηριστικά.

Εν αντιθέσει ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μετέβη στην πλατεία Συντάγματος στο περίπτερο της ηττημένης Ρένας Δούρου. Με μαύρο πουκάμισο, αλλά και κάποια συγκρατημένα χαμόγελα αρκέστηκε στη δήλωση ότι στην «πολιτική αλλά και στη ζωή πρέπει να ξέρεις να κερδίζεις, αλλά και να χάνεις».

Αλέξης Τσίπρας © INTIMENEWS /ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Τα διεθνή ΜΜΕ για τις εκλογές στην  Ελλάδα

Με τίτλο «Συντριπτική νίκη της Δεξιάς στις τοπικές εκλογές» το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων καταγράφει σε τηλεγράφημά του τον β' γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών στην Ελλάδα κι επισημαίνει:

«Το δεξιό κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης Νέα Δημοκρατία κέρδισε σήμερα τους δημαρχιακούς θώκους σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη όπως και σχεδόν το σύνολο των ελληνικών περιφερειών, επιβεβαιώνοντας τη συντριπτική νίκη του στις Ευρωεκλογές επί της Αριστεράς του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα».

Γιώργος Πατούλης /© ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

Όπως μάλιστα εκτιμά το AFP, τα αυξημένα ποσοστά που έλαβαν οι υποψήφιοι που στήριζε η Νέα Δημοκρατία δίνουν ένα καθαρό προβάδισμα στη συντηρητική παράταξη, πέντε εβδομάδες πριν από τις εκλογές της 7ης Ιουνίου.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στον νέο δήμαρχο της Αθήνας Κώστα Μπακογιάννη, τον νέο περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη και τον ανεξάρτητο νέο δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα.

Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters μεταδίδει επίσης τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα. Στο τηλεγράφημα του πρακτορείου με τίτλο «Οι αντιπολιτευόμενοι συντηρητικοί επικρατούν στις τοπικές εκλογές στην Ελλάδα» γράφει χαρακτηριστικά: «Στις τοπικές εκλογές της Κυριακής στην Ελλάδα το συντηρητικό αντιπολιτευόμενο κόμμα κατέγραψε περαιτέρω κέρδη σε βάρος του κυβερνώντος ΣΥΡΙΖΑ ενόψει των προβλεπόμενων γενικών εκλογών του επόμενου μήνα».

Ρένα Δούρου /© ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΕΥΗ ΦΥΛΑΧΤΟΥ

Και το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik παρακολουθεί τις εξελίξεις στην Ελλάδα σε μια πρώτη αποτίμηση των αποτελεσμάτων: «Οι υποψήφιοι της συντηρητικής αντιπολίτευσης κέρδισαν την πλειοψηφία των περιφερειών της Ελλάδας στον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών».

Μεγάλα τα ποσοστά της αποχής

Σε ύψη ρεκόρ κυμάνθηκε η αποχή στις επαναληπτικές περιφερειακές και δημοτικές εκλογές, καθώς σε πολλές περιοχές από τους τρεις ψηφοφόρους προσήλθε στις κάλπες ο ένας, ενώ απείχαν οι δύο.

Σε επίπεδο περιφερειών, για να εκλέξουν τον νέο περιφερειάρχη Αττικής προσήλθε το 41,26% των ψηφοφόρων και απείχε το 58,74%, ενώ στον α' γύρο η αποχή ήταν 41,14%.

Νότια Προάστια / © INTIME NEWS/ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ

Στην Ανατολική Μακεδονία - Θράκη συμμετείχε στην εκλογική διαδικασία το 40,36% των ψηφοφόρων και απείχε το 59,64%. Η αποχή στον α' γύρο ήταν 46,77%.

Η μεγαλύτερη αποχή σημειώθηκε στο Βόρειο Αιγαίο, όπου προσήλθε στις κάλπες το 33,45% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, ενώ δεν προσήλθε το 66,55%. Στον α' γύρο απείχε το 54,47%.

Στη Δυτική Ελλάδα ψήφισε το 45,81% των πολιτών και απείχε το 54,19%, ενώ την περασμένη Κυριακή η αποχή ήταν 39,32%. Στα Ιόνια Νησιά συμμετείχε το 38,74% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, ενώ δεν προσήλθε στις κάλπες το 61,26%. Η αποχή στον α' γύρο ήταν 48,63%.

Για την εκλογή του νέου περιφερειάρχη Πελοποννήσου ψήφισε το 39,89% του εκλογικού σώματος και απείχε το 60,11%, ενώ την περασμένη Κυριακή η αποχή ήταν 45,22%.

Για περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας προσήλθε το 44,28% των ψηφοφόρων και απείχε το 55,72%. Η αποχή στον α' γύρο ήταν 36,33%.

Ανάλογα υψηλή ήταν η αποχή και στις δημοτικές εκλογές. Ενδεικτικά, για την εκλογή του νέου δημάρχου Αθηναίων ψήφισε το 33,33% του εκλογικού σώματος, ενώ απείχε το 66,66%. Η αποχή στον α' γύρο έφτασε το 53,26%.

Για τον νέο δήμαρχο Θεσσαλονίκης προσήλθε στις κάλπες το 37,39% και απείχε το 62,61%. Στον α' γύρο η αποχή ήταν 47,50%.

Χαμηλότερη σε σχέση με άλλες περιπτώσεις ήταν η αποχή στον δήμο Πατρέων, όπου συμμετείχε το 49,68% και απείχε το 50,32%. Στον α' γύρο δεν προσήλθε το 37,31% των ψηφοφόρων.

Για τον δήμαρχο Πειραιώς ψήφισε το 34,23% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, ενώ η αποχή φτάνει το 65,77%. Την περασμένη Κυριακή δεν προσήλθε στις κάλπες το 49,72% του εκλογικού σώματος.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Μας περιμένει σκληρή δουλειά. Σε πέντε βδομάδες από τώρα έρχονται κρίσιμες εκλογές. 

Τέλος, στο Ηράκλειο Κρήτης για την εκλογή του νέου δημάρχου συμμετείχε στη διαδικασία το 47,91% και απείχε το 52,09%, ενώ το ποσοστό αποχής την περασμένη Κυριακή διαμορφώθηκε στο 34,84%.

Επόμενο ραντεβού στις 7 Ιουλίου

Οι Έλληνες πολίτες θα προσέλθουν ξανά στις κάλπες. Ο γενικός γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, διαβεβαίωσε ότι τη Δευτέρα 10 Ιουνίου ο Πρωθυπουργός θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο και θα ζητήσει από τον Προκόπη Παυλόπουλο τη διενέργεια πρόωρων εκλογών.

Πάνος Σκουρλέτης/© INTIME NEWS/ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Το Μαξίμου, μάλιστα, έσπευσε να χαρακτηρίσει «ανοησίες» τις φήμες περί διενέργειας εκλογών τον Σεπτέμβριο. Όλα δείχνουν ότι η επόμενη προσφυγή στις κάλπες θα είναι την Κυριακή 7 Ιουλίου. 

Δειτε επισης

Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5