Αποστολάκης: Ευρωπαϊκό θέμα η προκλητική στάση της Τουρκίας
Δήλωση στη σημερινή κοινή συνεδρίαση υπουργών 'Αμυνας και Εξωτερικών
Το ζήτημα της «προκλητικής» στάσης της Τουρκίας Αιγαίο και των «παράνομων δραστηριοτήτων» στην κυπριακή ΑΟΖ έθεσε ο υπουργός Άμυνας.
Το ζήτημα της «προκλητικής» στάσης της Τουρκίας στο Αιγαίο και των «παράνομων δραστηριοτήτων» στην κυπριακή ΑΟΖ ήγειρε ο υπουργός 'Αμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης κατά την σημερινή κοινή συνεδρίαση των υπουργών Άμυνας και Εξωτερικών της ΕΕ.
«Η σταθερή πολιτική της Ελλάδας είναι να διευθετεί το οποιοδήποτε ζήτημα με τους γείτονές της με καλή πίστη και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο στις ισχύουσες συνθήκες», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας μετά το πέρας της συνεδρίασης στις Βρυξέλλες, σημειώνοντας ότι κατά την παρέμβασή του τόνισε «την πρόσφατη απόφαση της Τουρκίας να διεξάγει παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης στην κυπριακή ΑΟΖ».
Επίσης, επισήμανε ότι «η Τουρκία πρέπει να παύσει τις παράνομες δραστηριότητές της, να σεβαστεί τα δικαιώματα της Κύπρου στην εν λόγω θαλάσσια ζώνη και να απόσχει από περαιτέρω μονομερείς ενέργειες που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και υπονομεύουν τη σταθερότητα και την ευημερία στην περιοχή».
Συνεχίζοντας, ο Έλληνας υπουργός υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα υποστηρίζει τον ψύχραιμο τρόπο που η Κύπρος αντιμετωπίζει το θέμα» και εξέφρασε την ικανοποίηση της Ελλάδας για το γεγονός ότι η ΕΕ και η διεθνής κοινότητα υποστήριξαν σταθερά τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της».
«Η προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας αποτελεί ένα ευρωπαϊκό θέμα που αφορά ολόκληρη την ΕΕ. Έτσι σε πνεύμα αλληλεγγύης η ΕΕ πρέπει να διατηρήσει μια ενιαία στάση όταν αμφισβητούνται τα κυριαρχικά δικαιώματα ενός κράτους-μέλους της και παραβιάζονται οι διατάξεις του διεθνούς δικαίου στην επικράτειά του», κατέληξε ο Έλληνας υπουργός.
Ερωτηθείς για την αντίδραση των ομολόγων του, ο κ. Αποστολάκης ανέφερε ότι όλοι υποστηρίζουν τη θέση της Κύπρου και ότι θα κάνουν ό,τι είναι δυνατόν να σταματήσει αυτή η δραστηριότητα.
Tέλος, απαντώντας σε ερώτηση εάν συζητήθηκαν συγκεκριμένα μέτρα κατά της Τουρκίας, ο Ευ. Αποστολάκης σημείωσε ότι οι υπουργοί συμφώνησαν «πως θα πρέπει να αναληφθούν κάποιες ενέργειες», οι οποίες όμως «δεν έγιναν συγκεκριμένες», ενώ πρόσθεσε ότι πρέπει να γίνει ό,τι είναι δυνατό προκειμένου να σταματήσουν οι παραβιάσεις.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Συνοδευόμενος από τον Υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη και τον Υφυπουργό Μάριο Θεμιστοκλέους
Η ανάρτησή του στο Instagram
Το εορταστικό μήνυμα του προέδρου της Νέας Αριστεράς για το νέο έτος
Το μήνυμα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για το νέο έτος
Το πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής
Παράταση δίνεται σε περίπου 35.000 φοιτητές, οι οποίοι έχουν δείξει έμπρακτο ενδιαφέρον για την ολοκλήρωση των σπουδών τους
Τι ευχές του για το νέο έτος έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
Οδηγίες και παραδείγματα εφαρμογής από την ΑΑΔΕ
«Το 2026 μπορεί να ανοίξει νέους δρόμους για κάθε πολίτη, για κάθε οικογένεια», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών
Νέα πρόσκληση για διάλογο στους αγρότες, «χωρίς μπλόκα κατά της κοινωνίας» απευθύνει στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του
Οι ευχές του υπουργού Εξωτερικών για το νέο έτος
Τη χρονιά που φεύγει ανέλαβε το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής & Οικογένειας και έγινε για πρώτη φορά μητέρα
Οι διευθύνσεις που δημιουργούνται
«Η πατρίδα απαιτεί Αλήθεια και κοινωνική δικαιοσύνη» σημειώνει ο πρώην πρωθυπουργός
Ο πρωθυπουργός άκουσε τα κάλαντα από την Ένωση Λιοσιωτών Ιλίου και την Ένωση Ποντίων Γλυφάδας
Τα γεγονότα, οι συγκρούσεις και οι εξελίξεις που διαμόρφωσαν το πολιτικό σκηνικό και προετοιμάζουν το έδαφος για το 2026
«Κάθε φορά που βρισκόμαστε σε αυτό το γοητευτικό κατώφλι της νέας χρονιάς, αναπτερώνονται οι ελπίδες» το μήνυμα του ΠτΔ
Aυτό που ήταν προφανές έγινε πια και αποδεδειγμένο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.