- CITY GUIDE
- PODCAST
-
21°
Ο Δημήτρης Μπούρας αφηγείται μια διαφορετική ιστορία από την Ειδομένη
ΟArma Jassaz έφυγε από το Ιράν για να γλιτώσει από τη θανατική ποινή που του επιβλήθηκε επειδή είναι ομοφυλόφιλος. Τον γνώρισα στην Ειδομένη όπου βρίσκεται παγιδευμένος μαζί με περίπου 1.300 ακόμη μετανάστες, καθώς τα Σκόπια κρατούν κλειστά τα σύνορά τους σε όλες τις εθνικότητες, εκτός από τους Σύρους, τους Αφγανούς και τους Ιρακινούς.
Ο Arma δεν είχε άλλη επιλογή παρά να κρατήσει το στόμα του κλειστό όταν δυο αξιωματούχοι του ιρανικού κράτους, ντυμένοι με πολιτικά ρούχα, τον βίασαν στην Τεχεράνη κάποιο βράδυ, το φθινόπωρο του 2015. Του είπαν ότι ήξεραν πως είναι gay.
Από τη σύστασή της η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν (Islamic Republic of Iran IRI) τάχθηκε ενάντια –και με νόμους αλλά και στην πράξη– στις λεσβίες και τους gay. Το Ιράν είναι μια από τις επτά χώρες του κόσμου (οι άλλες είναι οι Μαυριτανία, Νιγηρία, Σαουδική Αραβία, Σομαλία, Σουδάν και Υεμένη) που διατηρεί τη θανατική ποινή για ομοφυλοφιλία. Εκτός από τις ποινικές ευθύνες που αντιμετωπίζει η ομοφυλοφιλική κοινότητα των Ιρανών, είναι εκτεθειμένοι σε αμέτρητες ακόμη «κακοποιήσεις» και ρατσιστικές πρακτικές, κρατούνται και βιάζονται, απομακρύνονται από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα στα οποία φοιτούν, δεν έχουν πρόσβαση στην αγορά εργασίας.
Ο Arma προσπαθεί να φτάσει στο Βέλγιο, εκεί όπου ζει ο σύντροφός του ο Navid, ο οποίος ασχολείται με το επαγγελματικό μποξ. Μου έδειξε μια φωτογραφία του στο κινητό του τηλέφωνο. Έχω δει παρόμοιες φωτογραφίες και έχω ακούσει παρόμοιες ιστορίες σε όλα τα στρατόπεδα προσφύγων στη Μέση Ανατολή. Παρόλα αυτά είναι πολύ δύσκολο, έως ακατόρθωτο, να ζητήσεις άσυλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση με μόνο επιχείρημά σου την ομοφυλοφιλία, παρά τη σκληρή νομοθεσία του Ιράν.
Στις 24 Σεπτεμβρίου του 2007, όταν κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας στο Πανεπιστήμιο Columbia, είπαν στον Ιρανό πρόεδρο, Mahmoud Ahmadinejad, ότι «οι Ιρανές γυναίκες στερούνται βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η κυβέρνησή σας έχει επιβάλει σκληρές τιμωρίες, ανάμεσά τους και την εκτέλεση των ομοφυλόφιλων Ιρανών πολιτών. Γιατί τα κάνετε αυτά τα πράγματα;», εκείνος απάντησε: «Δεν έχουμε ομοφυλόφιλους, όπως στη δική σας χώρα». Αργότερα εκπρόσωπός του είπε ότι τα λόγια του παρεξηγήθηκαν.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Επειδή έχει αλλάξει 2-3 κόμματα δεν σημαίνει πως είμαστε όλοι ίδιοι»
Έκανε συζητήσεις για επενδύσεις στην Ελλάδα
«Την καθυστέρηση εφαρμογής για τον υπολογισμό των τόκων, την πληρώνει ξανά ο δανειολήπτης»
Η έκφραση που προκάλεσε την αντίδραση της εκπροσώπου της ΝΔ
Ο υπουργός Επικρατείας θέτει 10 ερωτοαπαντήσεις για τους ελέγχους στα ιδιωτικά ιατρεία, τα διαγνωστικά κέντρα, τα κέντρα αισθητικής και στον ρόλο του κράτους
Ποιον εμπιστεύονται περισσότερο για τις εξαγγελίες της ΔΕΘ
Τι αναφέρει ο βουλευτής Κέρκυρας
«Κουίζ για τον Νίκο Φαραντούρη - για όσα αισχρά είπε σήμερα στην Αλεξάνδρα Σδούκου»
Η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ καταγγέλλει τον Φαραντούρη για σεξιστική επίθεση
Tι είπε για την υποψηφιότητά του
Η Τράπεζα της Ελλάδας εφιστά την προσοχή των πολιτών για να μην πέσουν θύματα σε νέα απάτη με ΑΙ
Όσα είπε ο υπουργός Υγείας για το ιστορικό λειτουργίας του ιατρείου στο Κολωνάκι, όπου πέθανε ο Γιώργος Μαζωνάκης
Παρεμβάσεις της Περιφέρειας για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας με έμφαση στις μικρές επιχειρήσεις
Τι ώρα μπαίνουν τα χρήματα στα ΑΤΜ
Ζητά την αποπομπή του από το ΠΑΣΟΚ
Στήριξη στα νοικοκυριά για το ενεργειακό κόστος, με βάση τις δημοσιονομικές αντοχές
«Το ΠΑΣΟΚ είχε θεσπίσει ειδικό σώμα 138 εκπαιδευμένων ελεγκτών»
Στο 18% η επιρροή Σαμαρά - Τι δείχνει η μέτρηση για ενδεχόμενο κόμμα Κασιδιάρη
Η βασική διάρκεια της επιδότησης είναι 12 μήνες, ενώ προβλέπεται δυνατότητα παράτασης
Μία ημέρα μετά την πολιτική κηδεία στο Α’ Νεκροταφείο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.