TV & Media

Ο Αθήνα 9.84 γιορτάζει τα 30 χρόνια του

Μας μίλησαν οι άνθρωποί του

62222-137653.jpg
A.V. Team
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
356893-739561.jpg
Αναμνηστική σειρά γραμματοσήμων για την επέτειο από τα ΕΛΤΑ

Ο Αθήνα 9.84 έγινε 30 και το γιορτάζει. Για το σταθμό αλλά και για τις εξελίξεις στο ΔΟΛ,  μας μίλησαν διακεκριμένοι συνάδελφοι και μοιράστηκαν μαζί με τους ακροατές, στιγμές και εμπειρίες της  δημοσιογραφικής τους ζωής στο σταθμό της πόλης και όχι μόνον. 

*Γιάννης Πολίτης, δημοσιογράφος “Ο Αθήνα 9.84 είναι σημείο αναφοράς και χρειάζεται να είναι πάντα ενεργός γιατί δίνει το στίγμα της μετριοπάθειας,της συναίνεσης , των χαμηλών τόνων. Ποτέ δεν έχασε το στίγμα της αντικειμενικής δημοσιογραφίας. Από τις ωραιότερες ιστορίες που έχω ζήσει , είναι όταν ο Νίκος Χατζηνικολάου, ένα βράδυ σε μία εκπομπή του, είχε ζητήσει από όλους όσοι άκουγαν τον σταθμό να ανάψουν τα φώτα του σπιτιού τους και ολόκληρη η Αθήνα φωτίστηκε. Ο Αθήνα 9.84 άλλαξε σελίδα στην ενημέρωση της χώρας. Είναι πολύ σημαντικό να συνεχίσει να υπάρχει γιατί αποτελεί μέρος της ιστορίας του τόπου.”   

*Γιάννης Τζαννετάκος,δημοσιογράφος, πρώην Γενικός Διευθυντής Αθήνα 9.84 “Να εκφράσω για άλλη μια φορά τη χαρά και τη συγκίνησή μου που  βρίσκομαι εδώ  και τα ίδια συναισθήματα απευθύνω στον Σταμάτη Κραουνάκη.Για δυό λόγους: Πρώτα διότι ανταποκρίθηκε ακαριαία στο αίτημα αγνώστων τινών- τον άνθρωπο δεν τον ήξερα- και συνέθεσε εν ριπή οφθαλμού το ιστορικό σήμα του 9.84 και την πρώτη εκφώνηση, μετά από παρότρυνσή μου, την έκανε ο αείμνηστος Νίκος Απέργης,που ήταν επί κεφαλής της επιχείρησης στην οποία είχε ενταχθεί για λόγους λειτουργικούς ο σταθμός και στη Λίνα Νικολακοπούλου για αυτούς τους εμπνευσμένους στίχους. Ηταν μια έκπληξη. Αυτό το τραγούδι το άκουσα  όταν είχε περάσει στο βινύλιο και προσπαθώντας να διερευνήσω τα κίνητρα και το έναυσμα και την πηγή της έμπνευσης της Λίνας, ρυθμίσαμε  με τον Ιάσονα Τριανταφυλίδη κάναμε μιά περίπου  4ωρη μεταμεσονύκτια εκπομπή, από τα μεσάνυκτα μέχρι τις 4 τα ξημερώματα, συζητώντας οι τρείς μας με την κα Νικολακοπούλου, η οποία έδωσε την ερμηνεία, η οποία μου διαφεύγει  ,ευλόγως , ποιά ήταν ακριβώς... αλλά δεν το είχα πιάσει αυτό με το 114, Ημουν στη γενηά του  114  και σε μιά τρίτη, τέταρτη φάση της δημόσιας παρουσίας μου εμφανίστηκε ο 9.84 και έτσι η γενηά του 1960 που γενικώς θεωρείται ότι ήταν από τις παραγωγικότερες και ανακόπηκε βίαια από την επιβολή της δικτατορίας, πώς βρέθηκε πως πέρασε στη  δεκαετία του 80, η οποία υπήρξε πολλαπλώς σημαδιακή για τη χώρα. Μέσα σε  αυτό τον σημαδιακό ορυμαγδό εξελίξεων στην πατρίδα μας προέκυψε ο ΑΘΗΝΑ 984 με παρότρυνση μιας κίνησης διανοουμένων πολιτών, γιατί η απελευθέρωση των ηλεκτρονικών μέσων   ενημέρωσης δεν ήταν λαική απαίτηση, αλλά απαίτηση των υποψιασμένων. Αυτοί είχαν συσπειρωθεί γύρω από το Κανάλι 15 και το πρότειναν. Ο αείμνηστος Μιλτιάδης Εβερτ το υιοθέτησε αμέσως και το προχώρησε  με βάση ορισμένες  αμοιβαία συμφωνημένες αρχές και έτσι γεννήθηκε ο 9,84. Ο Εβερτ ως έμπειρος έλεγε ότι πρίν φύγει θα κατοχύρωνε το σταθμό,αλλά οι εξελίξεις μετά τις πρώτες εκλογές του 1989 και  τον σχηματισμό της κυβέρνησης Τζαννετάκη ήταν τόσο ταχείες , ανέλαβε  υπουργός Υγείας και Πρόνοια , ώστε δεν πρόλαβε.

Αποχωρήσαντος του Εβερτ το καταπέτασμα εσχίσθη και η  συμφωνία τήρησης της πολυφωνίας, των αρχών του διαφωτισμού  που αποτελεί εξαίρεση για την ελληνική πολιτική πραγματικότητα, μια συμφωνία κυρίων  από διαφορετικές ιδεολογικές καταβολές, εν πολλοίς ετηρείτο. Πολλοί  καλοθελητές,βέβαια, δεν έβλεπαν με καλό μάτι το ότι ο σταθμός ήταν πολυφωνικός καί ήθελαν μια ΝεοΔημοκρατική ντουντούκα εναντίον του ΠΑΣΟΚ. Εμείς, οι δημοσιογράφοι και οι  σχολιαστές ασκούσαμε πολύ σκληρή κριτική στην κρατούσα  κατάσταση. Στείλαμε τον μακαρίτη τον Κουτσόγιωργα στο δικαστήριο μεταδίδοντας μια συνομιλία μεταξύ δύο πρωταγωνιστών του σκανδάλου Κοσκωτά από την οποία προέκυπτε το γεγονός ότι είχε χρηματιστεί έναντι 2 εκατομμυρίων δολλαρίων. Θέλησαν λοιπόν να μετατρέψουν τον εκάστοτε διευθυντή του Αθήνα 984 σε τμηματάρχη δημοτικής υπηρεσίας.Για να υπακούει τα εντολάς  ...Τότε υπήρξε μια εξέγερση , προσωπικά απείχα και πολλοί συνάδελφοι δεν ήθελαν να παραστώ στις αλλεπάλληλες τότε συνελεύσεις τους. Στα σημερινά γενέθλια καλά κάνουμε και δεν κάνουμε  συγκαλύψεις και τα λέμε όλα. Είναι 30 χρόνια  με πολύ καλές, αλλά και κάποιες άσχημες στιγμές.Τα έχει όλα.”

*Θοδωρής Σαραντής , δημοσιογράφος, μουσικός παραγωγός “Με τον Γιάννη Τζανετάκο θυμάμαι δύο πράγματα από τότε που με είχε καλέσει στο γραφείο του να μιλήσουμε. Ηταν πίσω του ένα ταμπλώ, στο οποίο  είχε γράψει ορισμένους ραδιοφωνικούς κανόνες, οι οποίοι   οφείλω να ομολογήσω ότι με βοήθησαν πολύ στη μετέπειτα ραδιοφωνική μου πορεία. Ηταν λέξεις που έπρεπε να αποφεύγουν οι παραγωγοί. Οπως η απαγόρευση τη γειτνίασης των λέξεων που  και  στην, διότι προέκυπτε μια τρίτη λέξη, η οποία  δεν ήταν στην πρόθεση των εκφωνούντων. Είχε επίσης απαγορεύσει το έτσι , το λοιπόν, το εντάξει , τα οποία φυτρώνουν στο μικρόφωνο... Την ώρα που συζητούσαμε υπήρχαν διαχωριστικά με τζάμι στα γραφεία  και σε ένα από αυτά βρισκόταν η Φωτεινή Πιπιλή, με την οποία γνωριζόμασταν πρό αμνημονεύτων χρόνων, από μαθήτρια με κοτσιδάκια σε ένα πάρτυ του αδελφού της. Μπαίνει  στο γραφείο του Τζαννετάκου και του λέει “δηλαδή τώρα συζητάμε να πάρουμε και αναρχικούς στο σταθμό;

Ο Αθήνα 9.84 χτιζόταν κομμάτι – κομμάτι. Εγώ ήδη έκανα ραδιόφωνο, ενώ η πλειονότητα του τότε πυρήνα του 984 ήταν άνθρωποι που δεν είχαν επαφή με το μικρόφωνο,μόνον ο Ακης Εβενης εξαιρείτο,ο οποίος με έφερε σε επαφή με το σταθμό. Είχαμε ένα καθεστώς σχεδόν ασυδοσίας, με την έννοια της ελευθερίας του λόγου και έκφρασης.Ο Γιάννης Τζαννετάκοςε θυμάμαι να μου λέει , παιδί μου το παρατραβάς, είσαι πολύ είρων...” 

*Σήφης Πολυμίλης, δημοσιογράφος, διευθυντής σύνταξης στο ΒΗΜΑ. “Τις ευχές μου για μακροημέρευση στο σταθμό κια τους δημοσιογράφους. Η παρουσία του Αθήνα 9.84 είναι αναγκαία  σήμερα σε έενα δύσκολο τοπίο για τα ΜΜΕ και τους δημοσιογράφους. Είστε μια όαση ελευθερίας και πλουραλισμού και ελπίζω να παραμείνετε για πολλά χρόνια ακόμα.   

Για τις εξελίξεις στο ΔΟΛ είπε: “Εμείς στο ΔΟΛ περάσαμε μια πολύ δύσκολη περίοδο σχεδόν ένα χρόνο τώρα, με αντίξοες συνθήκες. Με αυταπάρνηση των συναδέλφων καταφέραμε και κρατήσαμε ζωντανά τις εφημερίδες, τα μέσα  όπου εργαζόμαστε. Κι όχι απλώς τα κρατήσαμε, αλλά και με αξιοπρέπεια, με σεβασμό στους αναγνώστες μας. Ανεβάσαμε και την αξία τους, σε πείσμα των τραπεζών που μας πολέμησαν μέχρι εκεί που δεν παίρνει, σε βάρος και των δικών τους συμφερόντων αλλά και των μετόχων τους”.

*Ελλη Στάη ,  δημοσιογράφος, πρόεδρος του THE TOC. gr.  “Τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα στη δεκαετία του 1980 είχαν την ασφυξία του κρατισμού. Την βίωσα προσωπικά, διότι τότε εργαζόμουν τότε στην ΕΡΤ νεαρή δημοσιογράφος και το είχα πληρώσει δύο φορές με απόλυση, επειδή δεν συνεμμορφώθην πρός τας υποδείξεις...

Ο Αθήνα 9.84 ήταν  μια μεγάλη αναπτρεπτική κίνηση , που άνοιξε το δρόμο στα ιδιωτικά ραδιοτηλεοπτικά ΜΜΕ, κάτι που ήταν αυτονόητο. Καί σήμερα βρίσκω παραλληλισμούς με τη δεκαετία του 80, διότι πάλι υπάρχει μια ασφυξία, η μεγάλη αναταραχή του ελέγχου και στα ιδιωτικά ΜΜΕ, χωρίς να παραγνωρίζει κανείς όλα τα αμαρτήματα και του ιδιωτικού τομέα.

Βρίσκω πολύ χρήσιμη την επέτειο των 30 χρόνων του Αθήνα 9.84, όχι μόνον για να αγκαλιαστούμε και να αγαπηθούμε ή να νοσταλγήσουμε, αλλά και να πούμε ότι σ' αυτή τη χώρα πρέπει κάποια στιγμή να μπορέσουμε να καθιερώνουμε τα κεκτημένα μας.

Νομίζω ότι κάτι τέτοιο θα θέλαμε και σήμερα.”

*Παύλος Τσίμας , δημοσιογράφος “Σε ανύποπτο χρόνο ο Γιάννης Τζαννετάκος με είχε φωνάξει  στο γραφείο του τότε κάπου στην Ακαδημίας, και μού είπε το μυστικό. Οτι ετοιμαζόταν ένας δημοτικός ραδιοφωνικός σταθμός και  ήθελε να είμαι μέσα στο εγχείρημα.       

Τότε ήμουν επικεφαλής του πολΙτικού ρεπορτάζ στο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ και το σκέφτηκα, το ζύγισα και ενώ λογικά θα έπρεπε να ζητήσω την άδεια από την εφημερίδα, είπα να κάνω του κεφαλιού μου για ακόμη μια φορά και να δεχθώ. Ετσι έγινε και βρέθηκα εκεί.  Τότε δια της σιωπής το ανέχθηκαν,θεώρησαν ότι έκαναν καλά  στο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ, σε μια πολύ ενδιαφέρουσα περίοδος για το ΚΚΕ οπότε πολλά πράγματα άνοιγαν και άρχιζαν οι ζυμώσεις από τις οποίες θα προέκυπτε ο βραχύβιος ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ της ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ.

Οπως είπε η Νόνη Καραγιάννη, τότε γινόταν άλλη μια έκρηξη ραδιοφωνική  με τον 902 Αριστερά στα FM και ως ιδρυτικός διευθυντής του σταθμού, συμφωνήσαμε με τον Γιάννη Τζαννετάκο να παραμείνω σχολιαστής στον 9.84 και αμφοτέρωθεν επεδείχθη ένα σπάνιο πολιτικό ήθος.

Για τον Αθήνα 9.84 να πώ ότι η εποχή εκείνη ήταν εποχή αθωότητας και υποσχέσεων και ο Αθήνα 984 ήταν μια πολιτιστική επανάσταση  για τη χώρα. Μια τομή που δεν αφορά μόνον την ιστορία του ραδιοφώνου ,αλλά τη χώρα συνολικότερα και το πώς οι άνθρωποι βλέπουν τον εαυτόν τους στο κόσμο.   

Ο 9.84 ήταν μια επανάσταση σε μια εποχή που η χώρα ήθελε να αλλάξει.Νομίζω, ότι ήταν μια φάση αθωότητας, μεγάλης αισιοδοξίας   και μιας αυτοπεποίθησης που άρχιζε να γεννιέται ότι εμείς μπορούμε να κάνουμε ή μπορούμε να διεκδικούμε λίγο καλύτερα πράγματα. Από αυτήν την άποψη ο Αθήνα 9.84 με αυτή την ελευθερία και ανεξαρτησία που έδωσε στους δημοσιογράφους, με την αίσθηση που οι ακροατές για πρώτη φορά είχαν,  ότι δηλαδή  ο καθένας λέει την άποψή του χωρίς να σκέφτεται τι θα του πούν όταν βγεί από το στούντιο ή όταν κλείσει το μικρόφωνο,πράγματα πρωτοφανή  εν ολίγοις για την Ελλάδα και την τηλεοπτική και ραδιοφωνική ιστορία της ως τότε.

Νομίζω ότι ο Αθήνα 9.84 ήταν πραγματικά ένα σημείο τομής.”   

*Γιάννης Παντελάκης, δημοσιογράφος, πρώην πρόεδρος του Αθήνα9.84   “Μού λείπετε ... Εχω εργαστεί σε εφημερίδες και ραδιόφωνα, τα άλλα ΜΜΕ τα απέφυγα. Ηταν επιλογή μου σε ένα μεγάλο βαθμό γιατί τα κρατικά ραδιόφωνα και ο Αθήνα 9.84  δημιουργούν τις πιό αξιοπρεπείς συνθήκες απασχόλησης απ όλες τις πλευρές, με την έννοια του να μην χρειάζεται κανείς να καταφεύγει σε εύκολους εντυπωσιασμούς, να κραυγάζει ή να κιτρινίζει, επιζητώντας την περίφημη ακροαματικότητα, που θα τον επιβεβαιώσει όπως και τα οικονομικά το σταθμού...  Είναι ένα πολύ μεγάλο πλεονέκτημα που είχαν και έχουν οι εργαζόμενοι  στα μέσα δημόσιου συμφέροντος.

Για τον ΔΟΛ και τη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί “Οι άνθρωποι αυτοί στο ΔΟΛ, απλήρωτοι επί μήνες, μέσα σε αυτές τις αντίξοες και αβέβαιες συνθήκες, δεν ξέρουν ποιά θα είναι η προσωπική τύχη του καθενός την επόμενη ημέρα και τι θα επιλέξουν οι ίδιοι ή οι νέοι ιδιοκτήτες για αυτούς, δείχνουν εξαιρετικό επαγγελαματισμό και ένα εξαιρετικά υψηλό επίπεδο στην παρεχόμενη ύλη. Ενδεικτικό αυτού που λέω είναι ότι τα ΝΕΑ παρότι περνούν τη μεγαλύτερη κρίση στην ιστορία τους, διατηρούν την πρώτη θέση στην κυκλοφορία. ”

*Παναγιώτης  Λάμψιας, δημοσιογράφος. “Είμαστε υπερήφανοι που καταφέραμε και κρατήσαμε όρθιο τον ΔΟΛ, έναν δημοσιογραφικό οργανισμό με 100ετή ιστορία, που εύχομαι και ελπίζω να να μεγαλουργήσει και στα επόμενα 100 χρόνια. Εμείς κάναμε  το χρέος μας, σήμερα έγινε ο διαγωνισμός, υπήρξε πλειοδοσία, υπήρξε  εταιρία που θα τον πάρει και είναι η εταιρία ΑLTER EGO συμφερόντων Μαρινάκη. Νομίζω ότι το μέλλον του ΔΟΛ διαγράφεται τουλάχιστον ευοίωνο και αυτό είναι παρήγορο και για τους εργαζόμενους και για τους αναγνώστες που όλο αυτό το διάστημα μας στήριξαν,επιδεικνύοντας επιμονή και υπομονή με το να μας επιλέγουν καθημερινά, σε αυτές τις δύσκολες εποχές.” 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ