priscilla-du-preez-g86airjz4gs-unsplash.jpg
© Priscilla du Preez
Σχεσεις

Δεύτερο ραντεβού; Τα σημάδια ότι πρέπει να πεις ναι

Αν το πρόσωπό σου πόνεσε από το πολύ χαμόγελο, μάλλον πρέπει να τον ξαναδείς

Τρόποι να καταλάβεις αν αξίζει και αν πραγματικά θες να δεις ξανά τον άλλον σε ένα δεύτερο ραντεβού

Ειδικά αν είσαι πολύ καιρό μόνος, είναι πολύ πιθανό να μην είσαι σίγουρος τι να κάνεις μετά από ένα πρώτο ραντεβού. Από τη μία, φοβάσαι μην απορρίψεις κάποιον πολύ γρήγορα απλά και μόνο γιατί ψειρίζεις την κατάσταση. Από την άλλη, έχεις το άγχος μην παρασυρθείς και συνεχίσεις να βγαίνεις με κάποιον που δεν θες πραγματικά μόνο και μόνο γιατί βαρέθηκες να είσαι μόνος. Ωστόσο, υπάρχουν κάποια σημάδια ότι ένα ραντεβού πράγματι έχει πάει καλά και σίγουρα αξίζει να ξαναδείς τον άλλον όσο πιο σύντομα γίνεται.

Πέρασες πραγματικά καλά
Συχνά κάνουμε το λάθος να βγαίνουμε ραντεβού και να έχουμε λίστες στο κεφάλι μας, με όλα όσα θέλουμε να έχει ο άλλος. Στην πραγματικότητα, όμως, τις περισσότερες φορές οι λίστες αυτές είναι άχρηστες και επιφανειακές. Στο τέλος της ημέρας αυτό που έχει σημασία είναι το αν πέρασες πραγματικά καλά.

Ένα χαρακτηριστικό σημάδι για να το διαπιστώσεις είναι το πόσο γρήγορα ένιωσες να περνάει ο χρόνος. Το ραντεβού κράτησε μία ώρα και εσύ ένιωσες σαν να διαρκεί μία αιωνιότητα ή ήσασταν μαζί τρεις ώρες και θα ορκιζόσουν ότι ένιωθες σαν να πέρασε με το ζόρι ένα μισάωρο; Αν συνέβη το δεύτερο, τότε μάλλον το ραντεβού πήγε αρκετά καλά.

Ένα άλλο σημάδι είναι το προφανές: δεν μπορούσες να σταματήσεις να χαμογελάς. Η σύμβουλος σχέσεων Megan Weks σχολίασε γι’ αυτό στο The List: «Ένα σημάδι ότι πρέπει οπωσδήποτε να βγεις με κάποιον ξανά είναι να πιάνεις τον εαυτό σου να χαμογελάει πολύ. Έχω μία πελάτισσα που δεν ήταν σίγουρη αν της άρεσε ο άντρας με τον οποίο είχε βγει ραντεβού, αλλά παρατήρησε ότι την έκανε να χαμογελάει όλη την ώρα. Θυμόταν ότι το πρόσωπο της άρχισε να πονάει από το χαμόγελο, αλλά δεν ήξερε αν της άρεσε ή όχι! Το σώμα της υποσυνείδητα είχε συνειδητοποιήσει κάτι πριν το καταλάβει ο εγκέφαλός της. Τώρα είναι παντρεμένοι».

Η συζήτηση κύλησε καλά
Αυτό δεν σημαίνει μόνο το να είχατε πράγματα να πείτε. Πόσο άνετα αισθανόσουν να του μιλήσεις ή αντίστοιχα πόσο ανοιχτός ήταν εκείνος απέναντί σου; Αν υπάρχει άνεση στον διάλογο από το πρώτο ραντεβού, φαντάσου όταν αρχίσετε να γνωρίζεστε καλύτερα.

Παράλληλα, σκέψου τον γενικότερο τρόπο που μίλαγε. Όταν διαφωνούσατε σε κάτι, γινόταν αμυντικός ή επιθετικός, ή έλεγε ήρεμα τα επιχειρήματά του και άκουγε τη δική σου άποψη χωρίς να σε διακόπτει ή να σε ειρωνεύεται συνεχώς. Και πάλι, αν κάποιος είναι ειρωνικός ή υποτιμητικός απέναντί σου από το πρώτο ραντεβού, σκέψου πώς θα εξελιχθεί όταν θα αποκτήσει μεγαλύτερη οικειότητα.

Επιπλέον, συνυπολόγισε το κατά πόσο ήταν σε θέση να αποκωδικοποιεί το δικό σου κομμάτι. Είναι ξεκάθαρο συν υπέρ του, αν ήταν καταλάβαινε πότε νιώθεις άβολα ή διστάζεις για δικούς σου λόγους να πεις κάτι και επέλεγε να το σεβαστεί και να αλλάξει θέμα, αντί να σε πιέσει.

Υπήρχε χημεία
Πώς θα καταλάβεις αν υπήρχε χημεία τουλάχιστον από πλευράς σου; Σκέψου πόσες φορές έπιασες τον εαυτό σου να ενθουσιάζεται, να φλερτάρει ή να γελάει περισσότερο απ’ όσο συνήθως όσο βρισκόσουν στο ραντεβού. Η χημεία και ιδιαίτερα η σεξουαλική είναι σημαντικό κομμάτι μίας σχέσης και, αντίθετα με την αγάπη ή τη συντροφικότητα, είναι κάτι που συνήθως, αν δεν υπάρχει εξαρχής, δεν εμφανίζεται ποτέ.

Σύμφωνα με την Rhonda Milrad, κλινική κοινωνική λειτουργό, «το να αισθάνεσαι σεξουαλική έλξη προς τον σύντροφό σου είναι ένα σημαντικό στοιχείο μία γερής σχέσης και ξέρεις αμέσως αν η σεξουαλική χημεία υπάρχει ή όχι. Αν και η αγάπη σου μπορεί να γίνει βαθύτερη με τον χρόνο, εάν η χημεία είναι ανύπαρκτη, είναι σχεδόν απίθανο να αναπτυχθεί. Αυτή η έμφυτη έλξη δείχνει ότι υπάρχει μία πολύ καλή βάση για ένα δυνατό σεξουαλικό πάθος».

Δεν είναι σαν τους άλλους
Όταν λέμε «άλλους» δεν εννοούμε τον γενικότερο πληθυσμό του πλανήτη, αλλά τους προηγούμενους ανθρώπους με τους οποίους έχεις βγει ή έχεις υπάρξει σε σχέση. Γιατί αυτό είναι καλό; Διότι υπάρχει λόγος που με κανέναν από αυτούς τελικά το μεταξύ σας δεν λειτούργησε κι ας έχεις συνηθίσει χαρακτήρες και συμπεριφορές όπως οι δικές τους. Δεν γίνεται να περιμένεις διαφορετική κατάληξη, αν μπλέκεις στην ουσία συνεχώς με τον ίδιο άνθρωπο.

Φαίνεται να σε εκτιμά
Ας είμαστε ειλικρινείς, σε όλους μάς αρέσει να μάς κάνουν κομπλιμέντα. Όχι, δεν εννοούμε κάποιο από αυτά που περιμένεις να ακούσεις στο πρώτο ραντεβού, όπως τι όμορφος που είσαι ή τι ευχάριστος – ειδικά αν στα πουν στην αρχή ή το τέλος του ραντεβού -. Μιλάμε για απρόσμενα και αυθόρμητα κομπλιμέντα που δεν περίμενες να ακούσεις από τον άλλον και που νιώθεις ότι δεν τα επεξεργάστηκε πολύ πριν τα πει. Ακόμα καλύτερα; Κάποιο κομπλιμέντο που κανείς ποτέ δεν σου έχει ξανακάνει.

Δείχνει σεβασμό
Σε εσένα και στους υπόλοιπους ανθρώπους. Το να σε σέβεται δεν σημαίνει να σου τραβάει την καρέκλα για να καθίσεις ή να σου ανοίγει την πόρτα του αυτοκινήτου. Σημαίνει ότι σέβεται αρκετά τον χρόνο σου ώστε να φτάσει στην ώρα του στο ραντεβού σας, σέβεται αρκετά την προσωπικότητά σου ώστε να μην πάρει την πρωτοβουλία να παραγγείλει για εσένα σαν να μην έχεις άποψη και ότι η κίνηση ευγενείας που κάνει είναι να στείλει ένα μήνυμα μετά το ραντεβού ώστε να μάθει αν έφτασες καλά σπίτι σου.

Από την άλλη, το κατά πόσο σέβεται τους άλλους μπορείς πολύ απλά να το καταλάβεις από το αν αντιμετωπίζει τους σερβιτόρους σαν προσωπικούς του υπηρέτες. Ο σύμβουλος σχέσεων David Bennett αναφέρει: «Αν έχεις την ευκαιρία να τον δεις να αλληλεπιδρά με άλλους (όπως έναν σερβιτόρο), παρατήρησε αν τους φέρεται σωστά. Είναι γενναιόδωρος, χαλαρός και καλός επικοινωνιακά; Εάν ναι, τότε αυτό είναι σημάδι πώς πιθανότατα αλληλεπιδρά γενικότερα με τους άλλους. Εάν είναι αγενής ή τρομερά ντροπαλός, είναι ένα καλό σημάδι και πάλι για το πώς είναι με τους άλλους. Μάλιστα, το πώς συμπεριφέρεται στους άλλους ανθρώπους είναι ένας καλό τρόπος να καταλάβεις πώς μακροπρόθεσμα θα συμπεριφέρεται σε εσένα και τους φίλους σου».

Αισθάνεσαι καλά μετά το ραντεβού
Υπάρχουν άνθρωποι που ακόμα και χωρίς να σε προσβάλουν, έχουν έναν μαγικό τρόπο να σου διαλύουν την αυτοπεποίθηση. Υποθέτοντας ότι δεν θες έναν τέτοιον άνθρωπο στη ζωή σου, θα σε συμβουλεύσουμε να μην βγεις δεύτερο ραντεβού αν μετά το πρώτο νιώθεις ανασφαλής και λιγότερο σίγουρος για τον εαυτό σου. Αντίθετα, αν έφυγες γεμάτος σιγουριά για τον εαυτό σου, μάλλον βγήκες με κάποιον που καλό θα ήταν να ξαναδείς σύντομα.

Θέλει και ο άλλος να σε ξαναδεί
Καλό είναι να ισχύουν όλα τα παραπάνω, αλλά σε κάθε περίπτωση δεν είσαι ο μόνος που έχει λόγο για το αν θα βγείτε δεύτερο ραντεβού. Δεν θες να ξαναβγείς με κάποιον που σε «βλέπει» χλιαρά, ούτε να ξοδέψεις χρόνο και ψυχική ενέργεια με το να θέλεις κάποιον που δεν αισθάνεται το ίδιο με εσένα. Αν θέλει και εκείνος να σε ξαναδεί τότε θα φανεί τόσο με το αν θα προτείνει να βγείτε ξανά, όσο και από το αν θα κάνει μία πρόταση συγκεκριμένη ως προς το πότε και το πού. 

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice