GNTM: Η πρώην παίκτρια Λία εξηγεί τι είναι η «δυσφορία φύλου»

Το μοντέλο απάντησε στους followers της στο Instagram για το αν είναι non-binary

Λία Τσουζντάν: Η πρώην παίκτρια του GNTM αποκάλυψε ότι είχε «δυσφορία φύλου» και εξήγησε τι σημαίνει αυτό.

Κι ενώ στην τηλεόραση προβάλλεται ο 4ος κύκλος GNTM (Greece's Next Top Model), όλοι συζητάνε για μια πρώην παίκτρια του ριάλιτι, την Λία Τσουζντάν. Ο λόγος είναι οι πρόσφατες δηλώσεις της για τη σεξουαλική της ταυτότητα και η αποκάλυψη ότι για χρόνια ένιωθε «δυσφορία φύλου».

Screenshot από το Instagram της Λίας Τσουζντάν

Όλα ξεκίνησαν πριν λίγες ημέρες στο λογαριασμό της στο Instagram, όταν ένας από τους ακόλουθούς της τη ρώτησε αν είναι non-binary (άτομο χωρίς φύλο). Το μοντέλο απάντησε με ειλικρίνεια αναφέροντας «Δεν είμαι non binary, αλλά η αλήθεια είναι πως μέχρι και πριν λίγο καιρό για ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα είχα μια πολύ έντονη δυσφορία φύλου. Μερικές φορές έφτανα στο σημείο να ξυπνάω και να μη καταλαβαίνω τι είμαι σήμερα και πώς νιώθω, ωστόσο δεν μπορούσα να κάνω πράγματα, ούτε να βγω από το σπίτι. Τώρα είμαι πάρα πολύ καλά και θα έλεγα πως έχω μάθει να ζω με αυτό που νιώθω και το απολαμβάνω. Για μένα, προτιμώ απλά να είμαι εγώ “χωρίς ταμπέλες”».

Λία Τσουζντάν

Όπως ήταν φυσικό, η δήλωσή της άρχισε να αναπαράγεται σε social media και μέσα ενημέρωσης και σύντομα βρέθηκε καλεσμένη στην τηλεοπτική εκπομπή «Πρωινό» στον Ant1 όπου εξήγησε τι εννοούσε με τη «δυσφορία φύλου».

Λία Τσουζντάν

«Για μένα η δυσφορία φύλου που έπαθα και εγώ ήταν ότι απλά μερικές φορές ξυπνούσα και δεν καταλάβαινα πως νιώθω εσωτερικά. Όχι άντρας ή γυναίκα, γενικά το τι μου γίνεται. Απάντησα πως δεν είμαι non binary, αλλά το non binary είναι μια ομπρέλα που καλύπτει πάρα πολλά πράγματα, υπάρχουν υποκατηγορίες σε αυτό. Σε γενικά πλαίσια είναι άνθρωποι που δεν πιστεύουν ή δεν ταυτίζονται στην ύπαρξη των δύο μόνο φύλων, υπάρχει κάτι το ενδιάμεσο. Εγώ το υποστηρίζω. Δεν ξέρω, νομίζω πως είμα σε αυτή την κατηγορία ανθρώπων αλλά δεν είμαι σίγουρη, είμαι ακόμη στο ψάξιμο».

Λία Τσουζντάν

Όταν η παρουσιάστρια τη ρώτησε αν έχει επηρεαστεί από κάποιο κίνημα στο εξωτερικό ίσως, η Λία συνέχισε εξηγώντας «Πιστεύω ότι είναι κάτι το οποίο το νιώθεις εσωτερικά. Δεν μπορεί να είναι μόδα, α ήρθε από το εξωτερικό. Όταν ήμουν πιο μικρή κάποιες στιγμές έκανα κάτι και έλεγα κάτσε πρέπει να το κάνει αυτό ένα κορίτσι; Έπαιζα μπάλα, μου άρεσε το μποξ, ντυνόμουν πιο χύμα -το οποίο σύμφωνα με τα στερεότυπα που υπάρχουν δεν είναι τόσο δεκτό για μια γυναίκα. Αυτό με έβαλε λίγο σε σκέψη ότι ίσως να μην υπάρχουν μόνο αυτά τα δύο φύλα».

Λία Τσουζντάν

Φυσικά, το μοντέλο συνέχισε να εξηγεί ότι η δυσφορία που ένιωθε δεν είχε να κάνει μόνο με τις επιλογές δραστηριοτήτων ή ντυσίματος: «Πολλές φορές θα σε κρίνουν από το ντύσιμο. Μπορεί σε μια γυναίκα να αρέσει το ανδρικό ντύσιμο, αλλά να νιώθει γυναίκα, δεν σημαίνει ότι ταυτίζεται με το ανδρικό φύλο ή... Για μένα έχει να κάνει με τα πάντα, όχι μόνο με το ντύσιμο, έχει να κάνει με τη συμπεριφορά σου, τις τάσεις που έχεις. Με ενοχλούσε μέχρι πριν λίγο καιρό, γιατί είμαι ένα κορίτσι που έχει μεγαλώσει μέσα στην πατριαρχία. Είχα συγκεκριμένα πρότυπα για το πώς πρέπει να είμαι, να έχω μακριά μαλλιά, πώς πρέπει να ντυθώ για να αρέσω στους άντρες, που στην τελική δεν είναι το νόημα της ζωής. Δεν το έχω συζητήσει με κάποιον ειδικό αλλά γνωρίζω αρκετό κόσμο που βιώνει το ίδιο πράγμα. Το θεωρώ απόλυτα φυσιολογικό, είναι ένα ταξίδι. Δεν ορίζω τον εαυτό μου κάπως συγκεκριμένα, είναι ένα ψάξιμο όλο αυτό».

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice