328233-678565.jpg
Henry Clark, 1962
Fashion

Η Φιόνα Φον Τίσεν στην Αθήνα για την κολεξιόν του Ζούλια

Αφιέρωμα στην καλλονή που αγάπησε ο Αλέξανδρος Ωνάσης 

Τα πρώτα δημοσιεύματα κυκλοφορούν ήδη στα lifestyle περιοδικά. Η Βαρόνη Φιονα Φον Τίσεν στην Αθήνα, Τα ψώνια της στο Κολωνάκι, Ποια μαγαζιά επέλεξε, Τι φόρεσε, Ποιος την είδε και Ποιος την αναγνώρισε πρώτος. Κι ενώ οι φήμες οργιάζουν, το μόνο σίγουρο είναι ότι η Βαρόνη θα βρίσκεται το μεσημέρι του Σαββάτου στο Ζάππειο ως τιμώμενο πρόσωπο της νέας Demi Couture του σχεδιαστή υψηλής ραπτικής Βασίλη Ζούλια. Ακούγεται μάλιστα ότι ίσως περπατήσει στο catwalk με κάποια από τις δημιουργίες που ενέπνευσε η ίδια στο σχεδιαστή από τα λαμπερά χρόνια της δεκαετίας του 50, όταν μεσουρανούσε σε επιδείξεις και εξώφυλλα με την απαράμιλλη ομορφιά της.

#legendarywoman #myinspiration #fionavonthyssen#uniquemoments #rarefootage #gratitude to foxhound Galateia Laskaraki!!thank you so much!#galateialaskaraki

A video posted by Vassilis Zoulias (@vzoulias) on Oct 18, 2016 at 10:55pm PDT

Ποια είναι όμως αυτή η ξακουστή Βαρόνη και τι σχέση έχει με την Ελλάδα και την οικογένεια Ωνάση;

Γεννήθηκε στις  25 Ιουνίου του 1932 στο Ώκλαντ της Νέας Ζηλανδίας, μεγάλωσε όμως όπως άρμοζε σε κόρη Βρετανού αξιωματικού του Βασιλικού Ναυτικού. Το ακριβές της όνομα το ίδιο μακροσκελές όπως ταιριάζει στην καταγωγή της: Φιόνα Φράνσις Ιλέιν Κάμπελ Γουόλτερ. Τη δεκαετία του ’50 φτάνει στο Λονδίνο και μεσουρανεί στον κόσμο της μόδας. Γίνεται μούσα των καλύτερων φωτογράφων της εποχής, η Vogue την λατρεύει και όλοι μιλούν γι’ αυτό το κορίτσι με την αριστοκρατική ομορφιά και τον λεπτεπίλεπτο αισθησιασμό.

Εδραιώθηκε γρήγορα ως ένα από τα πιο πετυχημένα σούπερ μόντελς της δεκαετίας, ένας μύθος της ομορφιάς που κυριάρχησε τον κόσμο της μόδας για σχεδόν τρεις δεκαετίες στον 20ό αιώνα. Ο κορυφαίος φωτογράφος Σέσιλ Μπίτον έχει δηλώσει ότι ήταν η αγαπημένη του μούσα, ενώ λάτρευε το «μυστηριώδες, εκλεπτυσμένο της πρόσωπο και τη φινέτσα που μπορούσες να συναντήσεις σε μια αληθινή κυρία». Το ίδιο την λάτρεψε και ο εξίσου σπουδαίος Ρίτσαρντ Άβεντον και κάπως έτσι η Φιόνα έγινε το απόλυτο It girl.

Στη συνέχεια, το 1956, ήρθε ο γάμος της με τον εκατομμυριούχο βιομήχανο Χάινριχ Φον Τίσεν, που της χάρισε τον τίτλο της βαρόνης. Η Φιόνα μετονομάζεται τότε σε Βαρόνη Φιόνα Φον Τίσεν-Bornemisza de Kászon και συνεχίζει να εμφανίζεται στις σελίδες των περιοδικών, με το απαράμιλλο στιλ της να απαθανατίζεται σε εντιτόριαλ μόδας και κοσμικές στήλες. Από κύκνος της δεκαετίας του ’50, εξελίσσεται σε μια αισθησιακή γυναίκα των 60s που διατηρεί το σεξ απλίλ και τη νεανική σιλουέτα της ακόμα και μετά τη γέννηση δύο παιδιών.

Φωτό: Norman Parkinson. Η Elspeth Champcommunal μαζί με τη Φιόνα κι ένα άλλο μοντέλο (1953) © Norman Parkinson Archive 

Όμως παρόλο που ο γάμος της με τον Heini (όπως είναι γνωστός) συνέβη 12 -μόλις- ώρες μετά την πρώτη τους συνάντηση στις χιονοδρομικές πίστες του κοσμικού θέρετρου του St Moritz, έλαβε τέλος το 1965. Μετά το διαζύγιο η Φιόνα αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη ζωή της στην Ελβετία και επέστρεψε στο Λονδίνο με τα δύο της παιδιά Francesca και Lorne, αφήνοντας πίσω το παλάτι στη λίμνη Λουγκάνο με τα υπέροχα έργα τέχνης που συνέλεγε φανατικά ο πρώην σύζυγός της.

Μέχρι που ξαφνικά τέσσερα χρόνια αργότερα ολόκληρος ο πλανήτης ασχολείται  μανιωδώς μαζί της εξαιτίας μιας πολύκροτης νέας σχέσης. Παρά τις οξύτατες αντιδράσεις του Αριστοτέλη Ωνάση, ο γιος του Αλέξανδρος συνάπτει σχέση με την κατά 16 χρόνια μεγαλύτερή του Βαρόνη. Πολλοί λένε ότι αυτός ήταν ο μεγαλύτερος έρωτας του Αλέξανδρου Ωνάση, ένας έρωτα που κυνηγήθηκε, έγινε για χρόνια στόχος των παπαράτσι κι έληξε άδοξα μετά τον πρόωρο θάνατό του σε αεροπορικό δυστύχημα στις 22 Ιανουαρίου 1973. Η γνωριμία τους που εξελίχθηκε σε θυελλώδη έρωτα, λένε πως έγινε σε ένα πάρτι που έδωσε η μητέρα του Αλέξανδρου, Τίνα Λιβανού, αφού η 32χρονη τότε Φιόνα ήταν στενή φίλη της Ευγενίας Νιάρχου και είχε δεσμούς με την οικογένεια Ωνάση.

Σε συνέντευξή της στον Χρήστο Ζαμπούνη για το περιοδικό Life & Style η Φιόνα Φον Τίσεν είχε παραδεχτεί ότι εκείνη η περίοδος της ζωής της ήταν γεμάτη άγχος. «Ο πατέρας του Αλέξανδρου προσπάθησε να με κάνει να νιώσω ως πολίτης δεύτερης κατηγορίας. Όχι μόνο επειδή ήμουν διαζευγμένη με δύο παιδιά και μεγαλύτερη του Αλέξανδρου σε ηλικία. Αυτό που πραγματικά τον ανησύχησε είναι ότι "εκπαίδευσα" το γιο του. Η τυραννία του ήταν τέτοια ώστε σε ηλικία 17 ετών σταμάτησε τον Αλέξανδρο από το σχολείο γιατί έκανε κοπάνα για να πάει με μια κοπέλα στη Ριβιέρα. Ο πατέρας του, λοιπόν, τον τιμώρησε παίρνοντας μέσα από τα χέρια του το μέλλον του, την παιδεία του. Τα τελευταία σχέδια του Αλέξανδρου ήταν να έρθει μαζί μου στην Ελβετία και να ξαναπάει στο πανεπιστήμιο».

Σπέτσες. Ο ρεπόρτερ για να μη δημοσιεύσει τις επίμαχες φωτογραφίες ζήτησε ως αντάλαγμα στο ζευγάρι να ποζάρει για εκείνον. Έτσι κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά κοινές φωτογραφίες με δική τους συναίνεση (πηγή: Μηχανή του Χρόνου με πληροφορίες από το βιβλίο της Αλεξίας Κουλούρη «Με στόχο τον Ωνάση»).

Ωστόσο, τα σχέδια του ζευγαριού ανατράπηκαν από τον θάνατο του Αλέξανδρου σε ηλικία μόλις 25 ετών και η Φιόνα στην ίδια συνέντευξη τοποθετείται ξεκάθαρα όσον αφορά τις θεωρίες περί δολοφονίας του. «Ο Ωνάσης με ρώτησε μετά το δυστύχημα αν πίστευα ότι επρόκειτο για δολοφονία. Τα γεγονότα έχουν ως εξής: Ο Αλέξανδορς επρόκειτο να έλθει στην Αγγλία για το γάμο του αδελφού μου. Άρα, δεν ήταν στο πρόγραμμά του να βρίσκεται στην Αθήνα, επομένως δεν μπορούμε να μιλάμε για προετοιμασία δολοφονίας. Το αεροπλάνο μπορεί βέβαια να υπήρξε στόχος σαμποτάζ. Αλλά όλα αυτά είναι υποθέσεις. Ο δικηγόρος του συγκυβερνήτη, Στίουαρτ Σπέιτζερ, έγραψε ένα βιβλίο για το δυστύχημα και διαπίστωσε ότι όλοι οι άνθρωποι που έχουν σχέση με το γεγονός έχουν χάσει τη ζωή τους».

Στην κηδεία του Αλέξανδρου Ωνάση

«Ο θάνατός του είναι ένα τραύμα που έχει μείνει μέσα μου για πάντα. Δε θα ξεχάσω την τελευταία μας τηλεφωνική συνομιλία. Ήμουν στο προσκεφάλι της μητέρας μου, που ήταν άρρωστη στο Λονδίνο, και εκείνος ήταν στην Αθήνα. Συζητούσαμε για το αν πρέπει να ανακοινώνονται τα αίτια των αεροπορικών δυστυχημάτων. Ειρωνεία της τύχης...»

Ακόμα και σήμερα όμως η Βαρόνη συνεχίζει να επισκέπτεται την Ελλάδα, αφού όπως έχει δηλώσει, την αγαπά πολύ κι έχει μεγάλη αδυναμία στα ελληνικά νησιά. Μετά τον θάνατο του Αλέξανδρου γνώρισε τον επιχειρηματία Δημήτρη Βήττο, με τον οποίο χώρισαν πριν αρκετά χρόνια. Κάποτε αγόρασε κι ένα σπίτι στη Μύκονο, το οποίο έχει πια πουλήσει και σήμερα, στα 85 της πια, εμφανίζεται σπάνια σε κοσμικές εκδηλώσεις, συνήθως μαζί με την κόρη της Francesca.

Αυτές τις μέρες βρίσκεται στην Αθήνα για να παρευρεθεί στη μεγάλη επίδειξη της νέας κολεξιόν του Βασίλη Ζούλια. Η Demi Couture που παρουσιάζει ο  μεγάλος σχεδιαστής στην ελληνική εβδομάδα μόδας στο Zάππειον Μέγαρο είναι αφιερωμένη σ’ εκείνη και την πρώτη περίοδο της πορείας της στα λαμπερά χρόνια του μόντελινγκ. Μετάξι, δαντέλες και μπροκάρ,  κοκτειλ φορέματα και εντυπωσιακές μακριές τουαλέτες συμπληρώνονται από κοσμήματα του Pericles Κοndylatos εμπνευσμένα από βικτοριανές και εδουαρδιανές αναφορές της Φιόνα, ενώ οι signature γόβες Vassilis Emmanuel Zoulias στολίζονται με τα χειροποίητα αξεσουάρ της Apollonia B με ημιπολίτιμους λίθους.

Φωτογραφία που ανέβασε ο σχεδιαστής στη σελίδα του στο Facebook

Αγγλία 1953, Photo Milton Greene

Φωτό: Georges Dambier. Φορώντας Dior φωτογραφίζεται στην Κορσική για το περιοδικό Νouveau Femina τον Ιούνιο του 1954

Φωτό: Frances McLaughlin-Gill (1953). Με το ιδιαίτερο σύνολο Red Pepper του οίκου Dior. 

Φωτό από το αρχείο του πρακτορείου Magnum

Με τουαλέτα Dior (1952)

Mε απογευματινό φόρεμα Nina Ricci σε φωτογράφιση για το γαλλικό περιοδικό L’Art et la Mode

Ο παπαράτσο Δημήτρης Κουλούρης που φωτογράφιζε όλα τα μέλη της οικογένειας Ωνάση, κατάφερε να πάρει λήψεις της γυμνόστηθης Φιόνας, από τις διακοπές του ζευγαριού στις Σπέτσες (πηγή: Μηχανή του Χρόνου)

Η Φιόνα κάνει ποδήλατο στη Ντάπια στις Σπέτσες (πηγή: Μηχανή του Χρόνου)

Φωτογράφιση για τη Vogue

Πηγή: Marie Claire UK

H Βαρόνη Φιόνα Φον Τίσεν σήμερα


Κεντρική φωτογραφία: Henry Clarke (1962)

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice