Life in Athens

Vicious Cycles Athens: Ένα ποδηλατικό στέκι στην καρδιά του Ψυρρή

Μάθαμε γιατί έγινε το απόλυτο must στέκι για hard riders, ποδηλάτες-κούριερ, λάτρεις της ποδηλασίας και έδρα του Spray Bike.

marianna_manolopoyloy_.jpg
Μαριάννα Μανωλοπούλου
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
O Πέγιο στο Vicious Cycle Athens
© Θανάσης Καρατζάς

Vicious Cycles Athens & Handlebar: Ένα εργαστήριο ποδηλάτων και το πρώτο cycling cafe στου Ψυρρή. Μιλήσαμε με τους Γκάρεθ και Πέγιο, το Team VCA x Spray Bike

«Ride hard» είναι το μότο που πρωταγωνιστεί στην Οδό Μελανθίου 8. Custom bikes, παρέες με εναλλακτικούς και free spirit ποδηλάτες, punk vibes και spray έδωσαν νόημα 12 χρόνια πριν στου Ψυρρή που θύμιζε ένα γαλατικό χωριό και ο δρόμος του Vicious Cycles Athens (VCA) ήταν ηλιόλουστος αλλά μόνο για σκοτεινούς ανθρώπους. Σήμερα, το Vicious Cycles Athens αποτελεί στέκι για ποδηλάτες, ποδηλάτες-κούριερ, λάτρεις της ποδηλασίας αλλά και έδρα του Spray Bike.

O Πέγιο στο Vicious Cycle Athens
© Θανάσης Καρατζάς

Ο Γκάρεθ και ο Πέγιο, δυο φίλοι ή αλλιώς το Team VCA x Spray Bike αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της  urban bike culture της Αθήνας. «Μας αρέσει η Αθήνα με τα καλά και τα κακά της όπως συμβαίνει με όλους τους μεγάλους έρωτες αλλά και η φθηνή μπίρα. Πολλά όνειρα. Κάποια από αυτά συμπεριλαμβάνουν ποδηλατοδρόμους, πάρκα και τεράστια πεζοδρόμια και άλλα είναι πιο χειροπιαστά. Ιδέα του Γκάρεθ ήταν να ανοίξει το πρώτο για τότε κατάστημα με Custom Fixed Gear bikes στην Ελλάδα. Κάπου στην πορεία εμφανίστηκε ο Πέγιο και τα υπόλοιπα είναι ιστορία. 12 years young now».

Handlebar: το cycling cafe της Αθήνας

Το Handlebar, αποτελεί το πρώτο cycling cafe της Αθήνας, που έχει στηθεί με σκοπό να κάθεται κάποιος «αραχτά» και να περιμένει μέχρι να του φτιάξουν το ποδήλατό του. Στην πορεία, έγιναν lives, parties και ποικίλα δρώμενα φέρνοντας μια δόση street κουλτούρας σε στυλ Λονδίνου. «Ανάλογα με τη μέρα και τον καιρό έρχεται ο κόσμος αλλά έχουμε μια δυνατή κοινότητα από ανθρώπους που γουστάρουμε και μας γουστάρουν. Αμοιβαία τα αισθήματα».

Στο εργαστήριο ποδηλάτων του Vicious Cycles Athens στην καρδιά της Αθήνας
© Θανάσης Καρατζάς

Στο εργαστήριο ποδηλάτων του Vicious Cycles Athens στην καρδιά της Αθήνας
© Θανάσης Καρατζάς

Ποιες είναι οι τάσεις στα ποδήλατα;

«Οι τάσεις αλλάζουν κάθε λίγα χρόνια. Αυτό που τώρα είναι της μόδας σε 2 χρόνια είναι outdated αλλά όλα τα trends κάνουν κύκλο. Ο κόσμος ζητάει single speed και fixed gear ή για τους μυημένους track ποδήλατα αλλά και custom gravel/touring bikes ενώ το πιο extreme πράγμα που μας έχουν ζητήσει είναι colour coordination με το αμάξι τους, ξύλινα ποδήλατα, τσόπερ, άφρενα, you name it, we have done it» λένε.

Στο εργαστήριο ποδηλάτων του Vicious Cycles Athens στην καρδιά της Αθήνας
© Θανάσης Καρατζάς

Your dream bike is

Το ποδήλατο είναι μέρος της καθημερινότητάς τους, το βασικό μέσο μετακίνησης τους αλλά και μια αγάπη αληθινή που τους ακολουθεί από τα παιδικά χρόνια -ναι, είχαν κι από αυτά-. Μια τυπική μέρα στο VCA περιλαμβάνει ένα οργανωμένο χάος, μετακινήσεις με ποδήλατο, τροφοδότηση με καφέ και κυρίως talk bikes, δημιουργία πάνω σε ποδήλατα και επιστροφή στο σπίτι. Πριν επιστρέψουν στο σπίτι τους όμως, θα σε βοηθήσουν σίγουρα να επιλέξεις τον ιδανικό σκελετό ή να διαλέξεις από μεγάλο εύρος ήδη έτοιμων τροχών για το ποδήλατο σου, θα πλέξουν τους τροχούς σου, θα σου δώσουν ένα πιο εξειδικευμένο inspiration και θα σε καθοδηγήσουν στη διαδικασία επιλογής εξαρτημάτων προκειμένου να δημιουργήσεις  το dream bike σου.

O Πέγιο στο Vicious Cycle Athens
© Θανάσης Καρατζάς

Tι είναι το Spray Bike;

«Είναι το παιδί του VCA με την Cosmos  Lac και νονούς την Brick Lane bikes London με partners σε όλο τον κόσμο (USA, Ιαπωνία, Καναδά, Γαλλία, Γερμανία κ.ά). Με άλλα λόγια είναι η πρώτη “Acrylic Powdercoating” DIY βαφή για ποδήλατα».

Στο εργαστήριο ποδηλάτων του Vicious Cycles Athens στην καρδιά της Αθήνας
© Θανάσης Καρατζάς

Η ποδηλατική κοινότητα στην Αθήνα είναι μεγάλη αλλά οι χώροι ελλιπείς

«Αρχικά το ποδήλατο δεν είναι το πρόβλημα αλλά μάλλον η λύση. Μια καλή αρχή θα ήταν έργα που μένουν για τους ποδηλάτες και τους πεζούς (και όχι ευκαιριακά πιλοτικά προγράμματα με τεράστια κόστη και καθόλου έρευνα που απλά τσαντίζουν τους αυτοκινητιστές). Κατά καιρούς εμφανίζονται cool δημοτικοί σύμβουλοι και πολιτικοί που τάσσονται υπέρ των ποδηλατών/ισσών αλλά έχουμε δει πώς καταλήγει η ιστορία. Η αλήθεια είναι ότι προτάσεις υπήρχαν και υπάρχουν. Στην υλοποίηση χωλαίνουμε. Εμείς έχουμε μάθει εδώ και χρόνια να ζούμε στον κενό χώρο ανάμεσα από μπλοκαρισμένα αμάξια και θα συνεχίσουμε έτσι μέχρι να λιώσουν τα λάστιχα. Καλό θα ήταν να κάνουμε όλοι (ποδηλάτες και αυτοκινητιστές) την αυτοκριτική μας» τονίζουν.

Στο εργαστήριο ποδηλάτων του Vicious Cycles Athens στην καρδιά της Αθήνας
© Θανάσης Καρατζάς

Group rides με το Fixed Gear Crew

Στις παιδικές ποδηλατικές του μνήμες ο Πέγιο ξεχωρίζει τις στιγμές που μάθαινε ποδήλατο με τον παππού του στο Πεδίο του Άρεως, μετά λουκουμά από τον πλανόδιο και κολυμβητήριο στον Πανελλήνιο. Αν επιστρέψουμε στα τωρινά group rides αποτελούν γι αυτούς σίγουρα «Τhe best life». «TDA, Cream Fixed, Satyros, Cannabis Cycling Club, 720 crew και άλλα τόσα. Rides μέσα αλλά και εκτός πόλης. Βουνό ή θάλασσα. Μπίρα ή Energy Drinks. Μαζευόμαστε, κάποιος ρίχνει μια ιδέα και ξεχυνόμαστε στους δρόμους. Μαθαίνουμε ο ένας τον άλλο και ο ένας από τον άλλο. Αναβάτες από άλλες χώρες συμμετέχουν και παίρνουν μια γεύση από την αθηναϊκή και όχι μόνο ποδηλατική κουλτούρα».

 Mέσα στο Vicious Cycles Athens
© Θανάσης Καρατζάς

Ride bikes, love unconditionally

Τα παιδιά κάνουν πολλές συνεργασίες και προσπαθούν να βάλουν την Ελλάδα στον ποδηλατικό χάρτη μέσω πρωτοβουλιών αλλά και με την ανεκτίμητη βοήθεια της κοινότητάς τους. «Πολλά νέα πρότζεκτ in the making. Ride our bikes to unknown places. Get lost. Find our way home». Σίγουρα όμως, προτείνουν ανεπιφύλακτα για τους hard riders να επισκεφτούν το Berlin Bike Show, το RAD RACE (LAST WO/MAN STANDING), climbing στα τρια βουνά της Αθήνας και bikepacking στην επαρχία.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ