Life in Athens

Είδατε το «Wave», την νέα τοιχογραφία της Σοφία Στέβη στην πλατεία Μαβίλη;

Μια νέα τοιχογραφία για έναν ρευστό κόσμο από τη Στέγη. Ένα έργο για την αβεβαιότητα του μέλλοντος και την αισιοδοξία της αλλαγής.

62222-137653.jpg
A.V. Team
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η τοιχογραφία της Σοφίας Στέβη με τίτλο ««Κύμα / Νεύμα» στην Πλατεία Μαβίλη.
© Stelios Tzetzias

Σοφία Στέβη - Wave: Μια νέα τοιχογραφία από τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση στην πλατεία Μαβίλη με τίτλο «Κύμα- Νεύμα»

Μια τοιχογραφία που (απο)χαιρετά το σήμερα, ελπίζοντας για το αύριο. Στις ζοφερές ημέρες που βιώνουμε, με το μέλλον να μοιάζει αβέβαιο και μετέωρο, ο πολιτισμός βγαίνει από τη Στέγη και έρχεται να βάλει χρώμα στους τοίχους της πόλης. Με το νέο mural της διεθνούς αναγνωρισμένης εικαστικού Σοφίας Στεβή σε ένα από τα πιο κεντρικά σημεία της Αθήνας, στην Πλατεία Μαβίλη, στέλνει ένα κωδικοποιημένο μήνυμα ατόφιας αισιοδοξίας. 

Στην τοιχογραφία αντικατοπτρίζεται μια αισθησιακή γυναικεία φιγούρα, μια γυμνή Αφροδίτη με κεφάλι φιδιού, κάτω από έναν μαύρο όγκο που μοιάζει με απειλητικό νέφος ή αγριεμένο κύμα. Με έντονα συμβολικό και αλληγορικό χαρακτήρα, η τοιχογραφία της Στεβή εκπέμπει τα ανάμεικτα συναισθήματα που νιώθουν οι άνθρωποι σε καιρούς κρίσης. Εμπνευσμένη από την ποίηση, τη φιλοσοφία και τα ψηφιακά μέσα, η καλλιτέχνις στήνει το εικαστικό της σύμπαν, ξανά και ξανά. Με δυναμικές, χειρονομιακές πινελιές από ιαπωνική μελάνη και «κουφετί» χρώματα που παραπέμπουν στον ρευστό κόσμο ενός ανυπότακτου, θραυσματικού animation, παρουσιάζει το «αιχμηρό» και αβέβαιο παρόν, με μια δόση αισιοδοξίας και ελπίδας. Όπως τα περισσότερα έργα της καλλιτέχνιδας, έτσι και η παρούσα σύνθεση απηχεί την αμφιθυμία που χαρακτηρίζει τη ζωή στην πόλη, τη ζωή στον 21ο αιώνα.

Η τοιχογραφία της Σοφίας Στέβη με τίτλο «Κύμα / Νεύμα» στην Πλατεία Μαβίλη.

Το «Κύμα/Νεύμα» θα μπορούσε να αναφέρεται στα κύματα της πανδημίας, σε ένα αβέβαιο μέλλον. Ταυτόχρονα, όμως, νεύει στο θαύμα, στην αλλαγή, σε έναν θαυμαστό καινούργιο κόσμο. Το mural βρίσκει τη δική του θέση σε έναν κόσμο ρευστό, αβέβαιο, αμετάβλητο. Στο πάνω μέρος ενός μακρόστενου, ακάθαρτου τοίχου επί της οδού Δορυλαίου 18, ο οποίος φέρει τα ίχνη μιας γκρεμισμένης κατοικίας, οι διερχόμενοι που ανεβαίνουν προς τον λόφο του Λυκαβηττού σηκώνουν το κεφάλι για να αντικρίσουν, με φόντο τον αττικό ουρανό, μια ονειρική σύνθεση με κυματοειδείς μορφές ύψους 13 μέτρων. Πρόκειται για μια περιοχή σημαντική για την ίδια –καθώς στη γειτονιά αυτή γεννήθηκε το Fokidos, ένα καλλιτεχνικό πρότζεκτ που ανοίγει έναν δυναμικό εικαστικό διάλογο στην πόλη.

Η τοιχογραφία της Σοφίας Στέβη με τίτλο «Κύμα / Νεύμα» στην Πλατεία Μαβίλη.
© Stelios Tzetzias

«Η δημιουργία “Το Κύμα/Το Νεύμα” είναι ένα λογοπαίγνιο της αγγλικής λέξης “wave”. Μια γυναικεία φιγούρα γνέφει προς τα κάπου, ενώ κοντά της βρίσκεται ένα μαύρο σύννεφο, που σαν κύμα είναι έτοιμο να την καταπιεί. Ίσως αυτό το σύννεφο να συμβολίζει το μέλλον. Τα τελευταία χρόνια ήταν αρκετά δύσκολα για την ανθρωπότητα, η πανδημία και η κλιματική αλλαγή έχουν κάνει τη ζωή δύσκολη για πολλούς ανθρώπους και αφόρητη για ακόμα περισσότερους. Πρέπει να πάρουμε όλοι σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον του όμορφου πλανήτη μας, αλλά και για εμάς τους ίδιους. Αυτό το έργο έχει να κάνει με την ανησυχία και την αβεβαιότητα του να ζεις υπό τέτοιες συνθήκες, σε μια καθημερινότητα όπου τα άσχημα νέα έχουν γίνει πλέον σταθερά. Έχει όμως να κάνει και με την αισιοδοξία της αλλαγής και της ελπίδας, κάτι που πιστεύω ότι είναι εγγενές στην ανθρώπινη φύση» αναφέρει χαρακτηριστικά για το έργο η Σοφία Στεβή.

Η τοιχογραφία της Σοφίας Στέβη με τίτλο «Κύμα / Νεύμα» στην Πλατεία Μαβίλη.
© Stelios Tzetzias

Ποια είναι η Σοφία Στεβή

Η Σοφία Στεβή δημιουργεί ζωγραφικά έργα, γλυπτά, εγκαταστάσεις και artist books – αινιγματικές, ονειρικές συνθέσεις, όπου η γυναικεία κατά βάση σεξουαλικότητα βρίσκει απενοχοποιημένες μορφές έκφρασης, ανοιχτές σε πολλαπλές ερμηνείες.

Με αναφορές και έμπνευση από την ποίηση, τη φιλοσοφία και τα ψηφιακά μέσα, στήνει το εικαστικό της σύμπαν με δυναμικές, χειρονομιακές πινελιές από ιαπωνική μελάνη και «κουφετί» χρώματα, που παραπέμπουν στον ρευστό κόσμο ενός ανυπότακτου, θραυσματικού animation.

Σπούδασε στη Σχολή Βακαλό Art & Design στην Αθήνα και στο Central Saint Martins College στο Λονδίνο και έχει παρουσιάσει τη δουλειά της σε πολλές ομαδικές και ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Συγκεκριμένα, το 2017 πραγματοποίησε την πρώτη της ατομική έκθεση στην αθηναϊκή γκαλερί The Breeder, ενώ έργα της φιλοξενήθηκαν το 2018 στο BALTIC Centre for Contemporary Art στο Γκέιτσχεντ της Μεγάλης Βρετανίας, το 2019 στην Pippy Houldsworth Gallery στο Λονδίνο και, πιο πρόσφατα, το 2021, στην γκαλερί Alma Zevi (πλέον Paterson Zevi) της Βενετίας, όπου επέλεξε να παρουσιάσει δουλειά μικρότερης κλίμακας, ζωγραφισμένη σε μια ήσυχη παλέτα από τονικότητες που κυμαίνονται ανάμεσα στο άσπρο και στο μαύρο.

Η Σοφία Στεβή είναι μία από τις εικαστικούς που παρουσίασε το New Museum της Νέας Υόρκης στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς, μέσα από την έκθεση «The Equilibrists» (2016).


Info: Συντελεστές Σοφία Στεβή, ζωγράφος
Οργάνωση Παραγωγής Ιδρύματος Ωνάση: Μαρία Βασαριώτου
Εκτέλεση Παραγωγής: UrbanAct, Υλοποίηση: Same84
Ανάθεση & Παραγωγή: Ίδρυμα Ωνάση

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ