- CITY GUIDE
- PODCAST
-
19°
Γιώργος Κουμεντάκης: Το «νησί» μου στην Αθήνα
Πώς «νιώθουν» το καλοκαίρι στην πόλη οι άνθρωποι που «φτιάχνουν» τη δική μας θερινή εμπειρία στην πρωτεύουσα;
Ο Γιώργος Κουμεντάκης, καλλιτεχνικός διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, γράφει για τα στέκια και τις αγαπημένες διαδρομές του στην Αθήνα
H αλήθεια είναι πως δυσκολεύομαι να συγκρίνω την Αθήνα με ένα νησί. Καθώς μεγάλωσα στην Κρήτη και έχω περάσει πολλά χρόνια ως μόνιμος κάτοικος της Τήνου, δεν μπορώ καθόλου να δω στην Αθήνα τα χαρακτηριστικά ενός νησιού: τη φύση, τα τοπία, τη θάλασσα. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, πως δεν πηγαίνω ποτέ στις παραλίες της Αττικής για να κολυμπήσω.
Εντούτοις, η δική μου βόλτα στην Αθήνα, αυτό που θα ονόμαζα κάπως ανορθόδοξα, το δικό μου «αθηναϊκό νησί», είναι τα μοναδικά μνημεία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς στο κέντρο της πόλης.
Η ιδανική μου βόλτα ξεκινά από το νεκροταφείο του Κεραμεικού, συνεχίζεται στην Αρχαία Αγορά και το βυζαντινό εκκλησάκι των Αγίων Αποστόλων Σολάκη, περνάει από τη Ρωμαϊκή Αγορά και τους Αέρηδες, πιάνει όλη τη Διονυσίου Αρεοπαγίτου, βγαίνει στον Ναό του Ολυμπιείου και καταλήγει στο Καλλιμάρμαρο. Ιδανικές ώρες για αυτή τη βόλτα στην ιστορία είναι οι πρωινές. Συντροφιά της διαδρομής αυτής είναι οι σκέψεις μου. Καθώς βλέπω για χιλιοστή φορά τον ναό του Ηφαίστου, το αρχαίο θέατρο του Διονύσου ή το Ωρολόγιο Ανδρονίκου Κυρρήστου συνειδητοποιώ τις αλλαγές των εποχών, των ανθρώπων, του εαυτού μου.
Η περσινή μας συναυλία στη Ρωμαϊκή Αγορά με την Ανίτα Ρατσβελισβίλι, καθώς και το φετινό μας Γκαλά Βέρντι στο Καλλιμάρμαρο στις 10 Ιουλίου με την Άννα Νετρέμπκο, την Ανίτα Ρατσβελισβίλι, τον Γιουσίφ Εϊβάζοφ και τον Δημήτρη Πλατανιά, με την Ορχήστρα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής σε μουσική διεύθυνση Φιλίπ Ωγκέν, είναι καρποί των διαδρομών αυτών, αλλά και της σταθερής μου πεποίθησης ότι τα μνημεία του παρελθόντος δεν μπορούν παρά να αποτελούν κομμάτι του ζωντανού μας καθημερινού πολιτισμού και ως εκ τούτου οφείλουμε να τα τιμούμε, να τα αξιοποιούμε και να τα ζούμε σαν μέρος της καθημερινότητάς μας και όχι μόνο ως τουριστικά αξιοθέατα.
*Ο Γιώργος Κουμεντάκης είναι ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Την Παρασκευή 2 Οκτωβρίου, στην Ακαδημίας 78, υποδέχεται το κοινό από τις 18:30, με μια βραδιά αφιερωμένη στο παιχνίδι, την παρέα και τη διασκέδαση.
Ένα παγκάκι που αλλάζει την οπτική που βλέπουμε την πόλη
Ένας κόσμος κρυμμένος πίσω από τις προσόψεις των παλιών σπιτιών, εκεί όπου κινούνταν οι οικιακές εργάτριες και αποτυπωνόταν ο κοινωνικός διαχωρισμός μιας άλλης εποχής
Ραντεβού την 1η Οκτωβρίου, από τις 09:00 έως τις 11:00. Καφές στο χέρι, live μουσική και ενέργεια στο φουλ.
Η πρωτεύουσα αποκτά τη δική της ψηφιακή πλατφόρμα διαχείρισης φορτιστών
Η καθημερινή ζωή της παλιάς Αθήνας μέσα από τους πλανόδιους επαγγελματίες, τις φωνές, τα επαγγέλματα και τις μικρές ιστορίες των δρόμων της
Δύο παλάμες ενωμένες ενάντια στη σφαγή του χρόνου. Να τι άλλο απέμεινε. Και είναι αρκετό.
Ο Γιώργος Φακίνος μετασκεύασε έναν παλιό στάβλο και φιλοξενεί τσόπερ μηχανές, παλιά αυτοκίνητα και ρετρό αντικείμενα
Χάρης Δούκας: «Αυτό το Σαββατοκύριακο κατεβαίνουμε στην οδό Αθηνάς»
Θα βρεις από τέχνη και πολιτισμό μέχρι γαστρονομικά στέκια για φαγητό και ποτό
Η ταράτσα της Στοάς Αρσακείου φιλοξενεί events με μουσική, σινεμά, live, workshops και άλλα πολλά
Μουσική, ποδήλατο, yoga, skate, σινεμά, παιχνίδι και τέχνη
Μπορεί ο καιρός να μας τα χάλασε αλλά ανανεώνουμε το ραντεβού μας για Πέμπτη 8 Οκτωβρίου
Νέος κύκλος δωρεάν δραστηριοτήτων, με επιλογές από κολύμβηση έως γιόγκα, πιλάτες, χορό και Tai Chi
Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στο πράσινο
Εκστρατεία αλληλεγγύης από τον Κ.Υ.Α.Δ.Α. και το Κοινωνικό Βιβλιοχαρτοπωλείο
Το «αγκάθι» της οικοδομικής άδειας
Μια περιοχή 650 στρεμμάτων γύρω από την Ακρόπολη
Cult, chic, καύσωνας και ένα κρουαζιερόπλοιο στην Ανταρκτική
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.