- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ξημερώματα στην ιχθυόσκαλα Κερατσινίου
Ένα φωτορεπορτάζ του Γιώργου Ξηρογιάννη για το χρηματιστήριο της θάλασσας
Σηκώνονται τις μικρές πρωινές για να πουλήσουν τις μεγάλες ψαριές, τα κασόνια και οι εμπορικές συμφωνίες χονδρεμπορικής κλείνονται συχνά στο μιλητό. Τι συμβαίνει μέχρι τα όμορφα ψαράκια να βρεθούν στα ράφια και το πιάτο μας; Πώς λειτουργεί αυτή η αγορά και ποιοι είναι οι κώδικές της; O Γιώργος Ξηρογιάννης ξημερώθηκε με την κάμερά του για το workshop της εισηγήτριας-φωτορεπόρτερ Μάρως Κουρή.
Τι είδαν τα μάτια του και πώς τρέχει εκεί ο χρόνος; Ατελείωτα παζάρια, πολλές βόλτες, κώδικες επικοινωνίας που δεν σηκώνουν αμφισβήτηση. Ο ταλαντούχος φωτογράφος και ιδρυτής της Photoaid, μας εξήγησε με εικόνες και λόγια.
«Όταν ο δείκτης σήμανε μεσάνυκτα ξεκίνησα την φωτογραφική μου περιήγηση σε αυτό το τόσο ιδιαίτερο μέρος προσπαθώντας σε πρώτη φάση να το κατανοήσω…Λειτουργώντας ανάμεσα στους ανθρώπους της ιχθυόσκαλας, αφουγκραζόμενός τους, τηρώντας τους γραμμένους και άγραφους νόμους τους - όπως για παράδειγμα να ρίξει κανείς την τιμή από αυτή που έχει συμφωνηθεί ή να κάνει μανούρα, ήμουν έτοιμος για το πρώτο κλικ, αιχμαλωτίζοντας την στιγμή με τρόπο που ούτε ο ίδιος κατανοούσα, απλά αφήνοντας τον εαυτό μου να τον συνεπάρει η ροή…» σημειώνει.
«Οι άνθρωποι σκληροτράχηλοι και ευερέθιστοι αλλά φιλόξενοι και ευγενικοί ταυτόχρονα, το προϊόν αστάθμητο με διακυμάνσεις αναφορικά με την τιμή και την ποιότητα. Ένα χρηματιστήριο της θάλασσας σε πλήρη αρμονία με τους πωλητές χονδρεμπόρους ανεβοκατεβαίνει σαν τα κύματα προκαλώντας πολλές φορές εντάσεις που σβήνουν όταν αγγίζουν τα κόκκινα όρια της ιχθυόσκαλας» τονίζει.
«Όποιος βαρέσει εδώ μέσα κάποιον αποβάλλεται για δύο μήνες χωρίς δεύτερη κουβέντα» λέει ο καπετάν Μιχάλης, πρώην ιδιοκτήτης καϊκιού, που στο πρόσωπό του καθρεφτίζονταν τα λόγια του.
«Χρειάστηκε να με φυσήξει το πρώτο πρωινό-θαλασσινό-αεράκι για να απελευθερώσω την κοπελιά μου, που ακούει στο όνομα Pentax, από τα μουδιασμένα μου χέρια…» εξομολογείται.
«Μια παρέα, πλέον, απολαμβάναμε την καθιερωμένη ψαρόσουπα σβήνοντας τη βραδιά με ψαράδικες ιστορίες…» καταλήγει.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Την Παρασκευή 28 Αυγούστου 2026, από τις 19:00 έως τις 23:00
Δείτε εικόνες από την «καθαρή» από αυτοκίνητα πρωτεύουσα
Στο επίκεντρο του έργου βρίσκονται οι παρεμβάσεις οριζόντιας και κατακόρυφης σήμανσης
Έπειτα από σχετικό αίτημα της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Α΄ Αθήνας
Αν μείνεις στην πρωτεύουσα μόνο εσύ και ο Τσίου, σου βρήκαμε όλα όσα μπορείς να δεις και να κάνεις
Ένα μονοπάτι οδηγεί σε ένα κρυφό επίνειο με κρυστάλλινα νερά, 50 λεπτά από το κέντρο της πόλης
Φυτεύτηκαν 220 δέντρα και 1.200 θάμνοι με τη συμμετοχή μαθητών και εκπαιδευτικών
Δωρεάν εκδηλώσεις, μουσεία, παραλίες, πεζοπορίες, φαγητό και μοναδικές εμπειρίες στην Αττική
Πάνω από 20 παρεμβάσεις σε σχολεία και δημοτικές παρεμβάσεις
Έργο 300.000 ευρώ με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Αττικής - Έτοιμο για τη νέα σεζόν.
Φέρνει στην καρδιά της πόλης την ατμόσφαιρα ενός σύγχρονου παραθαλάσσιου resort
Η Στοά διαθέτει όλα τα στοιχεία για να γίνει ένα από τα πιο πολυσυζητημένα νέα spots της πόλης.
Ένα από τα τελευταία κτίρια των παλιών διοδίων της Αθήνας
Από την Πετρούπολη μέχρι τη Δραπετσώνα και τη Χασιά, οι πιστοί του είδους αυξάνονται θεαματικά
Η υπόθεση είχε ξεκινήσει μετά τη δωρεά ιδιώτη
Γράφει ο Vitaliy Kondruk, Technical SEO and AI Visibility
Υπόσχεση στη σύγχρονη Αθήνα δεν μπορεί να δοθεί ότι δεν θα αλωθούν και αυτές από τα νέα ήθη του «έξω»
Όταν η πόλη αδειάζει, είναι ευκαιρία να γνωρίσουμε την Αθήνα χωρίς οδηγούς και λίστες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.