- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Πρώτη φορά Banksy: Τι θα δούμε στην έκθεση που ξεκινά στην Τεχνόπολη
Η έκθεση «The world of Banksy» ξεκινάει την παγκόσμια περιοδεία της από την Αθήνα. Τι μας περιμένει; Ρωτήσαμε για να μάθουμε
Διατηρεί την ανωνυμία του στους χρόνους που όλα καταγράφονται και όλοι θέλουν να γίνουν διάσημοι και σε προκαλεί να σκεφτείς με τα έργα του. Αυτά που ξεκίνησε «χτυπώντας» από τους δρόμους του Λονδίνου, κάνοντας στάσεις σε τοίχους της Παλαιστίνης και της Νέας Ορλεάνης, αγγίζοντας επταψήφια χρηματικά ποσά σε φημισμένες γκαλερί του πλανήτη και οίκους δημοπρασίας. Από τις 27 Φεβρουαρίου έως τις 26 Μαρτίου ο προκλητικός και ιδιόρρυθμος κόσμος του Banksy ζωντανεύει στην Τεχνόπολη με μια αφιερωματική έκθεση από την People Entertainment Group, που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, για το enfant terrible της σύγχρονης Τέχνης και για τη στήριξη του έργου της Διεθνούς Αμνηστίας.
«Ο Banksy είναι ένας από τους σπουδαιότερους και πιο επιδραστικούς καλλιτέχνες της γενιάς μας. Ταυτόχρονα είναι τόσο αντισυμβατικός που κανείς δεν γνωρίζει την ταυτότητά του αλλά όλο και περισσότεροι “διψάνε” να γνωρίσουν τα έργα του. Έτσι έναν περίπου χρόνο πριν πήραμε την απόφαση να φιλοξενήσουμε τη συγκεκριμένη έκθεση στην Αθήνα αλλά και δωρίσουμε το σύνολο των κερδών της στην Διεθνή Αμνηστία» τονίζουν οι διοργανωτές. Η έκθεση «The world of Banksy» ξεκινάει την παγκόσμια περιοδεία της από την Αθήνα. Τι μας περιμένει; Ρωτήσαμε για να μάθουμε.
Τι θα δούμε
«Θα δείτε τον κόσμο που έχει δημιουργήσει ο Banksy συγκεντρωμένο σε ένα μόνο χώρο. Σε αντίθεση με τις υπόλοιπες αντίστοιχες εκθέσεις που μπορεί να δει κάποιος σε διάφορες χώρες του κόσμου, όπου τα έργα του Banksy προβάλλονται σε πίνακες “αποστειρωμένα”, στην έκθεση “Τhe world of Banksy” ο θεατής έρχεται αντιμέτωπος με το έργο του καλλιτέχνη στο περιβάλλον που το έχει οραματιστεί. Για παράδειγμα το διάσημο έργο με το “Κορίτσι με το μπαλόνι” δεν θα δείτε σε ένα κάδρο πίσω από μια τζαμαρία, αλλά σε αναπαράσταση στο φυσικό του περιβάλλον, σαν να ήσασταν μπροστά από τον τοίχο που το σχεδίασε. Η μούχλα του τοίχου θα βρίσκεται εκεί, το ρολόι ηλεκτροδότησης επίσης, όλες οι μικρές λεπτομέρειες θα βρίσκονται μπροστά στα μάτια σας. Και φυσικά αυτή δεν είναι μια έκθεση που ο θεατής πρέπει να νιώσει αμήχανα απέναντι στα έργα. Μπορεί να τα αγγίξει και να φωτογραφηθεί ελεύθερα μπροστά τους. Θα δείτε αυθεντικές αναπαραστάσεις των φυσικών χωρών που έχει σχεδιάσει το Banksy μερικά από τα εμβληματικότερα έργα του, όπως το κορίτσι με το μπαλόνι, οι αστυνομικοί που φιλιούνται, έργα που έχουν γίνει στο τείχος της Δυτικής Όχθης στην Παλαιστίνη, όπως ο διαδηλωτής με την ανθοδέσμη κ.ά».
Αυτή είναι μια feel free to touch έκθεση
«Θέλουμε ο θεατής να νιώσει όπως ακριβώς και αν συναντούσε τα έργα στο δρόμο, όχι σαν να τα έβλεπε σε μια αίθουσα ενός μουσείου. Με σεβασμό προς το έργο, αλλά με τη δυνατότητα να το αγγίξει και να φωτογραφηθεί ελεύθερα μπροστά του. Όπως ακριβώς και αν ήταν μπροστά από όλα αυτά τα graffiti στις διάφορες γωνιές του πλανήτη!» εξηγούν.
Η Μαίρη Συνατσάκη και η Σμαράγδα Καρύδη συμμετέχουν στη διάδοση της έκθεσης ποζάροντας στο φακό του φωτογράφου Νίκου Ζήκου και «διασκευάζοντας» δύο διάσημα έργα του κορυφαίου street artist του 21ου αιώνα, το κορίτσι με το μπαλόνι και τη βασίλισσα Ελισάβετ Β΄ ως Ziggy Stardust, και μιλούν στην ATHENS VOICE. Διαβάστε εδώ κι εδώ όσα μας είπαν.
Δείτε περισσότερες πληροφορίες για την έκθεση «The world of Banksy» στο Guide της ATHENS VOICE
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μια περιοχή 650 στρεμμάτων γύρω από την Ακρόπολη
Cult, chic, καύσωνας και ένα κρουαζιερόπλοιο στην Ανταρκτική
Την Παρασκευή 28 Αυγούστου 2026, από τις 19:00 έως τις 23:00
Δείτε εικόνες από την «καθαρή» από αυτοκίνητα πρωτεύουσα
Στο επίκεντρο του έργου βρίσκονται οι παρεμβάσεις οριζόντιας και κατακόρυφης σήμανσης
Έπειτα από σχετικό αίτημα της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Α΄ Αθήνας
Αν μείνεις στην πρωτεύουσα μόνο εσύ και ο Τσίου, σου βρήκαμε όλα όσα μπορείς να δεις και να κάνεις
Ένα μονοπάτι οδηγεί σε ένα κρυφό επίνειο με κρυστάλλινα νερά, 50 λεπτά από το κέντρο της πόλης
Φυτεύτηκαν 220 δέντρα και 1.200 θάμνοι με τη συμμετοχή μαθητών και εκπαιδευτικών
Δωρεάν εκδηλώσεις, μουσεία, παραλίες, πεζοπορίες, φαγητό και μοναδικές εμπειρίες στην Αττική
Πάνω από 20 παρεμβάσεις σε σχολεία και δημοτικές παρεμβάσεις
Έργο 300.000 ευρώ με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Αττικής - Έτοιμο για τη νέα σεζόν.
Φέρνει στην καρδιά της πόλης την ατμόσφαιρα ενός σύγχρονου παραθαλάσσιου resort
Η Στοά διαθέτει όλα τα στοιχεία για να γίνει ένα από τα πιο πολυσυζητημένα νέα spots της πόλης.
Ένα από τα τελευταία κτίρια των παλιών διοδίων της Αθήνας
Από την Πετρούπολη μέχρι τη Δραπετσώνα και τη Χασιά, οι πιστοί του είδους αυξάνονται θεαματικά
Η υπόθεση είχε ξεκινήσει μετά τη δωρεά ιδιώτη
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.