TV + Series

Star Wars Episode IΙI: Η Εκδίκηση των Σιθ

Η μοναδική εμπειρία του «Πολέμου των Άστρων»

Δημήτρης Αθανασιάδης
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Το ερώτημα «με ποια σειρά να ξεκινήσω να βλέπω τα Star Wars» δεν έχει στάνταρ απάντηση. Υπάρχουν οι old school πιστοί που υποστηρίζουν πως η πρώτη τριλογία ταινιών, που μετονομάστηκε αργότερα αντίστοιχα σε επεισόδια IV, V και VI, είναι προτιμότερη σαν αρχή, για να πιάσει κανείς το συναίσθημα της σειράς ταινιών και να παρατηρήσει την εξέλιξή τους. Υπάρχουν και εκείνοι που το πάνε με το γράμμα του σεναρίου και προτείνουν σε όσους δεν έχουν δει τον «Πόλεμο των Άστρων», να ξεκινήσουν με τη δεύτερη τριλογία, που απαρτίζεται από τα επεισόδια Ι, ΙΙ, ΙΙΙ.

Το 2015 είναι χρονιά Star Wars. Το πολυαναμενόμενο έβδομο επεισόδιο «Η Δύναμη Ξυπνάει» σηματοδοτεί την επιστροφή της σειράς στις κινηματογραφικές αίθουσες. Η καλύτερη αφορμή για να ξαναδείς τα προηγούμενα φιλμ ή να μυηθείς στο επικό σύμπαν για πρώτη φορά.

n

To «Star Wars Episode III: H Εκδίκηση των Σιθ» είναι η έκτη ταινία της σειράς «Ο Πόλεμος των Άστρων» ενώ χρονολογικά, ως προς την υπόθεση, είναι η τρίτη.

Το στόρι: Η ταινία λαμβάνει χώρο τρία χρόνια μετά το δεύτερο επεισόδιο «Η Επίθεση των Κλώνων». Οι ιππότες Τζεντάι έχουν διασκορπιστεί στο Γαλαξία οδηγώντας ένα παντοδύναμο στρατό κλώνων στον πόλεμο εναντίον των Διαχωριστών. Το Συμβούλιο των Τζεντάι αναθέτει στον Τζεντάι Μάστερ Όμπι-Γουάν Κενόμπι να εξολοθρεύσει τον σατανικό λοχαγό Γκρίβους, αρχηγό του στρατού των Διαχωριστών. Εν τω μεταξύ, ο Άνακιν Σκάιγουόκερ, αποχωρισμένος από τον πρώην δάσκαλό του Κενόμπι, αναπτύσει μια στενή σχέση με τον Παλπατίν, τον Γερουσιαστή της Γαλαξιακής Δημοκρατίας, και άγνωστο προς το κοινό, Άρχοντα Σιθ. Η όλο και στενότερη φιλία τους βάζει σε κίνδυνο το Τάγμα των Τζεντάι, της Δημοκρατίας και τον ίδιο τον Άνακιν, καθώς ο Άνακιν όλο και περισσότερο ενδίδει στη Σκοτεινή Πλευρά της Δύναμης και γίνεται ο Νταρθ Βέιντερ, βάζοντας σε κίνδυνο το μέλλον του Γαλαξία για πάντα.

n

H ατάκα: «Εκπαίδευσε τον εαυτό σου ώστε να είσαι έτοιμος να εγκαταλείψεις όσα φοβάσαι να χάσεις».

Ημερομηνία κυκλοφορίας στους κινηματογράφους: «Η Εκδίκηση των Σιθ» κυκλοφόρησε στις κινηματογραφικές αίθουσες στις 19 Μαΐου 2005. Έσπασε πολλά ρεκόρ στο box office την πρώτη εβδομάδα κυκλοφορίας και έγινε η δεύτερη πιο επικερδή ταινία της σειράς ενώ ήταν η πιο επικερδής ταινία του 2005 στις ΗΠΑ, και η δεύτερη πιο επικερδής παγκόσμια.

n

Λεπτομέρεια που κάνει τη διαφορά: Το επικό φινάλε που δείχνει τη «γέννηση» του Νταρθ Βέιντερ. Ανατριχίλα.

Βραβεία και υποψηφιότητες: Στα βραβεία Όσκαρ, «Η Εκδίκηση των Σιθ» ήταν υποψήφια στην κατηγορία «Καλύτερο μακιγιάζ». Στα MTV Awards κέρδισε το βραβείο «Καλύτερου κακού» και ήταν υποψήφια στις κατηγορίες «Καλύτερη μάχη» και «Καλύτερος ήρωας».

Προϋπολογισμός: 113 εκατομμύρια δολάρια.

Box office επιδόσεις: 848, 8 εκατομμύρια δολάρια.

Για πρώτη φορά στην ελληνική τηλεόραση, το Nova Star Wars HD, φέρνει το μύθο του «Πολέμου των Άστρων» σε ένα κανάλι. Το νέο ειδικό κινηματογραφικό κανάλι επιστημονικής φαντασίας, έρχεται για να καθηλώσει τους συνδρομητές των καναλιών Novacinema με αποκλειστικό περιεχόμενο από το επικό σύμπαν του Star Wars. Οι έξι θρυλικές ταινίες του Τζορτζ Λούκας σε high definition, θα βρίσκονται σε ένα κανάλι μαζί με πλούσιο υλικό από τα γυρίσματα κάθε φιλμ, καθώς και δύο αποκλειστικά ντοκιμαντέρ γύρω από το μύθο του Star Wars και την επίδρασή του στην κινηματογραφική βιομηχανία.

n

Δημιούργησε τη δική σου Star Wars ταινιοθήκη, με τον αποκωδικοποιητή εγγραφής NovaBox+. Κράτα για πάντα τη μαγεία των ταινιών Star Wars και απόλαυσέ τις όποτε εσύ θέλεις. Έχεις κολλήσει στη δουλειά και δεν προλαβαίνεις την ώρα προβολής; Έχεις μάθημα την ώρα που θα παίξει το making of αφιέρωμα; Πρέπει να πάρεις τη μικρή από το φροντιστήριο και χάνεις την αρχή από το αγαπημένο σου επεισόδιο; Τώρα δεν χρειάζεται να αγχώνεσαι, γιατί μέσα από τη δυνατότητα εγγραφής που σου παρέχει ο εξελιγμένος αποκωδικοποιητής εγγραφής NovaBox+, μπορείς να γράψεις ό,τι θέλεις και να το δεις όταν μπορείς. Απογείωσε την εμπειρία Star Wars. Μη βλέπεις ό,τι έχει. Δες ό,τι θέλεις. Είναι αλήθεια! Είναι το πεπρωμένο σου!