TV + Series

Η μεγάλη άνθιση των τούρκικων τηλεοπτικών σειρών

Οι τηλεοπτικές σειρές, όπως το «As the crow flies», το πιο καυτό εξαγώγιμο προϊόν της Τουρκίας. Φοβερή ατμόσφαιρα, γρήγορες σεκάνς, σύγχρονη σκηνοθεσία,προσεγμένες παρουσίες, σεβασμός στη λεπτομέρεια, αξιοπρεπέστατες ερμηνείες.

Δέσποινα Κουτσομητροπούλου
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Τηλεοπτικές σειρές στην Τουρκία: Το μεγάλο εξαγώγιμο προϊόν της χώρας τώρα στρέφει το βλέμμα προς την Κίνα

Η Λαλέ Κιράν απολαμβάνει το τσάι της, η βεράντα λουσμένη στον ήλιο και η θέα σαν λουκούμι τριαντάφυλλο. Το βλέμμα της χάνεται στην ομορφιά διαλύοντας τις σκέψεις της.Το μπλε του ουρανού συναντά το μπλε της θάλασσας και μαζί αγκαλιάζουν τα Πριγκιπόννησα. Το διαμέρισμα υπέροχο, στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης, θέλει να πιει όλο το Βόσπορο.

Η Λαλέ είναι η κορυφαία παρουσιάστρια -δημοσιογράφος ενημερωτικών εκπομπών της Τουρκίας. Η απόλυτη σταρ, η λέαινα της ενημέρωσης. Αγέρωχη, με μάτια στο χρώμα του φουντουκιού με μπόλικο πράσινο, η Λαλέ είναι η ενσάρκωση της θηλυκότητας και της κλασικής κομψότητας. Έχει το κύρος, την εγκυρότητα, η βασίλισσα Λαλέ είναι ζωντανός θρύλος, όλοι υποκλίνονται. Η καλλονή ηθοποιός Μπιρτσέ Ακαλάι -και εστεμμένη των τουρκικών καλλιστείων το 2004- υποδύεται την Λαλέ, που σημαίνει τουλίπα. Το ανοιξιάτικο λουλούδι της Κωνσταντινούπολης, όπου δεν υπάρχει πάρκο, παρτέρι, νησίδα, πεζούλι και ζαρντινιέρα που να μην έχει πλημμυρίσει από πολύχρωμες τουλίπες φυτεμένες με μαεστρία και συμμετρία. Στιλιστικά η πρωταγωνίστρια βαθμολογείται με άριστα δέκα και πολλά από τα outfits κοπιάρονται ήδη στο διαδίκτυο από γκρούπις του σίριαλ. Ναι, η Λαλέ Κιράν είναι κεντρικός χαρακτήρας στη δημοφιλή τουρκική τηλεοπτική σειρά «As the crow flies», που φιλοξενείται από την πλατφόρμα Netflix.

©insta: @birceakalay_international

Σεναριακά δεν έχει το βάθος το αμέτρητο, ωστόσο έχει ανατροπές και περνάει ευχάριστα η ώρα και είναι γεγονός πως η Πόλη δεν χορταίνεται. Μπορεί το σίριαλ να μην συγκρίνεται με το αριστουργηματικό «Ethos» ή το «Club» που αναβιώνει μια ολόκληρη εποχή και ξυπνά ιστορικές μνήμες, αλλά είναι καλοσκηνοθετημένο, άρτιο τεχνολογικά, με γοργές σεκάνς, πρωταγωνιστές που «γράφουν» και αντιλαμβάνεσαι μια αφθονία, όσον αφορά τον προϋπολογισμό. Τρεις σεζόν, 24 επεισόδια, σκηνοθετημένα ανά οκτάδα από τρεις έμπειρους Τούρκους σκηνοθέτες, ο ένας εκ των οποίων ήταν βοηθός σκηνοθέτη στο κατασκοπευτικό «Κι ο κλήρος έπεσε στον Σμάιλι» και στο τζειμσμποντικό «Skyfall».

«Μια νεαρή θαυμάστρια μπαίνει με ελιγμούς στην αίθουσα ειδήσεων μιας έμπειρης παρουσιάστριας, αλλά σύντομα έρχεται αντιμέτωπη με τη σκοτεινή πλευρά της φιλοδοξίας, του φθόνου και της επιθυμίας για προβολή και αναγνωρισιμότητα». Οι επίσημες αράδες για τη σειρά «As the crow flies».

H stalker Άσλι Τούνα, την υποδύεται η 25χρονη Μιράι Ντανέρ, μετέρχεται όλων των μεθόδων για να ανέλθει φτάνοντας στο σημείο να διαπομπεύσει διαδικτυακά το είδωλό της. Ο ρόλος των τρολ, των κακεντρεχών και των κοινωνιοπαθών που «δολοφονούν» χαρακτήρες, από τη μια στιγμή στην άλλη, είναι βασικό στοιχείο του σεναρίου. Ίντριγκες, ανταγωνισμοί, έρωτες, μίση, πάθη, διαζύγια, χωρισμοί, εκδίκηση και ο πανταχού παρών φθόνος. Βραδιές με ποτά σε απίστευτα κλαμπ και δείπνα σε εστιατόρια, όπως το έξοχο BİZ İstanbul. To φυντάνι ή αλλιώς το πουλί, με το οποίο παρομοιάζεται η Άσλι θα συνεχίσει να πετάει ή θα το κατασπαράξει η πληγωμένη λέαινα; Η συνέχεια στο Netflix.

©insta: @birceakalay_international

Οι παγκόσμιες εξαγωγές των τουρκικών τηλεοπτικών παραγωγών αποτελούν μια από τις πιο επιτυχημένες ιστορίες διανομής των τελευταίων δύο δεκαετιών, έχοντας κερδίσει την αγάπη των τηλεθεατών σε περισσότερες από 170 χώρες. Στη διάρκεια του 2022 η αξία των πωλήσεων έφτασε το ποσό ρεκόρ των 600 εκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε το Εμπορικό Επιμελητήριο της Κωνσταντινούπολης (ITO). Τώρα οι Τουρκικές τηλεοπτικές σειρές έχουν βάλει πλώρη να κατακτήσουν ένα νέο λιμάνι. Την πελώρια αγορά της Κίνας.

Ο Φατίχ Ακσόι, επικεφαλής του τομέα ψυχαγωγίας και πολιτιστικών υπηρεσιών του Συνδέσμου Εξαγωγέων Υπηρεσιών της Τουρκίας, δήλωσε στο πρακτορείο Αναντολού ότι οι τουρκικές σειρές συμβάλλουν στην ανάπτυξη του τουριστικού τομέα, καθώς και άλλων βιομηχανιών, καθώς εξάγονται σε τόσες πολλές χώρες.Τα συναισθήματα είναι πολύ έντονα στις τουρκικές σειρές, λέει ο Ακσόι και προσθέτει ότι τείνουν να είναι πιο φιλικές προς την οικογένεια, γεγονός που τις καθιστά πιο δημοφιλείς παγκοσμίως.Οι τουρκικές σειρές έχουν μεγάλη ζήτηση στη Λατινική Αμερική, τη Μέση Ανατολή, την Ευρώπη, την Κεντρική Ασία και την Αφρική.

Έξι τηλεοπτικά κανάλια της Τουρκίας μεταδίδουν σειρές κατά τη διάρκεια του primetime τους και κάθε κανάλι παραγγέλνει 10 έως 12 σειρές το χρόνο, δηλαδή 60 με 70 σειρές γυρίζονται ετησίως.

Μεταξύ αυτών που κάνουν επιτυχία, οι σειρές με άνδρες πρωταγωνιστές πουλάνε λιγότερο από ό,τι εκείνες με γυναίκες πρωταγωνίστριες και το κόστος ανά επεισόδιο μιας σειράς φτάνει έως και 300.000 δολάρια-μιλάμε για υπερπαραγωγές.

Το «As The Crow Flies» θα μπορούσε να είναι η αμερικανική σειρά «Morning Show» α λα τουρκικά. Δυναμικός ο χαρακτήρας της Τζένιφερ Άνιστον, δυναμικός και εφτάψυχος και της Μπιρτσέ Ακαλάι.

Ποιο είναι τώρα αυτό το περίφημο πέταγμα του κορακιού; Αυτή η έκφραση έχει να κάνει με το ταξίδι - με έναν πολύ συγκεκριμένο τρόπο. Αν ταξιδεύετε κατά μήκος της γραμμής του κορακιού, έχετε πάει κάπου όσο πιο γρήγορα και άμεσα γίνεται. Kus Uçusu. Όπως πετάει το κοράκι.