TV + Series

Όταν η vegan φιλοσοφία συνάντησε τη Phoebe Buffay 

Πώς παρουσιάζεται το vegan lifestyle μέσα από την σειρά φιλαράκια;

Ελένη Βαρδάκη
Ελένη Βαρδάκη
14’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το vegan lifestyle μέσα από την σειρά φιλαράκια
© Paul Drinkwater/NBCU Photo Bank/NBCUniversal via Getty Images via Getty Images

Phoebe Buffay: Ο χαρακτήρας της sitcom σειράς που σύστησε στο τηλεοπτικό κοινό τη vegan διατροφή και φιλοσοφία

Όσοι από εσάς αποτελείτε πιστό κοινό της σειράς Φιλαράκια γνωρίζετε ήδη πολύ καλά το φαινόμενο Phoebe Buffay, ή αλλιώς την αγαπητή κυρία Regina Phalange. Τον χαρακτήρα που ζει σε έναν δικό του κόσμο με αρκετές Woodstock αναφορές, αγαπάει όσο τίποτα άλλο τα ζώα και δηλώνει λάτρης των λαχανικών. Τη χρονιά του 1994 η Lisa Kudrow έγινε το αγαπημένο τηλεοπτικό φιλαράκι, που μας έδειξε τι θα πει vegan τρόπος ζωής. Ή έστω προσπάθησε.

Phoebe Buffay: Το φιλαράκι που μίλησε για τα δικαιώματα των ζώων και την προστασία του περιβάλλοντος

Ο λόγος που πάντοτε ξεχώριζα τον χαρακτήρα της Phoebe, ήταν η αυθεντικότητά του. Δεν πρόκειται μόνο για μια εντυπωσιακή ξανθιά πρωταγωνίστρια, αλλά για μια quirky προσωπικότητα με την οποία πάντοτε διασκεδάζεις, ορισμένες φορές μάλιστα εκπλήσσεσαι. Σε πολλές σκηνές κάνει ξεκάθαρες τις διατροφικές της προτιμήσεις, μιας και συχνά εμφανίζεται στο σπίτι της Monica έχοντας μαζί της πολύχρωμα λαχανικά, ή τρώγοντας διαφορετικό γεύμα από την υπόλοιπη παρέα. Αποφεύγει να καταναλώνει οτιδήποτε προέρχεται από ζώα ή «φαγητά με πρόσωπο» όπως τα αποκαλεί. Γιατί; Επειδή είναι ενάντια στα πιστεύω και τις αξίες της και πολύ μακριά από τις γεύσεις της. Αν ήταν στο χέρι της, θα τρέφονταν όλοι με σαλάτες, φρούτα και καρπούς, αλλά γνωρίζει πως αυτό δεν είναι εφικτό. Όταν ο Mike την προσκάλεσε σε δείπνο με τους γονείς του, η Phoebe αναγκάστηκε μετά από χρόνια να δοκιμάσει κρέας. Μια εξαιρετικά άβολη στιγμή που δεν εξελίχθηκε ιδιαίτερα καλά, με την αγαπημένη μας φίλη να μένει νηστική.

Στιγμές αδυναμίας και απρόσμενες επιθυμίες

Από την άλλη πλευρά, δεν μπορούμε να ξεχάσουμε τη σεζόν με την έγκυο Phoebe. Ψυχοσύνθεση που θυμίζει rollercoaster, στυλιστικές επιλογές όλο και πιο δημιουργικές και μία απρόσμενη ανάγκη για μπέργκερ και σάντουιτς με αλλαντικά! Προσπάθησε πολύ να αντισταθεί στις λιγούρες της εγκυμοσύνης, έβλεπε τον Joey να γεύεται όσα εκείνη λαχταρούσε και έδινε μάχη για να συγκρατηθεί. Τότε γεννήθηκε μια μαγική ιδέα. Όταν η Phoebe τρώει κρέας, δεν θα τρώει ο Joey. Κάπως έτσι στο μυαλό της είχε βρεθεί ο τρόπος για να επέλθει η ισορροπία στο σύμπαν, ή έστω να νιώθει λιγότερες τύψεις που καταπατά τα πιστεύω της. 

Αυτό που συχνά ο κόσμος αγνοεί, είναι ότι μία διατροφή δίχως κρέας και ζωικά προϊόντα δεν σε καθιστά vegan. Στην τηλεοπτική σειρά βλέπουμε τη Phoebe να αρνείται να φορέσει γούνες και να κρίνει τη Rachel για τις μη οικολογικές αγορές της. Αν πράγματι θέλετε να υιοθετήσετε έναν εναλλακτικό τρόπο σκέψης, είναι οξύμωρο να τον εφαρμόζετε επιλεκτικά. Το να τρέφεστε μόνο με φυτικά προϊόντα, αλλά να ντύνεστε με δερμάτινα ρούχα και ταυτόχρονα να είστε πεπεισμένοι πως έτσι μάχεστε για τα δικαιώματα των ζώων, δεν ευσταθεί. 

Τετράποδα και ιπτάμενα φιλαράκια 

Δεν γινόταν να μην αναφερθεί ο ύμνος με τίτλο «Smelly Cat». Αμέτρητες σκηνές με τη Phoebe παίζοντας κιθάρα και ερμηνεύοντας την μουσική ιστορία μίας αδικημένης δύσοσμης γάτας. Ένα χιουμοριστικό τραγούδι, το οποίο αποτελεί δείγμα του χαρακτήρα της ηρωίδας. H «Smelly Cat» δεν είναι η κακιά της υπόθεσης, αντιθέτως, ευθύνη φέρουν μόνο όσοι επιλέγουν να εγκαταλείψουν τετράποδα πλάσματα, επειδή δεν είναι αρκετά χαριτωμένα, επειδή δεν έχουν την τέλεια pet μυρωδιά ή επειδή τυχαίνει κάποιες φορές να μην είναι φιλικά με άλλα ζώα ή κάποιους ανθρώπους.

Οι ευαισθησίες της υπήρξαν πηγή έμπνευσης, αλλά και λόγοι χωρισμού. Πέμπτος κύκλος και επεισόδιο νούμερο δεκαπέντε- αν είσαι τόσο φαν ίσως έχει ήδη πάει το μυαλό σου που αναφέρομαι. Η παθιασμένη σχέση της με τον Gary χρειάστηκε ένα μονάχα λεπτό για να καταστραφεί. Ξυπνάνε μαζί και ο Gary για καλημέρα πυροβολεί ένα περιστέρι έξω από το παράθυρο. Κάπου εκεί η φίλη μας ξέρει πως δεν μπορεί να συνυπάρχει πλέον με κάποιον που όχι μόνο δεν σέβεται τα ζώα, αλλά είναι αρκετά εξοικειωμένος με το να αφαιρεί τη ζωή τους. Ευτυχώς έπραξε σωστά και παντρεύτηκε τον Mike. Τον άνθρωπο που δέχτηκε να έχουν για κατοικίδια μικρά ποντίκια, επειδή εκείνη λυπόταν να τα αφήσει στον δρόμο. Πώς να μην είναι ο "the one for her"; 

Επιστροφή στη φύση

Η Phoebe υπήρξε ο πιο λουλουδένιος χαρακτήρας. Ντυμένη με χρώμα, ενεργειακές πέτρες για κοσμήματα και πάντοτε έτοιμη να εναντιωθεί σε όποιον δεν σέβεται τη φύση. Τα Χριστούγεννα είναι μια γιορτή που την μελαγχολεί, της υπενθυμίζει πόσα έλατα κόβονται άδικα για χάρη των γιορτών. Τρίτος κύκλος, δέκατο επεισόδιο και η Phoebe βιώνει το απόλυτο θρίλερ, βλέποντας δέντρα να τεμαχίζονται. Επιστρέφει όμως πιο δυναμική μετά από δύο σεζόν, επιπλήττοντας μια γυναίκα στο δρόμο η οποία αποφάσισε να σβήσει το τσιγάρο της πάνω στον κορμό ενός δέντρου. Όχι μόνο της τόνισε πόσο λάθος είναι αυτό που έκανε, αλλά την ανάγκασε να ζητήσει συγγνώμη από το δέντρο. Αυτή είναι η Phoebe μας!

Πόσο vegan είναι τελικά η Phoebe Buffay;

Πολλοί την έχουν κρίνει ως «υποκρίτρια» vegan, βασιζόμενοι στις στιγμές αδυναμίας της, όπως εκείνη με τις λιγούρες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αυτό ίσως είναι λίγο άδικο, όλοι έχουν έρθει σε καταστάσεις που ενεργούν διαφορετικά από ότι ήλπιζαν. Το σημαντικό είναι να προσπαθεί κανείς καθημερινά να υπερασπίζεται τα πιστεύω του, όχι για να αποδείξει κάτι, αλλά επειδή πραγματικά το νιώθει. Άραγε όλοι όσοι δημοσιεύουν στα social το πόσο εναλλακτικά τρέφονται και ζουν, παρουσιάζουν την αλήθεια; Και αν ναι, έγιναν vegan για τον εαυτό τους ή για το κοινό τους; Σε έναν κόσμο με «τέλειες διαδικτυακές πραγματικότητες», προτιμήστε να είστε σαν τη Phoebe και να κάνετε αυτό που σας εκφράζει. Και αν καμιά φορά υποκύψετε σε κάποια αδυναμία σας, θυμηθείτε ότι όλοι οι αγώνες κατακτήθηκαν με μάχες, είτε νικητήριες, είτε νικημένες. Το ζήτημα είναι να δίνονται. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ