TV + Series

John Wick: Το franchise που αναγέννησε τις ταινίες δράσης

O Κιάνου Ριβς μπαίνει στο σαλόνι σου Παραμονή Χριστουγέννων εντελώς δωρεάν με την EON

328203-678198.png
Φίλιππος Κόλλιας
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
John Wick: Το φρανσάιζ που αναγέννησε τις ταινίες δράσης

Nova: Δωρεάν όλο το περιεχόμενο της ΕΟΝ έως τις 10 Ιανουαρίου. Δες την πρεμιέρα του John Wick: Chapter 4, παρέα με τους φίλους σου, Παραμονή Χριστουγέννων.

«Ένας πληρωμένος δολοφόνος θέλει να εκδικηθεί όλους εκείνους που συμμετείχαν στη δολοφονία του αγαπημένου του σκύλου και δεν θα ησυχάσει, αν δεν τους δει να βγαίνουν από τη μέση». Η περιγραφή της πρώτης ταινίας «John Wick» αποτελεί σίγουρα μία ωδή στην τέχνη της απλότητας.

John Wick Official Trailer #1 (2014) - Keanu Reeves, Willem Dafoe Movie HD

Ίσως από το παραπάνω στόρι δεν περίμεναν πολλοί κάτι το εξωπραγματικό σαν τελικό αποτέλεσμα, όμως οι περισσότεροι έπεσαν έξω. Τέσσερις μεγάλες παραγωγές αργότερα και πολλά εκατομμύρια ευρώ κέρδος, μπορούν να πιστοποιήσουν και επίσημα ότι το franchise του «John Wick» είναι ένα από τα πιο επιτυχημένα όλων των εποχών. Αν και πριν τη μεγάλη πρώτη μεγάλη πρεμιέρα το 2014 φαινόταν πως ο χαρακτήρας, που υποδύεται ο Κιάνου Ριβς, θα είναι ένα ακόμα action φιλμ ενός πληρωμένου δολοφόνου σε συνταξιοδότηση θυμίζοντας λίγο εκείνον του Λίαμ Νίσον στο «Taken», τελικά κατέληξε να είναι κάτι πολύ περισσότερο από αυτό. Οι ταινίες «John Wick» έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην αναγέννηση του ταινιών δράσης και επηρέασαν και πολλές ακόμα παραγωγές του Χόλιγουντ, με το κοινό να τις επιζητά και ευχαριστιέται σε κάθε ευκαιρία.

Είτε ανήκεις σε εκείνους που έχουν δει ήδη όλες τις ταινίες και ανυπομονούν για το «John Wick: Chapter 4», είτε αναζητάς έναν εναλλακτικό τρόπο να περάσεις την Παραμονή Χριστουγέννων με τους φίλους σου, η Nova είναι αυτό που χρειάζεσαι. Αντί να στριμωχτούμε σε κλαμπ και κέντρα διασκέδασης ή να περιμένουμε υπομονετικά να αδειάσει κάποιο τραπέζι σε εστιατόριο, η Nova μας προσφέρει όλα τα κανάλια της EON εντελώς δωρεάν μέχρι τις 10 Ιανουαρίου. Έτσι, μπορούμε να απολαύσουμε περισσότερες από 4000+ ταινίες και επεισόδια σειρών, αλλά και την πρεμιέρα της τελευταίας ταινίας «John Wick» στο σπίτι μας, μαζί με τα αγαπημένα μας πρόσωπα, τρώγοντας λαχταριστά μελομακάρονα. Γιατί αν μια ταινία με τον John Wick είναι από μόνη της καλή, μπορείτε να φανταστείτε τον συνδυασμό Κιάνου Ριβς - μελομακάρονα σοκολάτα. Κιάνου Ριβς για τους μεγάλους την Παραμονή Χριστουγέννων, λοιπόν, και «Puss in Boots: The Last Wish» την Παραμονή Πρωτοχρονιάς για τη διασκέδαση όλων των μελών της οικογένειας. 

John Wick: Το φρανσάιζ που αναγέννησε τις ταινίες δράσης

Γιατί John Wick;

Γιατί τόση ανυπομονησία για την τελευταία ταινία John Wick; Για να καταλάβουμε πόσα πράγματα άλλαξε το φρανσάιζ τα τελευταία χρόνια και την επιρροή που είχε τόσο στο συγκεκριμένο είδος όσο και στο παγκόσμιο σινεμά, θα πρέπει να δούμε τι συνέβαινε πριν το 2014 σε ανάλογες παραγωγές. Το μότο των σκηνοθετών τότε ήταν το «more is more» και προσπαθούσαν να κερδίσουν τους θεατές με απανωτές εκρήξεις, εντυπωσιακά εφέ και πάρα πολλά CGI (Lucy, Edge of tomorrow, White House Down). Φυσικά υπήρξαν και εξαιρέσεις όπως τα «Raid» και «Taken» αλλά δεν έφταναν να ικανοποιήσουν το απαιτητικό κοινό. 

Η ιδέα για τη δράση του «John Wick» ήρθε από το παρελθόν και τον John Woo. Ο θρύλος του είδους ήταν ο πρώτος που εισήγαγε το gun fu, δηλαδή μία μίξη πολεμικών τεχνών και -καλά μαντέψατε- όπλων. Ο Τσαντ Σταχέλσκι μαζί με τον Ντέιβιντ Λιτς αποφάσισαν να το υιοθετήσουν στις ταινίες τους και το αποτέλεσμα μας αποζημίωσε όλους στο έπακρο. Ο Κιάνου Ριβς, ο οποίος πήρε τελικά το χρίσμα για τον πρωταγωνιστικό ρόλο, είχε κάνει κάτι ανάλογο και στο «Matrix».

John Wick Chapter 4 - Sacré Coeur Stairs Fight Part 1 of 2 (4K HDR) | High-Def Digest

Ο πρωταγωνιστής έπαιξε σημαντικό ρόλο στη μεγάλη επιτυχία της τετραλογίας. Οι συντελεστές ήθελαν το έργο τους να δείχνει αυθεντικό και έτσι θέλησαν να δείχνουν τον Ριβς σε όσα περισσότερα πλάνα γινόταν, χωρίς να χρησιμοποιήσουν πολλές φορές κασκαντέρ. Ο Ριβς ήταν απόλυτα προετοιμασμένος γι' αυτό και πώς να γίνει διαφορετικά, όταν πέρασε ώρες ατελείωτες σε προπονήσεις ζίου ζίτσου, μπραζίλιαν ζίου ζίτσου, γιαπωνέζικο ζίου ζίτσου και τζούντο.

Οι ηθοποιοί και οι κάμεραμεν μιλούσαν πολλές ώρες, ώστε να μην υπάρχουν εκπλήξεις κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων και να προετοιμάζεται κάθε σκηνή με λεπτομέρεια. Το αποτέλεσμα είναι η χορογραφία των σκηνών δράσης να είναι αψεγάδιαστη και να θυμίζει πολλές φορές ρυθμική κολύμβηση από το πόσο συγχρονισμένες είναι οι κινήσεις. Η βία ίσως για πρώτη φορά στο σινεμά έγινε μορφή τέχνης και δημιουργικότητας. 

Πολλές ταινίες επηρεάστηκαν από τα «John Wick» και επιχείρησαν να κάνουν κάτι παρόμοιο, έτσι απολαύσαμε και τα «Bullet Train», «Gray Man» και «Nobody».

John Wick: Κάτι παραπάνω από μία ταινία δράσης

Η τεράστια επιτυχία και των τεσσάρων ταινιών δεν θα μπορούσε να γίνει μόνο με εντυπωσιακές χορογραφίες μάχης. Το «John Wick» ήταν κάτι παραπάνω από αυτό. Στο σκηνοθετικό τους ντεμπούτο οι Σταχέλσκι και Λιτς έδειξαν ότι μπορούν να δώσουν περισσότερα πράγματα από μερικά εντυπωσιακά εφέ. Η κινηματογραφία καταφέρνει να κόβει την ανάσα σε πολλές περιπτώσεις. Ακόμα και οι πιο βίαιες σκηνές είναι γυρισμένες με τέτοιο τρόπο ώστε να αναδεικνύεται η ομορφιά των ωραίων πλάνων. Ευρείες λήψεις «αιχμαλωτίζουν» κάθε γροθιά, κλωτσιά και πιστολιά, με τη δράση να είναι στο επίκεντρο. Αποκορύφωμα όλων αυτών είναι η σκηνή στην 4η ταινία που θέλει τον John Wick να «ρίχνει τρία φορτηγά ξύλο» στους εχθρούς του στα σκαλιά της Μονμάρτης και τον θεατή να έχει «πιάτο» στην οθόνη την πόλη του Παρισιού.

John Wick: Το φρανσάιζ που αναγέννησε τις ταινίες δράσης

Μόνο και μόνο για τη συγκεκριμένη σκηνή δεν πρέπει να χάσετε την πρεμιέρα της ταινίας την Παραμονή των Χριστουγέννων αποκλειστικά στο Novacinema1. Έως τις 10 Ιανουαρίου, το περιεχόμενο των καναλιών της ΕΟΝ θα είναι διαθέσιμο δωρεάν για όλους, οπότε είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να κάνετε ένα πολύ ξεχωριστό δώρο στον εαυτό σας.  

Παράλληλα, γύρω από όλη αυτή τη δράση και τις εντυπωσιακές σκηνές χτίστηκε ένας ολόκληρος κόσμος σεναριακά. Επίκεντρο είναι το ξενοδοχείο Continental της Νέας Υόρκης, καταφύγιο των hitmen. Τα χαρακτηριστικά του σύμπαντος του John Wick ειναι προσεγμένα με τέτοιο τρόπο ώστε όλα τα περιεχόμενα να φαίνονται αληθινά όπως τα ειδικά χρυσά νομίσματα τα οποία δεν ανιχνεύονται και οι σομελιέ που δεν θα σου προτείνουν τι κρασί να πάρεις αλλά ποιο όπλο είναι το κατάλληλο για τη δουλειά.

Τη μυστήρια ατμόσφαιρα στην ιστορία φυσικά ενισχύουν οι διάφοροι χαρακτήρες όπως εκείνου του Winston, τον οποίο υποδύεται ο Ίαν Μακσέιν.

Δεν υπάρχει ο John Wick χωρίς τον Κιάνου Ριβς

Ο Κιάνου Ριβς έχει δέχτει αρκετή κριτική στο παρελθόν. Αρχικά διότι σύμφωνα με πολλούς επέλεγε ταινίες που δεν χρειάζονταν μεγάλα skills υποκριτικής για να βγουν εις πέρας και στη συνέχεια εξαιτίας των επιλογών που έκανε μετά τη μεγάλη επιτυχία του «Matrix». Όλα αυτά άλλαξαν με τον John Wick.

Η προσωπικότητα του Ριβς έδεσε απόλυτα με τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Ο χαρακτήρας του είναι από μόνος του «υπερβολικός» σε αυτά που μπορεί να κάνει, έτσι το γενικά μινιμαλιστικό παίξιμο του ηθοποιού τον έφερε σε απόλυτη ισορροπία.

John Wick: Chapter 2 (2017) - Concert Fight Scene (3/10) | Movieclips

Ο Κιάνου Ριβς έχει έντονη παρουσία αλλά παράλληλα δεν πιέζει τον χαρακτήρα του να είναι υπερήρωας και αυτό είναι ίσως που κάνει τις ταινίες να έχουν τόσο πιστούς οπαδούς παγκοσμίως. Ο Wick είναι επίκινδυνος αλλά χάρη στον Ριβς είναι παράλληλα ειλικρινής και ένας τύπος που μπορεί κάποιος να ταυτιστεί. Στο τέλος, το κοινό θέλει ο ήρωας να πάρει διακαώς την εκδίκησή του, όχι απαραίτητα για το ξύλο που θα δώσει σε όσους θα τολμήσουν να μπούνε στο διάβα του αλλά για να βρει επιτέλους την εσωτερική του γαλήνη και να συνεχίσει ήρεμα τη ζωή του.

Χριστούγεννα παρέα με τον John Wick και την EON

Τα φετινά Χριστούγεννα και οι γιορτές θα είναι σίγουρα συναρπαστικά χάρη στη Nova που προσφέρει σε όλους, όλες τις υπηρεσίες της EON εντελώς δωρεάν μέχρι τις 10 Ιανουαρίου.

Μπορείτε να κάνετε το απόλυτο δώρο σε φίλους η συγγενείς καλώντας τους να δείτε την πρεμιέρα του John Wick 4 την Παραμονή των Χριστουγέννων. Σίγουρα δεν υπάρχει καλύτερος συνδυασμός από τον John Wick μαζί με ένα κουτί μελομακάρονα με σοκολάτα και ποκ κορν salted caramel.

Το ραντεβού ανανεώνεται εύκολα και για την Παραμονή Πρωτοχρονιάς με την πρεμιέρα της ταινίας «Puss in Boots: The Last Wish» που θα λατρέψουν τα παιδιά!

Μπείτε στο eon.nova.gr, για να αποκτήσετε τον δικό σας κωδικό και να παρακολουθήσετε συναρπαστικούς αγώνες, κινηματογραφικές πρεμιέρες και παιδικά κανάλια από την ΕΟΝ.

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ