TV + Series

Έρημη Χώρα: Η σύγχρονη ελληνική σειρά του ERTFLIX

Η πρώτη παραγωγή του ERTFLIX είναι μια πολλά υποσχόμενη μίνι σειρά 8 επεισοδίων

42700073_562246877585728_3324353125745164288_n.jpg
Ελένη Μπεζιριάνογλου
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Έρημη Χώρα, ERTFLIX

Έρημη Χώρα: Η πρώτη παραγωγή του ERTFLIX είναι ένα σύγχρονο ελληνικό έργο με σημαντικά κοινωνικά μηνύματα.

Τον Οκτώβριο του 2023, το ERTFLIX έσπασε ρεκόρ επισκεψιμότητας με 12 εκατ. επισκέψεις σε μόλις ένα μήνα. Το νούμερο αυτό αντιστοιχεί σε περισσότερες από 400.000 θεάσεις κάθε μέρα και εξ αυτών, το 30% των θεάσεων των σειρών μυθοπλασίας της ΕΡΤ γίνονται πλέον από κινητά τηλέφωνα και ένα επιπλέον 28% από υπολογιστές και tablet. Με αυτά τα δεδομένα, δεν είναι να απορεί κανείς που η πρώτη παραγωγή του ERTFLIX συζητιέται ήδη πολύ.

Η «Έρημη Χώρα» είναι ένα σύγχρονο κοινωνικό έργο που φέρνει στο προσκήνιο κοινωνικά ζητήματα και προσωπικές σχέσεις με έναν συγκινητικό και βαθιά ειλικρινή τρόπο. Η σειρά, οχτώ επεισοδίων, σε σενάριο-σκηνοθεσία Γιώργου Γκικαπέππα, παραγωγής ERTFLIX, θα προβληθεί αποκλειστικά στην ψηφιακή πλατφόρμα της ΕΡΤ.

Έρημη χώρα: Η σύγχρονη, ελληνική σειρά του ERTFLIX

H Εύα, μια 11χρονη Ελληνορουμάνα που πάσχει από εκλεκτική αλαλία και χάνει σε μια μέρα και τους δυο γονείς της, ο Λουκάς, ο 65χρονος μοναχικός ρατσιστής παππούς της που αρνείται πεισματικά την επιμέλειά της και η Μαρίνα, μια κοινωνική λειτουργός που προσπαθεί να μην οδηγηθεί η Εύα σε ίδρυμα, εμπλέκονται σε μια περιπέτεια κηδεμονίας που θα επιτεθεί στους δαίμονές τους αλλά θα αναγκάσει την «παγωμένη» τους καρδιά να ξυπνήσει ξανά. Η οδυνηρή περιπέτεια κηδεμονίας ενός παιδιού αποτελεί τον συνδετικό κρίκο που ενώνει τους ήρωες της ιστορίας.

Μιλώντας για την «Έρημη Χώρα», στην avant premiere στο 64ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, ο σκηνοθέτης Γιώργος Γκικαπέππας είπε ότι πρόκειται για σειρά «που υπακούει σε μια μορφή που αγαπάω εγώ, σε ένα είδος κατ’ επείγον που αναγκάζει τους ήρωες να λειτουργούν απέναντι σε μια κρισιμότητα. Δηλαδή έρχεται ένα γεγονός, το οποίο δεν έχεις το χρόνο να το πολυσκεφτείς. Μέσα σε αυτή τη διαδικασία λειτουργείς υποσυνείδητα, οπότε προκύπτουν πράγματα τα οποία πολλές φορές προδίδουν πολλές πτυχές του χαρακτήρα σου. Αυτό έπρεπε να βρω με τους ηθοποιούς. Τι είναι αυτό που τους προδίδει ποιο είναι το παρελθόν τους και πως μπαίνουν σ’ αυτή την ιστορία για να διαχειριστούν το ζήτημα που έχουν. Όλα αυτά έπρεπε να τα δουλέψουμε. Δόξα τω Θεώ, έχω ηθοποιούς που αγάπησαν αυτή τη δουλειά και έδωσαν το καλύτερό τους εαυτό».

Η σειρά είναι μια δυνατή οικογενειακή ιστορία και καθώς αυτή ξεδιπλώνεται, θίγονται κοινωνικά ζητήματα και προβλήματα σχέσεων. Ρατσισμός, σπάνιες ασθένειες που πλήττουν παιδιά, οικογενειακές σχέσεις που δοκιμάζονται, γραφειοκρατικά εμπόδια, αισθήματα εγκατάλειψης, υποθέσεις επιμέλειας ανηλίκων, προβλήματα γονιμότητας που διαταράσσουν τις ισορροπίες ενός ζευγαριού. Άνθρωποι με τους οποίους μπορείς να ταυτιστείς, θέματα που έχεις βιώσει ή δει στο κοντινό σου περιβάλλον, ιστορίες που αναζητούν το δικό τους «happy end».

Έρημη Χώρα | Πρεμιέρα 1 Δεκεμβρίου αποκλειστικά στο #Ertflix

Λίγα λόγια για την υπόθεση

Δώδεκα χρόνια πριν, ο φιλήσυχος αγρότης Λουκάς (Γιώργος Κέντρος) υπερασπίζεται τον γιο του, που δέχθηκε βίαιη επίθεση από ανθρώπους της νύχτας, επειδή ερωτεύτηκε μια νεαρή Ρουμάνα, η οποία κινδύνευε από κυκλώματα. Λίγες ημέρες μετά, άγνωστοι μπαίνουν στο αγρόκτημα του Λουκά, βιάζουν και δολοφονούν τη γυναίκα του. Έκτοτε ο Λουκάς μεταμορφώνεται σ’ έναν σκληροτράχηλο ερημίτη που οπλοφορεί, κηρύττοντας πόλεμο προς πάσα κατεύθυνση. Λίγους μήνες μετά, ο γιος του παντρεύεται τη νεαρή Ρουμάνα, η οποία είναι έγκυος στο παιδί τους, αλλά ο Λουκάς δεν τον συγχωρεί και παύει κάθε επαφή μαζί του.

Το ζευγάρι αποκτά τη μικρή Εύα (Άννα Μαρία Μαρινάκη), η οποία γεννιέται με μια σπάνια ασθένεια, που προξενεί άγχος για την ομιλία. Ο Λουκάς αρνείται να τη γνωρίσει και δεν την έχει δει ποτέ έως σήμερα. Όταν, όμως, ύστερα από 11 χρόνια, η Εύα χάνει την ίδια ημέρα και τους δύο γονείς της σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα, ο Λουκάς είναι ο μόνος Έλληνας συγγενής της που μπορεί να αναλάβει την κηδεμονία της.

Εκείνος, όμως, αρνείται πεισματικά κάθε προσέγγιση και την άγνωστη τύχη της Εύας αναλαμβάνει η Μαρίνα (Δανάη Σκιάδη), μια κοινωνική λειτουργός με διαλυμένη προσωπική ζωή, που βάζει σκοπό να μην οδηγηθεί η Εύα σε ίδρυμα, σε συνεργασία με τον Μάνο (Γιώργο Καραμίχο), έναν εισαγγελέα ανηλίκων, ο οποίος βιώνει ένα δύσκολο γάμο με τη Χριστίνα (Αλεξάνδρα Αϊδίνη), επειδή δεν μπορούν να αποκτήσουν παιδί. Η Μαρίνα, αποφασίζει να παλέψει με το τυφλό μίσος του Λουκά και μεταφέρει την Εύα στο αγρόκτημα, αναγκάζοντας έτσι εκείνον, αλλά και τον ίδιο της τον εαυτό, να αντιμετωπίσουν για πρώτη φορά τη σωτηρία τους. Η τύχη ενός παιδιού χωρίς οικογένεια στα χέρια ανθρώπων που αναζητούν τη «χαμένη» οικογένεια.

Λίγα λόγια για τους κεντρικούς χαρακτήρες

ΛΟΥΚΑΣ ΚΑΡΑΪΣΚΟΣ (Γιώργος Κέντρος)

ΛΟΥΚΑΣ ΚΑΡΑΪΣΚΟΣ (Γιώργος Κέντρος)
Ένας φιλήσυχος αγρότης και τρελά ερωτευμένος με τη Μάρθα, τη γυναίκα του, βλέπει τη ζωή του να καταρρέει όταν εκείνη δολοφονείται μέσα στο αγρόκτημά τους. Έκτοτε ο Λουκάς κλείνεται στον εαυτό του και εκτός από έναν παιδικό του φίλο, δεν επιθυμεί να δει κανέναν, ούτε το γιο του. Οπλοφορεί διαρκώς και κάθε τόσο ανεβαίνει στο βουνό με το άλογό του. Δώδεκα χρόνια μετά τη δολοφονία, ζει σαν ερημίτης που έχει πάρει το νόμο στα χέρια του, χωρίς κανείς ωστόσο να έχει στοιχεία για να τον κατηγορήσει και χωρίς κανείς να τολμά να τον πλησιάσει. Την εγγονή του την Εύα, κόρη του γιου και της Ρουμάνας νύφης του, δεν την έχει δει ποτέ.

ΕΥΑ ΚΑΡΑΪΣΚΟΥ (Άννα Μαρία Μαρινάκη)

ΕΥΑ ΚΑΡΑΪΣΚΟΥ (Άννα Μαρία Μαρινάκη)
Η 11χρονη Ελληνορουμάνα Εύα, πάσχει από εκλεκτική αλαλία, μια αγχώδη διαταραχή που επηρεάζει την ομιλία, με αποτέλεσμα να μιλάει μόνο όπου το ένστικτό της το υπαγορεύει. Μιλάει στη μητέρα της, αλλά όχι στον πατέρα της. Η σχέση των γονιών της περνά κρίση καιρό τώρα και μέσα στα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, η Εύα γίνεται πολλές φορές μάρτυρας οικογενειακής έντασης και βίαιης συμπεριφοράς, κυρίως από την πλευρά του πατέρα της. Ζει αρκετά συχνά κλεισμένη στον εαυτό της της αρέσει να ζωγραφίζει άλογα, πλάθοντας μια φανταστική ελευθερία, αλλά και μια ζωική δύναμη που, όπως αποδεικνύεται, δεν είναι μόνο η άμυνά της για να επιβιώσει, αλλά το κύριο χαρακτηριστικό της.

ΜΑΡΙΝΑ ΣΑΡΑΝΤΗ (Δανάη Σκιάδη)

ΜΑΡΙΝΑ ΣΑΡΑΝΤΗ (Δανάη Σκιάδη)
Η 40χρονη Μαρίνα, μεγάλωσε με τη μητέρα της, ενώ είχε μεγάλη αδυναμία στον πατέρα της, που διεκδικούσε να βλέπει συχνότερα. Επέλεξε να σπουδάσει κοινωνική λειτουργός, με ειδίκευση στους ανηλίκους, προκειμένου να προσφέρει όσα δεν της προσφέρθηκαν στο οικογενειακό της περιβάλλον. Οι σχέσεις που ανέπτυξε στην πορεία της ζωής της, ενίσχυσαν αυτό το βαθύ αίσθημα μοναξιάς και εγκατάλειψης. Στην αρχή της ιστορίας μας, βρίσκουμε την Μαρίνα να έχει χάσει τον πατέρα της και να έχει εγκαταλείψει έναν αποτυχημένο γάμο, γεγονός που την οδηγεί στην πόρτα της κατάθλιψης.

ΜΑΝΟΣ ΣΩΤΗΡΙΟΥ (Γιώργος Καραμίχος)

ΜΑΝΟΣ ΣΩΤΗΡΙΟΥ (Γιώργος Καραμίχος)
Ο ψύχραιμος 45χρονος εισαγγελέας ανηλίκων Μάνος Σωτηρίου εκφράζει το ανθρώπινο πρόσωπο του δικαστικού, που δεν κρύβει την ευαισθησία του για τον κόσμο των «χαμένων» παιδιών. Εκπέμποντας μια σταθερή αύρα ηρεμίας και ωριμότητας, φέρει την εικόνα μιας συγκροτημένης προσωπικότητας που σε πείθει ότι το βλέμμα του δεν είναι επικριτικό, ότι μπορεί να χωρέσει και το καλό και το κακό δίχως να βιαστεί να δικάσει. Η φαινομενική του όμως ηρεμία πολύ συχνά διαταράσσεται από τις δυσκολίες στο γάμο του, αφού με τη γυναίκα του αδυνατούν να αποκτήσουν παιδί ύστερα από πολλές προσπάθειες. Το κλίμα μες στο σπίτι αρχίζει να γίνεται νευρωτικό, γεγονός που θα αποκαλύψει πλευρές της σχέσης αλλά και του ίδιου τους του εαυτού, που ούτε οι ίδιοι είχαν συνειδητοποιήσει ποτέ.

Η «Έρημη Χώρα» θα κάνει πρεμιέρα αποκλειστικά στο ERTFLIX την 1η Δεκεμβρίου 2023 με τα 4 πρώτα επεισόδια και θα αποτελείται από 8 επεισόδια.

Σενάριο-Σκηνοθεσία: Γιώργος Γκικαπέππας
Διεύθυνση φωτογραφίας: Βασίλης Μουρίκης
Σκηνογραφία: Λαμπρινή Καρδαρά
Ενδυματολόγος: Aisha Diri
Μουσική: Δημήτρης Φριτζάλας
Μοντάζ: Σταύρος Σπανός
Παραγωγή: ERTFLIX
Εκτέλεση παραγωγής: NEEDaFIXER

Παίζουν οι ηθοποιοί: Γιώργος Κέντρος (Λουκάς), Δανάη Σκιάδη (Μαρίνα), Γιώργος Καραμίχος (Μάνος), Άννα Μαρία Μαρινάκη (Εύα), Νίκος Αρβανίτης (Στέλιος), Αλεξάνδρα Αϊδίνη (Χριστίνα), Γιώργος Γιαννόπουλος (Σερίφης), Χρήστος Κοντογεώργης (Μάρκος), Αλεξία Σαπρανίδου (Σοφία), Στέλιος Ξανθουδάκης (Χρήστος), Κίττυ Παϊταζόγλου (Στέλλα), Δημήτρης Αριανούτσος (Ανδρέας), Κωνσταντίνος Μαγκλάρας (Στράτος) και οι Ρουμάνοι ηθοποιοί Stefania Marola (Ντανιέλα), Carmen Ionescu (Ελένα), Mihai Dinvale (Βλαντ). Συμμετέχουν επίσης οι: Ντίνα Αβαγιανού, Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης, Δημήτρης Τοπαλίδης, Αδελαΐδα Κατσίδε.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ