TV + Series

Sex Education: Οι μέρες της αθωότητας είναι μετρημένες

Η δημοφιλής σειρά που έβαλε στο κάδρο όλα τα teen ταμπού, και όχι μόνο, φτάνει στην ενηλικίωση και στο τέλος της

tania-skrapaliori.jpg
Τάνια Σκραπαλιώρη
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Sex Education: Οι μέρες της αθωότητας είναι μετρημένες
© Netflix

Sex Education: Εντυπώσεις από την τέταρτη και τελευταία σεζόν της τηλεοπτικής σειράς στο Netflix.

«Το Sex Education θα έπρεπε να διδάσκεται στα σχολεία» και «Το Sex Education μας μαθαίνει αυτά που θα θέλαμε να έχουμε διδαχτεί στο σχολείο» - αυτοί είναι μερικοί από τους τίτλους των άρθρων -τόσο στον εγχώριο όσο και στον διεθνή ηλεκτρονικό τύπο- που συνόδευσαν το release της πρώτης σεζόν του Sex Education το 2019 στις οθόνες τους Netflix με όλους τους υπόλοιπους να περιστρέφονται γύρω από την ίδια λογική. Πράγματι η σειρά της Laurie Nunn έσκασε σαν απολαυστικός κεραυνός στην αίθρια ατμόσφαιρά της δημοφιλούς πλατφόρμας ανατρέποντας δεδομένα και εισάγοντας νέα με τη φρέσκια teen sex dramedy συνταγή της που μίλησε σε πολλές καρδιές εφήβων και όχι μόνο. Δεκάδες εφηβικά «ταμπού» από τις συνηθισμένες νεανικές ανασφάλειες, το σεξ και τον εν γένει σεξουαλικό προσανατολισμό το ζήτημα της ταυτότητας φύλου, τις βαθύτερες σχέσεις με την οικογένεια και τον κοινωνικό περίγυρο, τις οικογένειες ουράνιο – τόξο και τον εθισμό βρήκαν τον δικαιωματικό χώρο τους στα επεισόδια του «Sex Education», στα αυτοσχέδια sessions του έφηβου σεξοθεραπευτή Otis (Assa Butterfield) και σε ένα σενάριο που με ευφάνταστο, αστείο, τρυφερό αλλά και ουσιαστικό τρόπο τα ανέδειξε και τα απενοχοποίησε μετατρέποντας τα από θέματα «που δεν μιλάμε γι’ αυτά» σε εποικοδομητικό content για εφήβους, γονείς και παππούδες, για μαθητές και καθηγητές, για μικρότερους αλλά και μεγαλύτερους.

Σχεδόν πέντε χρόνια και τρεις επιτυχημένες σεζόν μετά στο αυλάκι της σειράς κύλησε το νερό που της αναλογούσε, τα θέματα που πρώτη πραγματεύτηκε σε αυτόν τον βαθμό και με αυτόν τον τρόπο στο dramedy τηλεοπτικό περιβάλλον μπήκε στη σκαλέτα πολύ περισσότερων προγραμμάτων, εκπομπών, σειρών και η ορατότητα εισήχθη για τα καλά στον δημόσιο διάλογο ως ένα από τα μεγαλύτερα διακυβεύματα των σύγχρονων κοινωνιών. Και επειδή είναι πάντα πιο εύκολο να αντιμετωπίζει κανείς ένα τέτοιου ειδικού και γενικού βάρους διακύβευμα στο τερέν του fiction και της ψυχαγωγίας παρά στην πραγματική πολιτική πολλές από τις signature θεματικές του «Sex Education» έγιναν το καθημερινό courseμεγάλου μέρους του εισαγόμενου τηλεοπτικού περιεχομένου αυξάνοντας κατακόρυφα τον ανταγωνισμό της πρωτοτυπίας. Κάπως έτσι το στοίχημα για την τέταρτη και τελευταία σεζόν της δημοφιλούς σειράς έλαβε κι άλλες προεκτάσεις πέρα από την πρόκληση της αντιμετώπισης της αναμενόμενης φθοράς ενός επιτυχημένου format.

Sex Education: Οι μέρες της αθωότητας είναι μετρημένες
© Netflix

Sex Education: Το τέλος της τηλεοπτικής σειράς - Τι συμβαίνει στην τέταρτη σεζόν

Σηκώνοντας το γάντι της πρόκλησης η Laurie Nunn και το λοιπό δημιουργικό team πάτησαν πάνω σε αυτήν ακριβώς το συμπέρασμα στο οποίο οδηγήθηκαν όσοι είχαν ρουφήξει διψασμένη την πρώτη εκείνη, out-of-the-blue σεζόν. «Το Sex Education θα έπρεπε να διδάσκεται στα σχολεία». Στην τέταρτη σεζόν το λύκειο Moordale, το οποίο έχει κλείσει στα μεθεόρτια των επεισοδίων με τα οποία έληξε η τρίτη σεζόν, αντικαθίσταται από το λύκειο «college» Cavendish, ένα πρωτότυπο αυτοδιοικούμενο από μαθητές campus, σχεδιασμένο και οργανωμένο με την τελευταία λέξη της woke culture. Γιόγκα, silent disco, κηπουρική, κάδοι ανακύκλωσης, θάλαμοι «ησυχίας», tablets αντί για βιβλία, διαδραστικοί πίνακες, καθηγητές αυστηρά περιορισμένοι στον καθηγητικό τουρ ρόλο σε ένα σχολείο που λες και έχει βγει από μακέτες του Wes Anderson. Οι LGBTQ+ μαθητές είναι ελεύθεροι να ανθίσουν και μέσα από αυτήν την ελευθερία σχηματίζουν τις παρέες cool kids της νέας εποχής, οι οποίες προάγουν την ελευθερία, τον σεβασμό, την αλληλεγγύη, την οικολογική συνείδηση και την εν γένει θετικότητα – σε βαθμό μάλιστα μέσα από την οποία επιτυγχάνεται ένα από τα μεγαλύτερα κατορθώματα της τελευταίας σεζόν της σειράς: να θιγεί και να παρουσιαστεί -έστω και με διακριτικό τρόπο- και η άλλη όψη του νομίσματος της θετικότητας και της κουλτούρας της αφύπνισης, αυτή που συχνά καυτηριάζεται ως «τοξική» από πολέμιους τους ή και σκεπτικιστές καλών προθέσεων, χωρίς ωστόσο να καταλείπεται το παραμικρό περιθώριο για την αμφισβήτηση του ωφέλιμου φορτίου της που στο τέλος υπερισχύει.

Σε αυτό το σχολικό περιβάλλον, στο οποίο ένα ζευγάρι transεφήβων, της Αbbie και του Roman, αποτελεί τους βασιλιάδες της αυλής ανατρέποντας απολαυστικά το στερεότυπο των «παιδιών που κάνουν κουμάντο» σε κάθε σχολείο, παλιοί και νέοι χαρακτήρες βρίσκονται αντιμέτωποι με τα προσωπικά τους μονοπάτια προς την ενηλικίωση. Ο Otis (Assa Butterfield) βρίσκει απροσδόκητο ανταγωνισμό καθώς στο Cavendish λειτουργεί ήδη sex clinic από την υπερβολικά cool Ο (Thaddea Graham) και στον αγώνα του να κυριαρχήσει επί της ανταγωνίστριάς του θα βρεθεί αντιμέτωπος με τις πιο «κακές» εκδοχές του εαυτού του. H Maeve (Emma Mackey) θα γυρίσει εσπευσμένα από το πρόγραμμα επίδοξων συγγραφέων που παρακολουθεί σε έγκριτο κολλέγιο της Αμερικής για να περάσει μέσα από την δικιά της επώδυνη πόρτα ενηλικίωσης που θα ανοίξει με τον θάνατο της μητέρας της. Ο ίσως πιο αγαπητός χαρακτήρας της σειράς Eric (Ncuti Gatwa) θα κληθεί να απολαύσει τις προοπτικές δημοφιλίας που του ανοίγει το νέο σχολείο ισορροπώντας όμως στις δύσκολες ασκήσεις που του βάζει από τη μία η ανάγκη εξορθολογισμού και ωρίμανσης της παιδικής του φιλίας με τον Otis και από την άλλη το «πάντρεμα» που καλείται να κάνει μεταξύ της ανοιχτής πια ταυτότητάς του και της χριστιανικής πίστης στην οποία έχει ακόμα οικογενειακές αλλά και προσωπικές ρίζες. Ο Adam (Connor Swindells) θα βαδίζει προς μια καθαρτική επανασύνδεση με τον πατέρα του Michael (Alistair Petrie), ο Jackson (Kedar Williams Stirling) θα αναζητήσει τον βιολογικό του πατέρα κάτι που θα τον φέρει απέναντι στις αγαπημένες του μαμάδες, η Aimee (Aimee Lou Woods) θα βρει τον τρόπο μέσα από την τέχνη να ξεπεράσει το τραύμα της παρενόχλησης.

sex
© Netflix

Παράλληλα δίνεται χώρος, χρόνος και βάθος σε νέες θεματικές που αφενός επεκτείνουν τις παραδοσιακές «αβάντες» του «Sex Education» αφετέρου αγκαλιάζουν και ευρύτερες «μεσήλικες» προβληματικές. Στην πρώτη κατηγορία πρωταγωνιστεί η απαραίτητη και ευπρόσδεκτη έκταση που δίνεται στην ιστορία του non binary Cal (Liron Tashoma) -μια ιστορία που είχε ήδη ξεκινήσει σε σχετικά δεύτερο πλάνο στην προηγούμενη σεζόν- ενώ παλεύει με τον δαίμονα της δυσφορίας φύλου, συχνά κάτω από το ραντάρ ακόμα και των πιο κοντινών του φίλων. Μια επίσης πολύ ευχάριστη έκπληξη είναι το ιντερμέδιο ευαισθητοποίησης σχετικά με την προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία που παρακολουθούμε στο προτελευταίο επεισόδιο με αφορμή ένα ξέσπασμα του Isaac (George Ross Robinson) μετά από τις αλλεπάλληλες βλάβες του ασανσέρ που δεν του επιτρέπουν να κινηθεί λειτουργικά σε έναν κατά τα άλλα πολυτελή σχολικό χώρο. Ενώ στη δεύτερη κατηγορία η αδιαφιλονίκητη συμπάθεια της σειράς Jean Μilburn (η μητέρα του Otis την οποία υπέροχα ενσαρκώνει το «βαρύ» όνομα του cast Gillian Anderson) δίνει ένα ρεσιτάλ αφιερωμένο σε όλες τις ιστορίες μητρότητας, με άριστα συμπυκνωμένες αναφορές στις δυσκολίες μιας μονογονεϊκής οικογένειας, στην ψυχική υγεία των γυναικών, στην επιλόχειο κατάθλιψη, στον ρόλο μιας νέας μητέρας που δεν είναι πια τόσο νέα στα χρόνια. Κάπως έτσι, με έναν πολύ όμορφο τρόπο, η Laurie Nun και η ομάδα της -αναλαμβάνοντας γενναία το ρίσκο να ανοίξουν νέες δουλειές που ενδεχομένως να μην προλάβουν να τελειώσουν- καταφέρνουν να χωρέσουν στην τελευταία σεζόν της σειράς ένα recap των διδαγμάτων των προηγούμενων μαζί με μπόλικη φρέσκια τροφή ευαισθητοποίησης, διατηρώντας καλές προθέσεις και ουσία σε μια δύσκολη αγορά που λυσσάει για fast food awareness.

Sex Education: Season 4 | Official Trailer | Netflix

Πάνω και πέρα απ’ όλα όμως το «Sex Education» έχει -και πάντα είχε- να κάνει με την αγάπη και τη φιλία. Την αγάπη και τη φιλία μεταξύ των φίλων, των εραστών, των πρώην, των γονιών και των παιδιών τους. Ανοίγοντας πολύχρωμα, διασκεδαστικά και συγκινητικά τις πόρτες σε τόσες ιστορίες «ταμπού» που σε πολλές άλλες σειρές θα εκτυλίσσονταν πίσω από αυτές, απλώνοντας τα μηνύματά της πάνω από τα πράσινα και γραφικά τοπία του Moordale με μια άχρονη αισθητική, κομμένη και ραμμένη για την εποχή που διανύουμε, μιλώντας για το σεξ με τον τρόπο που η γενιά του TikTok αλλά και αυτή που τη μεγαλώνει είχε ανάγκη, το «Sex Education» δεν έπαψε ποτέ να περιστρέφεται γύρω από τον πυρήνα της αγάπης που χτυπάει κάτω από οποιονδήποτε ουσιαστικό ανθρώπινο δεσμό. Της φιλίας και της αγάπης μεταξύ των ανθρώπων είναι τόσο σημαντική όσο μεγαλώνει ένα παιδί ή ένας έφηβος και το γιατί το καταλαβαίνει κανείς όταν αυτό το κεφάλαιο κλείνει και ανοίγει εκείνο της ενηλικίωσης. Όταν οι μέρες της αθωότητας μετράνε αντίστροφα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ