TV + Series

5 βιβλία που ζωντανεύουν στη μικρή οθόνη τη σεζόν 2023 -2024

Από το «Προξενιό της Ιουλίας» μέχρι τις «Δεκαεπτά κλωστές», όλες οι βασισμένες σε βιβλία σειρές που θέλουμε να δούμε αυτή τη σεζόν

marianna_manolopoyloy_.jpg
Μαριάννα Μανωλοπούλου
14’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το προξενιό της Ιουλίας

«Το προξενιό της Ιουλίας», «H παραλία», «Οι Πανθέοι», «Το ναυάγιο», «Δεκαεπτά κλωστές»: H τηλεοπτική μεταφορά βιβλίων στην τηλεόραση τη σεζόν 2023-2024

Yπάρχουν κάποια βιβλία που δεν μπορείς να φανταστείς πώς θα είναι η τηλεοπτική μεταφορά τους, μερικά βιβλία για τα οποία κάνεις σενάρια μόνος σου για την επιλογή του κατάλληλου καστ και ανυπομονείς να τα δεις στην μικρή οθόνη και άλλα που δεν μπορούν με τίποτα να αντικαταστήσουν το παλιό, το ορθόδοξο χειροπιαστό βιβλίο. Tην τηλεοπτική σεζόν 2023-24 αναμένουμε να δούμε αν η σειρά «Το προξενιό της Ιουλίας» που έχει γίνει ήδη talk of the town από το τρέιλερ θα είναι το επόμενο trend στο X (πρώην Τwitter) – η ιστορία του εκτυλίσσεται στον θεσσαλικό κάμπο στα τέλη της δεκαετίας του ’50 . Αν η «Παραλία», που θα μας μεταφέρει στα Μάταλα και στην φιλόξενη κοινότητα των «παιδιών των λουλουδιών», θα μας δημιουργήσει αγωνία για τους έρωτες και το μυστήριο που φαίνεται πως έχει. Αν η σειρά «Οι Πανθέοι» που επιστρέφει στην τηλεόραση, αυτή τη φορά μέσα από τη συχνότητα του ΣΚΑΪ, θα έχει κάποια δυνατή σκηνή, που θα γίνει viral, επηρεασμένη από το βιβλίο, ή αν «Το ναυάγιο» θα μας βυθίσει στη Φαλκονέρα και στις αναπάντεχες περιπέτειες της ιστορίας. Και τέλος, αν φυσικά οι «Δεκαεπτά κλωστές» με σκηνοθέτη τον Σωτήρη Τσαφούλια πρόκειται να τηρήσουν την ακρίβεια στο μυθιστόρημα που έχει γράψει ο Πάνος Δημάκης, γνωστός και ως το «γεράκι» στο «The Chase». Παρακάτω συγκεντρώσαμε 5 συναρπαστικές λογοτεχνικές διασκευές που βγαίνουν στις μικρές οθόνες φέτος με σκοπό να κερδίσουν μια θέση στην καρδιά σου. 

5 λογοτεχνικές διασκευές στη μικρή οθόνη το 2023-2024

«Το προξενιό της Ιουλίας» στον ΑLPHA

Εν μέσω καραντίνας κυκλοφόρησε ένα βιβλίο από εκείνα που ήδη από το εξώφυλλό τους και την πρώτη φράση τους, σου υποσχόταν αγωνία και μυστήριο. «Το δωμάτιο του διευθυντηρίου των Φυλακών Αβέρωφ ήταν βαμμένο γκρι γαλάζιο μέχρι τη μέση του και, από κει και πάνω λευκό». Αυτή είναι η εναρκτήρια φράση του μυθιστορήματος «Το προξενιό της Ιουλίας» του Γιώργου Πολίτη που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός, στο οποίο βασίζεται η νέα δραματική σειρά εποχής που θα δούμε τη φετινή χρονιά στην prime time ζώνη του ALPHA. Και μόνο από το τρέιλερ της σειράς, ανυπομονούμε να δούμε την Ευγενία Ξυγκόρου (ηθοποιό που γνωρίσαμε από την ερμηνεία της στη σειρά «Αγάπη παράνομη» της ΕΡΤ1) στον πρωταγωνιστικό ρόλο της Ιουλίας αλλά και τον Αδάμ Μπουσδούκο, τον διεθνούς φήμης ηθοποιό με πολλές διακρίσεις στην καριέρα του, που θα συμμετάσχει για πρώτη φορά σε ελληνική σειρά. Η σειρά θα είναι σε σκηνοθεσία Νίκου Κρητικού και σενάριο Νίκου Απειρανθίτη.

Η. Μελέτης, Ε. Ξυγκόρου
Ηλίας Μελέτης και Ευγενία Ξυγκόρου

Πριν λίγες ημέρες, μάλιστα οι πρωταγωνιστές της σειράς βρέθηκαν για την πρώτη ανάγνωση του σεναρίου της σειράς εποχής που «συνομιλεί» με την ελληνική παράδοση, με φόντο την ελληνική επαρχία και συγκεκριμένα τον θεσσαλικό κάμπο στα τέλη της δεκαετίας του '50. Για να δούμε, θα γίνει το απόλυτο trend στο Twitter και θα κλέψει λίγη από τη δόξα που γνώρισαν οι παραγωγοί με την περσινή αγαπημένη σειρά «Αυτή η νύχτα μένει» που απέκτησε φανατικούς θεατές; Η κεντρική ηρωίδα θα αντικατοπτρίζει όντως την ανθρώπινη πλευρά όλων μας μπροστά στο δράμα της εκτέλεσης και του θανάτου;

Δ. Αλεξανδρής, Α. Μάσχα, Α. Μπουσδούκος

Λίγα λόγια για τη σειρά «Το προξενιό της Ιουλίας»

Η ιστορία φωτίζει τον τρόπο ζωής στην ελληνική ύπαιθρο, τα ήθη της εποχής και το θεσμό του προξενιού. Η Ιουλία Σκούταρη είναι ερωτευμένη με τον Γρηγόρη Ραζίνη, όμως αυτός ο έρωτας είναι καταδικασμένος. Αναγκάζεται να παντρευτεί με προξενιό τον Γιωργίκη Προβιό, έναν κατά πολύ μεγαλύτερό της άνδρα με μεγάλη περιουσία, και η είδηση φθάνει στα πέρατα του θεσσαλικού κάμπου. Ένα προξενιό που στόχο έχει να κρύψει ένοχα μυστικά αλλά θα καταφέρει ακριβώς το αντίθετο – να γεννήσει ακόμη περισσότερα.   

Το προξενιό της Ιουλίας | Έρχεται στον Alpha

Πρωταγωνιστούν: Μελέτης Ηλίας, Άννα Μάσχα, Αδάμ Μπουσδούκος, Πέγκυ Τρικαλιώτη, Δημήτρης Αλεξανδρής, Ελισάβετ Μουτάφη, Γιάννος Περλέγκας, Χριστίνα Μαξούρη, Βασίλης Κουκαλάνι, Ευγενία Ξυγκόρου, Δημήτρης Σέρφας, Σίσσυ Τουμάση, Τάσος Λέκκας, Μελίνα Λεφαντζή, Δημήτρης Αριανούτσος, Χριστίνα Μαθιουλάκη, Δημήτρης Γεωργιάδης, Ευτυχία Μελή, Θοδωρής Σκυφτούλης, Ηλίας Βαλάσης.

«Η Παραλία» στην ΕΡΤ1

Μπέτυ Λιβανού και Γιώργος Νινιός στη σειρά
Μπέτυ Λιβανού και Γιώργος Νινιός στη σειρά

«Σε θέλω δικό μου. Δεν αντέχω πια να σε μοιράζομαι. Προτιμώ να μη σε έχω καθόλου αν δεν ανήκεις μόνο σε εμένα». Όσοι λάτρεψαν το βιβλίο της Πηνελόπης Κουρτζή «Το κορίτσι με το σαλιγκάρι» με τις 368 σελίδες που διαβάζονται νεράκι, από τις εκδόσεις Ψυχογιός, ανυπομονούν να δουν τη φετινή σεζόν την «Παραλία» στην ΕΡΤ. Τι και αν το βιβλίο κυκλοφόρησε το 2021, η τηλεοπτική σειρά μας ταξιδεύει στα Μάταλα, τον Σεπτέμβριο του 1969. Εκεί όπου οι χίπις από όλο τον κόσμο έζησαν τη δική τους ιστορία, κάτω από τη σκιά των βράχων και το μυστήριο, ο έρωτας και οι συγκλονιστικές ανθρώπινες ιστορίες συμπληρώνουν το ειδυλλιακό σκηνικό του τόπου. Σε σκηνοθεσία του Στέφανου Μπλάτσου και σενάριο των Γιώργου Χρυσοβιτσάνου και Κώστα Γεραμπίνη, έρχεται τη νέα τηλεοπτική σεζόν στην ΕΡΤ1 μια σειρά (βασισμένη σε μια ιδέα των Πηνελόπη Κουρτζή και Αυγή Βάγια) πολλά υποσχόμενη που θα αποκαλύψει τα σκοτεινά μυστικά της παραλίας της ανεμελιάς.Τα γυρίσματα βρίσκονται σε εξέλιξη και ήδη από τα teaser είδαμε την τηλεοπτική επιστροφή του Κώστα Νικούλι.

Κώστας Νικούλι
Κώστας Νικούλι

Λίγα λόγια για τη σειρά «Η παραλία»

Η νεαρή γιατρός Υπατία Αρχοντάκη επιστρέφει από το Λονδίνο στον τόπο της παιδικής της ηλικίας προκειμένου να ανακοινώσει στην οικογένειά της ότι αρραβωνιάζεται και σκοπεύει να παντρευτεί τον Γιώργο. Ο Γιώργος, ο οποίος ζει μαζί της στο Λονδίνο και εργάζεται στα ναυτιλιακά, θα έρθει στην Κρήτη λίγες ημέρες μετά την Υπατία προκειμένου να ζητήσει το χέρι της και επίσημα από την οικογένειά της. Το πρώτο βράδυ της Υπατίας στα Μάταλα θα συνοδευτεί από την επανασύνδεση με τις παιδικές της φίλες, στις οποίες θα προτείνει να την παντρέψουν. Δίνουν ραντεβού στο πάρτι των χίπηδων που έχουν βρει στέγη στη μαγευτική παραλία της περιοχής. Εκεί, η Υπατία θα γνωρίσει την περίεργη, αλλά και φιλόξενη κοινότητα των «παιδιών των λουλουδιών», μέλος της οποίας είναι και ο Χάρι. Ανάμεσά τους θα γεννηθεί ένας έρωτας που ξεκινά με πόνο και εμπόδια και θα βρεθεί στο επίκεντρο μιας δίνης που θα συμπαρασύρει στο πέρασμά της όλα όσα οι ήρωές μας θεωρούσαν δεδομένα. Σύντομα, με αφετηρία μια τραγική δολοφονία που θα συνταράξει την περιοχή, αλλά περισσότερο απ’ όλους την ίδια την Υπατία, ο παράδεισός της θα δοκιμαστεί πολύ σκληρά.

Η Παραλία | Έρχεται στο νέο πρόγραμμα της ΕΡΤ1


Πρωταγωνιστούν: 
Δανάη Μιχαλάκη (Υπατία Αρχοντάκη), Δημήτρης Μοθωναίος (Χάρι Πιρς), Αλέξανδρος Λογοθέτης (Διονύσης Αρχοντάκης), Γιούλικα Σκαφιδά (Αντιγόνη Αρχοντάκη), Νικόλας Παπαγιάννης (Γράντος Μαυριτσάκης), Δημοσθένης Παπαδόπουλος (Λοΐζος Ανδρουλιδάκης), Γωγώ Καρτσάνα (Μαρία Ζαφειράκη), Δημήτρης Ξανθόπουλος (Σήφης Γερωνυμάκης), Δημήτρης Κίτσος (Παύλος Αρχοντάκης), Ελεάννα Στραβοδήμου (Ναταλί Πασκάλ), Αλέξανδρος Πέρρος (Μαρκ Μπένσον), Μαρία Μπαγανά (Νόνα Ζηνοβάκη), Αλέξανδρος Μούκανος (Παπα-Νικόλας Μαυριτσάκης), Νίκος Καραγιώργης (Παντελής Αρβανιτάκης), Ευσταθία Τσαπαρέλη (Κερασία Μαυριτσάκη), Ξένια Ντάνια (Τες Γουίλσον), Μαρθίλια Σβάρνα (Λόρα Μπράουν), Γιώργος Σαββίδης (Τόμι Μπέικερ), Στέφανος Μουαγκιέ (Στιβ Μίλερ), Αλέξανδρος Σιδηρόπουλος-Alex Sid (Μπράιαν Τέιλορ), Τάκης Σακελλαρίου (Κώστας Ζαφειράκης), Κατερίνα Λυπηρίδου (Ελένη Ανδρουλιδάκη), Νόνη Ιωαννίδου (Άννα Τσαμπουράκη), Γιώργος Γιαννόπουλος (Μανόλης Παπαγιαννάκης), Προμηθέας Νερατίνι (Ηλίας Παπαδομιχελάκης), Βερονίκη Κυριακοπούλου (Βερόνικα Τόμσον). Στον ρόλο του Πιτ Φέργκιουσον ο Κώστας Νικούλι, στον ρόλο του Γιώργου Παυλόπουλου ο Γιάννης Κουκουράκης, στον ρόλο του Νικήτα Τσαμπουράκη ο Γιώργος Μιχαλάκης, στον ρόλο του Ανδρέα Καραχάλιου ο Μάκης Παπαδημητρίου, στον ρόλο της Νικολίνας Αρχοντάκη η Μπέτυ Λιβανού και στον ρόλο του Δημητρού Αρχοντάκη ο Γιώργος Νινιός.

«Οι Πανθέοι» στο ΣΚΑΙ

Οι Πανθέοι στο ΣΚΑΙ

Πρώτοι φορά τους είδαμε τηλεοπτικά από το κρατικό κανάλι της ΕΡΤ στις 15 Απριλίου του 1977 και η σειρά ολοκληρώθηκε το 1979. «Οι Πανθέοι», σειρά που βασίζεται στο θρυλικό μυθιστόρημα του βραβευμένου συγγραφέα και ακαδημαϊκού Τάσου Αθανασιάδη (έλαβε το Βραβείο Πεζογραφήματος από την Ακαδημία Αθηνών το 1959), επιστρέφουν 46 χρόνια μετά, στο ΣΚΑΪ (σενάριο της Γιάννας Κανελλοπούλου και Άγγελου Χασάπογλου) που εξακολουθεί να επενδύει στη μυθοπλασία για ακόμη μια χρονιά. Πριν από μερικές μέρες μάλιστα ακούστηκε η πρώτη κλακέτα του σκηνοθέτη Σπύρου Μιχαλόπουλου ενώ τα γυρίσματα συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς σε φυσικούς χώρους σε όλη την Αττική, αλλά και σε δύο τεράστια πλατό, εκεί όπου, σύμφωνα με το σενάριο, τα ετερόκλητα μέλη της οικογένειας ερωτεύονται και ζουν απαγορευμένα πάθη. Στην πρώτη ανάγνωση σεναρίου, μάλιστα, παρούσα ήταν και η Μαρία Αθανασιάδου, σύζυγος του Τάσου Αθανασιάδη, που ανέφερε μεταξύ άλλων για την επιστροφή της σειράς «Ήταν πάντα επιθυμία του δημιουργού να επανέλθει η σειρά στην τηλεόραση και ήταν πεπεισμένος πως θα συμβεί. Μάλιστα μου είχε πει συγκινημένος μια μέρα θα ξαναδείς στην τηλεόραση το έργο, αλλά εγώ βέβαια δεν θα είμαι δίπλα σου, θα το χαρείς μόνη σου, εγώ θα το παρακολουθώ από εκεί που θα βρίσκομαι».

Οι Πανθέοι στο ΣΚΑΙ

Από το καστ δεν θα μπορούσε να λείπει η Κάτια Δανδουλάκη που είχε πρωταγωνιστήσει και στην πρώτη εκδοχή των «Πανθέων» υποδυόμενη τη Μάρμω, αλλά αυτή τη φορά θα ενσαρκώσει τη Χρυσοστόμη Πανθέου. Βλέπουμε την επιστροφή του Αιμίλιου Χειλάκη μετά από έναν χρόνο τηλεοπτικής απουσίας αλλά και τη Μελία Κρέιλινγκ, μετά το «Emily in Paris» και τον ρόλο της στη σειρά ΖΩΗ στο ΑΝΤ1+.

Σίγουρα τα 4 τηλεοπτικά spots με τις 4 προσωπογραφίες από την πρώτη εικόνα της νέας σειράς του ΣΚΑΪ μας έδωσαν το έναυσμα για να δούμε πώς οι ήρωες θα αγγίξουν τα όρια του συναισθηματικού τους κόσμου κάτω από τη στέγη της οικογένειας των Πανθέων.

Λίγα λόγια για τη σειρά «Οι Πανθέοι»

Η ιστορία των «Πανθέων» ξεκινά το 1939. Ενώ στην Ευρώπη τα σύννεφα του μεγάλου πολέμου βαραίνουν απειλητικά, στην Αθήνα τα ετερόκλητα μέλη της μεγάλης οικογένειας των Πανθέων, παιδιά, νύφες και εγγόνια, συγκεντρώνονται στο αρχοντικό τους στην Κηφισιά, στο προσκέφαλο του ετοιμοθάνατου πατριάρχη της οικογένειας, Βλάση Πανθέου. Ο θάνατος του γηραιού Βλάση, σφραγίζεται από ένα γεγονός που θα σοκάρει τα παιδιά του. Λίγο πριν αφήσει την τελευταία του πνοή, θα απαρνηθεί με αποτροπιασμό την εκλιπούσα σύζυγό του και μητέρα τους, τη Νένα. Ταυτόχρονα, η απρόσμενη εμφάνιση της Μάρμως, της νεαρής συζύγου του γιου του Βλάση, Ανδρέα, θα ταράξει τις ισορροπίες και θα ξυπνήσει ένα απαγορευμένο πάθος, με το νεότερο μέλος της οικογένειας, τον Κίτσο, έναν μποέμ ταλαντούχο ζωγράφο... Ο καιρός περνάει… Οι Πανθέοι ερωτεύονται, ζουν παράνομα πάθη και κάποιοι μέσα στο ρευστό κλίμα της εποχής, εκμεταλλεύονται τη συγκυρία και στήνουν με εκβιασμούς και απάτες, σχέδια γρήγορου πλουτισμού. Ταυτόχρονα, ένα επικίνδυνο δίκτυο κατασκόπων απλώνει τα πλοκάμια του, εκμεταλλευόμενο τις αδυναμίες και τα πάθη των ηρώων. Τι θα γίνει στο τέλος;

ΟΙ ΠΑΝΘΕΟΙ | Χρυσοστόμη Πανθέου | ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΣΚΑΪ

Πρωταγωνιστούν: Κάτια Δανδουλάκη (Χρυσοστόμη Πανθέου), Αιμίλιος Χειλάκης (Ανδρέας Πανθέος), Μελία Κράιλινγκ (Μάρμω Πανθέου), Μιχάλης Σαράντης (Κίτσος Γαλάτης), Νίκος Χατζόπουλος (Ισίδωρος Πανθέος), Θανάσης Κουρλαμπάς (Φάνης Πανθέος), Μαρία Καλλιμάνη (Δέσποινα Γαλάτη), Πηνελόπη Πιτσούλη (Ιλαρία), Κόρα Καρβούνη (Νίνα Αυγουστάκη), Σπύρος Σταμούλης (Στάθης Μονογιός), Μιχάλης Συριόπουλος (Γιάννης Μαρμάρης), Έλενα Τοπαλίδου (Δασκάλα), Αθηνά Μαξίμου (Μερόπη Μονογιού), Κώστας Φιλλίπογλου (Ιορδάνης Βαλλίδης), Παντελής Δεντάκης (Λουκάς Αυγουστάκης), Σμαράγδα Αδαμοπούλου (Ματούλα Γκανά), Χριστίνα Αλεξανιάν (Βέτα Πανθέου), Ελένη Καρακάση (Σεβαστή), Αλέξανδρος Μούκανος (Χρυσίνας), Ιζαμπέλλα Μπαλτσαβιά (Πέλλα Γκανά), Βίκυ Διαμαντοπούλου (Θάλεια Μονογιού), Κωνσταντίνος Γαβαλάς (Τέλης Βαλέριος), Κώστας Κονταράτος (Παναγής), Εύα Σιμάτου (Σοφία Στρατηγού), Αρετή Τίλη (Αλέκα Βαλλίδη), Ιφιγένεια Καραμήτρου (Λιάνα Πανθέου), Γιάννης Κατσιμίχας (Θωμάς Πανθέος), Θανάσης Ισιδώρου (Στέφανος Χρυσίνας), Κωνσταντίνος Ελματζίογλου (Ηλίας Γαζής), Γιάννης Ίτσιος (Δημήτρης), Βάλλια Παπαδάκη (Ουρανία).  Στο ρόλο του Βλάση Πανθέου, ο Γιώργος Κωνσταντίνου.

«Το ναυάγιο» στο ΜΕGΑ

«Αφέθηκα στα κύματα της τρικυμίας, περιπλανήθηκα στα Κύθηρα και στο Παρίσι, μέθυσα με αρώματα. Άνοιξα τα παράθυρα της καρδιάς μου να μπούνε οι χαρές, να μοσχοβολήσει η πλάση συγχώρεση κι αγάπη. Κι όλα αυτά με αφορμή αυτό το βιβλίο. Στα χέρια του Πετρουλάκη ακόμα και το πιο επικίνδυνο ταξίδι μπορεί να χαρίσει απόλαυση στον αναγνώστη» είχε σχολιάσει μεταξύ άλλων η συγγραφέας Αλκυόνη Παπαδάκη για το βιβλίο του Σπύρου Πετρουλάκη «Το Ναυάγιο» (ο συγγραφέας είχε υπογράψει και το βιβλίο «Σασμός» που έγινε μεγάλη τηλεοπτική επιτυχία στον Alpha). Στο βιβλίο που κυκλοφόρησε το 2021 από τις εκδόσεις Μίνωας βασίζεται η νέα δραματική σειρά του MEGA που θα δούμε το φθινόπωρο στις οθόνες μας. Στο οπισθόφυλλο γράφει ότι τις σπουδαιότερες διαδρομές τις έχουμε ήδη κάνει ψάχνοντας να βρούμε τον χάρτη μας, και γι' αυτό η νέα σειρά του MEGA ανοίγει ένα νοσταλγικό παράθυρο στην Αθήνα της δεκαετίας του ’60, ενώ ταξιδεύει παράλληλα στην πολύβουη Κρήτη και τα μαγευτικά Κύθηρα.

Μία από τις υδάτινες τραγωδίες που στιγμάτισαν την ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας, συνέβη στις 8 Δεκεμβρίου 1966 και είναι μέχρι σήμερα γνωστή ως «Το ναυάγιο στη Φαλκονέρα», αυτή είναι και η ιστορία που θα δούμε. «Το ναυάγιο» έρχεται με ανθρώπινες ιστορίες, σκληρές, τρυφερές, απρόβλεπτες αλλά και πικρές που οδηγούν τους πρωταγωνιστές στην κάθαρση και στο φως. 

Το Ναυάγιο | ΝΕΟ Πρόγραμμα '23 - '24 | Ερχεται

Λίγα λόγια για τη σειρά «Το ναυάγιο»

Η ιστορία περιστρέφεται γύρω από το περίφημο ναυάγιο του οχηματαγωγού Ηράκλειον, που βυθίστηκε το 1966 στα ανοιχτά της βραχονησίδας Φαλκονέρα και τους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους, στο μοιραίο αυτό ταξίδι. Η δραματική σειρά ξετυλίγει το κουβάρι με τα «αγκαθωτά νήματα» της ζωής των πρωταγωνιστών της. Στα παγωμένα νερά του Αιγαίου, η μοίρα συνδέει τους επιζώντες του πλοίου «Φοίνιξ» με μια αόρατη κλωστή που θα ορίσει μια για πάντα το υπόλοιπο της ζωής τους. Με φόντο την Ελλάδα μιας άλλης εποχής, γεμάτης αντιθέσεις, γεμάτης εικόνες από τη χρυσή εποχή του ελληνικού σινεμά, την πολιτική αναταραχή της δικτατορίας που πλησιάζει, με την ποδοσφαιρική τρέλα, τα λαϊκά τραγούδια και τις φτωχικές αυλές, οι «Ναυαγοί» καλούνται να πάρουν τη ζωή στα χέρια τους και να ορίσουν τη δική τους μοίρα. Έρωτες που γεννιούνται μέσα από τις στάχτες του Φοίνικα, ελπίδα μέσα από το πένθος, νέα ξεκινήματα που οδηγούν σε αναπάντεχες περιπέτειες, δικαστικές ίντριγκες και δημοσιογραφικές ανατροπές, δημιουργούν ένα μωσαϊκό ιστοριών και ανθρώπων, που τους ενώνει το αγιάτρευτο τραύμα του ναυαγίου από τη μία, αλλά και η απίστευτη θέληση για ζωή, έρωτα και δικαίωση από την άλλη.

Πρωταγωνιστούν: Γιάννης Στάνκογλου, Αναστασία Παντούση, Γεράσιμος Σκιαδαρέσης, Λεωνίδας Κακούρης, Γιώργος Χρυσοστόμου, Έκτορας Λιάτσος, Μιχαήλ Ταμπακάκης, Δημήτρης Καπουράνης, Αθηνά Ροδίτου, Αμαλία Καβάλη, Γιώργος Χριστοδούλου, Θάνος Λέκκας, Νίκος Γκέλια, Κώστας Ξυκομηνός, Γιώργος Σουξές, Φωτεινή Ντεμίρη, Μαρία Ζορμπά, Γιολάντα Μπαλαούρα, Αντιγόνη Φρυδά, Γιώργος Μακρής, Στέλλα Ψαρουδάκη, Ελεάννα Στραβοδήμου, Πέρης Μιχαηλίδης, Κωνσταντίνος Δανίκας, Νάνσυ Μπούκλη, Χρύσα Βακάλη, Εύη Δόβελου, Ελίζα Σκολίδη, Άγγελος Ανδριόπουλος, Κωνσταντίνος Γαβαλάς, Βαγγέλης Σαλευρής, Χρήστος Χαλβατζάρας, Πολύδωρος Βογιατζής, Φώτης Πετρίδης, Φοίβος Παπακώστας, Χρύσα Ρώμα, Θεανώ Κλάδη, Ζαχαρένια Πίνη, Στέλιος Δημόπουλος, Παναγιώτης Γαβρέλας, Ιώβη Φραγκάτου, Θοδωρής Προκοπίου, Αθανάσιος Μυλωνόπουλος, Δημήτρης Γεωργαλάς, Εύη Παπαδάκη, Ανδρέας Βατζώλης, Στέλιος Βάσιλας. Στον ρόλο της Λαμπρινής η Γιώτα Φέστα.

«Δεκαεπτά κλωστές» στην πλατφόρμα της COSMOTE TV

17 Κλωστές
© Cosmote TV

Οι «Δεκαεπτά κλωστές» είναι ένα ανατρεπτικό μυθιστόρημα, ένα ψυχογράφημα που σε καθηλώνει, είναι η ιστορία ενός στυγερού φονικού που συντάραξε τα Κύθηρα το 1909. Στις 262 σελίδες του βιβλίου του Πάνου Δημάκη (γνωστός και ως το «γεράκι» στο The Chase) που εκδόθηκε το 2020 από την Κάπα εκδοτική βασίστηκε η σειρά που θα προβληθεί τη νέα σεζόν μέσα από την πλατφόρμα της COSMOTE TV. Το σενάριο υπογράφουν η Μιρέλλα Παπαοικονόμου και η Κάτια Κισσονέργη, ενώ τη μουσική της σειράς ο Μίνως Μάτσας.

Μετά τη μεγάλη επιτυχία του «Έτερος Εγώ», ο Σωτήρης Τσαφούλιας σκηνοθετεί τις «Δεκαεπτά κλωστές». Τα γυρίσματα της σειράς πραγματοποιηθήκαν στα Κύθηρα και στην Αττική. Μέσα από τα social τους μάλιστα τόσο ο σκηνοθέτης όσο και ο πρωταγωνιστής της σειράς Πάνος Βλάχος δημοσίευσαν φωτογραφίες από το σετ γυρισμάτων και ευχαρίστησαν τους κατοίκους του νησιού κι τους ανθρώπους που τους βοήθησαν. «Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Μίλτο Πασχαλίδη για τη συμμετοχή του στις “Δεκαεπτά Κλωστές”» έγραψε σε ποστ του ο σκηνοθέτης μεταξύ άλλων. Η σειρά θα έχει 6 επεισόδια και ανυπομονούμε, ναι.

Λίγα λόγια για τη σειρά «Δεκαεπτά κλωστές»

Η ιστορία των «Δεκαεπτά Κλωστών» βασίζεται σε αληθινά γεγονότα και διαδραματίζεται στα έτη 1906-1909 στα Κύθηρα. Κεντρικό πρόσωπο της ιστορίας είναι ο Αντώνης, ένας φιλήσυχος τσαγκάρης. Ο Αντώνης είναι ένα αγαπητό πρόσωπο μέχρι τη στιγμή που κατηγορείται ότι έκανε ανήθικες προτάσεις σε μια παντρεμένη πελάτισσά του. Μετά από αυτό το περιστατικό, η τοπική κοινωνία τον εξωθεί σε φυγή. Μετακομίζει στον Πειραιά, χωρίς ωστόσο να μπορεί να ορθοποδήσει. Η ιστορία επαναλαμβάνεται και στη μεγαλούπολη, αφήνοντας τον Αντώνη οργισμένο και πικραμένο απέναντι στον κόσμο. Μην μπορώντας να διαχειριστεί τον θυμό του, αποφασίζει να επιστρέψει στα Κύθηρα και να πάρει εκδίκηση.

Ο Σωτήρης Τσαφούλιας (στη μέση) με τον Μίλτο Πασχαλίδη (αριστερά) και τον Πάνο Βλάχο (δεξιά) στα γυρίσματα της σειράς «17 Κλωστές»
Ο Σωτήρης Τσαφούλιας (στη μέση) με τον Μίλτο Πασχαλίδη (αριστερά) και τον Πάνο Βλάχο (δεξιά) στα γυρίσματα της σειράς «17 Κλωστές» © Facebook Σωτήρης Τσαφούλιας

Πρωταγωνιστούν: Πάνος Βλάχος, Μαρίνα Ψάλτη, Αθηνά Τσιλύρα, Θοδωρής Κατσαφάδος, Κώστας Φλωκατούλας, Κώστας Φιλίππογλου, Μάνος Βακούσης, Ταξιάρχης Χάνος, Φώτης Θωμαΐδης, Θάνος Τοκάκης, Ντένια Στασινοπούλου, Μελίνα Βαμπούλα, Άλκηστη Πουλοπούλου, Ειρήνη Ιωάννου–Παπανεοφύτου, Στέλλα Αντύπα, Χρήστος Βελιάνος, Κωνσταντίνος Γώγουλος, Νατάσα Εξηνταβελώνη, Ελένη Δαφνή, Κωνσταντίνος Σειραδάκης, Νικόλας Δροσόπουλος, Τάσος Σωτηράκης, Πυγμαλίων Δαδακαρίδης, Θράσος Σταθόπουλος, Μιρέλλα Παπαοικονόμου, Δήμητρα Σακαλή, Δωροθέα Βουτσαδοπούλου, Μαρία Κοντοδήμα, Γιάννης Βουλγαράκης, Φώτης Πέτσος, Γιώργος Κανέλλης, Κώστας Ροζής, Νικόλας Μαραγκόπουλος, Κώνσταντίνος Τσεντούρος και Άπος Κυπραίος.

Και ένα spoil για το τέλος: Μέσα στο 2023 θα ξεκινήσουν τα γυρίσματα της «Μεγάλης Χίμαιρας», της τηλεοπτικής συμπαραγωγής (η ΕΡΤ, ως συμπαραγωγός, θα καταβάλει το 25% ενώ το συνολικό κόστος που εκτιμάται πως θα προσεγγίσει τα 4,5 εκατ. ευρώ, και θα γυριστεί από τη Foss Productions, την Boo Productions και την Blonde Productions) βασισμένης στο λεπτομερές ψυχογράφημα του Μίτια Καραγάτση (Δημήτριος Ροδόπουλος). Τη σκηνοθεσία της σειράς έξι επεισοδίων θα υπογράφει ο Ντένης Ηλιάδης, ενώ θα έχει κόστος 750.000 ευρώ το επεισόδιο σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, γεγονός που την καθιστά μια από τις σημαντικότερες παραγωγές που έχουν γίνει έως τώρα σε επίπεδο ελληνικής μυθοπλασίας. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ