TV + Series

Afterparty: Μια κωμική αστυνομική σειρά αλά Άγκαθα Κρίστι

Η δεύτερη, αυτοτελής σεζόν της πρωτότυπης σειράς τού Apple TV+ είναι εξίσου καλή —και εξίσου σπαρταριστή— με την πρώτη

kyriakos_1.jpg
Κυριάκος Αθανασιάδης
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
«Afterparty»: Μια κωμική αστυνομική σειρά αλά Άγκαθα Κρίστι

«Afterparty» στο Apple TV+: Ένα έγκλημα, ένας κλειστός χώρος, πολλοί ύποπτοι, και ακόμη περισσότερες οπτικές πλευρές: ποιος είναι ο δολοφόνος;

Όταν είδαμε πέρυσι την πρώτη, αυτοτελή σεζόν τού «Afterparty» στο Apple TV+, είχαμε ενθουσιαστεί. Ήταν μια ξεχωριστή κωμική αστυνομική σειρά, πανέξυπνη, δροσερή, πραγματικά αστεία, που τολμούσε και έκανε κάτι καινούργιο: κάθε της επεισόδιο ήταν γυρισμένο με εντελώς διαφορετικό στιλ από τα υπόλοιπα και γεμάτο σινεφίλ αναφορές: άλλο σαν rom-com, άλλο σαν σειρά δράσης, άλλο σαν μιούζικαλ, άλλο με... κινούμενα σχέδια κ.ο.κ. Πραγματική απόλαυση! Το δίδυμο μάλιστα των πρωταγωνιστών της, η Tiffany Haddish και ο Sam Richardson, ήταν πραγματικά σπουδαίοι. Γνήσιο κωμικό ταλέντο εκείνος (γνωστός κυρίως από το «Veep»), ερμηνεύει τον καλοκάγαθο, απονήρευτο αντιήρωα Ανίκ που προσπαθεί να βγάλει άκρη από αυτό το τρομερά μπερδεμένο κουβάρι, πέφτοντας από τη μια παραδοξότητα της πλοκής στην άλλη. Με μακρά καριέρα στη stand-up κωμωδία εκείνη, με τρομερή άνεση και σιγουριά, είναι ιδανική στον ρόλο της ιδιοφυούς, κυνικής ντετέκτιβ Ντάνερ. Ένα εκρηκτικό, απολαυστικό δίδυμο εν ολίγοις. Και τώρα λοιπόν επιστρέφουν σ’ αυτό το αλά Άγκαθα Κρίστι whodunnit «δράμα», όπου όλοι είναι ύποπτοι.

Έχουν ήδη προβληθεί τα τρία πρώτα επεισόδια της δεύτερης σεζόν, και τα πράγματα βλέπουμε ότι έχουν πάει από το καλό στο καλύτερο. Το βασικό κόνσεπτ είναι (ευτυχώς) το ίδιο. Καταρχάς, έχουμε και πάλι ένα έγκλημα που γίνεται στην αρχή-αρχή του πρώτου επεισοδίου, χωρίς να χάσουμε καθόλου χρόνο με προκαταρκτικά. Σε ένα απομακρυσμένο πλουσιόσπιτο, μια βίλα όπου μαζεύονται για ένα διήμερο πολλοί άνθρωποι, συγγενείς και λοιποί καλεσμένοι, για έναν γάμο, θύμα είναι αυτή τη φορά ο ίδιος ο γαμπρός: ο πάμπλουτος, και τρομερά ιδιόρρυθμος, νεαρός επιχειρηματίας Έντγκαρ Μίνοους (τον υποδύεται ο Zach Woods, γνωστός κυρίως από το αμερικάνικο «Office», αλλά όχι μόνο), που έχει βγάλει πολλά χρήματα από τα κρυπτονομίσματα. Το πτώμα του θα βρεθεί το πρωί αμέσως μετά την τελετή, στη συζυγική κλίνη — και φυσικά όλοι είναι πιθανοί ένοχοι: από τους συγγενείς του, μέχρι οποιονδήποτε από τους καλεσμένους. Ο Ανίκ, που βρίσκεται ανάμεσα στους καλεσμένους επειδή η σύζυγος (και instant χήρα) του Μίνοους είναι η αδελφή της μνηστής του, θα ειδοποιήσει χωρίς χρονοτριβή την ντετέκτιβ Ντάνερ, καθώς τη θαυμάζει για την αναλυτική της σκέψη, την πείρα της στις ανακρίσεις, και το αλάνθαστο ένστικτό της. Εκείνη, αν και έχει πλέον παραιτηθεί από την αστυνομία και φιλοδοξεί να γράφει στο εξής true crime βιβλία, δεν χάνει την ευκαιρία. Πηγαίνει στη βίλα και αρχίζει, με τη βοήθεια του Ανίκ, τις ανακρίσεις. Έχουμε λοιπόν να κάνουμε με ένα άτυπο σίκουελ της πρώτης σεζόν, όπως αναγνωρίζει και το δίδυμο των πρωταγωνιστών. Οι ομοιότητες μάλιστα δεν σταματούν εδώ, καθώς κάθε επεισόδιο είναι επίσης γυρισμένο με ιδιαίτερο τρόπο.

«Afterparty» στο Apple TV+, επεισόδιο 1

Το δεύτερο επεισόδιο, λοιπόν, μιμείται τη βρετανική περίοδο της Αντιβασιλείας (και όλοι οι ήρωες μιλούν και είναι ντυμένοι όπως οι αντίστοιχοι ηθοποιοί στο «Μπρίτζερτον»), αν και, από την άλλη, εξακολουθούμε να βρισκόμαστε στο σήμερα και στην Καλιφόρνια. Κατά τη διάρκεια της ανάκρισης του πρώτου υπόπτου —που δεν είναι άλλος από τη ρομαντική χήρα του Μίνοους, που πριν τον γάμο της είχε μια αντικερί—, βλέπουμε τα γεγονότα από τη δική της πλευρά. Ή, τουλάχιστον, αυτά που αποκαλύπτει στην ντετέκτιβ Ντάνερ και στον Ανίκ. Γεγονότα που είναι απολαυστικά, και γεμάτα έξυπνες, πνευματώδεις ατάκες. Πού και πού, μάλιστα, έχουμε μέχρι και σλάπστικ σκηνές: οι δημιουργοί τού «Afterparty» το διασκεδάζουν. Και έχουμε και μία γραφομηχανή-αντίκα. Και ένα ποτό με διαλυμένο μέσα του μπόλικο Adderall. Και έναν μεθυσμένο Μίνοους που βλέπει τους πάντες γύρω του σαν δαίμονες. Έναν Μίνοους εθισμένο στο biohacking, που θέλει να ζήσει μέχρι τα 140 του, ακολουθώντας απαρεγκλίτως ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα. Είπαμε: είναι —ήταν— τρομερά ιδιόρρυθμος. Το αγαπημένο του κατοικίδιο άλλωστε είναι μια… σαύρα, η Ροξάνα, που ζει σκαρφαλωμένη στον ώμο του — και που βρέθηκε κι αυτή νεκρή μαζί του

«Afterparty» στο Apple TV+, επεισόδιο 2

Το τρίτο επεισόδιο είναι… νουάρ. Γυρισμένο ασπρόμαυρο κατά το μεγαλύτερο μέρος του, έχει να κάνει με την οπτική του δεύτερου ανακρινόμενου, ενός από τους καλεσμένους, που μάλιστα έχει κάνει κι αυτός ήδη την έρευνά του. Είναι ένας συνωμοσιολόγος, ερασιτέχνης ντετέκτιβ, μέλος μιας διαδικτυακής ομάδας που δήθεν «εξιχνιάζει» άλυτα εγκλήματα, και γνώστης επίσης των κρυπτονομισμάτων — με την κακή έννοια. Για την ακρίβεια, έχει χάσει ένα μεγάλο ποσό παίζοντας με κρυπτονομίσματα, ενώ είναι σχεδόν βέβαιος ότι ο Μίνοους, που κρύβεται πίσω από τη χασούρα του, είναι μεγάλος απατεώνας, και ότι θα… σκηνοθετήσει τον θάνατό του για να το σκάσει με τα κλεμμένα σε μια ξένη χώρα. Μόνο που ο Μίνοους, βέβαια, πεθαίνει στ’ αλήθεια… Τζαζ, σκοτεινά μπαρ, μυστηριώδεις γυναίκες και όλο το υλικό τού νουάρ συνθέτουν μία —κωμική— ατμόσφαιρα μυστηρίου, που μας προσφέρει πολλά ακόμα στοιχεία γύρω από την υπόθεση. Απλώς, κάθε κομμάτι τού παζλ που μπαίνει στη θέση του, μπορεί μεν να συμπληρώνει κάπως την εικόνα, αλλά το αποτέλεσμα που προκύπτει είναι, με κάποιον τρόπο, ακόμη πιο περίπλοκο. Κι αυτό μάς αρέσει πολύ!

«Afterparty» στο Apple TV+, επεισόδιο 3

Κάθε Παρασκευή ανεβαίνει και ένα καινούργιο επεισόδιο. Συνολικά, ο δεύτερος κύκλος θα έχει δέκα — ο πρώτος είχε μόνο οχτώ. Ανυπομονούμε να τα δούμε! Και να μάθουμε τον δολοφόνο. Βέβαια, όποιος κι αν είναι, μέχρι τότε θα έχουμε πεθάνει από τα γέλια. Κι αυτό είναι καλό.

The Afterparty — Season 2 Official Trailer | Apple TV+

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ