TV + Series

«Ίχνη στο σκοτάδι» και «ο Δράκος του Σέιχ Σου»: Το ντοκιμαντέρ που αναλύει τις λεπτομέρειες της υπόθεσης

O Χάρης Βεραμόν κάνει μια χειρουργική αξιολόγηση στα δεδομένα και χρησιμοποιεί θεωρητικές προσεγγίσεις και εγκληματολογικά εργαλεία

Αριστείδης Παγκρατίδης

«Δράκος του Σέιχ Σου»: Χάρης Βεραμόν, ο δημιουργός της σειράς ντοκιμαντέρ «Ίχνη στο σκοτάδι» μιλάει στην ATHENS VOICE για το νέο πρότζεκτ και την έρευνα 

Καταθέσεις, μαρτυρίες, αυτοψίες, ιατροδικαστικές έρευνες, όλα. Η μελέτη του για τον Δράκο του Σέιχ Σου και τον Αριστείδη Παγκρατίδη βασίζεται κυρίως στη δικογραφία. Κάνει μια χειρουργική αξιολόγηση σε όλα τα δεδομένα και χρησιμοποιεί θεωρητικές προσεγγίσεις και εγκληματολογικά εργαλεία αναλύοντας τα κίνητρα, τον τρόπο δράσης, το ψυχολογικό προφίλ του δράστη, δεδομένα των εγγράφων αυτοψίας – και κάπως έτσι ανασυνθέτει τη σειρά των γεγονότων. Παράλληλα, επεμβαίνει και εικαστικά, οπότε το κάθε επεισόδιο έχει ένα δικό του χαρακτήρα. Ο Χάρης Βεραμόν εφαρμόζει τις πρακτικές και τις μελέτες του ανάλογα με το κομμάτι και τον φάκελο της υπόθεσης και το παρουσιάζει μέσα από το documentary του «Ίχνη στο σκοτάδι», που μετράει σήμερα 3 χρόνια.

Η έρευνα του για τον Δράκο του Σέιχ Σου και τον Αριστείδη Παγκρατίδη
© Αλέξης Στεφανής

O Χάρης έχει ασχοληθεί πολλά χρόνια με την υποκριτική τέχνη και τον τομέα της μεταγλώττισης, δίνοντας τη φωνή του σε χαρακτήρες κινουμένων σχεδίων για 13 συναπτά έτη. Το 2019 ακολούθησε σπουδές στην ανακριτική δικαστική ψυχολογία και αποφάσισε να ασχοληθεί επαγγελματικά με τις ιδιωτικές έρευνες. Το 2020, ωστόσο, δημιούργησε την πρώτη ελληνική true crime σειρά με τον συνεργάτη και σκηνοθέτη Αλέξη Στεφανή. Έκτοτε ασχολείται ενεργά με τη δημιουργία ντοκιμαντέρ για εγκλήματα και διεξάγει έρευνες για ανεξιχνίαστες υποθέσεις όπως είναι στην προκειμένη περίπτωση η υπόθεση με τον Δράκο του Σέιχ Σου – η πιο δύσκολη μέχρι σήμερα στην καριέρα του. Αν ήταν ένα ντοκιμαντέρ πάντως θα ήταν σίγουρα αυτό που δημιούργησε εδώ και καιρό το οποίο αφορά τη φώκια Κωστή και τις φώκιες μονάχους μονάχους.

Μέσα στον Ιούνιο θα δούμε το ντοκιμαντέρ του για την υπόθεση Παγκρατίδη. «Καταρχάς η δικογραφία είναι τεράστια. Θαρρώ πως ουδέποτε έγινε σε επίπεδο ντοκιμαντέρ μια δυνατή εγκληματολογική ανάλυση. Το κοινό έχει να δει πολλά. Δραματουργικές αναπαραστάσεις των εγκλημάτων, αναλύσεις από ειδικούς, σκηνικά, κοστούμια, οχήματα παλιάς εποχής και αναλύσεις σε βάθος. Πιάνουμε την υπόθεση από την αρχή, ο Παγκρατίδης είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο, υπάρχουν όμως πάρα πολλά κεφάλαια. Οι πρώτες επιθέσεις, πολύ πριν συλληφθεί ο Παγκρατίδης, υπάρχει μια σειρά από περιστατικά ή το κομμάτι που αφορά τις καταθέσεις του στη γενική ασφάλεια και όταν έγιναν οι αναπαραστάσεις των εγκλημάτων. Είναι πάρα πολλά που χρειάζονται ανάλυση. Και τώρα θα μπουν όλα σε μια σειρά. Ο κόσμος δεν ξέρει πολλές λεπτομέρειες, αναφορικά με καταθέσεις, στοιχεία, ευρήματα και πολλά άλλα που αφορούν τη δικογραφία και τα πραγματικά γεγονότα στην υπόθεση. Αν κάποιος θέλει να ενημερωθεί στο διαδίκτυο θα διαβάσει αμέτρητα άρθρα από δημοσιογραφικά μέσα, όμως δεν θα βρει πουθενά τις λεπτομέρειες που έχουμε εντοπίσει. Οπότε, μέσα από το ντοκιμαντέρ που ετοιμάζουμε, το κοινό θα έχει τη δυνατότητα για πρώτη φορά να μάθει τα πάντα».

Σκηνή από τα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ
© Αλέξης Στεφανής

Πάνω σε ένα project του δουλεύει συνήθως έναν μήνα. Η έρευνα και η μελέτη του όμως για την υπόθεση Παγκρατίδη κρατά δύο μήνες και δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη. Το ντοκιμαντέρ που θα χωρίζεται σε 2 parts, συνεχίζεται τώρα σε επίπεδο γυρισμάτων και επιλογή χώρων. Αυτή τη στιγμή κάνουν γυρίσματα ακόμα για το πρώτο μέρος. Δεν ήταν εύκολο να συγκεντρώσουν τις πληροφορίες που χρειαζόταν καθώς η δικογραφία είναι τεράστια, ενώ αρκετά έγγραφα δεν βρίσκονται και σε καλή ποιότητα χαρτιού, λόγω πολλών ετών. Αυτό ήταν που τους δυσκόλεψε σε κάποια ζητήματα για να μπορέσουν να καταλήξουν σε ασφαλή συμπεράσματα.

Το criminal profiling, άλλωστε, είναι η αγαπημένη του διαδικασία ενώ τα συμπεράσματά του είναι πολλά κι θα απαντηθούν μέσα από το ντοκιμαντέρ. «Λίγο υπομονή και όλα θα φανούν. Όλα ξεκινούν από τη δικογραφία, αν υπάρχει. Από εκεί και πέρα προσπαθώ να μάθω τα πάντα για το θύμα ή τον αγνοούμενο. “Θυματολογία”. Υπάρχουν πολλά που γίνονται σε επίπεδο διαδικασίας αλλά δεν είναι για το ευρύ κοινό. Διότι έτσι, είναι σαν να εκπαιδεύω μελλοντικούς δράστες για το τι να προσέχουν».

Σκηνή από τα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ
© Αλέξης Στεφανής

Με τον σκηνοθέτη, επέλεξαν ένα δυνατό cast ηθοποιών και βοηθητικών ηθοποιών. Ο Τάσος Ράπτης υποδύεται τον Παγκρατίδη, ο Δημήτρης Βιτάλης τον δράκο του Σέϊχ - Σου, ο Ζανό Ντάνιας έναν Λεβητοποιό και θα δούμε και άλλους ηθοποιούς και συνεργάτες. «Το ντοκιμαντέρ γίνεται με την υποστήριξη του bodylanguageinstitute.gr. Με τον φίλο και συνεργάτη μου Μάριο Βογιατζή θα κάνουμε και ανάλυση στη γλώσσα του σώματος, με βάση το φωτογραφικό υλικό της δίκης στην υπόθεση Παγκρατίδη».

Όταν τον ρωτάω γιατί αποφάσισε τώρα να κάνει το συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ μού απαντά πως ήταν καθαρά σύμπτωση. «Δεν είχαμε κάνει ποτέ ντοκιμαντέρ εποχής. Κάτι στην υπόθεση με άγγιξε. Άλλωστε μιλάμε για μια ιστορία που έχει χαράξει το μωσαϊκό της δικαιοσύνης. Εδώ μας πήρε πολύ περισσότερο χρόνο η έρευνα γιατί έχει απίστευτες απαιτήσεις. Θα δείτε στρατιώτες της εποχής, χωροφύλακες της εποχής και ηθοποιούς που υποδύονται τα θύματα. Τα σκηνικά αφορούν τις επιθέσεις του δράκου και τους τόπους των εγκλημάτων. Ή άλλου είδους δραματουργίες που βασίζονται σε μάρτυρες και καταθέσεις».

Τον ρωτάω αν έχει δεχτεί ποτέ απειλές για τις υποθέσεις με τις οποίες ασχολείται. «'Εχω δεχτεί απειλές, ναι. Αλλά δεν χαμπαριάζω. Η υπογραφή μου είναι “αν έχεις σκοτώσει, φρόντισε να μην το μάθω”». Από τις έρευνες του αρκετές είναι και οι υποθέσεις που έχουν βοηθηθεί αλλά αυτές που προχώρησαν νομικά είναι η υπόθεση Δήμητρα Ζήρδα, Φωτεινή Μπακογιώργου και Διονύση Αχτύπη. «Σήμερα υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση και ενδιαφέρον για ανεξιχνίαστα εγκλήματα. Το κοινό είναι μεγάλο και έχει την τάση να μην ξεχνά παλιές υποθέσεις. Μας αγαπά το κοινό μας και χαίρεται γιατί έλλειπε, όπως μας λένε, κάτι τέτοιο από το Youtube».

Σκηνή από τα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ
© Αλέξης Στεφανής

Μελλοντικά θα ήθελε να συνεργαστεί με πρόσωπα που δεν έχουν σχέση με το αντικείμενο, βάζοντας τους στη διαδικασία να χρησιμοποιήσουν επαγωγική σκέψη. Δηλαδή να έχουν μια συμμετοχή σε ένα επεισόδιο, κι έτσι να γνωρίσουν τον κόσμο της Εγκληματολογίας. «Ο Konilo είναι ο πρώτος που σκέφτομαι, καιρό τώρα. Δεν ξέρω ακόμα για ποια υπόθεση, ας δεχτεί την πρότασή μου και βλέπουμε (γέλια)».

Στα επόμενα επεισόδια θα δούμε κάτι «αχαρτογράφητο» (γέλια), όπως μου αναφέρει. Πάντως δεν θα είναι πάλι εποχής. Αυτή την περίοδο πέρα από τη σειρά ντοκιμαντέρ, γράφει το δεύτερο βιβλίο του σε συνεργασία με τις εκδόσεις Κάκτος. «Θα είναι κάτι ξεχωριστό και στόχος μας είναι να κυκλοφορήσει τον χειμώνα».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ