TV + Series

5+1 αστυνομικές σειρές του BBC που δεν πρέπει να χάσεις

Θα τις βρεις ΟΛΕΣ στη streaming υπηρεσία της COSMOTE TV, που έχει αποκλειστική συνεργασία με τα BBC Studios

341667-710504.jpg
Ζένια Πιττακή
8’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σκηνή από τη σειρά Six Four
Six Four

Αστυνομικές σειρές του BBC που προβάλλονται στην COSMOTE TV και πρέπει να δεις.

Σε έναν τηλεοπτικό κόσμο γεμάτο αστυνομικές σειρές, προφανώς και υπάρχουν λόγοι που κάνουν τις παραγωγές του BBC εξόχως δημοφιλείς σε όλο τον πλανήτη. Ναι, οι εγκληματικές πλοκές διαχρονικά διεγείρουν την περιέργεια των τηλεθεατών, αφού όλοι θέλουμε να «νικήσουμε» το σεναριογράφο και να λύσουμε το μυστήριο πριν πέσουν οι τίτλοι τέλους. Τι γίνεται όμως, όταν βλέπουμε κάτι που παραείναι ρεαλιστικό για να κρατήσουμε απόσταση ασφαλείας;

Όταν ό,τι παρακολουθούμε θα μπορούσε να συμβαίνει δίπλα μας, έχει συνέπεια και γίνεται 100% πιστευτό; Όταν μας απορροφούν οι ιστορίες των πρωταγωνιστών; Μπροστά μας βλέπουμε καθημερινούς ανθρώπους, με τα πάνω τους και τα κάτω τους, τους «δαίμονες» και τις ευλογίες τους, μαζί με εκείνη την στιγμή -των λίγων δευτερολέπτων- που μπορούν τα αλλάξουν όλα, για πάντα.

Όσους βλέπεις στην οθόνη, τους έχει ‘πετύχει’ στο διάβα σου. Ενδεχομένως όχι στους ίδιους επαγγελματικούς χώρους. Σίγουρα με τις ίδιες συμπεριφορές/ανασφάλειες/προσλαμβάνουσες/νοοτροπίες. Και αυτό δεν σε αφήνει να προσπεράσεις τις παραγωγές των BBC Studios. Γι’ αυτό σου προτείνουμε πέντε σειρές που, έτσι και πατήσεις το play, δεν θα μπορείς να σταματήσεις πριν δεις και το τελευταίο τους επεισόδιο. Και αυτό είναι δέσμευση! Θα τις βρεις ΟΛΕΣ στη streaming υπηρεσία της COSMOTE TV, που έχει αποκλειστική συνεργασία με τα BBC Studios!

Sherwood

Sherwood | Trailer - BBC Trailers

Οι άνθρωποι που ζουν στο μικρό χωριό που βρίσκεται στο δάσος του Sherwood δεν είναι η πρώτη κοινότητα που βλέπεις στην τηλεόραση και καλείται να αντιμετωπίσει τις ‘πληγές’ που έκρυβε για δεκαετίες. Είναι όμως, πραγματικές ιστορίες που έζησαν κάτοικοι στην περιοχή εξόρυξης του Νότιγχαμσαϊρ του Άσφιλντ, το 2004. Εκεί δηλαδή, όπου ζούσε ο σεναριογράφος James Graham, ο οποίος προσφέρει στο κοινό όλες τις γνώσεις και τις εμπειρίες του, όπως ‘χτίζει’ την ιστορία που αφορά πραγματικά γεγονότα μεν, αλλά οι πρωταγωνιστές και κάποια συμβάντα είναι προϊόν μυθοπλασίας, με το αποτέλεσμα να ‘αιχμαλωτίζει’.

Ένας φόνος διαταράσσει τις εύθραυστες ισορροπίες, οι οποίες τελικά, διαλύονται από τον εντοπισμό δεύτερου θύματος δυο εβδομάδες αργότερα. Έτσι, ξεκινά έρευνα που αναλαμβάνουν δυο βετεράνοι ντετέκτιβ. Όσα ακολουθούν, χαρακτηρίστηκαν ως «εκ των σπουδαιότερων δραματικών σειρών του BBC». Η πρώτη εικόνα σε μεταφέρει στην απεργία των ανθρακωρύχων που έγινε στη Μεγάλη Βρετανία το 1984 και κράτησε 12 μήνες. Η Μάργκαρετ Θάτσερ πίεζε την αστυνομία να αυξήσει τη βία για να υπάρξει καταστολή, ενώ ήταν έτοιμη να στείλει στρατό για να καλύψει το κενό των απεργών. Ο διχασμός του τότε, υπάρχει μέχρι και το σήμερα -τρεις δεκαετίες αργότερα.

Το φυσικό -σκοτεινό- σκηνικό βοηθάει στην διάχυτη θλίψη (χωρίς να λείπει το κωμικό στοιχείο που είθισται να πρωταγωνιστεί στις πιο θλιβερές στιγμές -σαν να το προτάσσει το ένστικτο επιβίωσης). Αυτή «περνάει» μαεστρικά σε όλους τους τηλεθεατές από την αρχή του πρώτου επεισοδίου έως το τέλος του έκτου. Όσο αναζητείται ο δολοφόνος (ή οι δολοφόνοι;), τα κίνητρα φαίνεται να είναι αμέτρητα. Αποκαλύπτονται τραύματα που κουβαλούν οι πρωταγωνιστές, έχθρες που συντηρούν για να μπορούν να συνεχίσουν τη ζωή τους και μια προδοσία από τον πλέον απρόσμενο χαρακτήρα…

Six Four

Six Four - 2023 - ITVX Trailer

Tο επιτυχημένο ομώνυμο μυθιστόρημα του Hideo Yokoyama περνά στη μικρή οθόνη, δια χειρός του βραβευμένου με BAFTA Σκωτίας σεναριογράφου Gregory Burke. Πρωταγωνιστές είναι ο Kevin McKidd (Grey's Anatomy, Trainspotting) και η Vinette Robinson (Boiling Point, Sherlock, The A -Word). Η σκοτεινή και συναρπαστική ιστορία απαγωγής, διαφθοράς, προδοσίας και ασυμβίβαστης αναζήτησης της αλήθειας διαδραματίζεται κυρίως στη Γλασκώβη. Η γραμμή «εκκίνησης» είναι η εξαφάνιση της έφηβης κόρης του ντετέκτιβ, Chris O Neill και της πρώην αξιωματικού των μυστικών υπηρεσιών, Michelle.

Η high profile υπόθεση συγκεντρώνει το ενδιαφέρον των ανώτερων αξιωματούχων που απαιτούν την άμεση εξιχνίαση. Την ίδια ώρα, όλοι οι εμπλεκόμενοι έχουν να προστατεύσουν πολλά -με πρώτο τον εαυτό τους και έπειτα την ακεραιότητα της αστυνομίας, που μαστίζεται από τις συγκρούσεις ομάδων για την κυριαρχία. Μια ανώνυμη επιστολή που λαμβάνει ο -πνιγμένος από τις τύψεις της τεταμένης σχέσης που είχε με την κόρη του- Chris, περιέχει πληροφορία που μπορεί να οδηγήσει στην εξιχνίαση άλλης γνωστής απαγωγής έφηβης.

Η Michelle κατευθύνεται στο Λονδίνο σε μια αναζήτηση που την φέρνει επικίνδυνα κοντά στον εγκληματικό υπόκοσμο, από τον οποίον είχε μόλις δραπετεύσει. Θα έλθει και αυτή αντιμέτωπη με τους ‘δαίμονες’ της ζωής της, όσο εσύ θα βλέπεις μέχρι πού είναι διατεθειμένη να φτάσει για να ανακαλύψει την αλήθεια...

Guilt

Guilt | Watch the Trailer | BBC Scotland

Θα έλεγες πως το ξεκάθαρο των θυτών σε -κατά λάθος- δολοφονία θα ήταν υπόθεση που θα ολοκληρωνόταν σε μια σεζόν. Παρ’ όλα αυτά, το Guilt δείχνει ότι τίποτα δεν τελειώνει εύκολα. Ιδιαίτερα όταν στην «εικόνα» υπάρχουν περισσότεροι από ένας άνθρωποι. Κάπως έτσι, η σειρά έφτασε στην τρίτη και τελευταία σεζόν. Ξεκίνησε από ένα βράδυ που τα αδέλφια Max και Jake επέστρεφαν από έναν γάμο και το αυτοκίνητο που οδηγούσε ο Jake χτύπησε και σκότωσε έναν ηλικιωμένο ποδηλάτη. Ενώ ήθελε να καλέσει την αστυνομία, ο -δικηγόρος στο επάγγελμα- Max τον έπεισε να μην το κάνει. Πώς; Λέγοντας του τα εξής: “Κοίτα τι θα γίνει: θα κατηγορηθείς για ανθρωποκτονία εξ αμελείας, για οδήγηση ανασφάλιστου αυτοκινήτου. Με τις βόλτες που έκανες στο γάμο, ξέρω ότι είσαι υπό την επήρεια.

-Είπες πως έχεις ασφάλεια
“Και εσύ είπες ότι είσαι νηφάλιος”
-Δεν ήθελα να πληρώσω ταξί
“Φοβερή υπεράσπιση. Αφού σε άφησα να οδηγήσεις το αυτοκίνητο μου, που δεν είχε ασφάλεια και υπό την επήρεια, είμαι ποινικά υπεύθυνος. Θα με μηνύσει η οικογένεια του θύματος, θα χάσω την άδεια άσκησης του επαγγέλματος, αλλά θα έχω πολύ χρόνο να έρχομαι στη φυλακή, για να σε ακούω να λες πώς σε «τακτοποιούν ασταμάτητα».

Τα αδέλφια μετέφεραν το θύμα στο σπίτι του, βρήκαν μια διάγνωση που ανέφερε ότι ήταν στο τελικό στάδιο καρκίνου στο πάγκρεας και έτσι ο Max απέκτησε ένα ακόμα επιχείρημα στην προσπάθεια του να πείσει τον Jake να μη μιλήσει. Οι τύψεις του όμως, αποδείχθηκαν πολύ βασανιστικές. Σε συνδυασμό με το «αλαφροΐσκιωτο» του χαρακτήρα του, έβαλε τα αδέλφια σε σειρά περιπετειών που συνεχίζονται για τρίτη σεζόν. Σε αυτήν η αποκάλυψη του εγκλήματος είναι πιο πιθανή από ποτέ, καθώς τα αδέλφια παλεύουν και πάλι να διαχειριστούν ψυχολογικά και ηθικά διλήμματα. Έχουν κάνει πάρα πολλά, για να τα παρατήσουν τώρα…

Blue Lights

Blue Lights | Trailer - BBC

Δεν είναι η πρώτη αστυνομική σειρά που «γυρίστηκε» στο Μπέλφαστ. Είναι η μόνη που εστιάζει στις συγκρούσεις στους δρόμους, σε συνδυασμό με εκείνες που δημιουργούν «πιστεύω» και συμπεριφορές στα ενδότερα της αστυνομίας της Βόρειας Ιρλανδίας. Πολύ γρήγορα θα διαπιστώσεις πως έχει χαθεί το όριο του καθήκοντος, της νομιμότητας, η λεπτή γραμμή μεταξύ ασφάλειας και κινδύνου και τελικά, του πόσες «εκπτώσεις» χρειάζεται να κάνεις αν δεν θες να καταστρέψεις τη ζωή σου.

Οι σεναριογράφοι Declan Lawn και Adam Patterson έγραψαν, αφότου ερεύνησαν για δυο χρόνια όσα πραγματικά διαχειρίζεται η αστυνομία στο Μπέλφαστ (που κινδυνεύει σε κάθε γωνιά), ώστε το δημιούργημα τους να προσεγγίζει όσο περισσότερο γίνεται στην πραγματικότητα. Προφανώς όμως, και έχουμε να κάνουμε με μυθοπλασία, που επικεντρώνεται σε τρεις νέους και αφελείς αστυνομικούς, που προσπαθούν να επιβιώσουν (εντός και εκτός εισαγωγικών) των δυο τελευταίων μηνών της δοκιμαστικής περιόδου και να γίνουν μέλη του σώματος. Αυτό που συμβαίνει είναι ό,τι ισχύει για κάθε άλλον νέο: μαθαίνουν από τα λάθη τους. Ενίοτε θέτουν σε κίνδυνο περισσότερα πράγματα από τη δική τους σωματική ακεραιότητα.

Πέραν των προβλεπόμενων προσόντων που πρέπει να αναπτύξουν για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της δουλειάς, δίνουν και πολλές μάχες με τον εαυτό τους. Αντιλαμβάνονται πως αν δεν συμβιβαστούν με την πραγματικότητα, δεν θα μπορέσουν να συνεχίσουν. Για μία ακόμη φορά, οι χαρακτήρες είναι βγαλμένοι από τη ζωή. Και αυτό θα σε κάνει να νιώσεις περισσότερο οικεία, όπως βλέπεις και «ζεις» τις αγωνίες τους…

Unforgotten

Unforgotten | Series 1 | ITV

Mη σε τρομάζουν οι πέντε σεζόν. Πρόκειται για πέντε αυτοτελείς ιστορίες, των έξι επεισοδίων, διάρκειας σχεδόν μιάμισης ώρα το καθένα. Όπως πάντα το BBC τιμά τον εαυτό του στο έπακρο, στις παραγωγές του. Το αντικείμενο της σειράς είναι ανεξιχνίαστες υποθέσεις εξαφάνισης ή φόνων που έγιναν δεκαετίες νωρίτερα και που όπως λέει η ντετέκτιβ Cassie Stuart (Nicola Walker) «αν ένα έγκλημα έγινε πριν 50 χρόνια είναι λιγότερο λάθος; Όσο υπάρχουν άνθρωποι που επηρεάστηκαν από αυτό, η κοινωνία έχει την υποχρέωση να ασχοληθεί σοβαρά».

Μεταξύ όσων ενδεχομένως σου προκαλέσουν το ενδιαφέρον, είναι το πώς μπορούν να ζουν άνθρωποι που έχουν εγκλιματίσει για δεκαετίες, σαν να μην είχαν αφαιρέσει ποτέ μια ζωή. Πώς κρύβονται σε κοινή θέα, προσποιούμενοι πως είναι κάτι που δεν είναι. Πώς επιλέγουν να διαχειριστούν την αποκάλυψη του εγκλήματος τους και πώς βιώνουν οι οικείοι τους και οι αγαπημένοι των θυμάτων, τις πράξεις τους.

Η αφήγηση δεν χάνει ποτέ το ενδιαφέρον της, ούτε οι συναρπαστικοί χαρακτήρες κάθε σεζόν ή οι υποθέσεις. Όλες ξεκινούν με το αντικείμενο του ενδιαφέροντος (τον δολοφονημένο ή εξαφανισμένο) και στιγμιότυπα από τη ζωή καθημερινών ανθρώπων που δεν φαίνεται να συνδέονται, εν τούτοις σταδιακά αποκαλύπτεται ότι γνώριζαν -με τον ένα ή τον άλλο τρόπο- το θύμα. Δεν είναι όλοι ένοχοι για το έγκλημα. Όλοι όμως, έχουν κάτι που δεν θέλουν να αποκαλυφθεί…

BONUS: Happy Valley

Happy Valley | Series 3 Trailer - BBC

Για το τέλος αφήσαμε έναν τίτλο-bonus: την τρίτη και τελευταία σεζόν του Happy Valley. Που μόνο Happy δεν είναι. Θα το έλεγες βέβαια, αποθέωση της slow burn αγωνίας. Από αυτές που προσφέρονται για τα σαββατοκύριακα που έχεις θέσει ως προτεραιότητα την ξεκούραση σου. Η πολυβραβευμένη Sarah Lancashire επιστρέφει ως “Catherine Cawood” για τρίτη και τελευταία σεζόν και καταφέρνει πάλι, να παίξει μαζί μας «πινγκ-πονγκ» συναισθημάτων, προκαλώντας χαρά, αλλά και θλίψη, με την τόλμη και την αδυναμία της, όσο βιώνει στιγμές απόγνωσης, αλλά και εξιλέωσης, με βασικό οδηγό την αναζήτηση της δικαιοσύνης. Μαζί της και ο James Norton (Nowhere Special, McMafia), που είναι επίσης συγκλονιστικός.

Η Cawood, ανακαλύπτει λείψανα θύματος δολοφονίας. Ανήκουν στον Τommy, τον βιαστή της κόρης που έγινε αυτόχειρας μετά την κακοποίηση του πατέρα του εγγονού της, την ανατροφή του οποίου ανέλαβε η αστυνομικός -και στοίχισε το γάμο της. Το Happy Valley κάνει ξεκάθαρο πως ένα έγκλημα εξακολουθεί να επηρεάζει ζωές δεκαετίες μετά την τέλεση του. Όσο υπάρχουν άνθρωποι που έχουν επηρεαστεί άμεσα από αυτό…

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ