TV + Series

«Silo»: Η νέα σειρά επιστημονικής φαντασίας τού Apple TV+

Η Ρεμπέκα Φέργκιουσον πρωταγωνιστεί, και κάνει την παραγωγή, στο κλειστοφοβικό «Σιλό»

kyriakos_1.jpg
Κυριάκος Αθανασιάδης
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
«Silo»: Η νέα σειρά επιστημονικής φαντασίας τού Apple TV+

«Silo» στο Apple TV+: Βασισμένη στην μπεστ-σέλερ τρίτομη σειρά του Hugh Howey (στα ελληνικά από τις Εκδόσεις Anubis)

Όπως έχουμε ξαναγράψει, το Apple TV+ έχει ένα πολύ ενδιαφέρον ρόστερ επιστημονικής φαντασίας («Severance», «For All Mankind», «Foundation», «Invasion» κλπ.). Το «Silo», που προστέθηκε προχθές —τα δύο πρώτα επεισόδια είναι ήδη στον αέρα, και κάθε Παρασκευή θα προστίθεται ακόμη ένα: αυτός είναι ο μόνος ενδεδειγμένος τρόπος να βλέπει κανείς σειρές—, είναι πιθανόν το καλύτερο.

«Silo» του Hugh Howey (Εκδόσεις Anubis σε μετάφραση του Γιώργου Καρατζήμα)

Βασισμένο στην μπεστ-σέλερ τριλογία επιστημονικής φαντασίας «Wool» του Hugh Howey (στα ελληνικά τα βιβλία κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Anubis σε μετάφραση του Γιώργου Καρατζήμα, ένα πολύ ευχάριστο ανάγνωσμα που προτείνουμε στους φαν τού είδους), το «Silo» θυμίζει περισσότερο ή λιγότερο άλλες science fiction ταινίες ή σειρές που έχουμε δει (και αγαπήσει), αλλά διατηρεί ένα δικό του ύφος και στιλ, καθώς οι δημιουργοί του έχουν αφομοιώσει και με το παραπάνω τη συνολική εργογραφία: κι αυτό φαίνεται διαρκώς. Μάλιστα, αυτό παρατηρούμε όλο και περισσότερο στις νέες genre παραγωγές — όλο και περισσότερες ταινίες και σειρές γυρίζονται από ανθρώπους που ξέρουν το είδος πολύ καλύτερα από τους φαν, και το υπηρετούν με νερντ ενθουσιασμό αλλά και γνώση.

Στημένο όπως το «The last of us», διατηρώντας δηλαδή μία «επεισοδιακή» δομή (και πάλι: αυτό είναι κλασική τηλεόραση — τηλεόραση ΔΕΝ είναι μία γαργαντουική ταινία κομμένη σε σαρανταπεντάλεπτα επεισόδια-φέτες), το «Silo» μάς προσφέρει μία τέλεια εισαγωγή στα πρώτα του εξήντα λεπτά, ένα μαστορικά κατασκευασμένο επεισόδιο στο οποίο θα μάθουμε «τα πάντα» για το τι συμβαίνει, πώς συνέβη, ποιοι πρωταγωνιστούν, τι θέση έχουν στο σκηνικό, τι σκοπούς εξυπηρετούν, τι προβλήματα αντιμετωπίζουν κλπ., μόνο και μόνο για να αλλάξουμε τελείως οπτική γωνία στο δεύτερο, εξίσου αριστοτεχνικά φτιαγμένο, επεισόδιο, όπου το όχημα της πλοκής μπαίνει σε άλλες ράγες — ενώ και οι πρωταγωνιστές αλλάζουν.

Γραμμένο με αυτοπεποίθηση, το σενάριο είναι στ’ αλήθεια κεντημένο με πολύ μεγάλη προσοχή, παρέχοντάς μας λίγα-λίγα τα στοιχεία που πρέπει να ξέρουμε κάθε φορά. Και τι ξέρουμε, εντέλει; Ας μείνουμε εδώ στα βασικά:

Η ανθρωπότητα έχει αφανιστεί, η γη είναι μολυσμένη και άκρως επικίνδυνη, και κάπου δέκα χιλιάδες άνθρωποι ζουν σε έναν υπόγειο πύργο με πολλές δεκάδες επίπεδα. Το απόλυτο αυτό καταφύγιο, που έχει βάθος χιλιομέτρων, τους προσφέρει τα πάντα: οξυγόνο, τροφή, ενέργεια, τη δυνατότητα να εργάζονται, να διασκεδάζουν κλπ., ενώ βέβαια υπάρχει διοίκηση, αστυνομία, γραφειοκρατία κ.ο.κ. Φυσικά, υπάρχει και έλεγχος: των γεννήσεων πρώτα-πρώτα. Όπως υπάρχουν και απαγορεύσεις. Κανείς δεν επιτρέπεται να βγει έξω, επί παραδείγματι. Εκτός… εκτός και αν επιμείνει σ’ αυτό. Τότε, ναι, μπορεί να ανέβει στην επιφάνεια — απλώς δεν πρόκειται να γυρίσει πίσω, γιατί απλούστατα θα πεθάνει. Όλοι το ξέρουν αυτό. Ή μήπως δεν είναι έτσι τα πράγματα;…

«Silo» στο Apple TV+

Στο πρώτο επεισόδιο πρωταγωνιστούν η Ρασίντα Τζόουνς και ο Ντέιβιντ Ογιελόβο, ένα τραγικό ζευγάρι με τους οποίους θα ταυτιστούμε όλοι, ενώ από το δεύτερο και μετά παίρνει τη σκυτάλη, και όλο το βάρος της παραγωγής, η εκπληκτική Ρεμπέκα Φέργκιουσον. Μάλιστα, είναι ακριβώς αυτή που ανακάλυψε το βιβλίο, το διάβασε, πήρε τα δικαιώματά του, ήρθε σε συνεννόηση με την Apple TV+, οργάνωσε την παραγωγή (είναι executive producer) και ανέλαβε τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Της βγάζουμε το καπέλο. Μαζί της, πρωταγωνιστούν η Χάριετ Γουόλτερ, ο Κόμον, ο πολύ αγαπημένος Τιμ Ρόμπινς και πολλοί άλλοι.

«Silo» στο Apple TV+

Ωραία σειρά, που μιλά για τον εγκλεισμό, τα όρια της εξουσίας, την αυτοδιάθεση του σώματος, και δη του γυναικείου, τον κρατικό έλεγχο και άλλα πολλά ενδιαφέροντα και πάντα επίκαιρα θέματα. Είμαστε σίγουροι πως θα συζητηθεί. Και βέβαια ανυπομονούμε για τα επόμενα επεισόδια.

Όσοι πιστοί, αναζητήστε τα βιβλία!

Silo — Official Trailer | Apple TV+

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ