TV + Series

Ποια είναι η Lidia Poet στη νέα σειρά του Netflix;

Είναι πραγματικό πρόσωπο και η πρώτη γυναίκα που άσκησε το επάγγελμα της δικηγορίας στην Ιταλία

mjsigalou
Μαρία-Ιωάννα Σιγαλού
10’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η νέα σειρά του Netflix, The Law According to Lidia Poet
Η νέα σειρά του Netflix, The Law According to Lidia Poet © Instagram/ thesolovoiceofficial

The Law According to Lidia Poet: Η νέα σειρά του Netflix είναι βασισμένη στη ζωή της πρώτης Ιταλίδας δικηγόρου, Lidia Poet

Με τις σύγχρονες εγκληματολογικές τεχνικές, όπως το ξεσκόνισμα για δακτυλικά αποτυπώματα και τα τεστ ανίχνευσης ψεύδους, να μην αποτελούν μεθόδους έρευνας στα τέλη του 1800, το να είσαι δικηγόρος υπεράσπισης ήταν ιδιαίτερα δύσκολο εγχείρημα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Εξίσου δύσκολο ήταν και το να είσαι γυναίκα και μάλιστα ενεργή επαγγελματικά. Ωστόσο, αυτά δεν αποτέλεσαν εμπόδιο για μια πολύ αποφασιστική γυναίκα με το όνομα Lidia Poet, πρωταγωνιστικός χαρακτήρας της νέας σειράς του Netflix, The Law According to Lidia Poet, που κυκλοφόρησε στις 15 Φεβρουαρίου.

Βρισκόμαστε στο 1883 στο μπαρόκ μεγαλείο του Τορίνου. Μια δικηγόρος που της αφαιρέθηκε πρόσφατα η άδεια ασκήσεως επαγγέλματος , επειδή «έπραξε το αδίκημα» του να γεννηθεί γυναίκα, αγωνίζεται για να αντιμετωπίσει τους άγριους σοβινιστικούς αντίθετους «ανέμους» και μάχεται υπέρ της ισότητας των φύλων σε μια εποχή που αυτή δεν υπήρχε. Η σειρά ακολουθεί την Poet καθώς λύνει μυστήρια. Μαζί με τον αδελφό της Enrico και μια ομάδα ομοϊδεατών της, προσπαθούν να βοηθήσουν τους απελπισμένους και τους άδικα κατηγορούμενους που αγωνίζονται για την αποκατάσταση της δικαιοσύνης σε ένα άκαμπτο και πατριαρχικό νομικό σύστημα. Κάθε επεισόδιο διερευνά ένα νέο μυστήριο και αναδεικνύει το ανήσυχο πνεύμα και πάθος της Lidia Poet.

Ποια ήταν η Lidia Poet

Η Lidia Poet έπρεπε να υπομείνει πολλές ταπεινώσεις και προκαταλήψεις, καθώς και πολλές θυσίες, προκειμένου να ακολουθήσει την ονειρεμένη της καριέρα ως δικηγόρος. Ήταν η πρώτη γυναίκα στην Ιταλία που εγγράφηκε ως δικηγόρος και ενώ ήταν εξίσου ικανή με τους άνδρες δικηγόρους, αποκλείστηκε από την αίθουσα του δικαστηρίου εξαιτίας του φύλου της. Τελικά κατάφερε να επανέλθει στο δικηγορικό σώμα σε ηλικία 65 ετών. Τα προσόντα της θεωρήθηκαν «ανεπαρκή» και η παρουσία της στο δικαστήριο θεωρήθηκε «σκανδαλώδης». Την κορόιδευαν επειδή ασκούσε το επάγγελμα ενός άνδρα, εν'ω υπέθεταν ότι η κρίση της ήταν θολή απλώς και μόνο επειδή ήταν γυναίκα.

Αναλυτικότερα για τη ζωή της

Η Lidia Poet γεννήθηκε το 1855 σε μια πλούσια οικογένεια Βαλντενσιανών και πέρασε τα παιδικά της χρόνια στην Valle Germanasca, κοντά στο Τορίνο. Απέκτησε την άδεια δασκάλας σε γυμνάσιο από το Κολλέγιο των δεσποινίδων του Bonneville στην Aubonne της Ελβετίας. Στη συνέχεια απέκτησε πιστοποιητικό ως καθηγήτρια αγγλικών, γερμανικών και γαλλικών. Αφού, πήρε το απολυτήριο λυκείου στην Ιταλία, γράφτηκε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Τορίνο, από όπου αποφοίτησε, υποβάλλοντας διατριβή με θέμα την κατάσταση των γυναικών στην κοινωνία και το δικαίωμα ψήφου των γυναικών. Στη συνέχεια άσκησε τη δικηγορία στο Pinerolo, στο γραφείο του δικηγόρου και γερουσιαστή Cesare Bertea.

Lidia Poet
© Wikipedia

Πέρασε τις εξετάσεις του δικηγορικού συλλόγου με άριστα και υπέβαλλε αίτηση για την ένταξή της στον δικηγορικό σύλλογο του Τορίνο, η οποία τέθηκε σε ψηφοφορία και εγκρίθηκε με 8 ψήφους υπέρ και 4 κατά. Τόσο σκανδαλώδες ήταν για κάποιους μια επιβλητική γυναικεία παρουσία, που σε ένδειξη διαμαρτυρίας δύο δικηγόροι παραιτήθηκαν από τον δικηγορικό σύλλογο. Σύμφωνα με τον πρόεδρο Xavier Francesco Vegezzi και τέσσερις άλλους συμβούλους, η Lidia Poet έγινε η πρώτη Ιταλίδα γυναίκα που έγινε δεκτή να ασκήσει το επάγγελμα του δικηγόρου στις 9 Αυγούστου 1883, διότι σύμφωνα με τον ιταλικό αστικό κώδικα, οι γυναίκες είναι πολίτες όπως και οι άνδρες.

Ωστόσο, σύντομα ο Γενικός Εισαγγελέας του τότε Βασιλείου της Ιταλίας αμφισβήτησε την απόφαση του διατάγματος και προσέφυγε στο Εφετείο του Τορίνο και έτσι η φιλόδοξη δικηγόρος στερήθηκε την άδεια άσκησης επαγγέλματος στις 11 Νοεμβρίου 1883. Η Poet όμως, δεν το έβαλε κάτω και συνέχισε τη νομική της ενασχόληση με τον αδελφό της John Henry, παρά το γεγονός ότι δεν μπορούσε να παρασταθεί στο δικαστήριο ως δικηγόρος, γεγονότα που διαδραματίζονται και στη σειρά.

Η Lidia Poet και ο αδερφός της Enrico
© Netflix

Το 1920, μετά την ψήφιση του νόμου 1176/1919, ο οποίος επέτρεπε στις γυναίκες να εισέλθουν σε ορισμένα δημόσια αξιώματα, η Lidia Poet, σε ηλικία 65 ετών, κατάφερε επιτέλους να εγγραφεί εκ νέου ως δικηγόρος στον Δικηγορικό Σύλλογο του Τορίνο, επιβεβαιώνοντας ότι ποτέ δεν είναι αργά να ακολουθήσεις το όνειρο. Δεν παντρεύτηκε ποτέ και απεβίωσε σε ηλικία 94 ετών στην παραθαλάσσια πόλη Diano Marina.

Στη σειρά πρωταγωνιστεί η ηθοποιός Matilda De Angelis στον ρόλο του ομώνυμου χαρακτήρα, της Lidia Poet. Είναι μια βραβευμένη ηθοποιός που όχι μόνο συμμετείχε στην ιταλική μεταγλώττιση της Coco, παίζοντας τον ρόλο της Tia Victoria, αλλά έχει επίσης κατακτήσει πρωταγωνιστικούς ρόλους σε πέντε διαφορετικές τηλεοπτικές σειρές που εκτείνονται από ψυχολογικά θρίλερ έως επιστημονικής φαντασίας και ιστορικά δράματα.

Συνδυάζοντας την ιστορική αξία της Ιταλίας του 19ου αιώνα με τα σύγχρονα θέματα του σήμερα, το The Law According to Lidia Poet είναι ένα must watch για τους λάτρεις του μυστηρίου.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ