TV + Series

Πέθανε στα 93 του χρόνια ο Λόιντ Μόρισετ συνδημιουργός του θρυλικού «Sesame Street»

Η εκπομπή άρχισε να προβάλλεται το 1969

Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

«Sesame Street»: Πέθανε στα 93 του χρόνια ο δημιουργός του θρυλικού τηλεοπτικού εκπαιδευτικού

Σε ηλικία 93 ετών έφυγε από τη ζωή ο δημιουργός του θρυλικού τηλεοπτικού εκπαιδευτικού προγράμματος «Sesame Street» και συνιδρυτής του «Sesame Workshop», Λόιντ Μόρισετ. Η αιτία θανάτου του δεν έχει ακόμη αποκαλυφθεί.

Το «Sesame Workshop» το οποίο τότε ονομαζόταν Children’s Television Workshop (CTW), δημιούργησε τη θρυλική τηλεοπτική εκπομπή «Sesame Street» η οποία άρχισε να προβάλλεται τον Νοέμβριο του 1969.

Η ιδέα για τη σειρά ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 1965, καθώς ο Μόρισετ παρατήρησε πόσο αφοσιωμένη ήταν η τρίχρονη κόρη του στην τηλεόραση, γεγονός που τον έκανε να σκεφτεί αν θα μπορούσε να κάνει κάτι για την εκπαίδευση των παιδιών μέσω αυτής.

Η Τζόαν Γκάνζ Γκούνι, συνιδρύτρια και στενή του φίλη, ανέφερε: «Χωρίς τον Λόιντ, δεν θα υπήρχε "Sesame Street". Ήταν αυτός που σκέφτηκε για πρώτη φορά την ιδέα της χρήσης της τηλεόρασης για να διδάξει στα παιδιά προσχολικής ηλικίας βασικές δεξιότητες, όπως γράμματα και αριθμούς. Ήταν ένας έμπιστος συνεργάτης και πιστός φίλος μου για πάνω από πενήντα χρόνια και θα μου λείψει πολύ». 

Διετέλεσε πρόεδρος του Sesame Workshop μέχρι το 2001 και ήταν παρών το 2019 μαζί με την Γκόυνι όταν το Sesame Street έγινε η πρώτη τηλεοπτική εκπομπή που τιμήθηκε από το Kennedy Center Honors.

Ο Μόρισετ αποχώρησε από το Carnegie το 1969 για να υπηρετήσει για τα επόμενα 28 χρόνια ως πρόεδρος του μη κερδοσκοπικού ιδρύματος John and Mary R. Markle Foundation, το οποίο επικεντρώθηκε στην ιατρική και στη συνέχεια στις επικοινωνίες και την τεχνολογία της πληροφορίας. Ήταν επίσης επί μακρόν μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Tucows, μιας εταιρείας υπηρεσιών διαδικτύου.