TV + Series

Η αληθινή ιστορία του μοντέλου Michaella McCollum και τα καρτέλ ναρκωτικών στο ντοκιμαντέρ «High» του Netflix

Το «High: Confessions of an Ibiza Drug Mule» αφηγείται την περιπέτεια της Ιρλανδής που συνελήφθη για λαθρεμπόριο κοκαΐνης

Κωνσταντίνος Χριστοφόρου
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Το ντοκιμαντέρ «High: Confessions of an Ibiza Drug Mule» στο Netflix για το μοντέλο Michaella McCollum και τη φίλη της Melissa Reid, τα καρτέλ ναρκωτικών και την περιπέτεια της σύλληψης και της αποφυλάκισής της

Η Michaella McCollum μόλις είχε κλείσει τα 20 χρόνια της όταν συνελήφθη στην πρωτεύουσα  του Περού, Λίμα, τον Αύγουστο του 2013, επειδή προσπάθησε, με συνεργό τη Melissa Reid, να μεταφέρει λαθραία δώδεκα κιλά κοκαΐνης έξω από τη χώρα. Δεδομένου ότι η Michaella McCollum ήταν Ιρλανδή και η Melissa Reid Σκωτσέζα και δεδομένου ότι η πρώτη είχε ήδη γίνει είδηση για την εξαφάνισή της, το περιστατικό αυτό έγινε αμέσως πρωτοσέλιδο στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το δίδυμο, που σύντομα θα γινόταν γνωστό ως “Peru Two”, ισχυρίστηκε ότι είχε αναγκαστεί υπό την απειλή όπλου από μέλη ενός καρτέλ ναρκωτικών, να διαπράξει αυτό το έγκλημα βάζοντας φωτιά στα εξώφυλλα των tabloids.

Αυτό, όμως, ήταν ψέμα. Η McCollum και η Reid είχαν γίνει πρόθυμα διακινητές ναρκωτικών από έναν συνδυασμό απληστίας και βλακείας, με ιδιαίτερη έμφαση στο δεύτερο. Η ιστορία των δύο γυναικών είναι διαθέσιμη στο Netflix. Το “High: Confessions of an Ibiza Drug Mule” είναι ένα μίνι ντοκιμαντέρ τεσσάρων επεισοδίων για όλα όσα πέρασε το δίδυμο και εστιάζει συγκεκριμένα στη Michaella McCollum, η οποία μέσω μιας εκτενής συνέντευξης αφηγείται τις περιπέτειές της.

Η αρχή της δραματικής ζωής της McCollum φαίνεται να ξεκινάει κατά την παιδική της ηλικία στο Dungannon της Ιρλανδίας, μαζί με τα εννέα αδέρφια της. Για λόγους που δεν αποκαλύπτει ποτέ ξεκάθαρα, η McCollum επέλεξε να εγκαταλείψει την αγροτική ζωή και την οικογένειά της, κλείνοντας ένα εισιτήριο χωρίς επιστροφή για την Ibiza της Ισπανίας, με αποκλειστικό σκοπό τα διάσημα πάρτι το νησιού. Στο ντοκιμαντέρ του Netflix, η McCollum περιγράφεται ως περιστασιακό μοντέλο και μπαργούμαν και ξεκαθαρίζει ότι δεν ήταν εκεί για επαγγελματικούς λόγους, ούτε για να απολαύσει κάποιον από τους τουριστικούς προορισμούς της περιοχής.

Ο καλύτερος φίλος της McCollum στην Ibiza, ο Parry, την περιγράφει  ως μεθυσμένη όταν πρωτογνωρίστηκαν και ως κάποια που θα μπορούσε «να είναι λίγο μπερδεμένη μερικές φορές», αν και τα παρόμοια ηδονιστικά τους ενδιαφέροντα τους έκαναν γρήγορα ζευγάρι. Το πρόβλημα για την McCollum ήταν ότι η ακριβή ζωή στο νησί κόστιζε και τα χρήματα τελείωναν πολύ γρήγορα. Λαμβάνοντας υπόψη ότι το μέρος όπου εργάζονταν πουλούσε στους πελάτες ναρκωτικά μαζί με τα ποτά τους, καθώς και τις δικές της κακές συνήθειες, δεν δίστασε όταν ο νέος στενός της φίλος Davey, της πρόσφερε την ευκαιρία να κερδίσει γρήγορα και εύκολα χρήματα. Σύμφωνα με την McCollum, ο Davey, που ήξερε ότι ήταν διακινητής και τον οποίο ο Parry δεν εμπιστευόταν από την αρχή, της ζήτησε να ταξιδέψει στη Βαρκελώνη για να μεταφέρει ένα δέμα και σε αντάλλαγμα θα πληρωνόταν 5.000 αγγλικές λίρες. Ακόμη και τώρα, ο Parry μετά βίας μπορεί να πιστέψει ότι η McCollum σχεδόν κατέστρεψε τη ζωή της για ένα τόσο ασήμαντο ποσό.

Η McCollum εξηγεί κατά την διάρκεια των συνεντεύξεών της στο High: Confessions of an Ibiza Drug Mule ότι όταν ξεκίνησε αυτή την ανόητη περιπέτεια, έμαθε ότι στην πραγματικότητα πετούσε για το Περού, το οποίο δεν ήξερε καν ότι βρισκόταν στη Νότια Αμερική. Υπέθεσε ότι ήταν κάπου στην Ισπανία. Στη συνέχεια ταξίδεψε στο Κούσκο μία πόλη στο νότιο Περού όπου συνάντησε την 20χρονη Reid. Μαζί, οι δύο γυναίκες βρέθηκαν σε ένα σπίτι ενός από τα μέλη του καρτέλ και στη συνέχεια τους είπαν να κάνουν μια επταήμερη περιοδεία στην πόλη ποζάροντας ως τουρίστριες. Σε αυτό το σημείο, η McCollum είχε ήδη γίνει πρώτο θέμα στην Ιρλανδία ως αγνοούμενη και όταν εκείνη και η Reid πήραν τελικά την εντολή να κάνουν την κίνησή τους, ανακάλυψαν ότι θα μετέφεραν δώδεκα κιλά κοκαΐνης, αξίας 1,5 εκατομμυρίων αγγλικών λιρών σε πολλές μικρές σακούλες στις βαλίτσες τους από το Περού στην Ισπανία.

Στο αεροδρόμιο, οι δύο γυναίκες συνελήφθησαν και το ντοκιμαντέρ καταφέρνει να εξασφαλίσει μερικά πλάνα από την κράτηση και την ανάκρισής τους από την αστυνομία του Περού. Ωστόσο, η ανοησία που έδειξαν συνεχίστηκε με γοργούς ρυθμούς ακόμη και μετά τη σύλληψή τους, με τις δύο γυναίκες να ισχυρίζονται ότι είχαν εξαναγκαστεί βίαια ώστε να γίνουν πιόνια του καρτέλ. Αυτό όμως δεν ήταν ακριβές. Η αστυνομία γνώριζε τι ακριβώς είχε συμβεί και όταν ήρθαν αντιμέτωποι με την πιθανότητα να περάσουν 15 χρόνια πίσω από τα κάγκελα της φυλακής, η McCollum και η Reid ομολόγησαν, με αποτέλεσμα να δεχτούν μειωμένες ποινές έξι ετών και οκτώ μηνών. Σύμφωνα με την εφημερίδα Daily Star, πιθανότατα στο ίδιο αεροπλάνο να υπήρχαν και άλλοι διακινητές ναρκωτικών. Αυτή είναι μια συνηθισμένη τακτική των καρτέλ κατά την οποία κάποιοι διακινητές θυσιάζονται ώστε κατά την διάρκεια της σύλληψής τους κάποιοι άλλοι να περάσουν από τα τελωνεία ανενόχλητοι.

Το φινάλε του High: Confessions of an Ibiza Drug Mule επικεντρώνεται στην παραμονή της McCollum σε μια περουβιανή φυλακή υψίστης ασφαλείας δίπλα σε βιαστές και δολοφόνους, όπου επέλεξε να ωριμάσει και να κάνει κάτι για τον εαυτό της. Μέσα στην φυλακή οι δύο γυναίκες εκπαιδεύτηκαν και εργάστηκαν ως κομμώτριες. Για τις προσπάθειές τους και για την καλή διαγωγή που έδειξαν, αποφυλακίστηκε πρόωρα. Στις αρχές του 2016 και οι δύο γυναίκες προσπάθησαν να επιστρέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η McCollum υπέβαλε αίτηση για να αποφυλακιστεί υπό όρους και αφέθηκε ελεύθερη στις 31 Μαρτίου του 2016, με την προοπτική να παραμείνει στο Περού για έως και έξι χρόνια. Τον Απρίλιο, οι αρχές του Περού συμφώνησαν να απελάσουν τη Reid από τη χώρα. Απελευθερώθηκε από τη φυλακή στις 21 Ιουνίου και επέστρεψε αμέσως στη Βρετανία. Η McCollum επέστρεψε στην Ευρώπη δύο μήνες αργότερα, φτάνοντας στην Ιρλανδία στις 13 Αυγούστου του 2016.

Οι δύο γυναίκες έλαβαν εκτενή κάλυψη από τον τύπο στο Περού, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιρλανδία και άλλες χώρες για τη σύλληψή τους. Εμφανίστηκαν στο ντοκιμαντέρ του Channel 4, “Brits Behind Bars: Cocaine Smugglers”, το οποίο προβλήθηκε στις 10 Οκτωβρίου 2015 και περιγράφει λεπτομερώς πώς εκπαιδεύονται οι διακινητές ναρκωτικών. Η Michaella McCollum έχει γράψει ένα βιβλίο για τις εμπειρίες της με τίτλο “You'll never See Daylight Again”.