TV + Series

Better Call Saul ή μήπως Better Call Kim;

Γιατί κάποιοι αγάπησαν την Κιμ Γουέξλερ το ίδιο με τον Σολ Γκούντμαν

4754-202316.jpeg
Στέφανος Τσιτσόπουλος
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Better Call Saul

Better Call Saul: H Athens Voice είδε τη σειρά του Netflix και μοιράζεται τον ενθουσιασμό της για την Κιμ Γουέξλερ.

Με την Κιμ του Better Call Saul συμβαίνει ό,τι και με την Κιμ Γκόρντον και την Κιμ Ντιλ: δεν θα υπήρχαν ούτε Sonic Youth ούτε Pixies, αν τα δυο θανατερά κοριτσίστικα μπάσα δεν έχτιζαν τον παμμέγιστο ροκενρόλ θηριώδη ήχο των γκρουπ. H Κιμ Γουέξλερ φώτισε τη σειρά με το σεξαπίλ, την καλοσύνη και την έμφυτη τιμιότητά της. Η partner in crime του Τζίμι Μαγκίλ, μετέπειτα Σολ και κατόπιν Τζιν Τόκοβιτς, είναι μια δικηγόρος που, από σεμνή κορασίδα και φέρελπις νομικός, κατρακυλά σιγά-σιγά και σκανδαλιάρικα στο έγκλημα με πλήρη συνείδηση του τι κάνει και γιατί το κάνει. Δεν αποπλανήθηκε, το διάλεξε συνειδητά, γνωρίζοντας πως δεν υπάρχει επιστροφή. Και επειδή Έρως ανίκατε μάχαν και επειδή, όπως λένε, δεν υπάρχει ισχυρότερο αφροδισιακό για μια γυναίκα από το να συμμετέχει ισότιμα σε διαβολικά κόλπα, οι σεναριογράφοι της σειράς δεν πήγαν κόντρα στον νόμο της έλξης. Τουναντίον, τον καλλιέργησαν στο υπερθετικό προικίζοντας την Κιμ Γουέξλερ με ανυπολόγιστα guts και υπέρμετρη νοημοσύνη. Η Κιμ Γουέξλερ σφράγισε το spin off του Breaking Bad.

Πιο λιανά: Οι Vince Gilligan και Peter Gould, οι σεναριογράφοι των δυο σειρών, που προς το παρόν δηλώνουν πως θέλουν απλά να κάνουν διακοπές με την ησυχία τους χωρίς να σπαζοκεφαλιάζουν, αν αποφασίσουν να ξαναμπούν στα κόλπα με άλλο ένα νέο spin off, ε, αυτό θα έχει να κάνει με τον χαρακτήρα της Κιμ Γουέξλερ. Στοιχηματίζω.

Όπως την έπαιξε μεγαλειωδώς η Ρία Σίχορν, είτε με ξανθό είτε με μαύρο μαλλί, μια κουκλάρα ήταν! Κι όλος ο πλανήτης, όχι μόνο εγώ, αγάπησε την Κιμ Γουέξλερ της το ίδιο με τον Σολ του Μπομπ Όντερκερ. Ντουέτο φωτιά, εραστές από το υπερπέραν, τι μεστή και υπέροχη ιστορία, πόσο Μπόνι δίπλα στον Κλάιντ, πόσο Wonder Woman δίπλα στον Superman, πόση χημεία είχε το Justice League αυτών των δυο! Και πόσο θα κατάφερνε ο Σολ, το μεγάλο ρεμάλι, να μπλέκει και να ξεμπλέκει με τέτοια ευκολία, αν δίπλα του δεν έδινε τις κατάλληλες συμβουλές, ιδέες και λύσεις η Κιμ, που όχι μόνο τον ερωτεύτηκε σφόδρα, αλλά διάλεξε να ζήσει μαζί σαν outlaw εραστής του ονείρου, αφού με τόσα δεινά τη φιλοδώρησε αυτή της η απόφαση. H Κιμ, που κλωτσώντας την καριέρα της σε μεγαλοεταιρίες και δικηγορικές φίρμες, γεμάτη πληκτικά γιάπι πάρτι, προτίμησε να ρισκάρει ένα κάρο κίνδυνο και δέκα τόνους ίλιγγο. Η Κιμ που, αντί να κερδίζει τη μια δίκη μετά την άλλη, διάγοντας βίο σινιέ σαν πέμπτο μέλος ενός ιδεατού Αλμπουκέρκη Sex and the City, τα τίναξε όλα μπλέκοντας με τον Σολ.

Kim Wexler του Better Call Saul

Μαζί με τα Wire, Shopranos και Breaking Bad, το Better Call Saul κέρδισε μια θέση στην αιωνιότητα. Η σειρά είναι η ιστορία μιας από τις πιο πολύπλοκα δομημένες περσόνες στον χώρο του εγκλήματος. Προβαίνει στη φροϊδική ανάλυση του χαρακτήρα του Σολ αλλά και την ντοστογιεφσκική προσέγγιση ενός ατόμου που από άνθρωπος μεταμορφώνεται σε τηλεοπτικό καρτούν. O θεατής αναρωτιέται διαρκώς πώς θα τελειώσει το Έγκλημα και τι ποινή θα περιλαμβάνει η Τιμωρία του, όμως ταυτόχρονα τον τρώει και το σαράκι για το πώς θα πάει η σχέση του με τη Γουέξλερ. Γιατί σε αντίθεση με τον Σολ Γκούντμαν που δεν είχε όριο ούτε ηθικό φραγμό και πίσω από την αγάπη του για το χρήμα κρυβόταν η επιθυμία του για εκδίκηση, η Κιμ Γουέξλερ διέθετε και ήθος και ηθική.

Στους έξι κύκλους, εκτός από ντρόγκα, δολοφόνους, μπάτσους, δικαστές, καρτέλ, οικογενειακά δράματα, κυνηγητά στην έρημο και σακούλες με βρόμικα δολάρια που αλλάζουν χέρι χωρίς κανείς να ξέρει ποιανού όνομα γράφει η σφαίρα και ποιανού το λαρύγγι θα κοπεί πρώτο, τρέχει και μια υπέρτατη ερωτική ιστορία. Μια ιστορία αγάπης που με έκανε να ανησυχώ το ίδιο για την Κιμ όσο και για τον Σολ. Η Κιμ Γουέξλερ, ορισμός του cold blood αλλά και βρήκες το αδύνατο σημείο μου κι αυτό είναι μείον μου, αυτό είναι μείον μου, αγάπησε τον Γκούντμαν ολοκληρωτικά και άδολα. Ανταμοιβή της ήταν η περιπέτεια για την περιπέτεια, ο έρωτας για την έξαψη και ο Σολ, που το τραύμα του ήταν το ίδιο βαθύ με το δικό της.

Αγωνιούσα για το μέλλον της, σκεφτόμουν πως όσο βουτούσε περισσότερο στα βαθιά, είχε μεγαλύτερες πιθανότητες να πάει από αδέσποτη σφαίρα του μεξικάνικου καρτέλ ή να τη φάει ο Killer Μάικ ή κάποιο από τα αποβράσματα που μπήκαν στη ζωή της ένεκα Τζίμι, Σολ, Τζιν, ή όπως διάολο θα τον έλεγαν στο επόμενο κόλπο. Thank God: H Κim τη γλίτωσε κι αυτό είναι μικρό σπόιλερ. Ήδη την αναπολώ· πόσο μόνη, διάολε, νιώθει στην Αλμπουκέρκη; Τι δε θα έδινα για να την ξαναδώ να πίνει μπίρες με τον Σολ στο μπαλκόνι και μαζί να ετοιμάζουν το επόμενο δάγκωμα ή την επόμενη φάρσα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ