TV + Series

«Φάκελος Ίπκρες»: Η καινούργια διασκευή του κατασκοπικού θρίλερ του Len Deighton

Νέα τηλεοπτική σειρά βασισμένη στο μυθιστόρημα του Λεν Ντέιτον του 1962 που είχε γίνει ταινία με πρωταγωνιστή τον Μάικλ Κέιν

Φίλιππος Κόλλιας
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

«Φάκελος Ίπκρες»: Το μυθιστόρημα του Λεν Ντέιτον σε νέα τηλεοπτική μεταφορά από τον John Hodge (σενάριο) και τον James Watkins (σκηνοθεσία).

Η τηλεοπτική σειρά «Φάκελος Ίπκρες» είναι η καινούργια διασκευή του κατασκοπικού θρίλερ του Len Deighton που διαδραματίζεται το 1963: το σενάριο έγραψε ο John Hodge (γνωστός από το Trainspotting και το The Beach), τη σκηνοθέτησε ο James Watkins (που σκηνοθέτησε το Black Mirror) και στο καστ συμμετέχουν οι Joe Cole, Lucy Boynton και Tom Hollander. Η ιστορία έχει επανασχεδιαστεί, με την πλοκή και ορισμένους χαρακτήρες να έχουν αλλάξει αρκετά: το μυθιστόρημα του Deighton δείχνει αγνώριστο. Η σειρά έχει ενσωματώσει στοιχεία κι από την ταινία του 1965, με πολλές αναφορές στη σκηνοθεσία του Sidney J. Furie όπως η χρήση γωνιακών λήψεων και το ιδιαίτερο καδράρισμα ορισμένων σκηνών. Οι ήρωες του Deighton θεωρούνται πιο αληθοφανείς και λιγότερο χολιγουντιανοί από τον Τζέιμς Μποντ του Ίαν Φλέμινγκ: σ’ αυτόν τον ρεαλισμό συμβάλλει το σκηνικό της σειράς − τα γυρίσματα έγιναν στο Λίβερπουλ, στο Wirral, στο Shrewsbury και στην Κροατία (Ζάγκρεμπ, Σπλιτ, Ριγέκα) η οποία τα τελευταία χρόνια προσελκύει πολλά διεθνή κινηματογραφικά συνεργεία.

Ο Nick Hilton από την εφημερίδα Independent έδωσε στο πρώτο επεισόδιο τέσσερα στα πέντε αστέρια, επαινώντας την «vintage» προσέγγισή του στα κατασκοπικά θρίλερ και ο Chris Bennion από την Telegraph, αν και βρήκε τον Joe Cole «τρομερά λάθος στον ρόλο του Χάρι Πάλμερ», χαρακτήρισε τη σειρά «ατμοσφαιρική, cool και συναρπαστική». O Spectator επαίνεσε την «άψογη» παραγωγή που μιμείται την κομψότητα των ταινιών και της τηλεόρασης της δεκαετίας του 1960: πράγματι, η σειρά «Φάκελος Ίπκρες» αναπαριστά άριστα μια εποχή που νοσταλγούν πάρα πολλοί άνθρωποι, αλλά ίσως η ηθοποιία, εκτός από εκείνη το Tom Hollander, να μην είναι στο ύψος των περιστάσεων. H σύγκριση με τον μοναδικό Μάικλ Κέιν είναι μάλλον συντριπτική. Aν και μερικοί κριτικοί, όπως η Carole Midgley στους Times, αναρωτήθηκαν γιατί χρειαζόμασταν ένα ριμέικ του «Φάκελου Ίπκρες», κανείς δεν φαίνεται να διαφωνεί στο ότι η τηλεοπτική σειρά έχει αρκετό στιλ ώστε να διασκεδάσει το ευρύ κοινό ένα κυριακάτικο βράδυ. Εξάλλου, η ένταση με τη Ρωσία και το φάσμα του πυρηνικού πολέμου καθιστά τον «Φάκελο Ίπκρες» επίκαιρο και ανησυχητικό.

Τα 6 επεισόδια της σειράς προβλήθηκαν από τις 6 Μαρτίου μέχρι τις 10 Απριλίου στο βρετανικό κανάλι ITV και σύντομα θα μπορούμε να το δούμε σε streaming.