TV + Series

«Φάκελος Ίπκρες»: Η καινούργια διασκευή του κατασκοπικού θρίλερ του Len Deighton

Νέα τηλεοπτική σειρά βασισμένη στο μυθιστόρημα του Λεν Ντέιτον του 1962 που είχε γίνει ταινία με πρωταγωνιστή τον Μάικλ Κέιν

328203-678198.png
Φίλιππος Κόλλιας
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
«Φάκελος Ίπκρες»

«Φάκελος Ίπκρες»: Το μυθιστόρημα του Λεν Ντέιτον σε νέα τηλεοπτική μεταφορά από τον John Hodge (σενάριο) και τον James Watkins (σκηνοθεσία).

Η τηλεοπτική σειρά «Φάκελος Ίπκρες» είναι η καινούργια διασκευή του κατασκοπικού θρίλερ του Len Deighton που διαδραματίζεται το 1963: το σενάριο έγραψε ο John Hodge (γνωστός από το Trainspotting και το The Beach), τη σκηνοθέτησε ο James Watkins (που σκηνοθέτησε το Black Mirror) και στο καστ συμμετέχουν οι Joe Cole, Lucy Boynton και Tom Hollander. Η ιστορία έχει επανασχεδιαστεί, με την πλοκή και ορισμένους χαρακτήρες να έχουν αλλάξει αρκετά: το μυθιστόρημα του Deighton δείχνει αγνώριστο. Η σειρά έχει ενσωματώσει στοιχεία κι από την ταινία του 1965, με πολλές αναφορές στη σκηνοθεσία του Sidney J. Furie όπως η χρήση γωνιακών λήψεων και το ιδιαίτερο καδράρισμα ορισμένων σκηνών. Οι ήρωες του Deighton θεωρούνται πιο αληθοφανείς και λιγότερο χολιγουντιανοί από τον Τζέιμς Μποντ του Ίαν Φλέμινγκ: σ’ αυτόν τον ρεαλισμό συμβάλλει το σκηνικό της σειράς − τα γυρίσματα έγιναν στο Λίβερπουλ, στο Wirral, στο Shrewsbury και στην Κροατία (Ζάγκρεμπ, Σπλιτ, Ριγέκα) η οποία τα τελευταία χρόνια προσελκύει πολλά διεθνή κινηματογραφικά συνεργεία.

The Ipcress File - Exclusive Official Season 1 Trailer (2022) Joe Cole, Lucy Boynton, Tom Hollander

Ο Nick Hilton από την εφημερίδα Independent έδωσε στο πρώτο επεισόδιο τέσσερα στα πέντε αστέρια, επαινώντας την «vintage» προσέγγισή του στα κατασκοπικά θρίλερ και ο Chris Bennion από την Telegraph, αν και βρήκε τον Joe Cole «τρομερά λάθος στον ρόλο του Χάρι Πάλμερ», χαρακτήρισε τη σειρά «ατμοσφαιρική, cool και συναρπαστική». O Spectator επαίνεσε την «άψογη» παραγωγή που μιμείται την κομψότητα των ταινιών και της τηλεόρασης της δεκαετίας του 1960: πράγματι, η σειρά «Φάκελος Ίπκρες» αναπαριστά άριστα μια εποχή που νοσταλγούν πάρα πολλοί άνθρωποι, αλλά ίσως η ηθοποιία, εκτός από εκείνη το Tom Hollander, να μην είναι στο ύψος των περιστάσεων. H σύγκριση με τον μοναδικό Μάικλ Κέιν είναι μάλλον συντριπτική. Aν και μερικοί κριτικοί, όπως η Carole Midgley στους Times, αναρωτήθηκαν γιατί χρειαζόμασταν ένα ριμέικ του «Φάκελου Ίπκρες», κανείς δεν φαίνεται να διαφωνεί στο ότι η τηλεοπτική σειρά έχει αρκετό στιλ ώστε να διασκεδάσει το ευρύ κοινό ένα κυριακάτικο βράδυ. Εξάλλου, η ένταση με τη Ρωσία και το φάσμα του πυρηνικού πολέμου καθιστά τον «Φάκελο Ίπκρες» επίκαιρο και ανησυχητικό.

Τα 6 επεισόδια της σειράς προβλήθηκαν από τις 6 Μαρτίου μέχρι τις 10 Απριλίου στο βρετανικό κανάλι ITV και σύντομα θα μπορούμε να το δούμε σε streaming.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ