TV + Series

Pistol: H τηλεοπτική σειρά - biopic για τους Sex Pistols

Η γέννηση και η παρακμή της σκηνής του αγγλικού πανκ σε έξι επεισόδια

Φίλιππος Κόλλιας
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

«Pistol»: Η σειρά έξι επεισοδίων για την ιστορία των Sex Pistols, της μπάντας που έφερε την επανάσταση στη μουσική, σε σκηνοθεσία του Danny Boyle.

«Pistol» είναι ο τίτλος του biopic των Sex Pistols που σκηνοθέτησε ο 65χρονος σήμερα Danny Boyle, γνωστός από ταινίες όπως το «Shallow Grave», το «Trainspotting», το «T2 Trainspotting», το «The Beach», το «28 Days Later», το «Slumdog Millionaire», το «127 Hours», το «Steve Jobs» και το «Yesterday». Πρόκειται για μίνι σειρά 6 επεισοδίων που δημιούργησε ο Craig Pearce για το FX και έκανε πρεμιέρα στο «FX on Hulu» στις 31 Μαΐου 2022. Ο Pearce είναι γνωστός για θεαματικές παραγωγές όπως «Ο υπέροχος Γκάτσμπι» και το «Μουλέν Ρουζ» του Baz Luhrmann.

Το σενάριο της σειράς βασίστηκε στο βιβλίο του Steve Jones, κιθαρίστα των Sex Pistols, «Lonely Boy: Tales from a Sex Pistol», και πρωταγωνιστούν ο Louis Partridge ως Sid Vicious, ο Anson Boon ως Johnny Rotten, η Talulah Riley ως Vivienne Westwood και η Beth Dillon ως Siouxsie Sioux. Ο Boyle ζωντανεύει την ατμόσφαιρα του Λονδίνου και της Νέας Υόρκης στα μέσα της δεκαετίας του 1970, τη γέννηση του πανκ και του new wave, καθώς και τις μόδες που τα συνόδευσαν κυρίως μέσω του Malcolm McLaren και της Vivien Westwood. Ακολουθεί τη βραχύβια αλλά πολυκύμαντη ιστορία της μπάντας μέχρι με αποχώρηση του τραγουδιστή Johnny Rotten και τον θάνατο του μπασίστα Sid Vicious από υπερβολική δόση ναρκωτικών, ενώ στο φόντο βλέπουμε την Αγγλία της εποχής που οδήγησε στην εκλογή της Μάργκαρετ Θάτσερ με μια μουσική σκηνή απ’ όπου ξεπηδούσαν καινούργιοι ήχοι: ο Elvis Costello & the Attractions, οι Jam, οι Clash, οι Cure, οι Damned, οι Generation X, οι Madness, οι Βuzzcocks, οι Slits. Μερικές από τις μπάντες που γεννήθηκαν μαζί με τους Sex Pistols, ως αντίδραση στο υπερβολικά «καλλιτεχνικό» κατεστημένο συγκροτημάτων όπως οι Pink Floyd, πέθαναν μαζί τους διαγράφοντας πορεία συντομότερη από μια πενταετία.

Το 2021, ενώ η σειρά βρισκόταν ακόμα στην παραγωγή, ο frontman των Sex Pistols, John Lydon, χαρακτήρισε τη σειρά «ασεβή» και κατέθεσε μήνυση κατά των πρώην συναδέλφων του Steve Jones, Paul Cook, Glen Matlock και των διαχειριστών των δικαιωμάτων του Sid Vicious, προκειμένου να μη χρησιμοποιηθεί η μουσική των Sex Pistols στη σειρά. Στις 23 Αυγούστου 2021, ο Lydon έχασε τη δικαστική μάχη και επετράπη στον Boyle να χρησιμοποιήσει τη μουσική.