TV + Series

Beavis and Butt-Head: Ποιοι αντέχουν την επιστροφή τους;

Οι φωνές της Generation Χ θα ακουστούν ξανά ως μεσήλικες

daad.jpg
Δημήτρης Αθανασιάδης
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Παιδί που παρακολουθεί στην τηλεόραση τη σειρά κινουμένων σχεδίων Beavis And Butt-Head
© Yvonne Hemsey/Getty Images/Ideal Image

Η τηλεοπτική σειρά κινουμένων σχεδίων Beavis and Butt-Head επιστρέφει το 2022: Η αποκάλυψη του δημιουργού Mike Judge και τα σχέδια από τη νέα εμφάνισή τους.

Ο δημιουργός της αμερικανικής κωμικής σειράς κινουμένων σχεδίων για ενήλικες «Beavis and Butt-Head», Mike Judge, αποκάλυψε μέσω του Twitter, πως οι δύο ήρωές του θα επιστρέψουν με μια ολοκαίνουργια ταινία κι άλλα πράγματα που θα συμβούν στο Paramount+. Δεν υπάρχει ακριβής ημερομηνία, αλλά σύντομα θα μάθουμε περισσότερα, διευκρίνησε, εξηγώντας πως χρειάζονται λίγο χρόνο για να βρουν τη φόρμα τους και δίνοντας στη δημοσιότητα σκίτσα από τη νέα τους όψη.

Το ζευγάρι των χαλαρών εφήβων με τη χαρακτηριστική απάθεια, την έλλειψη ευφυΐας, το κάφρικο χιούμορ και την αποτυχία να προσελκύσει τις γυναίκες, που πρωτοεμφανίστηκε το 1992 στην ταινία μικρού μήκους «Frog Baseball» και λίγο αργότερα, από το 1993 έως το 1997, σατίρισε την εποχή του στο MTV, έχει πλέον μπάκες, ρυτίδες, τριχόπτωση – όπως πολλοί από τους εκατομμύρια τηλεθεατές τους.

Οι Beavis and Butt-Head έλαβαν ευρεία αναγνώριση από τους κριτικούς για τα σαρκαστικά σχόλιά τους στην κοινωνία, χτύπησαν μεγάλα νούμερα και αντιμετώπισαν προβλήματα με τον νόμο. Η εκπομπή κατηγορήθηκε για τον θάνατο της δίχρονης Jessica Matthews στο Μορέν του Οχάιο, τον Οκτώβριο του 1993. Ο πεντάχρονος αδερφός του κοριτσιού, Austin Messner, έβαλε φωτιά στο τροχόσπιτο της μητέρας του με έναν αναπτήρα, σκοτώνοντάς το. Η μητέρα ισχυρίστηκε αργότερα ότι ο γιος της παρακολούθησε ένα επεισόδιο στο οποίο οι χαρακτήρες είπαν «η φωτιά ήταν διασκεδαστική». Οι γείτονες δήλωσαν ότι η οικογένεια δεν είχε καν καλωδιακή τηλεόραση και επομένως δεν θα μπορούσε να δει την εκπομπή. Τον Φεβρουάριο του 1994, η ομάδα παρακολούθησης Morality in Media ισχυρίστηκε πως ο θάνατος της οκτώ μηνών Natalia Rivera, που χτυπήθηκε από μια μπάλα μπόουλινγκ που πετάχτηκε από υπερυψωμένη διάβαση σε έναν αυτοκινητόδρομο στο Τζέρσεϊ Σίτι του Νιου Τζέρσεϊ, από τον 18χρονο Calvin J. Settle, προήλθε ως «έμπνευση» από τους Beavis and Butt-Head. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της, ο 18χρονος Calvin J. Settle επηρεάστηκε από το επεισόδιο «Ball Breakers», στο οποίο ο Beavis και ο Butt-Head φορτώνουν μια μπάλα μπόουλινγκ με εκρηκτικά και τη ρίχνουν από μια ταράτσα. Παρά το γεγονός πως η ομάδα Morality in Media ισχυρίστηκε ότι η εκπομπή ενέπνευσε τις ενέργειες του Calvin J. Settle, οι δικαστικοί που χειρίστηκαν την υπόθεση είχαν άλλη άποψη. Αργότερα αποκαλύφθηκε τόσο από τους εισαγγελείς όσο και από τον κατηγορούμενο ότι δεν είχε καλωδιακή τηλεόραση, ούτε παρακολουθούσε την εκπομπή.

BEAVIS AND BUTT-HEAD DO AMERICA | "Entertain Us" Clip | Paramount Movies

«Ο Beavis και ο Butt-Head δεν είναι πρότυπα. Δεν είναι καν άνθρωποι. Είναι κινούμενα σχέδια. Μερικά από τα πράγματα που κάνουν θα προκαλούσαν ένα άτομο να πληγωθεί, να απελαθεί, να συλληφθεί, πιθανώς να απελαθεί. Για να το θέσουμε αλλιώς: μην το δοκιμάσετε στο σπίτι» αναγκάστηκε να ανακοινώσει το MTV προβάλλοντας στη βραδινή ζώνη το σόου.

Στη σειρά που επηρέασε τη σειρά South Park, όπως εκμυστηρεύτηκαν κάποτε ο Trey Parker και ο Matt Stone, οι δύο βαρεμένοι, αδέξιοι έφηβοι, κάθονται στον καναπέ τους αν δεν βρίσκονται στο σχολείο Higland High, προκαλούν χάος γύρω τους αν δεν κάθονται στον καναπέ τους, χαζεύουν πορνογραφικά περιοδικά αν δεν προκαλούν χάος γύρω τους, τρώνε νάτσος αν δεν χαζεύουν πορνογραφικά περιοδικά. Αγράμματοι, βρομόστομοι, παραβατικοί, χωρίς καμία ενσυναίσθηση, χωρίς ηθικούς ενδοιασμούς, προσβάλλουν, προκαλούν σοβαρές σωματικές βλάβες, και βρίσκουν cool τις καταστροφές, τη βία, τις προστυχιές και τις μακαβριότητες.

Οι αντιδράσεις για τους Beavis and Butt-Head ήταν μεγάλες και συγκρουσιακές. Εκεί που οι άλλοι έβλεπαν μηδενισμό, σεξισμό και απειλές για την κοινωνία, προσωπικότητες των μίντια, όπως ο David Letterman, υπερασπίστηκαν την εκπομπή για τη λειτουργία της ως ένα «ανατρεπτικό όχημα κοινωνικής κριτικής»  

Ο δημιουργός της σειράς Beavis and Butthead, Mike Judge
Ο δημιουργός της σειράς Beavis and Butthead, Mike Judge © Pat Carroll/NY Daily News Archive via Getty Images

«Ο Beavis και ο Butt-Head είναι τόσο ανόητοι και εξαιρετικά απορροφημένοι στον εαυτό τους που ο εξωτερικός κόσμος έχει λίγη πραγματικότητα παρά μόνο ως ενόχληση ή απόσπαση της προσοχής. Θα ήταν εύκολο να τους επιτεθείς ως ανίδεους, χυδαίους, ξεφτιλισμένους, αποκρουστικούς. Φυσικά και είναι. Αλλά αυτό θα έχανε την ουσία, που είναι ότι οι χαρακτήρες του Mike Judge αντικατοπτρίζουν μέρη της κοινωνίας που τους παρήγαγε» σημείωσε το 1996 ο Roger Ebert, ο αμερικανός κριτικός κινηματογράφου, ιστορικός κινηματογράφου, δημοσιογράφος, σεναριογράφος και συγγραφέας, που διετέλεσε κριτικός κινηματογράφου για τους Chicago Sun-Times από το 1967 μέχρι τον θάνατό του το 2013, και το 1975, έγινε ο πρώτος κριτικός κινηματογράφου που κέρδισε το βραβείο Πούλιτζερ.

Το να μελετήσεις τους Beavis and Butt-Head σημαίνει να μάθεις για μια κουλτούρα ναρκισσισμού, αποξένωσης, λειτουργικού αναλφαβητισμού, στιγμιαίας ικανοποίησης και τηλεοπτικών ζόμπι, υποστήριξε χαρακτηριστικά.

Beavis and Butt-head at the Oscars®

Τι νέο έχουν να εκστομίσουν και πόσο έχουν αλλάξει από τα 90s οι δύο καλτ φιγούρες; Πώς βλέπουν την Αμερική και τον κόσμο το 2022; Ποιες αντιδράσεις θα τολμήσουν να προκαλέσουν στην εποχή που η πολιτική ορθότητα συχνά λειτουργεί ιεροεξεταστικά; Είναι έτοιμοι να τα βάλουν με τις τωρινές δυνάμεις της συντήρησης, την cancel culture, και τους ακραίους υπέρμαχους της λεπτολογίας;

Coming soon. Μετά από το φιλμ του 1996 με τις φωνές των Bruce Willis, Demi Moore, Cloris Leachman, Robert Stack, Eric Bogosian και Richard Linklater, μετά από την προσπάθεια να επανέλθουν το 2011, μετά από 222 επεισόδια, ο Beavis και ο Butt-Head, θα ακουστούν ξανά. «Uh!» όπως θα έλεγαν ο ένας στον άλλον.     

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ