TV + Series

Τα «προσεχώς» της τηλεόρασης: Open

Συνεχίζει να αναπνέει και μάλιστα κάνει μεγάλα σχέδια

Βαγγέλης Περρής
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ο Βαγγέλης Περρής σχολιάζει την τηλεοπτική σεζόν στο κανάλι Open και γράφει για τις πιθανές αλλαγές στο πρόγραμμα του τηλεοπτικού σταθμού.

Την ώρα που τα τηλεοπτικά ρεπορτάζ έδιναν ονόματα μεταγραφών και τίτλους νέων προγραμμάτων, ο παλμογράφος του Οpen έστελνε τόσο ανησυχητικά μηνύματα που ήδη μαζεύονταν οι συγγενείς για να θρηνήσουν και να ρίξει ο ένας το στον άλλον το φταίξιμο της θλιβερής κατάληξης. Τζάμπα ανησυχία και επικήδειοι. Τελικά το Open συνεχίζει να αναπνέει και μάλιστα κάνει μεγάλα σχέδια, με την ελπίδα ότι αυτή τη φορά θα έχουν και την υποστήριξη -όχι μόνο οικονομική- που απαιτείται.

Το κενό που αφήνει η πρωινή θριαμβεύτρια της σεζόν Κατερίνα Καινούργιου ήδη το καλύπτει η Ελένη Τσολάκη που δεν αποκλείεται να συνεχίσει την ίδια ζώνη και μετά το Σεπτέμβριο, εκτός κι αν μετακινηθεί, οπότε θα λάβει θέση η Μπέτυ Μαγγίρα. Το διαζύγιο με την Καινούργιου και την πολυπληθή ομάδα της, (πρωταγωνιστές των «Διλημμάτων», τηλεφωνήτριες, αρχισυντάκτης, μέλη του πάνελ κλπ), δεν έχει κανένα χαρακτηριστικό του βελούδινου, θυμίζει τις απίθανες ιστορίες χωρισμού που ακούει η Μάρα Μεϊμαρίδη και αφρίζει. Όμως τα στελέχη του Open το θεωρούν αναγκαίο, επικρατεί μάλιστα η αισιόδοξη άποψη ότι η εξτρεμιστική θεματολογία του «Ευτυχείτε» έφερνε μεν νούμερα, αλλά δεν απευθυνόταν ακριβώς στο κοινό που θα ήθελαν να παρακολουθεί το κανάλι. Τα πρώτα δείγματα του νέου ύφους, χωρίς σικέ τηλεφωνήματα με επαναλαμβανόμενες φωνές και ιστορίες, ήδη γίνονται ορατά από την καλοκαιρινή εκπομπή της Τσολάκη.

Η μεταστροφή του κλίματος δεν περιορίζεται στην πρωινή ζώνη, αλλά περιλαμβάνει και νέα συνεργασία με την ομάδα των «Αρβύλα». Από το Μάιο και μετά κυκλοφορούσαν φήμες ότι όλα τα κανάλια (πλήν ΣΚΑΪ) σφάζονται στην ποδιά του Αντώνη Κανάκη, σε κάποια στιγμή φαινόταν ότι επουλώθηκαν οι παλιές πληγές και θα υπάρξει επιστροφή στον ΑΝΤ1, τελικά η μπίλια μένει σταθερή και έτσι αμφότερες οι εκπομπές «της παρέας από τη Θεσσαλονίκη» θα παραμείνουν στο Open, εκτός κι αν έρθει ο κόσμος ανάποδα ή δεν τα βρουν στην προτεινόμενη μείωση των επεισοδίων.

Εξελίξεις υπάρχουν και στον ενημερωτικό τομέα. Η Νίκη Λυμπεράκη φεύγει, η Πόπη Τσαπανίδου έρχεται για να αναλάβει την παρουσίαση του κεντρικού δελτίου και δεν τη συνοδεύει η Κάτια Μακρή γιατί, πάρα τα όσα γράφτηκαν, έχει κλείσει θέση σχολιάστριας στο δελτίο του ΑΝΤ1. Αλλά και στον πολύπαθο, γεμάτο περιπέτειες χώρο των σίριαλ, το Open επιχειρεί ένα νέο ξεκίνημα με την κωμική σειρά «Η ζωή δεν είναι τα πάντα», που προέρχεται από το Ισραήλ και θα διασκευαστεί στα καθ’ ημάς με πρωταγωνιστή τον Αλέξανδρο Μπουρδούμη και την Ευσταθία Τσαπαρέλη. Έχουν δοθεί εγγυήσεις ότι δεν θα επαναληφθούν οι συνθήκες της πρώτης περιόδου του καναλιού που διαμόρφωσαν κλίμα αμφισβήτησης τις εταιρίες παραγωγής και τους ηθοποιούς και, από ό,τι προκύπτει, τα πρώτα επεισόδια θα βγουν με την έναρξη της νέας σεζόν.

Το επόμενο κενό που δημιουργεί η αποχώρηση των παραγωγών του Νίκου Κοκλώνη από το Open, αφορά στην καθημερινή εκπομπή μόδας που παρουσιάζει η Μαρία Μπακοδήμου. Θα αντικατασταθεί από το παρεμφερές «Glam War», που αποτελεί διαγωνισμό ομάδων «ανθρώπων της μόδας» που θα κρίνονται από άλλους  από άλλους «ανθρώπους της μόδας», δηλαδή πάνω-κάτω τα ίδια, αλλά θα λείπει ο Τρύφωνας Σαμαράς. Εκπομπή ετοιμάζει και η Ιωάννα Λίλη. Επικεντρώνεται σε γνωστούς αθλητές, καταγράφοντας την προσπάθειά τους να ασχοληθούν με ένα άγνωστο σε αυτούς άθλημα. Ευθύνες συμπαρουσιαστή αναλαμβάνει ο Νάσος Παπαργυρόπουλος, στον οποίο είχε προταθεί και το Bachelor, αλλά προτίμησε να κρατήσει η σοβαρότητα του.

Ερωτηματικό αποτελεί προς το παρόν η παραμονή της Σίσσυς Χρηστίδου. Η παρουσιάστρια και οι συνεργάτες της πολιορκήθηκαν από άλλους σταθμούς, αλλά η νέα προσφορά του Open δεν πέρασε απαρατήρητη, οπότε η επανάληψη της συνεργασίας φαίνεται ως το πιο ισχυρό σενάριο.

Όπως είναι φανερό, το πρόγραμμα έχει πολλές τρύπες, κυρίως στην ζώνη του prime time. Θα καλυφθούν με ταινίες και ποδοσφαιρικούς αγώνες, άλλωστε μην ξεχνάμε ότι ο ιδιοκτήτης του Open είναι και ιδιοκτήτης του ΠΑΟΚ. Όσοι δεν το γνωρίζουν, θα τους το υπενθυμίζουν οι αθλητικές εκπομπές του καναλιού.