TV + Series

FA Cup: Η σειρά στο Netflix που εξηγεί πώς άρχισαν όλα

Η Λέστερ σήκωσε το FA Cup χθες, ποια είναι όμως η ιστορία της διοργάνωσης που μόνο φέτος συμμετείχαν 736 ομάδες

Νίκος Παπαηλιού
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

FA Cup: Η σειρά «English Game» στο Netflix εξηγεί τα πάντα για τα γεγονότα γύρω από τις πρώτες διοργανώσεις του κυπέλλου που φέτος πήρε η Λέστερ.

H Λέστερ σόκαρε ξανά τον κόσμο του ποδοσφαίρου με την κατάκτηση του φετινού FA Cup. Το κύπελλο με την μεγαλύτερη ιστορία ολοκληρώθηκε μετά από 13 γύρους με τη συμμετοχή 736 ομάδων και αξίζει να σημειωθεί ότι η Αγγλική Ομοσπονδία δεν αρνείται τη συμμετοχή σε κανέναν σύλλογο. Πώς όμως δημιουργήθηκε αυτός ο θρύλος και ποιες δυσκολίες χρειάστηκε να ξεπεραστούν για να γίνει το ποδόσφαιρο το σπορ που θα ενώσει όλες τις μάζες;  Ο Τζούλιαν Φέλοους με τη μίνι σειρά «English Game» που προβάλλεται από πέρυσι στο Netflix αφηγείται την ιστορία των πρώτων αγγλικών ποδοσφαιρικών ομάδων και τη γέννηση του FA Cup. Η ιστορία του Φέργκους Σούτερ, του πρώτου επαγγελματία ποδοσφαιριστή και μαζί της, η ιστορική αναδιάρθρωση του FA Cup, που έμελλε να αλλάξει το ποδόσφαιρο μια για πάντα.

Η Αγγλία στα τέλη του 19ου αιώνα είχε ήδη μάθει το ποδόσφαιρο. Περισσότερες από 100 ομάδες δήλωναν κάθε χρόνο συμμετοχή στο FA Cup, την πρώτη διασυλλογική διοργάνωση στην ιστορία, που γεννήθηκε το 1871. Ως το 1884 νικήτριες ήταν οι ομάδες που προέρχονταν από την αστική τάξη του Ηνωμένου Βασιλείου. Οι παίκτες τους δεν εργάζονταν και είχαν την ευκαιρία να προπονηθούν, σε αντίθεση με τις ομάδες των εργοστασίων.

Tο English Game, η μίνι σειρά 6 επεισοδίων που έφτιαξε ο δημιουργός του Downton Abbey, Τζούλιαν Φέλοους, είναι όμως αρκετά παραπάνω από την ιστορία του σκωτσέζου μπαλαδόρου, Σούτερ, που υποδύεται υπέροχα ο Κέβιν Γκούτρι. Θα δεις την ιδιοσυγκρασία των προαστίων και της αγγλικής υπαίθρου σε αντίθεση με εκείνη του Λονδίνου. Θα καταλάβεις γιατί το ποδόσφαιρο από άθλημα κυρίων, λίγων και επιφανών, έγινε το λαοφιλέστερο παιχνίδι στη γη και σίγουρα θα λάβεις μια καλή απάντηση για την λατρεία των Άγγλων για το σπορ. Εκεί θα μάθεις και γιατί οι γυναίκες είναι μέρος του παιχνιδιού.

Πώς γεννήθηκαν οι πρώτοι χούλιγκαν και με ποιον τρόπο οι επιχειρηματίες δελέαζαν τους μέχρι τότε ερασιτέχνες για να παίξουν με τις ομάδες τους στο θεσμό του Κυπέλλου; Πώς είναι δυνατόν μια μπάλα, να γεννά τόσα πολλά συναισθήματα, τόση ένταση και πάθος και να ενώνει τα κοινωνικά στρώματα μιας ολόκληρης χώρας;

Ο Έντουαρντ Χόλκροφτ υποδύεται τον Άρθουρ Κίνερντ, ποδοσφαιριστή, γιο τραπεζίτη και πρωτοπόρο του αθλήματος, σε μια εποχή που το ποδόσφαιρο ή θα αναπτυσσόταν ραγδαία ή θα χανόταν. Ο Κίνερντ αποτέλεσε τον μακροβιότερο Πρόεδρο στην ιστορία της Αγγλικής Ομοσπονδίας και η ιστορία στο English Game περιτριγυρίζεται γύρω και από το δικό του πρόσωπο. Άλλωστε το ποδόσφαιρο μοιάζει να του χρωστά πολλά.

Στη μίνι σειρά του Netflix βλέπουμε ομάδες ιστορικές, που σήμερα είτε βολοδέρνουν στις μικρότερες κατηγορίες του αγγλικού ποδοσφαίρου, είτε σχεδόν ενάμισι αιώνα βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο. Ομάδες εργατών και ομάδες πλουσίων. Ή και ομάδες εργατών με πλούσια αφεντικά. Τι ήταν αυτό που έκανε το ποδόσφαιρο να αλλάξει για πάντα; Πώς ο κόσμος στα γήπεδα αυξήθηκε και με ποιον τρόπο το ποδόσφαιρο μεταφέρθηκε από τις κλειστές λέσχες στα γήπεδα και στις καρδιές των φιλάθλων του;

Το English Game θα μπορούσε να είναι ένα κοινωνικό ντοκιμαντέρ για τα τέλη του 19ου αιώνα, όμως τελικά αναδεικνύει την αγάπη των Άγγλων για την μπάλα. Μια αγάπη που εκφράστηκε με αδιανόητους τρόπους μέχρι σήμερα, όμως δεν έπαψε να είναι μια όμορφη ιστορία. Όπως ακριβώς και εκείνη της Λέστερ.