TV + Series

Το Love Someone: Η ταινία του Åke Sandgren στο Netflix

Μια καθαρή ματιά στο παιχνίδι της βίας και στο αδιέξοδο στο οποίο οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια

328203-678198.png
Φίλιππος Κόλλιας
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το Love Someone: Η ταινία του Åke Sandgren στο Netflix
© Netflix

«Το Love Someone» του Åke Sandgren: Η ταινία στο Netflix με τους Sofia Ledarp και Jonas Karlsson για τη βία κατά των γυναικών

Η ταινία του Åke Sandgren που προτείνει από τις 17 Φεβρουαρίου το Netflix με τον αγγλικό τίτλο «Το Love Someone» έχει σταθερή επικαιρότητα. Κι ακόμα πιο επιτακτική μιας και αρχίσαμε να συζητάμε για τη βία εναντίον των γυναικών. Η ταινία γυρίστηκε το 2007 σε σενάριο του γνωστού σεναριογράφου Kim Fupz Aakeson και αφηγείται την ιστορία της Λένα, του Χάνες και του Αλφ σε μια μικρή σουηδική πόλη. Στην πρώτη σκηνή βλέπουμε τη Λένα στο κρεβάτι του νοσοκομείου, γεμάτη τραύματα και μώλωπες. Στο μεταξύ ο σύζυγός της, ο Χάνες, έχει συλληφθεί και μπαίνει στη φυλακή όπου υπόκειται σε ψυχοθεραπεία, συμμετέχοντας σε μια ομάδα. Μαθαίνουμε ότι δεν ήταν η πρώτη φορά που ο Χάνες έστειλε τη Λένα στο νοσοκομείο κι ότι οι δυο τους έχουν περάσει δέκα χρόνια πάνω στο τρενάκι του τρόμου: ο Χάνες δεν μπορεί να συγκρατήσει τα ξεσπάσματα βίας και ο περίγυρός τους τον χαρακτηρίζει ψυχοπαθή. Η Λένα δεν συμφωνεί με τον χαρακτηρισμό: κάθε φορά που κάποιος τον ξεστομίζει, αντιδρά.

Στη διάρκεια της απουσίας του Χάνες η Λένα γνωρίζει τον λίγο μεγαλύτερο και ωριμότερο Αλφ, ο οποίος τη λατρεύει και την προσέχει. Αλλά, στην πραγματικότητα, ανεπίγνωστα, η Λένα περιμένει να βγει από τη φυλακή ο Χάνες. Κι όταν βγαίνει, αν και εκείνος υπακούει στις νομικές απαγορεύσεις που του έχουν επιβληθεί ―να μην την πλησιάσει, να μην έρθει με οποιοδήποτε τρόπο σε επαφή μαζί της― η Λένα τον αναζητεί και τον προκαλεί. Αντιλαμβάνεται την αυτοκαταστροφική της συμπεριφορά αλλά η έλξη, την οποία ερμηνεύει ως τρελό έρωτα, είναι ακαταμάχητη. Έτσι αρχίζει να συναντάει κρυφά τον Χάνες φέρνοντας τον Αλφ σε απόγνωση και, ακόμα χειρότερα, προσπαθώντας να τον ωθήσει στη βία. Ο Αλφ παρασύρεται για μια στιγμή, αλλά οπισθοχωρεί.

Το Love Someone: Η ταινία του Åke Sandgren στο Netflix

Οι φίλοι της Λένα βλέπουν όσα δεν βλέπει εκείνη. Και καθώς αγνοεί τις συμβουλές τους απομονώνεται. Στο μεταξύ, μαθαίνει ότι από ο τελευταίος ξυλοδαρμός τής έχει αφήσει μόνιμη εγκεφαλική βλάβη: όταν τη ρωτάει η γιατρός αν κάποιος την κακοποίησε, η Λένα λέει ψέματα. Το τέλος είναι τραγικό, αν και όχι ακριβώς όπως το περιμένει ο θεατής: πρόκειται για μια καθαρή ματιά στο παιχνίδι της βίας και στο αδιέξοδο στο οποίο οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια. Όχι, ο Χάνες δεν «άλλαξε», όχι ο γάμος δεν μπορεί «να σωθεί», όχι η βία δεν μπορεί να «ξεχαστεί», όχι ο έρωτας δεν είναι τρενάκι του τρόμου. Η Λένα κάνει μια αυτοκαταστροφική επιλογή και μαζί με την ίδια βλάπτει τον Χάνες και τον Αλφ.

Το «To Love Someone» κλιμακώνει τη σύγχυση και την αναξιοπιστία των αισθημάτων μέσα από άριστες ερμηνείες: η Sofia Ledarp (Λένα) και ο Jonas Karlsson (Χάνες) είναι από τους πιο γνωστούς ηθοποιούς στη Σουηδία.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ