TV + Series

7 τηλεοπτικά προγράμματα για να χαλαρώσεις και να κοιμηθείς

Από την εκπομπή ζωγραφικής του Μπομπ Ρος μέχρι τους αγώνες snooker, η comfort τηλεόραση είναι η απάντηση στον καιρό της πανδημίας.

Μάνος Νομικός
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Επιλέγουμε 7 εκπομπές που μπορούν να σας χαλαρώσουν και να σας φέρουν τηλεοπτική θαλπωρή.

Τηλεόραση δεν σημαίνει μόνο κακές ειδήσεις, έκτακτα γεγονότα, φωνές και κακόγουστα reality shows. Η δύναμη βρίσκεται σε εμάς και όσο τετριμμένο ακούγεται αυτό, οι ίδιοι επιλέγουμε τι θα δούμε. Ανάμεσα στα φωνακλάδικα πρωινά shows και τα δελτία ειδήσεων, υπάρχει και η τηλεόραση που μπορεί να σε χαλαρώσει, ακόμα και να σε βοηθήσει να κοιμηθείς. Και μην θεωρήσετε πως το τελευταίο είναι κακό. Μέσα από προσωπική εμπειρία («πρώτα ζεις και μετά γράφεις»), επιλέξαμε 7 τηλεοπτικά προγράμματα που θα σας κάνουν να χαλαρώσετε και να κάνετε ένα μικρό διάλειμμα από το άγχος της ημέρας.

Η χαρά της ζωγραφικής, με τον Μπομπ Ρος
Η απόλυτη comfort εκπομπή ζωγραφικής με τον Μπομπ Ρος. Προβλήθηκε για 11 χρόνια (1983-1994) και ολοκληρώθηκε μετά από 31 σεζόν. Εμείς την παρακολουθούσαμε, μέχρι και πολύ πρόσφατα, μέσα από τη συχνότητα της ΕΡΤ3, ενώ όλα τα μισάωρα επεισόδια υπάρχουν ελεύθερα στο YouTube. Ο γλυκομίλητος ζωγράφος μας έβαζε σε ένα διαφορετικό trip, ένας λευκός καμβάς που μεταμορφωνόταν μέσα από την παλέτα του σε ένα υπέροχο τοπίο, με συννεφάκια και δεντράκια. Δοκίμασα και εγώ να ζωγραφίσω σαν τον Μπομπ Ρος, είχα αγοράσει και τα επώνυμα ζωγραφικά σετ, αλλά δεν κατάφερα τίποτα. Και όπως έλεγε ο Μπομπ Ρος «Αυτό είναι ένα χαρούμενος μέρος, μικρά σκιουράκια ζουν και παίζουν εδώ».

Judd Trump I Eurosport


Snooker
Δεν υπάρχει πιο χαλαρωτική βραδινή κατάσταση από την παρακολούθηση αγώνων snooker στο Eurosport. Το snooker ανήκει στην κατηγορία του μπιλιάρδου και παίχτηκε για πρώτη φορά στην Ινδία κατά το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα από αξιωματικούς του βρετανικού στρατού. Χαμηλός φωτισμός πάνω από το τραπέζι, απόλυτη ησυχία και ο παίκτης –συνήθως φορώντας παπιγιόν και γιλέκο- ετοιμάζει τη στέκα του για να βάλει τις 22 μπάλες στις τρύπες κάτω από μία συγκεκριμένη σειρά. Στους πρώτους αγώνες ήδη σε έχει πάρει ένας γλυκός ύπνος, εκτός αν μιλάμε για κάποιο παγκόσμιο πρωτάθλημα.

Mortimer & Whitehouse: Gone Fishing


Mortimer & Whitehouse: Gone Fishing
Μία άγνωστη εκπομπή για τους περισσότερους στην Ελλάδα μιας και δεν προβάλλεται σε κάποιο ελεύθερο κανάλι ή στο Netflix, αλλά από εκεί έρχεται η έμπνευση για το θέμα μας. Στο «Mortimer & Whitehouse: Gone Fishing» ακολουθούμε τους βρετανούς κωμικούς Bob Mortimer και Paul Whitehouse, δύο «καρδιακοί» φίλοι (με ή χωρίς εισαγωγικά, οι δύο έχουν προβλήματα στην καρδιά, με τον Bob Mortimer, μάλιστα, να έχει κάνει τριπλό μπαϊπάς) σε ένα ταξίδι ψαρέματος, λεπτού χιούμορ και αυτογνωσίας σε ποτάμια και λίμνες της Βρετανίας. Μία διαφορετική εκπομπή του BBC, θυμίζει κάπως την παλαιότερη «Fishing with John» με τον μουσικό-ζωγράφο John Lurie, αλλά εδώ τα πράγματα είναι ακόμα πιο χαλαρωτικά και ήρεμα. Κανείς δεν φωνάζει, ενώ οι δύο φίλοι μοιράζονται τη σοφία και εμπειρίες της ζωής. Μία μεγάλη επιτυχία που κανείς δεν περίμενε, ούτε οι ίδιοι οι συντελεστές, ήδη ανανεώθηκε για 4η σεζόν.

Το Εστιατόριο του Μεσονυχτίου: Ιστορίες από το Τόκιο


Το Εστιατόριο του Μεσονυχτίου: Ιστορίες από το Τόκιο
Ένα μπολ με noodles. Χοιρινά παϊδάκια. Απλά πιάτα, αλλά παρόλα αυτά φέρνουν μυστηριωδώς τους ανθρώπους πιο κοντά. Ένα μικροσκοπικό εστιατόριο στο Τόκιο που ανοίγει τα μεσάνυχτα και κλείνει τα ξημερώματα και ένας ιδιοκτήτης-σεφ που όλοι τον αποκαλούν «μάστερ» είναι το σκηνικό της πιο zen σειράς μυθοπλασίας των τελευταίων χρόνων. Ανθρώπινες ιστορίες από το Τόκιο, άνθρωποι από διαφορετικά background και φαγητό που σου «ζεσταίνει» την καρδιά. Μπορείτε να δείτε τις δύο πιο πρόσφατες -από τις πέντε συνολικά-  σεζόν στο Netflix.  

BBC Springwatch


BBC Springwatch
Με τόσες βρετανικές εκπομπές, ίσως ο τίτλος του θέματος θα έπρεπε να αλλάξει σε «7 βρετανικά τηλεοπτικά προγράμματα για να χαλαρώσεις και να κοιμηθείς». Μάλλον έχουν βρει «το κουμπί μου» οι Βρετανοί, ένα λαός με τεράστια τηλεοπτική παράδοση. Αντίστοιχα με το «Springwatch», βρίσκουμε τα «Winterwatch» και «Autumnwatch», με τους παρουσιαστές να παρουσιάζουν και να καταγράφουν –πολλές φορές με κρυφές κάμερες- τη βρετανική άγρια φύση, τα ζώα και τα φυτά της, κατά το πέρασμα των εποχών. Γνωστές συλλογικά και σαν «Watches», οι εκπομπές μεταδίδονται live κάθε εποχή (άνοιξη, χειμώνας και φθινόπωρο, χωρίς το καλοκαίρι) με ένα crew από περισσότερα από 100 άτομα και 50 κάμερες, το μεγαλύτερο και πιο απαιτητικό πρόγραμμα του BBC με γυρίσματα στη φύση.

Ακίνητο Παιχνίδι


Ακίνητο Παιχνίδι (Still Game)
Σκωτσέζικο sitcom με δύο ηλικιωμένους συνταξιούχους, τον Τζακ και Βίκτορ, που έχουν χάσει τις γυναίκες τους και περνάνε μεγάλο μέρος του χρόνου τους στην τοπική παμπ και στην εργατική πολυκατοικία που ζουν. Μπροστά μας περνάνε διάφοροι άλλοι φοβεροί χαρακτήρες, κάνοντας το «Ακίνητο Παιχνίδι» σαν μία από τις καλύτερες βρετανικές κωμωδίες όλων των εποχών. Δεν λείπει το συναίσθημα και η τρυφερότητα σε πολλά από τα επεισόδια, καθημερινές καταστάσεις μίας γειτονιάς έξω από τη Γλασκώβη που δεν την λες και προνομιούχα, το αντίθετο. Με δεκάδες βραβεία BAFTA, μπορούμε να δούμε στο Netflix στην Ελλάδα τις πρώτες 5 από τις 9 στο σύνολο σεζόν.

Winston: I'll get my grandson, Joe, here on ye.
Neds: Ooooh.
Winston: He's a boxer.
Ned: Aye, I can tell that, taking all those boxes intae the shop.



Super League 2
Δεν υπάρχει καλύτερο πρόγραμμα για μία μεσημεριανή σαββατιάτικη σιέστα από έναν ποδοσφαιρικό αγώνα της Super League 2, δηλαδή της παλιάς αγαπημένης Β’ Εθνικής. Ειδικά φέτος που λείπουν οι φωνές των οπαδών, απολαμβάνεις καλύτερα τους αγώνες. Καμιά φορά πετάγεσαι από τις φωνές του προπονητή ή των παικτών, αλλά γενικά μιλάμε για την ελληνική απάντηση στο δανέζικο hygge, την «τέχνη της θαλπωρής». Ζεστός καφές, καναπές και κουβέρτα, δεν υπάρχει κάτι καλύτερο από αγώνες όπως Τρίκαλα-Κισσαμικός ή Ιεράπετρα-Διαγόρας Ρόδου.