- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Nordic Noir: Οι 5 καλύτερες αστυνομικές σειρές από τη Φινλανδία
Η χώρα της κινητής τηλεφωνίας, της παιδείας και των startups, ξέρει να φτιάχνει και συναρπαστικές αστυνομικές σειρές.
Η ATHENS VOICE κάνει «κατάδυση» στον κόσμο των αστυνομικών crime τηλεοπτικών σειρών της Σκανδιναβίας και το είδος «Nordic Noir», με τελευταία στάση τη Φινλανδία.
Σίγουρα, η Φινλανδία δεν έχει να επιδείξει κάποιον σταρ συγγραφέα ή σκηνοθέτη στο κομμάτι του Nordic Noir, του αστυνομικού μυθιστορήματος ή του κινηματογράφου, όπως έχουν οι «συνάδελφοί» της από τη Σουηδία και τη Νορβηγία, αλλά είναι μία από τις πιο ανερχόμενες αγορές.
Οι επιτυχίες τηλεοπτικών σειρών όπως «Bordertown», «Deadwind» και «Arctic Circle», έχουν στρέψει τα βλέμματα όλου του κόσμου προς τη Φινλανδία, με τις παραγωγές και παραγγελίες νέων προγραμμάτων να έχουν «εκτοξευθεί». Είναι και αυτό το φυσικό σκηνικό της χώρας, η αχανής Λαπωνία στο βορρά, τα χιονισμένα δάση, η έλλειψη γραφειοκρατίας, τα σύνορα με τη Ρωσία που μπορούν να δημιουργήσουν τις κατάλληλες συνθήκες για γυρίσματα, νέα σενάρια και ιστορίες.
Μπορείτε να διαβάσετε για τις αντίστοιχες αγαπημένες μας αστυνομικές crime σειρές από τις άλλες χώρες της Σκανδιναβίας εδώ: Σουηδία, Δανία, Ισλανδία, Νορβηγία.
Bordertown (2016-σήμερα, 3 σεζόν)
Από τις μεγάλες επιτυχίες της φινλανδικής τηλεόρασης, δεν άργησε, με τη σειρά της, να μπει στο ρόστερ των ευρωπαϊκών crime σειρών του Netflix. Πότε θα δούμε και κάποια ελληνική παραγωγή στο Netflix ρε παιδιά; Ο αστυνομικός επιθεωρητής Kari Sorjonen είναι ένας από τους πιο σεβαστούς επιθεωρητές του εγκληματολογικού. Προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στο καθήκον του στο δρόμο και τις δυσκολίες στο σπίτι, φροντίζοντας τη γυναίκα του που παλεύει με τον καρκίνο. Μέχρι που μετακομίζει με την οικογένειά του στην Lappeenranta, στα νοτιοανατολικά σύνορα με τη Ρωσία, ψάχνοντας για μία πιο ήρεμη ζωή σε μικρότερη πόλη. Μόνο που τα πράγματα δεν εξελίσσονται όπως τα περίμενε. Το πρώτο επεισόδιο της πρώτης σεζόν, το παρακολούθησαν πάνω από ένα εκατομμύριο Φιλανδοί, σε μία χώρα που δεν ξεπερνά τα 5.5 εκατομμύρια κατοίκους.
Deadwind (2018, 1 σεζόν)
«Φλέβα χρυσού» φαίνεται πως χτύπησε το Netflix με τις φινλανδικές και γενικότερα σκανδιναβικές αστυνομικές σειρές. Μία από αυτές και το «Deadwind» που ολοκλήρωσε τον κύκλο της το 2018, με το σενάριο της δεύτερης σεζόν να γράφεται αυτή τη στιγμή. Εδώ ακολουθούμε την επιθεωρήτρια του εγκληματολογικού, Sofia Karppi, που χήρεψε στα 30 της και έχει να μεγαλώσει μόνη της δύο μικρά παιδιά. Η Sofia επιστρέφει στο πόστο της στο Ελσίνκι και με έναν rookie αστυνομικό, τον Sakari Nurmi, προσπαθούν «με το καλημέρα» να εξιχνιάσουν την πρώτη τους υπόθεση. Είναι η δολοφονία μίας συμβούλου που το πτώμα της ανακαλύπτεται στο χώρο μίας μεγάλης εταιρίας αιολικής ενέργειας.
Arctic Circle (2018, 1 σεζόν)
Μία μεγάλη συμπαραγωγή Φινλανδίας και Γερμανίας και τεράστια επιτυχία στις δύο αυτές χώρες (και όχι μόνο σε αυτές). Όπως λέει και ο τίτλος, μεταφερόμαστε στον Αρκτικό Κύκλο της χώρας του βορρά, στη γη της Λαπωνίας. Εκεί, η αστυνομικός Nina Kautsalo, καθώς ερευνά μία σειρά από φόνους, βρίσκει μία ιερόδουλη αιχμάλωτη σε μία καλύβα στη μέση του πουθενά. Η μεγάλη έκπληξη έρχεται όταν ένας φονικός ιός ανακαλύπτεται στο αίμα της άτυχης γυναίκας και στο σημείο σπεύδει ο γερμανός επιστήμονας Thomas Lorenz. Ο δυο τους (Nina και Thomas) θα προσπαθήσουν να λύσουν το μυστήριο και πολλές φορές να πράξουν «εκτός νόμου». Θα έρθουν αντιμέτωποι με διάφορες καταστάσεις και πρόσωπα που δεν ξέρεις αν πρέπει να τα εμπιστευθείς ή όχι.
All The Sins (2019-σήμερα, 2 σεζόν)
Από τις πιο πρόσφατες σειρές από τη Φινλανδία και ομολογουμένως μία από τις πιο ενδιαφέρουσες της πεντάδας. Μάλιστα, το δίκτυο Elisa Viihde (ναι, έτσι λέγεται) ανακοίνωσε πως έχει πουλήσει το «All The Sins» σε περισσότερες από 30 χώρες, δείχνοντας για άλλη μία φορά τη δύναμη του «Nordic Noir». Μετά από μία δεκαετή απουσία, ο αστυνομικός επιθεωρητής Lauri Raiha στέλνεται στη γενέτειρά του, Varjakka, μία μικρή πόλη στα βόρεια της Φινλανδίας, για να ερευνήσει το φόνο δύο πιστών της ούλτρα συντηρητικής θρησκευτικής κοινότητας Laestadian. Μαζί του, η μεγαλύτερη και πιο έμπειρη στην περιοχή, αστυνομικός Sanna Tervo. Αν σας αρέσουν και αμερικανικές σειρές όπως το «True Detective», εδώ έχετε μία εξαιρετική νέα πρόταση.
Bullets (2018, 1 σεζόν)
Άλλη μία πολύ φιλόδοξη σειρά, με γυρίσματα σε Φινλανδία, Βέλγιο (Βρυξέλλες) και Γεωργία. Η Krista Kosonen («Blade Runner 2049») ενσαρκώνει τη χαρισματική μυστική αστυνομικό Mari Saari που προσπαθεί να εισέλθει στον «εσωτερικό κύκλο» της τρομοκράτισσας Madina Taburova (Sibel Kekilli) ή αλλιώς «Μαύρη Χήρα». Οι δυο τους, παραδόξως, θα αναπτύξουν φιλικές σχέσεις, κάτι που θα οδηγήσει την Mari σε εσωτερική σύγκρουση και θα αρχίσει να έχει αμφιβολίες για τις κατηγορίες εναντίον της Madina. Καθαρόαιμο αστυνομικό θρίλερ, από αυτά που μας έχουν λείψει. Η σειρά «Bullets» έφυγε με το βραβείο Coup de Coeur στην MipDrama Buyers τηλεοπτική αγορά των Καννών το 2018, κάτι που δείχνει πως οι επαγγελματίες της τηλεόρασης από όλο τον κόσμο, εκτίμησαν πως έχει θέση σε πολλές αγορές.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Θυμάται κανείς από τη δεκαετία του ’80 να υπήρξε φινάλε σε αυτό το ρομάντζο που το είπαμε «κινούμενα σχέδια»
Οι σειρές που πλησίασαν αλλά απέτυχαν και οι λόγοι
O ηθοποιός πρωταγωνιστεί στο «The Gentlemen»
Τι θα δούμε στα 11 επεισόδια
Πότε θα κάνει πρεμιέρα ο 6ος κύκλος της δημοφιλούς σειράς του Netflix
Μια συγκινητική, χαοτική και ξεκαρδιστική σειρά γύρω από τη φιλία και την οικογένεια
Oι ενεργοί λογαριασμοί φτάνουν τα πέντε εκατομμύρια
Η παραγωγή εξασφάλισε χρηματοδότηση από το ΕΚΚΟΜΕΔ
Ο δεύτερος κύκλος της σειράς θα κάνει πρεμιέρα στο Netflix τον επόμενο μήνα
Η χιουμοριστική ανακοίνωση στο Instagram
Ο βραβευμένος με Όσκαρ ηθοποιός αποκάλυψε τους λόγους που είπε «όχι» στο HBO
Αλλά του μεγαλώνει τον ρόλο στο «Dutton Ranch»
Το «A Child of My Own» εξετάζει την ιστορία της Eleonor Alejandra Marín Mendoza
Το follow-up του Σκοτσέζου δημιουργού μετά τη μεγάλη επιτυχία «Baby Reindeer» σε κάνει να στριφογυρνάς
Εκατομμύρια αναγνώστες περιμένουν το έκτο βιβλίο της σειράς «A Song of Ice and Fire»
Μια νεαρή, μόνη μητέρα με μια «ασυνήθιστη» οικογένεια ανοίγει λογαριασμό στο Only Fans και εμείς απολαμβάνουμε στις οθόνες μας μια απολαυστικά τρυφερή οικογενειακή dramedy
Έκτοτε απέσπασε δυο Όσκαρ
Το επιστημονικής φαντασίας σύμπαν του Ρίντλεϊ Σκοτ έρχεται στη μικρή οθόνη μέσω του Prime Video
Το reboot αναμένεται να κάνει πρεμιέρα τον Ιανουάριο του 2027
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.