TV + Series

Ο Δράκουλας του Netflix έχει τερηδόνα

Η νέα μίνι σειρά «Dracula» αφήνει αναίμακτα συναισθήματα

manos_athens_voice_1.jpg
Μάνος Νομικός
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Dracula
Dracula © BBC

Κυκλοφόρησε η νέα μίνι σειρά «Dracula» από το BBC και Netflix, με τρία 90λεπτα επεισόδια, εμπνευσμένα από τον μύθο του Δράκουλα.

Ο Δράκουλας, αυτή η μυθική φιγούρα μέσα από το ομότιτλο μυθιστόρημα του 1897 του Ιρλανδού συγγραφέα Μπραμ Στόκερ, έχει αφήσει ανεξίτηλα το αποτύπωμα και... τα δόντια του στην ευρύτερη ποπ κουλτούρα, μέσα από την λογοτεχνία, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση.
 

Dracula | Final Trailer | Netflix


Έχουμε δει αρκετές μεταφορές της μυθολογίας του κόμη Δράκουλα στη μικρή και μεγάλη οθόνη, από τον «Dracula» του 1931 με τον μέγα Μπέλα Λουγκόζι, μέχρι τις ταινίες με τον Κρίστοφερ Λι (ίσως ο πιο γνωστός Δράκουλας) και τις παραγωγές της βρετανικής Hammer Films, φτάνοντας στο 1992 με τον μοναδικό κινηματογραφικό Δράκουλα του Φράνσις Φορντ Κόπολα («Bram Stoker's Dracula»).

Dracula
Dracula © BBC


Ο σύγχρονος τηλεοπτικός Δράκουλας κατέφθασε την Πρωτοχρονιά από τους βρετανούς Μαρκ Γκάτις και Στίβεν Μόφατ, ένα από τα πιο επιτυχημένα τηλεοπτικά δίδυμα παγκοσμίως, δημιουργοί της τεράστιας επιτυχίας της σειράς «Sherlock». Κάπως έτσι, αφήνοντας τον Σέρλοκ Χολμς και τον βοηθό του, Δρ. Τζον Γουάτσον, οι Γκάτις και Μόφατ καταπιάνονται με άλλον έναν διάσημο χαρακτήρα, μέσα από κλασικό μυθιστόρημα του νησιού τους. Η μίνι σειρά «Dracula» αποτελείται από τρία επεισόδια, μιάμισης ώρας το κάθε ένα (όπως και στο «Sherlock»). Προβλήθηκε στο BBC τις τρεις πρώτες μέρες της χρονιάς (ένα επεισόδιο για κάθε μέρα), ενώ η προβολή του στο Netflix ξεκίνησε στις 4 Ιανουαρίου (μονοκοπανιά όλα, όπως πάντα).

Όπως καταλαβαίνετε, η σειρά είναι ακόμα πολύ φρέσκια, όπως το ζεστό αίμα στα δόντια του κόμη Δράκουλα. Είναι μία σύγχρονη μεταφορά του μυθιστορήματος του Μπραμ Στόκερ, άρα να περιμένετε να «παρελάσουν» όλοι οι γνωστοί χαρακτήρες – έστω παραλλαγές κάποιων – που έχουμε γνωρίσει μέσα από την ιστορία του απόκοσμου βαμπίρ.

Dracula
Dracula © BBC


Το πρώτο επεισόδιο μας μεταφέρει στο κάστρο του κόμη Δράκουλα στην Τρανσυλβανία, κάπου στη σημερινή Ρουμανία, με τον Άγγλο δικηγόρο Τζόναθαν Χάρκερ (Τζον Χέφερναν) να έρχεται, με ένα χαρτομάνι, για να μιλήσει με τον κόμη για ένα ακίνητο στην Αγγλία. Δεν έχει να κάνει με υπόθεση κτηματολογίου ή για τακτοποίηση αυθαιρέτου. Ο Τζόναθαν Χάρκερ καταλήγει ουσιαστικά δέσμιος του κόμη Δράκουλα (Κλάες Μπανγκ), σε ένα κάστρο-λαβύρινθος από το οποίο δεν μπορεί να αποδράσει και έρχεται αντιμέτωπος με διάφορες καταστάσεις και πλάσματα. Όλα τα παραπάνω τα βλέπουμε να περνάνε μπροστά από το γυαλί της τηλεόρασης μέσα από τις αφηγήσεις του Τζόναθαν Χάρκερ στην Αδελφή Αγκάθα (Ντόλι Γουελς). Ο δικηγόρος, αλλαγμένος πλέον, σχεδόν σαν νεκρός, έχει καταλήξει σε ένα μοναστήρι… Πώς απέδρασε από το κάστρο του Δράκουλα;

Η συνέχεια, με κάποιες παραλλαγές, εξελίσσεται όπως στο βιβλίο, μόνο που έρχεται αυτό το τρίτο επεισόδιο και τινάζει τα πάντα στον αέρα. Από το γοτθικό κάστρο μέχρι το βαπόρι προς την Αγγλία (τόσες κάσες με χώμα που μετέφερε, δέκα γήπεδα beach volley θα έστρωνε), έρχονταν σκηνές στο μυαλό μας από τις κλασικές ταινίες της Hammer Films αλλά και της ταινίας Φράνσις Φορντ Κόπολα. Καλοδεχούμενες και οι διάσπαρτες σκηνές gore και σπλάτερ, ιδιαίτερα σε μία mainstream παραγωγή.

Dracula
Dracula © BBC


Πέραν του τρίτου meta-επεισοδίου, που πρέπει να το δείτε για να το πιστέψετε, θα έλεγες πως και οι ερμηνείες των πρωταγωνιστών δεν στέκονται σε υψηλά επίπεδα. Διασώζεται ο Τζον Χέφερναν στο ρόλο του απέθαντου δικηγόρου Τζόναθαν Χάρκερ, όπως και ο ηθοποιός Τζόναθαν Άρης στο ρόλο του καπετάνιου (πολλοί Τζόναθαν μαζεμένοι), ενώ ο αγαπημένος από την ταινία «Το Τετράγωνο», Κλάες Μπανγκ, είναι μία καρικατούρα του πρωταγωνιστή κόμη Δράκουλα. Άνευρος, άγευστος, κουτσομπόλης και καθόλου σεξουαλικός, απέχει χιλιόμετρα μακριά από έναν Μπέλα Λουγκόζι και έναν Κρίστοφερ Λι, ακόμα και από τον Κωνσταντίνο Τζούμα στον «Δράκουλα των Εξαρχείων». Για την Ντόλι Γουελς, με τη βαριά προφορά, στο ρόλο της Αδελφής Αγκάθα και γενικότερα την όλη φάση στο μοναστήρι, χωρίς λόγια. Στα όρια της κωμωδίας τρόμου, αλλά αναγνωρίζουμε στους δύο δημιουργούς τα επιτυχημένα χιουμοριστικά κομμάτια και στα τρία επεισόδια.

Κρατώντας τα δύο πρώτα επεισόδια και αφήνοντας στην άκρη το τρίτο, η σειρά έχει ενδιαφέρον και προσφέρει αρκετές ενδιαφέρουσες σκηνές, πάντα μέσα από μία ιστορία που έχει ειπωθεί πολλές φορές. Δυστυχώς, οι Γκάτις και Μόφατ, δεν κατάφεραν να ανανεώσουν το μύθο του Δράκουλα και κάπου τους ξέφυγε το πράγμα. Και στο «Sherlock» κάπως έτσι δεν είχε γίνει στα τελευταία επεισόδια;

Και αυτές οι μύγες παντού…

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ