TV + Series

Nordic Noir: Οι 5 καλύτερες αστυνομικές crime σειρές από τη Δανία

Πώς η Σκανδιναβία έχει κατακτήσει τον κόσμο με τα αστυνομικά μυθιστορήματα, ταινίες και τηλεοπτικές σειρές;

manos_athens_voice_1.jpg
Μάνος Νομικός
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
The Killing
The Killing

Η ATHENS VOICE κάνει «κατάδυση» στον κόσμο των αστυνομικών crime τηλεοπτικών σειρών της Σκανδιναβίας και το «Nordic Noir» είδος, με αρχή αγαπημένες σειρές από τη Δανία

Τι είναι το «Nordic Noir» ή «Scandinavian Noir» θα ρωτήσει κάποιος. Με λίγα λόγια, είναι τα αστυνομικά μυθιστορήματα, συνήθως γραμμένα από την οπτική γωνία και ματιά ενός ντετέκτιβ ή μίας ομάδας επιθεωρητών. Μας έρχονται από τις χώρες της Σκανδιναβίας (Σουηδία, Νορβηγία, Φινλανδία, Δανία, Ισλανδία), με την Βρετανία να καλοβλέπει μία δική της θέση ανάμεσα στις πέντε αυτές χώρες, αν και η δική της παράδοση είναι τεράστια σε αστυνομικά μυθιστορήματα και λογοτεχνία.

The Bridge
The Bridge

Όπου Σκανδιναβία βλέπουμε κρύο, μυστήριο, παγερή ατμόσφαιρα και ίσως και παγερά πρόσωπα, στυγεροί δολοφόνοι που κρύβονται στο χιόνι και την ομίχλη, εγκλήματα σεξουαλικής φύσης και εγκλήματα μίσους, ντετέκτιβ που τους «έχει καταπιεί» η δουλειά και δεν έχουν ζωή έξω από αυτήν, ίσως τελικά αυτές οι φαινομενικά τακτοποιημένες κοινωνίες, που «όλα δουλεύουν ρολόι», να «κρύβουν πολλούς σκελετούς στην ντουλάπα».

Darkness: Those Who Kill
Darkness: Those Who Kill

Μερικοί από τους πιο γνωστούς «Nordic Noir» συγγραφείς είναι ο αείμνηστος Σουηδός Στιγκ Λάρσον με την θρυλική τριλογία «Millenium» και «Το κορίτσι με το τατουάζ», ο Νορβηγός Γιου Νέσμπο με τον δικό του «Χιονάνθρωπο» και τον ντετέκτιβ Χάρι Χόλε, οι επίσης Σουηδοί Άρνε Νταλ, Καμίλα Λάγκμπεργκ και ο Χένιγκ Μάνκελ με τον επιθεωρητή Κουρτ Βαλάντερ, ο Νορβηγός Γκούναρ Στόλεσεν και δεκάδες άλλοι. Πολυδιαβασμένοι και αγαπημένοι και στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό.

Η τεράστια επιτυχία αυτών των βιβλίων σε όλο τον κόσμο, έφερε όπως ήταν φυσικό και μία σειρά από ταινίες και τηλεοπτικές σειρές, με το φιλμ «Το κορίτσι με το τατουάζ» του 2009 και την φοβερή Νούμι Ραπάς στον πρωταγωνιστικό ρόλο να είναι μέχρι και σήμερα το σημείο αναφοράς. Ακολούθησαν δεκάδες αστυνομικές τηλεοπτικές σειρές από την Σκανδιναβία, κάποιες άκρως επιτυχημένες και συναρπαστικές, κάποιες λιγότερο.

The Bridge
The Bridge

Η ATHENS VOICE διαλέγει τις 5 αγαπημένες της σειρές από κάθε μία από τις χώρες της Σκανδιναβίας, αρχής γενομένης την Δανία.

Προσέξατε πως σε κάθε σειρά η πρωταγωνίστρια είναι γυναίκα; Θα το δείτε πολύ συχνά.

The Bridge
The Bridge

The Bridge (2011-2018, 4 σεζόν)
Ίσως η πιο γνωστή και επιδραστική από όλες τις σειρές του αφιερώματος. Έχει παιχτεί σε περισσότερες από 100 χώρες και υπήρξε η κορωνίδα του «Nordic Noir», με δεκάδες άλλες σειρές να «ξεπετάγονται» μετά την επιτυχία της και άλλες τόσες να την αντιγράφουν. Και εδώ ξεκινάμε με ένα cheat, η σειρά δεν είναι καθαρά δανέζικη αλλά συμπαραγωγή ανάμεσα σε Δανία και Σουηδία. «Broen» στα δανέζικα, «Bron» στα σουηδικά, «The Bridge» για τους υπόλοιπους. Η σειρά έχει να κάνει με την ανακάλυψη ενός πτώματος στη γέφυρα Oresund που ενώνει τις δύο χώρες, με το μισό κορμί να βρίσκεται στην πλευρά της Δανίας και το άλλο μισό στην πλευρά της Σουηδίας. Ποια χώρα αναλαμβάνει να ξεδιαλύνει αυτό το έγκλημα; Η Σουηδία με την ντετέκτιβ Σάγκα Νόρεν ή η Δανία με τον ντετέκτιβ Μάρτιν Ρόντε;

The Killing
The Killing

The Killing / Forbrydelsen (2007-2012, 3 σεζόν)
Άλλη μία σειρά με τεράστια επιτυχία, που όπως και στην περίπτωση που λέγεται «The Bridge», είχαμε αμερικάνικο remake και μάλιστα πολύ επιτυχημένο. Είναι η ώρα που οι Αμερικάνοι ανακαλύπτουν την τηλεόραση της Σκανδιναβίας και την τεράστια δυναμική της. Η σειρά είναι τοποθετημένη στην Κοπεγχάγη και επικεντρώνεται στην καθημερινότητα της απόμακρης ντετέκτιβ Σάρα Λουντ και στην προσπάθειά της να διαλευκάνει διάφορες σοβαρές υποθέσεις, όπως ο φόνος και βιασμός μίας νεαρής κοπέλας στην πρώτη σεζόν. Κάθε σεζόν και μία διαφορετική υπόθεση, μυστήριο αλλά και έντονο δράμα χαρακτήρων, οι σκοτεινοί τόνοι και η φωτογραφία κάνουν την Κοπεγχάγη αλλόκοσμη και σαγηνευτική ταυτόχρονα.

Dicte
Dicte

Dicte (2013-2016, 3 σεζόν)
Η πρώτη από τις δύo σειρές από τη Δανία που παρουσιάζουμε και είναι βασισμένη σε crime fiction μυθιστορήματα ή σενάριο της συγγραφέας Έλσεμπεθ Έγκχολμ. Εδώ ακολουθούμε την αστυνομική ρεπόρτερ Ντίκτε Σβέντσεν, που μετά το διαζύγιο της, επιστρέφει με την 18χρονη κόρη της στη γενέτειρα πόλη Άαρχους και βρίσκεται αντιμέτωπη σε μία νέα πραγματικότητα. Παλιές «πληγές ανοίγουν» και το παρελθόν της συνεχίζει να την «στοιχειώνει». Στην εξίσωση μπαίνει ο ντετέκτιβ Τζον Βάγκνερ και οι δύο τους έρχονται κοντά (όσο και μακριά), την ίδια στιγμή που η Ντίκτε ανακαλύπτει το πτώμα μίας γυναίκας από την Βοσνία. Με τεράστια επιτυχία στη Σκανδιναβία και Βρετανία, η σειρά «Dicte» κρατάει την noir παράδοση των βορείων χωρών, δράμα, plot twists, δράση και μυστήριο.

Those Who Kill
Those Who Kill

Those Who Kill (2011, 1 σεζόν)
Γράψαμε για την συγγραφέα Έλσεμπεθ Έγκχολμ και το «Dicte», μία σειρά βασισμένη σε crime fiction μυθιστόρημά της. Στη σειρά «Those Who Kill» παίρνει το ρόλο της δημιουργού και σεναριογράφου και καταγράφει τις περιπέτειες μίας ειδικής μονάδας της αστυνομίας στην Κοπεγχάγη που ειδικεύεται στην εξιχνίαση φόνων από serial killers. Αν και με επιτυχία στην Σκανδιναβία, Γερμανία και Βρετανία, η σειρά κράτησε για μόνο μία σεζόν και 10 επεισόδια, μαζί με μία ομώνυμη κινηματογραφική ταινία-επίλογος της σειράς. Οκτώ χρόνια αργότερα, η σειρά επιστρέφει με νέους πρωταγωνιστές και ιστορίες, κάτω από τον τίτλο «Darkness: Those Who Kill». Ο κύκλος ολοκληρώνεται και το «Those Who Kill» παίρνει νέα ζωή.

The Rain
The Rain

The Rain (2018-σήμερα, 2 σεζόν)
Δεν θα την έβαζες ακριβώς στο «Nordic Noir στρατόπεδο» αλλά αξίζει μία θέση εδώ. Στο ίδιο μουντό κλίμα κάθε σκανδιναβικής σειράς, το ίδιο σασπένς και μυστήριο, αλλά κολλάει πιο πολύ στο post-apocalyptic genre. Η ιστορία έχει να κάνει με έναν θανατηφόρο ιό που διαδίδεται μέσω της βροχής και έχει προσβάλλει και αφανίσει του περισσότερους ανθρώπους στην  Σκανδιναβία. Δύο αδέλφια κρύβονται σε ένα υπόγειο καταφύγιο κάπου στην Δανία και μετά από έξι ολόκληρα χρόνια βγαίνουν από αυτό για να ψάξουν τον πατέρα τους, επιστήμονας ο ίδιος που ίσως ξέρει πράγματα για τον ιό. Μετά από έξι χρόνια, τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά εκεί έξω. Βλέπουμε τη σειρά «The Rain» («Η Βροχή») μέσα από το δίκτυο Netflix, με τρίτη σεζόν να ανακοινώνεται για το 2020.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ