TV + Series

«Growing» στο Netflix

Η Έιμι Σούμερ, όμορφη, αποκρουστική, δυνατή, λεπτή, χοντρή, χαριτωμένη, άσχημη, σέξι, αηδιαστική, αψεγάδιαστη, γυναίκα

378702-781477.jpg
Δέσποινα Κουτσομητροπούλου
ΤΕΥΧΟΣ 696
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
f65b94b8938dd03730ac8cc538975013640b2614.jpg

Ένα σκούρο γκρι, σατέν φόρεμα. Με μήκος λίγο πάνω από το γόνατο. Φαρδύ και ελαφρύ. Σουέτ, μαύρες ψηλοτάκουνες μπότες. Τα ξανθά μαλλιά, πιασμένα περίπου στην κορυφή του κεφαλιού. Η ψηλή, νεαρή γυναίκα είναι «ολίγον» έγκυος. Στην πραγματικότητα είναι τόσο έγκυος όσο και η Μέγκαν Μαρκλ. 

Η πλατεία κατάμεστη. Τα θεωρεία βουλιάζουν. Κυρίες και κύριοι, είναι η ηθοποιός Έιμι Σούμερ στο σόου «Growing». Η stand up κωμικός στέκεται στη μέση της σκηνής. Και αποθεώνεται.

Η Σούμερ μιλάει για την εγκυμοσύνη της. Για την υπερέμεση κύησης από την οποία υποφέρει. Αυτοσαρκάζεται. Είναι το «χαζό λευκό κορίτσι». Και διακωμωδεί πολλά «χαζά λευκά κορίτσια», που σηκώνουν το ποτήρι της σαμπάνιας σαν να σηκώνουν κετλ μπελ στο κρος φιτ. Μαθαίνει στις millenials τι ακριβώς είναι οι σερβιέτες, «σοκάρει» το ανδρικό κοινό μιλώντας για χρησιμοποιημένα ταμπόν, απευθύνεται στις άλλες γυναίκες, στο κοινό, και τις αποκαλεί sisters. Θυμάται τον εαυτό της όταν η μητέρα της τής έλεγε ότι τα πόδια τα ξυρίζουμε μέχρι το γόνατο. Δεν αγγίζουμε τους μηρούς. Οπότε, όταν πήγε στην πισίνα κάποιοι αναρωτήθηκαν αν φορούσε μάλλινο σορτσάκι. Όσον αφορά αποτρίχωση και μαμάδες, οι τελευταίες είχαν δίκιο μόνο για τα φρύδια. 

Το «Growing» (Netflix special) είναι ένα σόου πολύ διαφορετικό, απ’ ό,τι είχα δει μέχρι σήμερα. Είναι τόσο γυναικείο, όσο και ώριμο. Ώριμο γιατί λέει αλήθειες. Αλήθειες για δύο. Για αυτό και απευθύνεται και στις γυναίκες και στους άνδρες. Θίγει ζητήματα τόσο αληθινά, πεζά, καθημερινά αλλά και... ανάρμοστα, που σπάνια κάποιος τα ακουμπά με τόση τόλμη και χιούμορ. Η Σούμερ υπογράφει τα κείμενα και τη σκηνοθεσία. Και δεν κρύβει τον έρωτά της για τον σύζυγό της, ο οποίος είναι σεφ και έχει διαγνωστεί με σύνδρομο Άσπεργκερ.
Τον ερωτεύτηκε ακριβώς για τη μη στερεοτυπική συμπεριφορά του. Αλλά έχει ένα κακό, λέει η ηθοποιός, δεν μπορεί να πει ψέματα. Κακό, γιατί την έχει ξεμπροστιάσει.

credit_elizabeth-sisson-netflix.jpg

Οι γυναίκες, λέει η Σούμερ, παντρεύονται όλο και μεγαλύτερες. Αααα, τα σαράντα είναι πολύ νωρίς. Έχουμε να κάνουμε με «teen bride». Πού πας, κορίτσι μου; Να γνωριστείτε λίγο καλύτερα... Και όταν μεγαλώσεις, βλέπουμε. Κι ύστερα λέει πως στις φωτογραφίες του γάμου δεν θα ήθελε να είναι η παράνυμφος με το μεγαλύτερο μπράτσο. Αλλά έτσι όπως ανεβαίνουν οι ηλικίες της νύφης και του γαμπρού, οι παράνυμφοι θα θυμίζουν αμυντικούς της ομάδας ράγκμπι Chicago Bears. 

Ποτέ δεν έχω δει μια κωμικό να μιλάει για την εγκυμοσύνη και τους εμετούς της, τα βάσανα και την ευλογία του να περιμένεις παιδί, να μιλάει χωρίς ταμπού, χωρίς συντηρητισμό και να αγγίζει και ένα πολύ μεγάλο θέμα. Οι γυναίκες αντιμετωπίζονται πάντα ως ομάδα. Και όχι ως άτομα. Οι έγκυες. Όλες μια ομάδα. Κάποια άλλη κατηγορία, άλλη μια ομάδα. Κι ένα κοινό στοιχείο όλων των γυναικών. Ο φόβος.

from-youtube.jpg

Τα ρόδινα μαγουλάκια της Έιμι έρχονται κοντά σου. Είναι η διπλανή σου, δίχως να μπορείς να την αγγίξεις. Είναι αυτή που σου δίνει «φωνή». Αναρωτιέται γιατί τα media δεν ασχολήθηκαν με τη «φουσκωμένη κοιλίτσα της». Το άλλο «growing». Και δίνει μόνη της την απάντηση. Θα σκέφτηκαν ότι η Έιμι έβγαλε τον κορσέ της. 

Η γυναίκα δεν ετεροκαθορίζεται, ούτε είναι αντανάκλαση κανενός. Η ίδια θεωρεί ότι είναι εκείνη που θα πει σε κάποιον αν είναι όμορφη, αν είναι δυνατή. Επιβεβαιώνοντας τα παραπάνω είχε σχολιάσει στο Τwitter, όταν φωτογραφήθηκε γυμνή για το ημερολόγιο της Pirelli: «Όμορφη, αποκρουστική, δυνατή, λεπτή, χοντρή, χαριτωμένη, άσχημη, σέξι, αηδιαστική, αψεγάδιαστη, γυναίκα. Σε ευχαριστώ @annieleibovitz». 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ