TV + Series

Gimme Danger: Το ντοκιμαντέρ για τους The Stooges πρώτη φορά στην ελληνική τηλεόραση

Η ιστορία του θρυλικού γκρουπ όπως την είδε ο Τζιμ Τζάρμους στην ΕΡΤ2

foto_1.jpg
Νικολέττα Σταμάτη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
gimmedanger_01-66c48500-713f-4b40-a024-3c66d7bbd884.jpg

Τον Μάιο του 2016, στο Φεστιβάλ των Καννών, προβλήθηκε για πρώτη φορά το «Gimme Danger», το ντοκιμαντέρ για την πορεία του ροκ συγκροτήματος The Stooges, που έκανε την εμφάνισή του στην τεταμένη πολιτισμικά, αλλά και κοινωνικά δεκαετία του ’60. Το ντοκιμαντέρ του Τζιμ Τζάρμους (Μόνο οι εραστές μένουν ζωντανοί) παρακολουθεί την πορεία του συγκροτήματος, που είναι γνωστό και ως Iggy and the Stooges, από την δημιουργία του στο Ανν Άρμπορ του Μίσιγκαν το 1967 έως και την διάλυση του το 1974, αλλά και την επανασύνδεσή του το 2003.

Οι The Stooges συνάντησαν πολλές δυσκολίες στα πρώτα χρόνια τους, με τους δίσκους τους να σημειώνουν χαμηλές πωλήσεις, παρά το γεγονός ότι μετά από κάποια χρόνια θα αποτελούσαν κομβικό σημείο για την πανκ ροκ μουσική, και με τα μέλη να εθίζονται στα ναρκωτικά, με αποτέλεσμα την διάλυσή τους, αλλά και τον θάνατο του μπασίστα, Dave Alexander. Σημείο εκκίνησης της εμπορικής τους επιτυχίας μπορούμε να θεωρήσουμε αποτέλεσε σε μεγάλο βαθμό η σόλο καριέρα της φωνής του συγκροτήματος, Iggy Pop.

Στο ντοκιμαντέρ, το οποίο τιτλοφορείται από το γνωστό τραγούδι τους από το άλμπουμ «Raw Power», βλέπουμε πώς εξελίσσονται οι σχέσεις των μελών κατά τη διάρκεια των γεγονότων αυτών των χρόνων, τις πηγές έμπνευσής τους και τις επιτυχίες που γνώρισαν, αλλά και τις μέρες της επανένωσής τους από το 2003 έως και το 2010. Συγκεκριμένα, σε αυτό αναμειγνύονται φωτογραφίες και βίντεο αρχείου, με συνεντεύξεις των μελών από την περίοδο της επανένωσης τους και πλάνα από την είσοδό τους στο «Rock and Roll Hall of Fame».

Ο Τζιμ Τζάρμους για το «Gimme Danger»

«Καμία άλλη μπάντα στην ιστορία της rock ’n’ roll μουσικής δεν μπόρεσε να συναγωνιστεί αυτόν τον συνδυασμό που πρόσφεραν οι The Stooges: βαρύς, αρχέγονος παλμός, δυναμική ψυχεδέλεια, ένα κράμα μπλουζ με ροκαμπίλι, σύντομοι αλλά γεμάτοι νόημα πλήρεις στίχοι, και μια α λα λεοπάρδαλης ιαχή ανθρώπων τύπου Νιτζίνκσι, Μπρους Λι, Χάρπο Μαρξ και Αρθούρου Ρεμπό. Δεν υπάρχει πριν από τους The Stooges, ενώ όσοι εμπνεύστηκαν απ’ αυτούς έχουν ακόμα δρόμο μπροστά τους.

Το “Gimme Danger” είναι περισσότερο ένα “δοκίμιο” παρά μια καταγραφή. Είναι το δικό μας γράμμα αγάπης προς το σπουδαιότερο, ενδεχομένως, συγκρότημα της ροκ ιστορίας. Παρουσιάζει τις ιστορίες τους, τις επιρροές τους, το αποτύπωμά τους και αρκετά βίντεο και φωτογραφίες που βγαίνουν για πρώτη φορά στη δημοσιότητα.

Όπως οι The Stooges και η μουσική τους, το “Gimme Danger” είναι λίγο άγριο, βρόμικο, συναισθηματικό, αστείο, πρωτόγονο και αρχέγονα φτιαγμένο. Ζήτω οι The Stooges!»

Gimme Danger Official Trailer 1 (2016) - Documentary


Το ντοκιμαντέρ θα προβληθεί από την ΕΡΤ2 το Σάββατο 2 Φεβρουαρίου στις 23:45.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ