TV + Series

Τα μυστικά των Peaky Blinders

Μερικά facts για τη σειρά του Netflix με το πιο αμφιλεγόμενο όνομα

112491-222742.jpg
Μυρσίνη Λιοναράκη
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
1.jpg

Το όνομα της συμμορίας αλλά και της σειράς έχει ξεσηκώσει τόσες συζητήσεις, όσες και οι εκδοχές για το τι ακριβώς σημαίνει. Το σίγουρο είναι ότι η πρώτη λέξη, έρχεται από την αγγλική «peakys» που ήταν αυτά τα ιδιαίτερα κασκέτα με γείσο που κυκλοφορούσαν ευρέως τον 19ο αιώνα. Στη σειρά, οι πρωταγωνιστές έκρυβαν μέσα στο γείσο λάμες ξυραφιών, ένα δηλαδή από τα βασικά τους όπλα. Τώρα το «blinders» η κυρίαρχη εκδοχή θέλει να σχετίζεται με την μανία που είχαν τα μέλη της συμμορίας να σκίζουν (με τα ξυράφια τους) το μέτωπο των θυμάτων τους ώστε να τρέχει το αίμα στα μάτια τους και να τους τυφλώνει και να μην μπορούν να αμυνθούν.

2.jpg

• Η πόλη Dudley στην Αγγλία, ετοιμάζεται να υποδεχτεί τον Σεπτέμβριο του 2018 ένα τετραήμερο φεστιβάλ αποκλειστικά αφιερωμένο στους Peaky Blinders με προβολές, ειδικά διαμορφωμένους χώρους, εκδηλώσεις, συναυλίες και πολλές άλλες εκδηλώσεις.

• Ο Joe Cole που παίζει τον John Shelby και ο Finn Cole που παίζει τον ξάδερφό του Michael είναι αδέρφια στην πραγματική ζωή. Όταν ο πρώτος πήρε από τον ατζέντη του το σενάριο, ο μικρός ήταν ακόμα στο Κολλέγιο και δεν ήθελε να πάει στην οντισιόν γιατί ήθελε να συγκεντρωθεί στις εξετάσεις του. Τελικά ο Joe τράβηξε ένα βίντεο με τον αδερφό του και το έστειλε στον ατζέντη του που έκλεισε τη συμφωνία.

• Οι περισσότερες σκηνές παρόλο που αναφέρονται στο Birmingham, έχουν γυριστεί σε περιοχές γύρω από το Liverpool, στο Merseyside και στο Λονδίνο. Κάποιες λίγες σκηνές γυρίστηκαν πράγματι στο Birmingham αν και ελάχιστα σημεία της πόλης θυμίζουν ακόμα την εποχή των αρχών του 20ου αιώνα.

3.jpg

• Ο ηθοποιός Cillian Murphy είναι από την Ιρλανδία και παίζει τον Thomas Shelby από την Αγγλία, ενώ η Annabelle Wallis είναι από την Αγγλία και παίζει την Grace Burgess από την Ιρλανδία.

• Η Helen McCrory, ή αλλιώς θεία Πόλυ, έχει παραδεχτεί ότι για να αποκτήσει τη σωστή προφορά του Birmingham έβλεπε με τις ώρες κλιπάκια του Ozzy Osbourne. Για να τελειοποιήσει το άξεντ, πέρασε και ένα αρκετά μεθυσμένο σαββατόβραδο σε αληθινή pub της περιοχής με τον Steven Knight.

• Παρόλο που ίσως δεν υπάρχει σκηνή που ο Cillian Murphy να μην κρατάει τσιγάρο στο χέρι, ο ίδιος βασικά δεν είναι καπνιστής. «Εγώ μπορεί να μην καπνίζω αλλά τότε οι άνθρωποι κάπνιζαν όλη μέρα και όλη νύχτα». Η παραγωγή υπολόγισε ότι συνολικά έχει καπνίσει στη σειρά περίπου 3.000 τσιγάρα.

4.jpg

• Ο Tommy Flanagan είναι μόλις 13 χρόνια μεγαλύτερος από τον Paul Anderson που υποδύεται τον γιο του στην οθόνη.

• Ο David Bowie ήταν μεγάλος φαν της σειράς και για τον λόγο αυτόν έδωσε και άδεια να χρησιμοποιηθεί η μουσική από το τελευταίο του άλμπουμ. Η αρχή έγινε όταν ο δημιουργός της σειράς Steven Knight έμαθε ότι ο Bowie έστειλε μία φωτογραφία του με λάμες ξυραφιών στο καπέλο του στον πρωταγωνιστή Cillian Murphy. Ο Knight τότε ήρθε σε επαφή με τον τραγουδιστή ο οποίος και του έστειλε το άλμπουμ «Blackstar» μία εβδομάδα πριν κυκλοφορήσει και του παραχώρησε τα δικαιώματα χρήσης.

5.jpg

• Στα τέλη του 19ου αιώνα, το Birmingham ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη αλλά και η βιομηχανική πρωτεύουσα της Μεγάλης Βρετανίας.

• Οι αληθινοί Peaky Blinders έδρασαν καμιά τριανταριά χρόνια πριν από τους τηλεοπτικούς. Τη δεκαετία του 1920, οπότε και διαδραματίζεται η σειρά, κυριαρχούσε μία άλλη συμμορία στην περιοχή, η Τhe Birmingham Gang.

• Το soundtrack αποτελείται βασικά από τραγούδια των Pj Harvey, Nick Cave & The Bad Seeds, Arctic Monkeys, Radiohead, Royal Blood, Black Keys/Dan Auerbach, The White Stripes και Frank Carter and the Rattlesnakes.

• Ο Tom Hardy που υποδύεται τον Alfie Solomons και η Charlotte Riley που υποδύεται την May Carleton είναι παντρεμένοι στην πραγματική ζωή και το 2015 απέκτησαν και το πρώτο τους παιδί.

6.jpg

• Ο Snoop Dogg είναι ένας φανατικός θαυμαστής της σειράς και έκλεισε μάλιστα και μία συνάντηση με τον Knight όταν αυτός βρέθηκε στο Λονδίνο. «Περάσαμε περίπου τρεις ώρες στο St Martin's Lane Hotel όπου ο Snoop Dogg εξηγούσε πως η σειρά το θύμιζε το πώς μπήκε ο ίδιος στην κουλτούρα των συμμοριών», είπε ο Knight στην εφημερίδα Independent.

• Ο Benjamin Zephaniah που παίζει τον Jerimiah Jesus ή αλλιώς Jimmy Jesus είναι πραγματικά από το Birmingham και είναι βασικά ένας ποιητής που εμφανίζεται πρώτη φορά στην οθόνη.

· Το τραγούδι που ακούγεται στους τίτλους της σειράς, το Red Right Hand του Nick Cave έχει ακουστεί επίσης σε επεισόδια των The X-Files, στην ταινία Ηλίθιος και Πανηλίθιος, στην ταινία Hellboy: Ο ήρωας της κόλασης και στην τριλογία Scream.

• Και ο Cillian Murphy και ο Tom Hardy έχουν παίξει τον κακό σε ταινίες Batman. Ο πρώτος έχει παίζει το σκιάχτρο και ο δεύτερος τον Μπέιν.

• Ο Cillian Murphy και ο Tom Hardy έχουν εμφανιστεί μαζί σε άλλες δύο ταινίες: στο «Inception» και στο «Σκοτεινός Ιππότης: Η επιστροφή». Πρόσφατα έπαιξαν μαζί για ακόμα μία φορά στην ταινία «Δουνκέρκη».

7.jpg

• Ο Sam Neill παραδέχτηκε ότι τον βοήθησαν δύο ηθοποιοί από τη Βόρια Ιρλανδία, ο James Nesbitt και ο Liam Neeson, για να αποκτήσει την απαραίτητη προφορά για να παίξει τον C.I. Campbell. Στο τέλος, είχε τόσο κολλήσει που του ζήτησαν να κάνει λιγότερο έντονη την προφορά του αυτή.

• Πίσω από το στόρι της σειράς, κρύβεται ο μπαμπάς του Steven Knight και μία ιστορία που του είχε πει όταν ήταν μικρός, σε ανύποπτο χρόνο. «Όταν ήταν 8 ή 9 χρονών, ο μπαμπάς του τού έδωσε ένα μικρό σημείωμα και του ζήτησε να το παραδώσει στους θείους του. Οι θείοι του ήταν οι Sheldons, που τελικά έγιναν οι Shelbys. Παρόλο που τα βιβλία ιστορίας υποστηρίζουν ότι οι Peaky Blinders υπήρξαν μέχρι το 1890, δεν ισχύει αυτό και υπάρχουν μαρτυρίες ότι συνέχισαν και αργότερα τη δράση τους».

8.jpg

• Οι σκηνές με τους σιδηροδρομικούς σταθμούς έχουν γυριστεί ανάμεσα στο Keighley και το Damems με αληθινά βαγόνια της εποχής, που δανείστηκε η παραγωγή από το Ingrow Museum of Rail Travel.

• Στο Birmingham έχει περισσότερα κανάλια από ό,τι στη διάσημη για αυτά Βενετία.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ