TV + Series

Με το Νetflix στα ελληνικά, θα βλέπει και η γιαγιά μας

Άλλαξε τον τρόπο που βλέπουμε τηλεόραση σε όλον τον κόσμο και τώρα ήρθε και επίσημα στην Ελλάδα

114868-649339.jpg
Μαρία Αλεξίου
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Netflix
Charles Deluvio

Στα «headquarters» του Netflix, που καθόλου δε μοιάζουν με τα headquarters που έχουμε συνηθίσει, μάθαμε τα πάντα σχετικά με την άφιξη της κορυφαίας διαδικτυακής υπηρεσίας ψυχαγωγίας στην Ελλάδα. Σαν να βρισκόμαστε στο σαλόνι ενός φιλικού σπιτιού με ακαταμάχητη θέα Ακρόπολη, δοκιμάζαμε διάφορα νόστιμα που βρίσκαμε στην κουζίνα, ενώ όσο εμείς συζητούσαμε για τη νέα διεύρυνση που φέρνει το Netflix στη χώρα μας, δύο μεγάλες οθόνες έδειχναν σκηνές από τις αγαπημένες μας σειρές.

Το 1997 το Netflix δεν ήταν παρά μία εταιρεία ενοικίασης DVD μέσω ταχυδρομείο, λίγο αργότερα εξελίχθηκε σε συνδρομητική πλατφόρμα με απεριόριστο αριθμό DVDs, ενώ από τότε στόχευε στο διαδίκτυο, εξού και η επωνυμία Netflix. Χρειάστηκαν 10 χρόνια για να εξαπλωθεί και να περάσει από το DVD στο streaming. Το 2012 το Netflix παρήγαγε το πρώτο περιεχόμενο δικής του παραγωγής και δεν ήταν άλλο από το «House of Cards», την σειρά που σαρώνει διεθνώς. Τότε σημειώθηκαν και δύο πρωτιές που αποτέλεσαν τομή στον τρόπο που συνέβαινε έως τότε η κατανάλωση περιεχομένου. Για πρώτη φορά, κυκλοφόρησαν μέσα σε έναν χρόνο και οι 2 σεζόν μίας σειράς, ενώ τα επεισόδια προβλήθηκαν ταυτόχρονα σε όλον τον κόσμο. Ήταν κάτι πρωτοποριακό, μία στρατηγική που πέτυχε, επειδή βασίστηκε κυρίως σε συλλογή δεδομένων και έρευνες για τις προτιμήσεις του κοινού. Κανείς δεν ήθελε να βλέπει με καθυστέρηση την αγαπημένη του σειρά και κανείς δεν ήθελε να προγραμματίζει τη διασκέδασή του σε συγκεκριμένη μέρα και ώρα, για να μη γίνει λόγος για τις διακοπές των διαφημίσεων.

Netflix

Έτσι, το 2016 το παγκόσμιο δίκτυο του Netflix είχε φτάσει σε 109 χώρες και τώρα, στην εκπνοή του 2017, έρχεται στην Ελλάδα με πλήρες ελληνικό μενού, ελληνικούς υπότιτλους και μία πλήρως μεταφρασμένη και τοπικά προσαρμοσμένη υπηρεσία. Η επιτυχία συνοψίζεται σε 400 τίτλουςπρωτότυπων σειρών, 1.000 ώρες θέασης και έναν προϋπολογισμός 7-8 δις για την παραγωγή που εξασφαλίζει την παραγωγή  περιεχομένου με ποιότητα. Το κλειδί στη λειτουργία του Netflix είναι ότι ο έλεγχος περνά στον καταναλωτή που αποφασίζει ο ίδιος πού, πότε, τι και πώς θα παρακολουθήσει. Άλλωστε, οποιαδήποτε συσκευή με σύνδεση στο internet μπορεί να προβάλει το περιεχόμενο του Netflix. Η καινοτομία του, διευκολύνει επίσης τους δημιουργούς, αφού δεν περιορίζονται από τον αυστηρό τηλεοπτικό χρόνο και απολαμβάνουν μία ελευθερία στην παραγωγή που επιτρέπει τη δαπάνη του κατάλληλου χρόνου όταν μία σκηνή το απαιτεί ή επεισόδια ανόμοιας διάρκειας αναλόγως τις ανάγκες του περιεχομένου.

Σύμφωνα με τις εκτεταμένες έρευνες του Νetfix τα υψηλότερα ποσοστά παρακολούθησης κωμωδίας καταγράφονται Δευτέρα πρωί, αλλά ποιο κανάλι θα έβαζε ποτέ την καλύτερη κωμωδία του τέτοια ημέρα και ώρα; Βέβαια τώρα πια ο καθένας μπορεί να αποφασίσει για τον εαυτό του και να απολαύσει την αγαπημένη του σειρά ή ταινία όπου και όποτε εκείνος επιθυμεί.

Τι αλλάζει στην Ελλάδα

Ξεκινώντας από 7,99 € το μήνα, ταινίες του Χόλιγουντ, κορυφαίες τηλεοπτικές σειρές, ντοκιμαντέρ, ανεξάρτητες ταινίες, σταντ απ και μια ευρεία γκάμα από τίτλους για παιδιά, είναι τώρα άμεσα διαθέσιμα στο Netflix με ποσοστό υποτιτλισμού και μεταγλώττισης περιεχομένου που ξεπερνά το 70%.

«Πάντα γνωρίζαμε ότι το ελληνικό κοινό ‘διψούσε’ για σπουδαία ψυχαγωγία», ανέφερε ο Jonathan Friedland, Διευθυντής Επικοινωνίας του Netflix. «Τώρα το ξέρουμε με βεβαιότητα και είμαστε ενθουσιασμένοι που προσφέρουμε μια πιο εξατομικευμένη εμπειρία Netflix στην Ελλάδα, που θα συνεχίσει να ενισχύεται με υπέροχες τηλεοπτικές σειρές και ταινίες, τόσο από εδώ, όσο και από τον υπόλοιπο κόσμο».

Netflix

Εκτός από την προσαρμογή της γλώσσας στα Ελληνικά, τα μέλη θα έχουν επίσης πρόσβαση σε αποκλειστικές σειρές και ταινίες σε Ultra HD, 4K και HDR. Ανάμεσα στις επερχόμενες πρωτότυπες ταινίες του Netflix συγκαταλέγεται και το πολυαναμενόμενο Bright, με πρωταγωνιστές τους Γουίλ Σμιθ και Τζολ Έντγκερτον. Όσον αφορά τις πρωτότυπες σειρές, διατίθενται βραβευμένα προγράμματα του Netflix, όπως τα Stranger Things, Orange is the New Black, House of Cards και Το Στέμμα, καθώς και παγκόσμια φαινόμενα, όπως τα Δεκατρία Γιατί και Narcos. Η υπηρεσία προσφέρει επίσης κλασικές αμερικανικές σειρές, όπως τα: Πάρε τον Σολ, Επιζών της Επόμενης Μέρας, Σταρ Τρεκ, Suits, Ο Φλας, Dexter, Peaky Blinders, Pretty Little Liars, Breaking Bad, Gravity, Transformers, Οι Μαχητές των Δρόμων, Οι Άντρες με τα Μαύρα, Άνθρωπος από Ατσάλι και The Tourist.

Με πολλούς τίτλους διαθέσιμους σε υψηλή ευκρίνεια με ήχο surround Dolby Digital 5.1 και τώρα το επαναστατικό Dolby Atmos, η εμπειρία απογειώνεται. Με υποστήριξη έως 5 διαφορετικών προφίλ σε έναν λογαριασμό, τα μέλη μπορούν να ανακαλύψουν περιεχόμενο που θα λατρέψουν σίγουρα, ενώ όσοι βλέπουν Netflix από το κινητό, μπορούν να διαχειρίζονται καλύτερα τον όγκο δεδομένων του κινητού τους όταν κάνουν streaming από δίκτυα κινητής τηλεφωνίας χάρη στις ειδικές ρυθμίσεις ελέγχου των δεδομένων. Όσοι πάλι βρίσκονται συνεχώς σε κίνηση, μπορούν εύκολα να «κατεβάσουν» το μεγαλύτερο μέρος του καταλόγου και να το δουν αργότερα χωρίς να απαιτείται σύνδεση στο διαδίκτυο, απολαμβάνοντας το ταξίδι στο αεροπλάνο ή τη μετακίνησή από το ένα σημείο στο άλλο.

Η δυνατότητα πρόσβασης στο Netflix προσφέρεται σε περισσότερες από 1.600 συνδεδεμένες συσκευές και το ελληνικό κοινό μπορεί να δοκιμάσει το Netflix για έναν μήνα δωρεάν, κάνοντας εγγραφή στο www.netflix.com.

Netflix

Όσον αφορά τα επόμενα βήματα στην ελληνική αγορά, μάθαμε ότι ήδη γίνονται συνεργασίες με επαγγελματίες στην Ελλάδα. Οι πρώτες συνεργασίες αφορούν πρακτορεία δημοσίων σχέσεων για τις ανάγκες επικοινωνίας του δικτύου και οι ιθύνοντες εκφράζουν την επιθυμία τους να δουλέψουν με όλους τους παρόχους αντίστοιχου περιεχομένου, ενδεχομένως και με δημιουργούς εάν αποφασιστεί η παραγωγή πρωτότυπου περιεχομένου στην Ελλάδα. Κι όσο κι αν κάποιοι λένε ότι στην Ελλάδα το Netflix δε θα φορολογείται, μάθαμε ότι δεν θα πληρώνει φόρους επί των κερδών, καθώς σε ένα πρώτο σχέδιο γίνονται μόνο επενδύσεις και δεν παράγεται κέρδος για την εταιρεία.

Ρωτήσαμε τους εκπροσώπους του Netflix στην Ελλάδα για να μάθουμε πώς σκέφτονται να αντιμετωπίσουν τα κρούσματα πειρατείας και παράνομου downloading. «Δεν σκοπεύουμε να κάνουμε κάτι προληπτικά, αλλά επειδή γνωρίζουμε τις αιτίες που ενισχύουν την πειρατεία (τη μη πρόσβαση στο περιεχόμενο και την υψηλή τιμή) θεωρούμε ότι το κόστος που προτείνουμε και ο πρώτος δωρεάν μήνας θα βοηθήσουν στην αποφυγή παράνομου downloading. Αν τώρα θέλει να δει κανείς κάτι που δεν προβάλλουμε, όπως το Game of Thrones για παράδειγμα, δεν μπορούν να γίνουν πολλά γι’ αυτό. Αυτό που εμείς κάνουμε ωστόσο είναι να παρέχουμε στον χρήστη τόσο μεγάλο όγκο πληροφορίας και να του προτείνουμε περιεχόμενο με βάση τις προτιμήσεις του, ώστε να καλύπτονται σε μεγάλο βαθμό οι ανάγκες του και να μη χρειάζεται να καταφεύγει σε παράνομες δραστηριότητες», λέει η υπεύθυνη επικοινωνίας.

Η εμπειρία από το παρελθόν έχει δείξει ότι τα αποτελέσματα θα είναι θετικά, αφού όταν το Netflix πήγε στην Αυστραλία, μία χώρα με πολύ υψηλά επίπεδα πειρατείας, τα ποσοστά μειώθηκαν σημαντικά μετά από 6-9 μήνες παρουσίας. Αυτό ευελπιστούν να συμβεί και στην ελληνική αγορά, εκπαιδεύοντας το κοινό.

House of cards

Netflix

Εννοείται ότι ρωτήσαμε συγκεκριμένα για το «House Cards». Το top 10 της Ελλάδας δεν παρουσιάζει διαφορές με τα αντίστοιχα άλλων χωρών, γιατί το συναίσθημα είναι παγκόσμιο, όπως επισήμανε η υπεύθυνη επικοινωνίας του Netflix. Έτσι, στην Ελλάδα αγαπάμε το «The Punisher», το «Stranger Things», το «13 reasons why» και σίγουρα το «House of Cards». Το «Dark» επίσης κάνει χαμό παντού.

Βέβαια το «House of Cards» και το «Orange is the new black» είναι οι μόνες σειρές που στην Ελλάδα προβάλλονται από άλλους παρόχους περιεχομένου, καθώς το Νetflix δεν είχε ακόμα παρουσία εδώ. Aυτό συνέβη και σε άλλες χώρος και ο στόχος είναι αυτό να αλλάξει με τη νέα σεζόν του House of Cards, ώστε οι δύο αυτές σειρές να προβάλλονται αποκλειστικά από το Νetflix, αγοράζοντας τα δικαιώματα. Στην Ελλάδα δεν είναι ακόμη σαφές αν θα υπάρξει αυτή η δυνατότητα, αλλά μάθαμε ότι θα γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια. Η παραγωγή της έκτης και τελευταίας σεζόν της σειράς είναι σε εξέλιξη και όπως ήταν ήδη γνωστό, ο Κέβιν Σπέισι δεν θα συμμετέχει σε αυτή, αλλά δεν καταφέραμε να αποσπάσαμε κανένα σχόλιο για τις σκέψεις της εταιρείας σχετικά με την απουσία του.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ