TV + Series

TRIVIA: Orange is the new black

112491-222742.jpg
Μυρσίνη Λιοναράκη
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
TRIVIA: Orange is the new black

Μάθε τα πάντα για την χρυσή σειρά "True Story" του Netflix που σκίζει πλέον και στην Ελλάδα.

True Story

Η Piper υπήρξε και υπάρχει και όλη η ιστορία της σειράς είναι αληθινή και βασίζεται στο βιβλίο της. Ήταν ένα καλό ξανθό κορίτσι μέχρι που το 1993, μόλις αποφοίτησε από το Smith College, γνώρισε τη Nora, μία όμορφη λεσβία μεγαλύτερή της και έμπλεξε μαζί της όχι μόνο ερωτικά αλλά και επαγγελματικά. Μπορεί η ίδια Piper να μην έπαιρνε ναρκωτικά και να μην πουλούσε αλλά όπως και στο σενάριο της σειράς, βοήθησε μεταφέροντας χρήματα που πήγαιναν για ξέπλυμα και προερχόντουσαν από το εμπόριο. Συγκεκριμένα καταδικάστηκε γιατί μετέφερε λαθραία 10.000 δολάρια από το Σικάγο στις Βρυξέλλες. Όταν πια ξέμπλεξε με όλα αυτά (και κυρίως με την Nora), η αληθινή Piper Kerman γνώρισε τον αληθινό Larry (που στην πραγματικότητα λέγεται Larry Smith) και μετακόμισε μαζί του στη Νέα Υόρκη. Κάπου δέκα χρόνια μετά την παράνομη πράξη της, απαγγέλθηκαν κατηγορίες εναντίον της. Η ποινή της ήταν 13 μήνες σε φυλακή του Κονέκτικατ με τον όρο ότι θα παραδεχτεί την ενοχή της, όπως και έγινε. Αργότερα, έγραψε την ιστορία της που κυκλοφόρησε σε βιβλίο με τίτλο Orange is the new black το 2011. Βρες εδώ το βιβλίο, διάβασε εδώ προδημοσίευση του πρώτου κεφαλαίου του βιβλίου από τους New York Times.

1.jpg

Trully A True Story?

Πολλά έχουν ειπωθεί για τις διαφορές ανάμεσα στην αληθινή ιστορία, αυτήν που βίωσε και περιέγραψε στο βιβλίο της η Piper και στην τηλεοπτική σειρά. Η βασική θα λέγαμε ότι είναι το happy end αφού ο αληθινός Larry περίμενε την αληθινή Piper και ένα χρόνο μετά την αποφυλάκισή της παντρεύτηκαν, κάτι που δεν συμβαίνει στις οθόνες. Η ίδια η συγγραφέας εξηγεί σε συνέντευξή της ότι η σειρά είναι μία διασκευή βασισμένη στο βιβλίο της, κάτι που δίνει στους σεναριογράφους ατελείωτη ελευθερία. «Βλέποντας τη σειρά, θα δει κάποιος αληθινές στιγμές από τη ζωή μου όπως την πρόταση γάμου του Larry λίγο πριν μπει η πρωταγωνίστρια στη φυλακή που δεν διαφέρει από την πρόταση γάμου που μου έκανε ο σύζυγός μου. Υπάρχουν στιγμές στο πρώτο επεισόδιο, όπως όταν η Piper Chapman προσβάλει τη Red που είναι επικεφαλής της κουζίνας των φυλακών. Αυτό είναι πράγματι πολύ κοντά στην πραγματικότητα και σε ότι έγραψα και έζησα. Υπάρχουν όμως και άλλα σημεία που έχουν τεράστιες διαφορές και αποτελούν αποκλειστικά στοιχεία μυθοπλασίας».

Ο καλός σύζυγος 

Ο Larry είναι όπως φαίνεται ένας καλός σύζυγος και υπήρξε ένας πιστός και αφοσιωμένος σύντροφος για την Piper. Είναι πράγματι δημοσιογράφος και πράγματι πρόβαλε την σχέση τους μέσα από τα κείμενά του στον τύπο. Γνωρίστηκαν το 1989 αλλά τυχαία, σε μία εκδήλωση, όπως ο ίδιος περιγράφει εδώ και ενώ είχε σχέση και αυτός με μία λεσβία. Κάποια χρόνια αργότερα, βρέθηκαν τυχαία και από διαφορετικούς εντελώς δρόμους στο Σαν Φρανσίσκο και η πρώτη εικόνα που θυμάται είναι πόσο όμορφη ήταν, μία ξανθιά με μπλε μάτια «ιδανική για μαλλιαρούς εβραίους όπως εγώ». Της στάθηκε σε όλη τη διάρκεια της περιπέτειάς της, την περίμενε και σίγουρα δεν τα έφτιαξε με την καλύτερή της φίλη. Επίσης ήξερε εξαρχής το ερωτικό της παρελθόν και το γεγονός ότι διατηρούσε σχέση με τη Nora και δεν αποτέλεσε έκπληξη για αυτόν όπως αυτό φαίνεται στη σειρά.

2.jpeg
Ο Larry Smith και η Piper Kerman

Η κακιά ερωμένη

Η Alex Vause μπορεί εκτός από γοητευτική να είναι και καταστροφική για την Piper - η οποία θέλει να παίζει τον ρόλο του θύματος στην σχέση τους - στην πραγματικότητα όμως, η αληθινή ερωμένη της (που δεν λέγεται Norma όπως στο βιβλίο αλλά Cleary), επιμένει ότι ούτε την παρέσυρε όπως φαίνεται στη σειρά αλλά ούτε ήταν και η πρώτη γυναίκα στη ζωή της. Γνωρίστηκαν στις αρχές της δεκαετίας του ’90 στη Μασαχουσέτη και ήταν φίλες και συνεργάτιδες για πολύ καιρό πριν μπλεχτούν ερωτικά. Μάλιστα η Cleary υποστηρίζει ότι το σεξ μπήκε στη ζωή τους αφού ήδη και οι δύο είχαν εμπλακεί με το εμπόριο ναρκωτικών και η Piper είχε μεταφέρει τα χρήματα για τα οποία κατηγορήθηκε. Δέχεται ότι έδωσε το όνομά της στην αστυνομία επιμένοντας όμως ότι όλοι κάρφωσαν τους υπόλοιπους (και η ίδια η Piper όπως υπαινίσσεται) γιατί έτσι έκριναν ότι θα είχαν καλύτερη μεταχείριση από το δικαστήριο. Συνέπεσαν και στη φυλακή αλλά για μόλις πέντε εβδομάδες στη διάρκεια της δίκης αλλά η Cleary επιμένει ότι ουδέποτε έκαναν σεξ στη φυλακή, ούτε τίποτε άλλο ερωτικό, αντίθετα εκείνη την περίοδο «ήμασταν τα φαντάσματα των ανθρώπων που υπήρξαμε πριν, ανάμεσα σε εκατοντάδες άλλα φαντάσματα δεμένα με αλυσίδες». Σε πρόσφατες φωτογραφίες της βλέπουμε ότι είναι τουλάχιστον μελαχρινή με μαύρο κοκάλινο σκελετό γυαλιών όπως στη σειρά. Ολόκληρη η συνέντευξη της Cleary Wolters εδώ.

Το τραγούδι 

Στο σήμα της σειράς, στην αρχή κάθε επεισοδίου ακούγεται το χαρακτηριστικό τραγούδι με τίτλο “You’ve Got Time” της Regina Spektor το οποίο ήταν και υποψήφιο για βραβείο Grammy. Γράφτηκε ειδικά για τη σειρά αυτή αφού η δημιουργός της σειράς έχει δηλώσει ότι ήταν φαν της τραγουδίστριας και άκουγε συνέχεια τα τραγούδια της όσο έγραφε το σενάριο. Όταν μάλιστα της ζήτησε να γράψει το συγκεκριμένο τραγούδι για το σήμα, της μίλησε πολύ για τη σειρά, της έδωσε να διαβάσει κομμάτια του σεναρίου και να δει πλάνα από τα πρώτα επεισόδια που γυρίζονταν εκείνη την εποχή. Η Regina Spektor ότι έγραψε το τραγούδι σκεφτόμενη πως θα είναι ο ήχος της φυλακής και πως νοιώθει κάποιος που βρίσκεται πίσω από τα κάγκελα.

orange1.jpg

Τα μάτια

Τα κοντινά πλάνα στα μάτια που εμφανίζονται στο σήμα αρχής της σειράς δεν έχουν σχέση με τα μάτια των ηθοποιών που εμφανίζονται σε αυτήν. Τα περισσότερα ανήκουν σε πρώην κρατούμενες, παραβατικές γυναίκες που είχαν μπλέξει με συμμορίες, εμπόριο ναρκωτικών και άλλα παρόμοια και βρίσκονταν σε εκείνη την περίοδο που φωτογραφήθηκαν σε φάση επανένταξης μέσω μίας οργάνωσης που φρόντιζε για την εκπαίδευσή τους, την επαγγελματική τους αποκατάσταση αλλά ακόμα και για την αλλαγή της εικόνας τους με αφαίρεση των άγριων τατουάζ. Μάλιστα σε ένα πλάνο, εμφανίζονται τα αληθινά γαλάζια μάτια της Piper Kerman που ανοιγοκλείνουν. Οι φωτογραφίσεις έγιναν στην πλειοψηφία τους στο Λος Άντζελες και λίγες (μεταξύ αυτών και της Piper) στη Νέα Υόρκη.

Orange is the New Black | Opening Credits | Netflix

Μικρά Μυστικά

Η Kate Mulgrew, η ηθοποιός που παίζει την ρωσίδα Red στη σειρά παιδεύτηκε πολύ για να πετύχει την προφορά (αφού η ίδια δεν έχει καμία σχέση με τη Ρωσία) και της είχε κολλήσει τόσο που για πολύ καιρό, μιλούσε έτσι και στην πραγματική της ζωή.

Για τις σκηνές του παρελθόντος, όταν ακόμα η Sophia Burset ήταν άντρας, χρησιμοποιήθηκε ο δίδυμος αδερφός της ηθοποιού Laverne Cox που ζει στη Νέα Υόρκη και είναι μουσικός με το όνομα M. Lamar.

Ο σκηνοθέτης δεν είναι σταθερός στη σειρά και πολλοί έχουν περάσει από το συγκεκριμένο πόστο. Μάλιστα δύο επεισόδια τα έχει σκηνοθετήσει η Jodi Foster ενώ ένα επεισόδιο του πέμπτου κύκλου το έχει σκηνοθετήσει η «κακιά» της σειράς, η Laura Prepon που γνωρίσαμε από τον ρόλο της Alex Vause.

Στις σκηνές που βλέπουμε το παρελθόν της Daya, απορεί κανείς εύκολα πόσο της μοιάζει η πιτσιρίκα που την υποδύεται. Κι αυτό γιατί στην πραγματικότητα είναι η κόρη της ηθοποιού Dascha Polanco που κάνει εδώ και το ντεμπούτο της.

H Samira Wiley, ηθοποιός που υποδύεται την αεικίνητη Poussey γνώρισε στη διάρκεια των γυρισμάτων την σεναριογράφο Lauren Morelli και ερωτεύτηκαν. Μόλις πριν λίγους μήνες οι δυο τους παντρεύτηκαν ντυμένες και οι δύο στα λευκά και ήταν εντυπωσιακές.

3.jpg

Οι δύο κολλητές της σειράς, η Poussey και η Taystee δεν είναι φίλες μόνο μπροστά στις κάμερες. Οι δύο ηθοποιοί, η Samira Wiley και η Danielle Brooks γνωρίζονται από παλιά αφού συνέπεσαν στο διάσημο καλλιτεχνικό κολλέγιο Julliard ενώ παραμένουν ακόμα φίλες.

Στην πραγματική ζωή η Dascha Polanco που παίζει τη Daya είναι μόλις δύο χρόνια μικρότερη από την τηλεοπτική της μητέρα, την αδίστακτη Aleida Diaz ή αλλιώς Elizabeth Rodriguez.

orange3.jpg

Μαγειρική

Η κουζίνα και η τραπεζαρία αποτελούν βασικά στοιχεία του σκηνικού της φυλακής. Η μαγειρική επίσης θα λέγαμε ότι είναι βασικό συστατικό της σειράς, αφού κομβικό στοιχείο του σεναρίου είναι η απομάκρυνση της Red και της ομάδας της και η πάσα στις λατίνες που άλλαξαν αρκετά το μενού και τις γεύσεις των πιάτων που σερβίρονταν. Πολλές κρατούμενες έχουν και τις δικές τους συνταγές που γίνονται για λίγο διάσημες μέσα από τα επεισόδια της σειράς. Το κοτόπουλο Κιέβου της Red, το κέικ καρύδας της Miss Claudette αλλά και πολλές άλλες συνταγές, έχουν συγκεντρωθεί σε ένα βιβλίο για όσους θέλουν να απολαύσουν τις γεύσεις που αγαπούσαν ή μισούσαν οι κρατούμενες στις Ομοσπονδιακές Φυλακές του Litchfield. Το βιβλίο αυτό λέγεται «Orange is the New Black: Bites, Booze, Secrets, and Stories from Inside the Big House» και μπορείς να το βρεις εδώ. Και αν αυτό δεν σου φτάνει, υπάρχει και ξεχωριστό βιβλίο συνταγών, άσχετο μεν με τη σειρά, αλλά σχετικό αφού το συνυπογράφει η Laura Prepon, η μελαχρινή ηθοποιός που υποδύεται την Alex Vause, την I-love-to-hate-you ερωμένη, αγαπημένη και καταστροφέα της Piper. Εδώ το site του βιβλίου με βίντεο, συνταγές και άλλες πληροφορίες.

orange2.jpg

Πρωτιές

Η σκηνή από το παρελθόν που η Big Boo κάνει σεξ με την φίλη της θεωρείται η πρώτη φορά που λεσβιακή σκηνή με χρήση στραπόν εμφανίστηκε στην mainstream αμερικάνικη τηλεόραση. Το 2013 η σειρά ήταν η πιο πετυχημένη του δικτύου Netflix ξεπερνώντας σε προβολές ακόμα και το μεγάλο χαρτί της εταιρίας, το House of Cards. H Laverne Cox για τον ρόλο της σαν Sophia στη σειρά, ήταν η πρώτη ανοιχτά διεμφυλική ηθοποιός υποψήφια για βραβείο Emmy.

H Uzo Aduba που παίζει την παλαβιάρα Suzanne Warren, ήταν η πρώτη ηθοποιός που κέρδισε βραβείο Emmy δύο συνεχόμενες χρονιές (το 2014 και το 2015).

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ