TV + Series

Concussion: Οι μεγάλες συγκρούσεις μιας αληθινής ιστορίας

Ο Γουίλ Σμιθ πίσω από το παιχνίδι του αθέατου κόσμου των σπορ 

Δημήτρης Αθανασιάδης
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Mία τολμηρή δραματική ταινία που κέρδισε τις εντυπώσεις και προκάλεσε συζητήσεις βλέπουμε αυτόν το μήνα στα Novacinema, ανάμεσα σε άλλες σπουδαίες ταινίες και σειρές (τις ανακαλύπτουμε χάρη στις λίστες και στις προτάσεις του Nova on Demand, χωρίς καμία επιπλέον χρέωση). Το φιλμ που έκανε πολλούς να μιλήσουν για μεγάλες αδικίες στα βραβεία Όσκαρ. Η κινηματογραφική ματιά στον αθέατο, σκληρό κόσμο του αμερικάνικου ποδοσφαίρου, τη «θρησκεία» του NFL.

«Πίσω από το παιχνίδι» του Πίτερ Λάντεσμαν, σε συμπαραγωγή του Ρίντλεϊ Σκοτ που επρόκειτο αρχικά να τη σκηνοθετήσει, ξετυλίγεται η ιστορία του Δρ. Μπένετ Ομάλου, του ευφυούς νιγηριανού νευροπαθολόγου που ανακάλυψε πρώτος την ασθένεια που πλήττει αθλητές του αμερικανικού ποδοσφαίρου, και ο αγώνας του για να φέρει στο φως την αλήθεια.

Ένας αγνώριστος Γουίλ Σμιθ στην ιστορία που συγκλόνισε τον κόσμο των σπορ και της επιστήμης, με τους Άλεκ Μπόλντουιν, Άλμπερτ Μπρουκς, Γκούγκου-Μπάθα Ρο και Ντέιβιντ Μορς να πλαισιώνουν το απαιτητικό καστ και να ξεχωρίζουν με τις ερμηνείες τους. Τέτοιες ταινίες μπορούμε και τις απολαμβάνοντας καλύτερα «παίζοντας» και ξαναβλέποντας σκηνές με τις επιπλέον δυνατότητες REC, PAUSE & PLAY και REWIND που προσφέρει η Nova.

Το «Concussion» είναι βασισμένο στο άρθρο «Game Brain» που δημοσιεύτηκε το 2009 στο περιοδικό GQ από τη Ζαν Μαρί Λάσκας, και μας μεταφέρει στον αγώνα του εξαίρετου γιατρού να αποδείξει τη χρόνια τραυματική εγκεφαλοπάθεια, την πάθηση από την οποία δεκάδες αθλητές του αμερικάνικου ποδοσφαίρου απέκτησαν σε νεαρή ηλικία ως αποτέλεσμα των απανωτών σφοδρών συγκρούσεων του παιχνιδιού και των προπονήσεων.

Η ταινία βγήκε σε μια περίοδο όπου το ζήτημα των εγκεφαλικών τραυματισμών απασχόλησε έντονα τα μίντια και την ομοσπονδία αμερικάνικου ποδοσφαίρου. 19 αθλητές πέθαναν το 2015 και 271 ήταν ο συνολικός αριθμός διαγνώσεων που καταμέτρησε επισήμως το NFL.

Οι πρωταγωνιστές της ταινίας παρακολούθησαν από κοντά αυτοψίες πτωμάτων, με δύο από αυτές υπό την εποπτεία του Δρ. Μπένετ Ομάλου.

Παρά τις προσπάθειες της Εθνικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου να εμποδιστούν οι έρευνες για να διαφυλαχθούν τα συμφέροντά της, ο χρόνος δικαίωσε τον Δρ. Μπένετ Ομάλου.  Το 2015 υπήρξε δημόσια παραδοχή για την ανάγκη λήψης μέτρων από τις κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις στο άθλημα, την αύξηση των προφυλάξεων, τη βελτίωση του εξοπλισμού και τη χρηματοδότηση ερευνών για διάγνωση και θεραπεία βλαβών των αιμοφόρων αγγείων.

Η Λουπίτα Νιόνγκο βολιδοσκοπήθηκε αρχικά για το ρόλο της Πρέμα Μουτίσο.

Ο Γουίλ Σμιθ προτάθηκε για Χρυσή Σφαίρα Α' Ανδρικού Ρόλου σε Δράμα και τα προγνωστικά για τις υποψηφιότητες της ταινίας στα βραβεία Όσκαρ ήταν υψηλά. Με 15 υποψηφιότητες και 4 νίκες σε κινηματογραφικά βραβεία, όταν το «Concussion» έμεινε εκτός Όσκαρ, τροφοδοτήθηκε έντονα η συζήτηση για διακρίσεις εις βάρος των αφροαμερικανών.

Ένα δισεκατομμύριο δολάρια ήταν το ύψος του διακανονισμού που συμφωνήθηκε μεταξύ της λίγκας ποδοσφαίρου και χιλιάδων βετεράνων του αθλήματος.