TV + Series

Stranger Things δεύτερη σεζόν: τι ξέρουμε μέχρι στιγμής

Το πρώτο είναι ότι επιτέλους ανακοινώθηκε!

114980-643438.jpg
Ελίζα Συναδινού
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
323352-665455.jpg

Spoiler alert: το παρακάτω κείμενο περιέχει spoilers- αν δεν έχετε δει την πρώτη σεζόν του Stranger Things, α) μην διαβάσετε αυτό το κομμάτι και β) κάντε ένα δώρο στον εαυτό σας και ξεκινήστε το απόψε το βράδυ.

Δεν το λέω εγώ, το λέει ο Stephen King:

Στο θέμα μας τώρα:

Το πιο σημαντικό πράγμα που ξέρουμε για τη δεύτερη σεζόν του Stranger Things είναι ότι είναι πραγματικότητα

Aνακοινώθηκε και θα γίνει.  Παρακάτω το τρέιλερ, το οποίο δεν μας διαφωτίζει και ιδιαιτέρως- πάντως οι φράσεις που εμφανίζονται είναι μάλλον τίτλοι από τα κεφάλαια της δεύτερης σεζόν. 

 Η μεγάλη απογοήτευση: η Barb δεν θα γυρίσει

Είναι άδικο, είναι στενάχωρο, είναι εξοργιστικό, αλλά είναι αλήθεια. Η Barb πέθανε για τα καλά, δεν ήταν αστείο και δεν θα αναστηθεί.

Συγκεκριμένα, ένας από τα Duffer brothers που σκηνοθετούν, ο Matt, ερωτηθείς για το αν η Barb θα ξαναγυρίσει, έδωσε την εξής απάντηση που δεν είναι και πολύ ικανοποιητική: «Δεν το βλέπω να συμβαίνει. Όμως δεν θα την ξεχάσουμε- θα φροντίσουμε να αποδωθεί δικαιοσύνη για τη Barb».

Δεν το βλέπεις να συμβαίνει; Δεν το ΒΛΕΠΕΙΣ να συμβαίνει; Γράψτο και θα συμβεί!

Η δεύτερη σεζόν διαδραματίζεται στο 1984 και οι κεντρικοί χαρακτήρες θα έχουν μεγαλώσει ένα χρόνο

Αυτό είναι λογικο- οι τέσσερις ανήλικοι πρωταγωνιστές βρίσκονται στην φάση της προεφηβείας, οπότε αναπτύσσονται πολύ γρήγορα. Ο Gaten Matarazzo, που παίζει τον αγαπημένο μου, ψευδό Dustin, κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων βίωσε τέτοιες αλλαγές στη φωνή, που στο τέλος δεν μπορούσαν να τον χρησιμοποιήσουν για διορθωτικές ηχογραφήσεις. Οπότε οι δημιουργοί της σειράς θα ακολουθήσουν το μοτίβο του Χάρι Πότερ.

Συμπτωματικά, το 1984 είναι η χρονιά στην οποία γεννήθηκαν οι δίδυμοι σκηνοθέτες.

Αυτό, πάντως, ανοίγει νέους ορίζοντες στην πλοκή 

Αυτή η δυσκολία είναι και πρόκληση για τους δημιουργούς- «Οι χαρακτήρες θα έχουν εξελιχθεί κατά τη διάρκεια αυτού του έτους, και για εμάς είναι συναρπαστικό αυτό. Το κοινό θα πρέπει κάπως να ενημερωθεί για το τι συνέβη στο (εικονικό) διάστημα ανάμεσα στην πρώτη και τη δεύτερη σεζόν» σχολιάζει ο Ross Duffer.

Η δεύτερη σεζόν θα είναι πιο σκοτεινή και πιο περίεργη

Και μια από τις αναφορές της θα είναι το Indiana Jones and the Temple of Doom

Θα είναι περισσότερο σαν σίκουελ ταινίας και λιγότερο σαν δεύτερη σεζόν τηλεοπτικής σειράς

«Θα είναι σαν μια ολοκληρωμένη ταινία, με δική της ιστορία, όπως ήταν και η πρώτη σεζόν». Ross Duffer 

Ο κακός Papa (Matthew Modine) μπορεί και να επιστρέψει

Αυτές είναι οι σεναριακές αδικίες- η καλή και αθώα Barb να πεθαίνει άδοξα στο Upside Down και ο άλλος, που είναι χωμένος στην ίντριγκα μέχρι το λαιμό, να επιβιώνει από επιθεση Demogorgon επειδή τον ευνοεί ο σκηνοθέτης.

«Αν ήμουν ένας από το κοινό, και έβλεπα αυτό τον θάνατο του Brenner, θα ήμουν πολύ δυσαρεστημένος» λέει ο Matt Duffer. «Του αξίζει κάτι καλύτερο σαν τέλος. Οπότε ναι, υπάρχει περίπτωση να τον ξαναδούμε».

Κάτι κακό συμβαίνει στον Will Buyers

To ξέραμε- στο τελευταίο επεισόδιο τον βλέπουμε να ξερνάει ένα μικρό σαλιγκάρι/μικρό ντεμογκοργκονάκι αφού τρίπαρε για λίγο και νόμιζε ότι βρίσκεται στο Upside Down.

Ο σκηνοθέτης επιβεβαιώνει: «Ο Will βρέθηκε εκεί [στο Upside Down] για μια ολόκληρη εβδομάδα, και αυτό τον επηρέασε, και συναισθηματικά και ίσως και βιολογικά. Η ιδέα είναι ότι απέδρασε από αυτό το μέρος-εφιάλτη, αλλά όντως απέδρασε; Αυτό είναι κάτι που θέλουμε να εξερευνήσουμε στη δεύτερη σεζόν. Πώς τον επηρέασε η παραμονή του εκεί; Τι του συνέβη; Σίγουρα κάτι όχι καλό, προφανώς».

Και οι υπόλοιποι που βρέθηκαν στο Upside Down μπορεί να αντιμετωπίσουν προβλήματα

Μπορεί ο Will να βρέθηκε στον άλλο κόσμο για το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, δεν ήταν ο μόνος όμως. Άλλοι τρεις χαρακτήρες βρέθηκαν εκεί- η μαμά του, ο αστυνομικός και η Νάνσυ. Κι όπως σχολιάζουν οι σκηνοθέτες, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτό είναι ένα τοξικό περιβάλλον, οπότε και οι υπόλοιποι μπορεί να έχουν επιπλοκές. 

Οι δρόμοι της Eleven και του Hopper μπορεί να συναντηθούν.

Καλά, αυτό το υποψιαζόμασταν έτσι κι αλλιώς από το τελευταίο επεισόδιο, όταν ο αστυνομικός πηγαίνει και αφήνει σε ένα κουτάκι στο δάσος ένα πακέτο από τις αγαπημένες της βάφλες. Έτσι μας δίνει ελπίδες ότι να ζει (<3). Εδώ που τα λέμε δεν υπάρχει περίπτωση να μην ζει, η μισή σειρά είναι βασισμένη πάνω της.

Το σχόλιο του σκηνοθέτη: «Προφανώς κάτι συνέβη στην Eleven όταν σκότωσε το τέρας, και δεν ξέρουμε πού πήγε. Ο Hopper έχει μείνει με τις τύψεις ότι την «πούλησε»- θέλαμε να το αφήσουμε μυστήριο, το τι ακριβώς ξέρει. Ανακάλυψε κάτι στο δάσος, απλώς ελπίζει ότι είναι κάπου έξω [και για αυτό της αφήνει το φαγητό] ή μήπως έχει ήδη επικοινωνήσει μαζί της; Δεν απαντούμε κάτι από αυτά, όμως μας αρέσει η ιδέα του να βάλουμε την Eleven μαζί με τον Hopper».

Η δεύτερη σεζόν θα έχει αρκετά διαφορετική δομή από την πρώτη

Στην πρώτη σεζόν, τα χτυπήματα ακολουθούσαν το ένα το άλλο και οι πρωταγωνιστές δεν προλάβαιναν να αντιδράσουν στα εξωτερικά ερεθίσματα. Οι δημιουργοί της σειράς επιβεβαιώνουν ότι η δεύτερη σεζόν θα είναι πιο εγκεφαλική: «Θα μοιάζουν όλα να είναι καλά στην επιφάνεια, αλλά θα υπάρχουν ενδείξεις ότι τα πράγματα δεν είναι εντάξει, ή ότι υπάρχουν επιπλοκές από τα γεγονότα του προηγούμενου έτους. Το αρχικό ένστιγκτο είναι να τα σπρώξεις αυτά κάτω απ’το χαλί, αλλά τελικά δεν γίνεται να το αγνοείς πια, οπότε οι ήρωες θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις όσων τους έχουν συμβεί». Ο Matt Duffer, μάλιστα, αναφέρθηκε στο It του Stephen King ως σημείο αναφοράς: «Αυτή η εικόνα μου έχει κολλήσει- ότι το κακό είναι ακόμα εκεί και γυρίζει για να τους στοιχειώσει και ένας από τους χαρακτήρες το ανακαλύπτει και αυτοκτονεί αμέσως».

Το εφιαλτικό εργαστήριο στο οποίο μεγάλωσε η  Eleven μπορεί να γίνει λιγότερο... εφιαλτικό;

Όλοι έχουμε σχηματίσει τη γνώμη μας για τις συνθήκες στις οποίες μεγάλωσε η Eleven, κλεισμένη σε ένα κελί, να πρέπει να σκοτώνει γάτες με το κεφάλι της υπό την απειλή της απομόνωσης. Από ότι φαίνεται, το εργαστήριο που δεν ξέρουμε ακόμα τι ακριβώς ήταν δεν θα κλείσει επειδή πέθανε (ή όχι) ο κακός ξανθός που φαινόταν να είναι ο υπεύθυνος ή επειδή σκοτώθηκε (ή όχι) το τέρας.

 Οι δημιουργοί της σειράς θέλουν να γυρίσουν στο εργαστήριο και να τραβήξουν λίγο την κουρτίνα: «Ίσως έφεραν κάποιον καινούριο μέσα. Δεν θα είναι τόσο μυστηριώδες και εφιαλτικό όσο ήταν στην πρώτη σεζόν.  Ίσως αρχίσουμε λίγο να καταλαβαίνουμε τι κάνουν εκειμέσα, λίγο περισσότερο. Ίσως να μας φανούν λίγο πιο φιλικοί.. τουλάχιστον στην αρχή. Πολλοί από τους πράκτορες που ήταν μπλεγμένη σε αυτό το project θα είναι νεκροί».

Η δεύτερη σεζόν μάλλον δεν θα είναι και η τελευταία

Εννοείται ότι το κοινό είναι άπληστο- τώρα που εξασφαλίσαμε τη δεύτερη σεζόν, σκεφτόμαστε αν θα υπάρξει και τρίτη. Οι σκηνοθέτες πάντως σχολιάζουν ότι έχουν την ιστορία στο μυαλό τους αλλά δεν έχουν ακόμα καταλήξει στο πόσο χρόνο (σεζόν και επεισόδια) θα τους πάρει να την πουν. Δεν την φαντάζονται πάντως σαν μια σειρά των 6 ή 7 σεζόν, γιατί θέλουν να είναι ρεαλιστικοί. Το πρότυπο εδώ είναι το Breaking Bad, που δεν «πλάτειασε» σύμφωνα με τον Matt Duffer «αλλά είχε ένα τέλος που ήταν αποφασισμένο από την αρχή».

Για το τέλος, μια ατάκα του James Cameron που επανέλαβε ο Ross Duffer δίνωντας συνέντευξη στο Ign και μας κάνει λίγο να ελπίζουμε: κανείς δεν είναι εντελώς νεκρός στα sci-fi. 

 

Ωραία, τα λέμε το 2017. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ