TV + Series

Argoς θάνατος στη Eurovision!

Και τώρα πού θα δώσουν οι Κύπριοι το δωδεκάρι τους;

Στέφανος Τσιτσόπουλος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Δεν λελέβω σε! Μετάφραση: δεν σε χαίρομαι. Που το Grexit από το Γιούρογκρουπ το περιμέναμε, από τη Γιουροβίζιον μας ήρθε. Το Σόιμπλε φοβόμασταν, το Αζερμπαϊτζάν μας την έφερε. Από τη Λαγκάρντ περιμέναμε την ψυχρολουσία, ο Τσακνής μας την κέρασε. Argoς θάνατος, όνομα και πράμα. Μέχρι να τελειώσει το τραγούδι και η ψηφοφορία μας βγήκε η πίστη, ούιιι.

Άτιμη Ευρώπη, σκότωσες τα όνειρά μας. Αλλά κι εμείς φιρί φιρί πηγαίναμε, με αυτό το mix and match μουσικό αμπλαούμπλα. Ποντιακές λίρες, γιουρομπίτια, χιπχοπάκια, σαν να λέμε πας να κάνεις πιάτο με περέκ, ρος μπιφ, μπέργκερ, μπαλσάμικα, κιντέατα και κράνμπερι. Τι θα γίνει; Σκατά φαγητό θα γίνει.

Και να πω και το άλλο; Κράζαμε τον Ρακιντζή με το λουκ Ρομπότ που Σκοτώνω Κατσαρίδα στη Γωνία (Μπλέιντ Ράνερ σε σχέση με τους Πόντιους!), αλλά πέρασε στον τελικό. Ενώ τα πνευματικά παιδιά του Κοντογιαννίδη με ολίγη από Τουπάκ και καραόκε μπουζούκι Ζαμπέτα, φάση global αχταρμά sounds, αποκλείστηκαν από τα αποδυτήρια.

Ασ’ τα να πάνε από όπου κι αν το δεις. Όπως θα έλεγε και ο Ντάισελμπλουμ στο Βαρουφάκη με ένα Φ: Συγχαρητήρια Argo, μόλις σκοτώσατε την Τρόικα της αισθητικής, δηλαδή τη μουσική, τη στιχουργική, τη μόδα (μα με βράκες χεσμεντέν!). Όσο για το σκηνικό, ο μπαρμπα-Γιώργης του Λούνα Παρκ σε πιο μίνιμαλ ντεκόρ έπαιζε!

Εμένα άλλο με προβληματίζει. Μιας που οι στίχοι περί του προσφυγικού δεν συγκίνησαν κανέναν ώστε να μας δώσει κανένα ψηφαλάκι, μήπως επηρεαστούν αρνητικά και οι κριτές των Νόμπελ; Κι έτσι, εκτός από το Πανελλήνιο, κυνηγάνε τους Argo και οι γιαγιάδες της Λέσβου; Γιατί η ελληνική ιστορία διδάσκει πως μιας εθνικής καταστροφής μύριες έπονται.

Επιμύθιο ή και το μάθημα που πήραμε, αν πήραμε, από το χθεσινό αποκλεισμό. Στην Ευρώπη, ανεξαρτήτως του πόσο ωραία νομίζεις πως βαράς το νταούλι σου, η «αγορά» χορεύει σε συγκεκριμένο τέμπο. Η Γιουροβίζιον είναι ένα χαρούμενο γκέι τρας πανηγύρι, ούτε πολιτικά μανιφέστα σηκώνει ούτε εκπολιτισμό των «βαρβάρων». Μω την πίστη σ’ yo και το θάμα σ’ yo, τσεκ δις άουτ, Σουμελά μας!