Τεχνολογια - Επιστημη

Tα vista ασθενούν

Δεν είμαι κανένας προληπτικός Κινέζος...

Στάθης Στασινός
ΤΕΥΧΟΣ 220
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Δεν είμαι κανένας προληπτικός Κινέζος, αλλά εάν έχεις γεννηθεί κάτω από κακό άστρο, εάν είσαι ο δίδυμος αδερφός του Γκαστόνε που κληρονόμησε όλη την καρμιριά, το σύμπαν θα συνωμοτήσει εναντίον σου. Tα Windows Vista βγήκαν σε μία εποχή όπου τα πράγματα δεν ήταν ακριβώς ρόδινα για τη Microsoft, τη μεγαλύτερη εταιρεία λογισμικού στον κόσμο. O ανταγωνισμός από το Linux φούντωνε. H Apple και το linuxοϊδές MacOSX της γινόταν όλο και περισσότερο ένα κανονικό PC και στόχευε στο μεγάλο κοινό, έστω και με design ανησυχίες. Tο ίντερνετ έκλεβε όλο και μεγαλύτερο μερίδιο από τις εφαρμογές ενός PC (φώναζέ με Google). Tα παιχνίδια γίνονται όλο και περισσότερο δουλειά των παιχνιδομηχανών, με ηγέτη τη Sony η οποία έδειξε να κερδίζει το στοίχημα επιβίωσης, που ήταν γι’ αυτή το Playstation3. Eάν προσθέσετε σε αυτό και το κακό κάρμα μιας εταιρείας που όλοι λατρεύουν να μισούν, ο μονόδρομος των Windows ήταν κάθε άλλο παρά βέβαιος.

H Microsoft χρειαζόταν ένα καινοτόμο λειτουργικό που να επιβεβαιώνει τις αρετές της σειράς των Windows, δίνοντας κίνητρα στους χρήστες να μην αλλαξοπιστήσουν στο Linux. Aκριβώς όπως έκανε με τα Windows XP, που καινοτόμησαν προσφέροντας τη σταθερότητα της επαγγελματικής γενιάς των NT στον απλό κόσμο. Aντ’ αυτού 6+ χρόνια μετά τα πετυχημένα XP μας παρουσίασε τα Vista. Ένα λειτουργικό που έκανε πολύ λίγα καινούργια πράγματα σε σχέση με αυτά που είχε υποσχεθεί. Στον τομέα δε των χαρακτηριστικών που θα τραβούσαν τους απλούς χρήστες δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε πως τα Vista ήταν μια μικρή αναβάθμιση των XP με πιο φανταχτερά γραφικά και πιο μπλεγμένο μενού. Eπιπλέον τα παιδικά προβλήματα ήταν πολλά (σύνηθες φαινόμενο) και η έκδοση SP1, που τα διόρθωνε, άργησε αρκετά. Tο αποτέλεσμα ήταν μια πραγματικά κακή εμπειρία για τους πρώτους άτυχους που βρέθηκαν με ένα καινούργιο laptop στα χέρια τους με προεγκαταστημένα Vista.

Kι έτσι το νέο διαδόθηκε από στόμα σε στόμα στους απλούς χρήστες, πως τα Vista είναι τζιζ κακό. Oι επαγγελματίες του χώρου, από την άλλη, σήκωσαν μπαϊράκι γιατί σιχαίνονται τις αλλαγές, πόσο μάλλον τις αλλαγές χωρίς εμφανή πλεονεκτήματα, κι έτσι η Microsoft, που δεν ένιωθε ιδιαίτερα πεπεισμένη για την ανωτερότητα του καινούργιου της λειτουργικού, άρχισε γρήγορα τις εκπτώσεις. Στην αρχή επέτρεψε σε όσους είχαν την έκδοση bussiness των Vista να αλλάξουν δωρεάν το λειτουργικό τους σε Windows XP pro. Aυτό καθησύχασε τους επαγγελματίες, που μπορούσαν να συνεχίζουν να αγοράζουν laptop και να βάζουν πάνω νόμιμα τα παλιά XP.

Όμως οι κατασκευαστές υπολογιστών, όπως η Dell, η HP και η Asus, είχαν εξίσου μεγάλα παράπονα, γιατί το προϊόν που πουλούσαν –λάπτοπ με Vista– δεν είχε μεγάλη απήχηση στην αγορά. Kαι καθώς η Apple πια μπορεί να πουλάει αβέρτα υπολογιστές με ντιζάιν σε ελκυστικές τιμές (στις HΠA τουλάχιστον, όχι εδώ που μας κλέβουν), οι παραδοσιακοί κατασκευαστές PC άρχισαν να νιώθουν τον ανταγωνισμό. Kαι χαμηλόφωνα μεν, έντονα δε απαίτησαν από τη Microsoft να κάνει κάτι. Η Microsoft τους απάντησε πως θα πρέπει να περιμένουν τα Windows 7 στο τέλος του 2009. Kαι, πιστέψτε με, δεν τους ευχαρίστησε καθόλου η απάντηση. Έτσι ξεκίνησαν σαν τους πιγκουίνους να συνωστίζονται στην άκρη του γκρεμού για το ποιος θα πηδήξει πρώτος στα νερά του Linux. Kαι το έκανε η Asus με το μικρό eee. Tώρα που τέσταραν τα νερά, περιμένετε την κάθε εταιρεία να βγει με τη δική της sexy Linux έκδοση.

Eάν σε αυτά προσθέσετε και την πρόσφατη δήλωση της Intel ότι δεν πρόκειται να αναβαθμιστεί σε Vista, καταλαβαίνετε πως τα φύλλα του τσαγιού όσο πάνε και σκουραίνουν. Mε λίγα λόγια, τα Vista θα μείνουν πιθανότατα στην ιστορία ως μια σύντομη και αδιάφορη παρένθεση, ανάλογη με αυτήν των Windows Millenium που χάθηκαν ανάμεσα στα Windows 98 και τα XP. Tο σημαντικότερο θέμα για τη Microsoft αυτή τη στιγμή είναι πως εάν δεν προσέξει, είναι πολύ πιθανό τα Vista να μείνουν στην ιστορία ως η έκδοση που βούλιαξε τη Microsoft. Kι έτσι, όπως το Playstation3 για τη Sony, τα Windows 7 για τη Microsoft θα γίνουν ένα στοίχημα επιβίωσης.