Τεχνολογια - Επιστημη

Κι όμως, τα αναψυκτικά διαίτης είναι χειρότερα από τα κανονικά και υπάρχει λόγος

Το πόρισμα έρευνας που διεξήχθη

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Κι όμως, τα αναψυκτικά διαίτης είναι χειρότερα από τα κανονικά και υπάρχει λόγος - Το πόρισμα έρευνας που διεξήχθη

Μια νέα, ανησυχητική επιστημονική μελέτη έρχεται να ανατρέψει όσα πιστεύαμε για τα αναψυκτικά διαίτης και τα χαμηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη ποτά, αποκαλύπτοντας ότι η καθημερινή τους κατανάλωση μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία. Είτε πρόκειται για ένα δροσιστικό αναψυκτικό μετά τη δουλειά είτε για μια “light” επιλογή που αντικαθιστά το αλκοόλ, οι ερευνητές προειδοποιούν ότι αυτά τα ποτά — είτε περιέχουν ζάχαρη είτε τεχνητά γλυκαντικά — συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο σοβαρής ηπατικής νόσου.

Η μελέτη, που παρουσιάστηκε στο συνέδριο UEG Week 2025, αποκάλυψε σύνδεση ανάμεσα στην κατανάλωση τόσο των αναψυκτικών με ζάχαρη όσο και εκείνων με υποκατάστατα ζάχαρης με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης μεταβολικά συνδεδεμένης στεατωτικής νόσου του ήπατος (MASLD), γνωστής ως η πιο συχνή μορφή χρόνιας ηπατικής νόσου. Όπως εξηγεί η Κλινική του Κλίβελαντ, η πάθηση προκαλείται από συσσώρευση λίπους στο ήπαρ, οδηγώντας με τον καιρό σε φλεγμονή, πόνο στη δεξιά πλευρά της κοιλιάς, απώλεια όρεξης και ανεξήγητη απώλεια βάρους.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, με επικεφαλής τον Lihe Liu από το Πανεπιστήμιο Soochow της Κίνας, οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν συχνά τέτοια ποτά είχαν έως και 60% αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης MASLD. Μάλιστα, ακόμη και τα αναψυκτικά διαίτης συνδέθηκαν με μεγαλύτερο ποσοστό θνησιμότητας από ηπατικές παθήσεις και υψηλότερη περιεκτικότητα λίπους στο ήπαρ. Ο Liu υπογράμμισε ότι «ακόμη και ένα κουτάκι αναψυκτικού διαίτης την ημέρα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο», καθώς οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες «διαταράσσουν τη μικροχλωρίδα του εντέρου, αυξάνουν την όρεξη για γλυκό και επηρεάζουν την παραγωγή ινσουλίνης».

Οι ερευνητές καλούν όσους καταναλώνουν συστηματικά αναψυκτικά να περιορίσουν τόσο τα ποτά με ζάχαρη όσο και τα “light”, προτείνοντας το νερό ως την ασφαλέστερη επιλογή, καθώς ενυδατώνει χωρίς να επιβαρύνει το συκώτι. Όπως τόνισαν, απαιτείται περαιτέρω έρευνα μέσω μακροχρόνιων και γενετικών μελετών για να κατανοηθούν σε βάθος οι μηχανισμοί που συνδέουν τα υποκατάστατα ζάχαρης με την υγεία του ήπατος.