- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Δεν πουλά τον Chrome η Google αλλά υποχρεώνεται να δώσει πρόσβαση σε δεδομένα
Τι αποφάσισε δικαστήριο των ΗΠΑ
Δεν πουλά τον Chrome η Google αλλά υποχρεώνεται να δώσει πρόσβαση σε δεδομένα - Τι αποφάσισε δικαστήριο των ΗΠΑ
Ομοσπονδιακός δικαστής στις ΗΠΑ αποφάσισε ότι η Google δεν θα χρειαστεί να πουλήσει τον Chrome, τον δημοφιλή της browser, ωστόσο υποχρεώνεται να μοιράζεται δεδομένα αναζητήσεων με ανταγωνιστές και να σταματήσει τις αποκλειστικές συμφωνίες. Η απόφαση ήρθε έπειτα από πολυετή δικαστική διαμάχη για την κυριαρχία της εταιρείας στις διαδικτυακές αναζητήσεις, με επίκεντρο τη θέση της ως προεπιλεγμένη μηχανή αναζήτησης σε προϊόντα όπως Android, Chrome και συσκευές της Apple.
Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ είχε ζητήσει μέχρι και την πώληση του Chrome, αλλά ο δικαστής Άμιτ Μέχτα έκρινε πως ένα τέτοιο μέτρο θα ήταν δυσανάλογο. Παρότι πέρσι είχε αποφανθεί ότι η Google χρησιμοποίησε αθέμιτες πρακτικές για να εδραιώσει το μονοπώλιό της, στην τελική απόφαση υπογράμμισε ότι μια αναγκαστική πώληση δεν ταιριάζει με το αντικείμενο της υπόθεσης. Παράλληλα, η Google δεν θα χρειαστεί να πουλήσει ούτε το Android, το οποίο λειτουργεί στα περισσότερα smartphones παγκοσμίως.
Η απόφαση προβλέπει ότι η Google δεν μπορεί πλέον να συνάπτει αποκλειστικά συμβόλαια για τα προϊόντα της (Search, Chrome, Google Assistant, Gemini), επιτρέποντας σε κατασκευαστές κινητών όπως Apple, Samsung και Motorola να προεγκαθιστούν ή να προωθούν και άλλες μηχανές αναζήτησης, browsers ή βοηθούς τεχνητής νοημοσύνης. Ωστόσο, η εταιρεία μπορεί να συνεχίσει να πληρώνει συνεργάτες για προεπιλεγμένη τοποθέτηση. Σημαντικό στοιχείο που αποκαλύφθηκε στη δίκη ήταν ότι το 2021 η Google είχε δαπανήσει πάνω από 26 δισ. δολάρια σε τέτοιες συμφωνίες.
Η Google υποδέχθηκε την απόφαση ως νίκη, τονίζοντας ότι η τεχνητή νοημοσύνη έχει ήδη αλλάξει τον τρόπο που οι χρήστες αναζητούν πληροφορίες και ότι υπάρχει έντονος ανταγωνισμός. Οι μετοχές της μητρικής εταιρείας Alphabet εκτοξεύτηκαν πάνω από 8% μετά την ανακοίνωση. Αντίθετα, ανταγωνιστές όπως το DuckDuckGo έκριναν ότι το δικαστήριο δεν προχώρησε σε ουσιαστικές αλλαγές ώστε να περιοριστεί η κυριαρχία της Google. Η δικαστική περιπέτεια, πάντως, δεν τελειώνει εδώ, καθώς αργότερα μέσα στον μήνα αναμένεται νέα δίκη για το ενδεχόμενο παράνομου μονοπωλίου στην αγορά της διαδικτυακής διαφήμισης.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι νέοι περιορισμοί για τους εφήβους - Αυξάνονται οι πιέσεις από Ευρώπη και Ασία
Η αναγκαιότητα της διά βίου μάθησης σε ένα μεταβαλλόμενο τοπίο
«Η AI είναι πιο επικίνδυνη απ’ όσο παραδέχονται οι τεχνολογικοί κολοσσοί»
Το Audorama 2.0 εντοπίζει κινήσεις και γεγονότα, προτείνει ήχους και τα μετατρέπει σε επεξεργάσιμο υλικό, αφήνοντας τον τελικό λόγο στον δημιουργό
Οι αγώνες περιλαμβάνουν 51 αθλήματα, από ταχύτητες και άλματα μέχρι αυτόνομο ποδόσφαιρο, πινγκ πονγκ και χορό
Η Ελλάδα πρωτοπορεί με το «Hellenic Fire System»
Το άστρο S301 κινείται με ταχύτητα περίπου 25.000 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο
Ο ομότιμος καθηγητής Οικονομικών του Tufts θεωρεί ότι η τεχνητή νοημοσύνη δημιουργεί κάτι διαφορετικό σε κλίμακα και κυρίως σε ταχύτητα
«Η Meta ήξερε ότι οι έφηβοι εθίζονται», λένε οι εισαγγελείς - Τα έγγραφα που «καίνε» την εταιρεία
«Δεν είναι φίλος σου. Είναι προγραμματισμένο να συμπεριφέρεται σαν φίλος σου», λέει η Λίνεα Λεστάδιους
Ιστορική στιγμή για τη Σοφί Αντενό, η οποία θα γίνει η πρώτη Γαλλίδα που πραγματοποιεί spacewalk
Οι αποζημιώσεις που μπορεί να ξεπεράσουν το 1 τρισ. δολάρια - Ζητούν δραστικές αλλαγές και την επιβολή περιορισμών στη χρήση των social media
Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αποκαλύψει ακριβώς πού βρίσκεστε
Το ΑΙ, το κόστος του hardware και το νέο digital divide
Το πρωτάθλημα πραγματοποιήθηκε στις 11 και 12 Αυγούστου στην Οσάκα της Ιαπωνίας
Η Γενετική στην υπηρεσία της αρχαιολογίας: ενδέχεται να δώσει λύσεις σε χρόνια αναπάντητα ερωτήματα των επιστημόνων
Εντοπίστηκε από το τηλεσκόπιο James Webb - Έχει μέγεθος όσο το ηλιακό μας σύστημα
Τέλος οι αλγοριθμικές συστάσεις για ψεύτικους μουσικούς και συγκροτήματα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.